• No results found

Översiktsplanen ska finnas på

In document En utvecklad översiktsplanering (Page 98-100)

7 Översiktsplanens innehåll och utformning

7.8 En digital översiktsplan

7.8.2 Översiktsplanen ska finnas på

webbplats

Regeringens förslag: Kommunen ska senast dagen efter det att beslutet

om att anta översiktsplanen har tillkännagetts hålla planen tillgänglig på sin webbplats. Skyldigheten upphör om beslutet upphävs efter ett överklagande eller när planen inte längre gäller därför att ett beslut att anta en ny plan har fått laga kraft.

Under granskningstiden ska kommunen även se till att det förslag som samrådet avsett finns tillgängligt.

Utredningens förslag: Överensstämmer delvis med regeringens. Utred-

ningen föreslår att kommunens skyldighet att hålla översiktsplanen på sin webbplats ska inträda när ett beslut att anta eller ändra planen har fått laga kraft. Utredningen föreslår inte att kommunen under granskningstiden ska se till att det förslag som samrådet avsett finns tillgängligt.

Remissinstanserna: Remissinstanserna är positiva till förslaget, där-

ibland Lunds universitet (fastighetsvetenskap), länsstyrelserna i Gävle- borgs, Kalmar, Uppsala respektive Västra Götalands län, Katrineholms kommun och Föreningen Sveriges Stadsbyggare. Statens fastighetsverk framhåller att det underlättar verkets handläggning av olika ärenden, om kommunen publicerar översiktsplanen på sin webbplats.

Naturvårdsverket framhåller vikten av att planerna görs tillgängliga redan i anslutning till antagandet, tillsammans med uppgift om planens aktuella status. När beslutet att anta planen har fått laga kraft, uppdateras informationen om planens status. Försvarsmakten anser att samrådsver- sionen av en digital översiktsplan behöver tillhandahållas på webbplatsen under den efterföljande planprocessen, eftersom planer som endast redo- visas digitalt är svåra att arkivera för andra. Det medför ett inte oansenligt merarbete för Försvarsmakten, eftersom det annars kan vara svårt för myndigheten att bedöma om något har ändrats inför utställningen/gransk- ningen. Fortifikationsverket har liknande synpunkter och framhåller att den digitala spårbarheten behöver säkras genom rutiner så att genomförda förändringar blir synliga för inblandade aktörer.

Folkhälsomyndigheten framhåller att inflytande och delaktighet i sam- hället är en viktig förutsättning för en god och jämlik hälsa och att kom- munerna har en viktig roll när det gäller att göra centrala planerings- och beslutsunderlag tillgängliga och begripliga. Folkhälsomyndigheten pekar även på vikten av att överväga möjligheten att använda fler forum än den kommunala webbplatsen för att främja tillgänglighet för alla medborgare i kommunen.

Skälen för regeringens förslag

Den antagna översiktsplanen ska hållas tillgänglig på kommunens webbplats

Nästan alla kommuner tillgängliggör i dag översiktsplanen i sin helhet på kommunens webbplats. Det förekommer dock att äldre tillägg till över- siktsplanen, s.k. fördjupningar, inte finns att tillgå på kommunens webb- plats.

Att dokumentet är lätt att hitta är både en demokratifråga och en fråga om rättssäkerhet för dem som påverkas av planen. Skälen för att översikts- planen ska finnas tillgänglig på kommunens webbplats är alltså goda. Mot den bakgrunden anser regeringen att det finns skäl för att ställa krav på att kommunen ska hålla planen tillgänglig på sin webbplats. Regeringen anser att kravet bör gälla från det att beslutet att anta översiktsplanen har tillkännagetts på kommunens anslagstavla och inte, som utredningen har föreslagit, från det att beslutet har fått laga kraft. Det ger förutsättningar för att andra aktörer kan ta del av innehållet i planen och är motiverat bl.a. utifrån den s.k. Århuskonventionen (konventionen om tillgång till infor- mation, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till över- prövning i miljöfrågor, se särskilt artikel 6.9). Som Naturvårdsverket anför är det viktigt att kommunen på webbplatsen anger vilken status som den publicerade planen har, dvs. om beslutet har fått laga kraft eller om det ännu inte har fått det.

Även om kommunens webbplats ger möjlighet för många att ta del av planförslaget är det, som Folkhälsomyndigheten framhåller, viktigt att kommunen även överväger behovet av att använda andra forum för att ge alla kommunmedlemmar möjlighet att lämna synpunkter på den långsikt- iga utvecklingen av kommunens fysiska miljö.

Skyldigheten att hålla översiktsplanen tillgänglig på webbplatsen bör upphöra när planen inte längre gäller till följd av att kommunfullmäktige har beslutat att anta en ny plan och det beslutet har fått laga kraft. Denna skyldighet påverkas alltså inte av att kommunen har förklarat att planen inte längre är aktuell. Skyldigheten att hålla översiktsplanen tillgänglig på webbplatsen bör även upphöra om fullmäktiges beslut upphävs efter ett överklagande.

Det planförslag som samrådet har avsett ska hållas tillgängligt under granskningstiden

Det förekommer att kommunen utformar sitt förslag till översiktsplan under planprocessen så att det enbart är läsbart i en digital miljö. Som redovisats ovan förekommer det även fall där förslaget är utformat så att det förut- sätter en viss programvara för att kunna uppfattas (se avsnitt 7.8.1). Andra myndigheter och enskilda är således i praktiken beroende av att kommu- nen håller planförslaget tillgängligt på sin webbplats för att dessa ska kunna bedöma förslaget.

Att förslaget endast finns tillgängligt på kommunens webbplats kan ifrågasättas utifrån kravet att kommunen innan utställningen äger rum ska skicka bl.a. planförslaget till länsstyrelsen, landstinget (regionen) och de kommuner som berörs (nuvarande 3 kap. 14 § PBL). Även svårigheten för kommunen att skicka planförslaget i digital form – så att mottagarna kan uppfatta planförslagets innebörd – är enligt regeringen huvudsakligen kopplat till att det ännu inte finns någon standard för hur översiktsplanen ska utformas i digital form. Detta tillämpningsproblem bör således upp- höra när en sådan standard finns framtagen (se avsnitt 7.8.1).

Behovet av att samrådsversionen av en översiktsplan finns tillgänglig under den efterföljande planprocessen, som Försvarsmakten och Forti- fikationsverket uppmärksammar, kan dock förväntas bestå även i fram-

100

tiden. Det gäller inte minst för enskilda och miljöorganisationer, som ock- så kan ha behov av att jämföra det planförslag som kommunen samrått om med det förslag som kommunen låter granska (avsnitt 6.2). Mot den bak- grunden anser regeringen att PBL bör innehålla ett krav på att kommunen under granskningstiden ska se till att det planförslag som samrådet avsett finns tillgängligt. Behovet av att samrådsförslaget finns tillgängligt under granskningstiden är inte heller begränsat till översiktsplaner som utformas i en digital miljö utan gäller även om förslaget tas fram på annat sätt.

Ett samråd kan avse flera olika planförslag, där planeringsinriktningen successivt förfinas. Behovet av att kommunen under granskningstiden ska hålla flera olika versioner från samrådet tillgängliga får bedömas från fall till fall. Vanligtvis avslutas samrådsskedet med en förhandsremiss där ett eller flera sammanvägda förslag skickas ut till samtliga berörda aktörer (se prop. 1985/86:1 s. 137). Enligt regeringen bör det normalt vara tillräckligt att det eller de förslag som har varit föremål för den avslutande förhands- remissen hålls tillgängliga under granskningstiden.

Lagtext

Bestämmelserna finns i 3 kap. 12 och 19 a §§ PBL.

In document En utvecklad översiktsplanering (Page 98-100)