• No results found

Arbetet i ett vidare sammanhang

6.3.1 Samhälleliga aspekter

Webbplatsen gruppen har skapat är till för en ideell förening som ger ut ”svensk konstmusik”. Föreningen själva skriver att ”Det kan röra sig om nyskriven musik, men föreningen väljer även ibland att lyfta fram äldre mästerverk som förblivit outgivna”. Det föreningen syftar till att göra är alltså att kunna göra svensk musik, känd som okänd, lätt tillgänglig för allmänhet att köpa och ta del av. Detta kan ses som ett försök att besvara vissa delar av det svenska (konstnärliga) kulturarvet. Kultur i sig har en kraftig inverkan på hur människors identitet och livsmiljö formas, men även på ekonomi och social sammanhållning [35]. De exakta inverkningarna av kulturbevarandet som den Musikaliska konstföreningen ägnar sig åt är ett alltför stort ämne för att ordentligt kunna behandlas i den här rapporten, och ämnet kan med fördel avhandlas av studenter inom ett samhällsvetenskapligt program. Här nöjer gruppen sig med att konstatera att arbetet i det här projektet har bidragit till att göra viss svensk kultur mer lättillgänglig, vilket kan ha vissa samhälleliga implikationer.

6 DISKUSSION

6.3.2 Miljöaspekter

När gruppen undersökte vad webbhotellen själva skriver om sin energiförbrukning, så konstaterades att de flesta inte behandlar den aspekten av sin verksamhet inom ett par klick från startsidan. Av ren tur ligger dock gruppens WordPress-sida på One, vilket är ett av de webbhotell som skriver om sitt arbete för miljön på sin webbplats.

Från vad webbhotellen själva skriver om miljö, så är det främst energiförbrukning hos servrarna som är den viktigaste faktorn när det kommer till miljöaspekten av hemsidor. I detta projekt kan det vara lite knepigt att komma på några övriga faktorer som bidrar till en mer hållbar utveckling. En mindre faktor är att man utvecklar webbplatsen så att den anpassar sig till olika typer av energisnåla datorer, surfplattor och mobiltelefoner.

Ytterligare faktorer som även kan spela roll kan till exempel vara webbplatsens struktur eller flödet av data mellan enheterna. Dessa faktorer kan vara bra att ta hänsyn till om det här projektet ska vidareutvecklas.

6.3.3 Etiska aspekter

Det finns en del etiska aspekter som man kan ta hänsyn till när man skapar en webbplats.

Lika tillgänglighet för alla

En webbplats bör sträva efter att vara tillgänglig för alla. Detta är något som man kan bidra till på flera sätt, varav de viktigaste berör webbdesignen. Man kan tänka på att inte använda färger som är olämpliga för färgblinda. Personer som har nedsatt syn eller är blinda kan av naturliga orsaker inte ta till sig information som presenteras i en bild, vilket är en anledning till att man bör använda alt-taggar på sina bilder. Om en bild har en alt-tagg så kan en textuppläsare läsa upp texten, och innehållet finns tillgängligt även för de med nedsatt syn. Det är bra om man kan ge användaren av webbplatsen möjlighet att själv anpassa hur information presenteras, exempelvis genom att ge dem möjlighet att ställa in storleken på texten eller typsnitt. Det sistnämnda kan man åstadkomma genom att inte ladda in egna typsnitt på webbplatsen, utan istället använda de typsnitt som definieras av användarens egen webbläsare.

I arbetet med Musikaliska konstföreningens nya webbplats har gruppen inte tänkt på att göra den tillgänglig för alla, men några av punkterna ovan har ändå prickats in. Exempelvis har

alt-attribut på bilder och mestadels svart text på vit bakgrund, vilket gör sidan lättläst.

Innehållet på webbplatsen

Innehållet på en webbplats bör i sig inte vara oetiskt, vilket i den här rapporten syftar på innehåll som är diskriminerande eller kränkande. Gruppen har gett Musikaliska konstföreningen en plattform där de på ett enkelt sätt kan publicera material. På så sätt har gruppen alltså gjort det enklare för Musikaliska konstföreningen att sprida oetiskt material eller propaganda över Internet. Dock gjordes bedömningen att det inte är troligt att Musikaliska konstföreningen kommer att använda sin nya webbplats i några oetiska syften, vilket är varför gruppen inte känner att det skulle vara moraliskt tvivelaktigt att hjälpa dem att ta fram en ny webbplats.

7 SLUTSATSER

7

Slutsatser

Under denna rubrik presenteras slutsatserna som dragits utifrån resultatet.

7.1

Hur kan webbplatsen implementeras så att man skapar värde för

kunden?

Den webbplats som levereras till Musikaliska konstföreningen är den som är implementerad i WordPress. Det värde som webbplatsen skapar för Musikaliska konstföreningen är ett mer lätt använt system där de inte längre behöver ändra direkt i HTML-koden när de vill lägga till ett nytt verk till försäljning utan istället använda sig av WordPress administrationspanel. På den nya webbplatsen kan också betalning tas via PayPal vilket gör det lättare för besökare på webbplatsen att köpa noter, detta kan leda till en ökad försäljning för Musikaliska konstföreningen. Administrationen av försäljningen blir lättare då Musikaliska konstföreningen direkt får en beställningsorder till sin e-mail samt i administrationspanelen. Tidigare behövde Musikaliska konstföreningen hantera mail-kontakt med den som köper noter samt kontrollera att betalningen är genomförd. För att summera så kommer produktens värde för Musikaliska konstföreningen ur en effektivisering av processen för administration av webbplatsen samt försäljning av noter och att en lättare betalningsmetod potentiellt kan öka föreningens omsättning.

7.2

Vilka erfarenheter kan dokumenteras från programvaruprojekt

Related documents