• No results found

Granskning i stället för utställning

In document En utvecklad översiktsplanering (Page 58-60)

6 Att ta fram en översiktsplan

6.2 Granskning i stället för utställning

Regeringens förslag: Utställning av översiktsplanen ska ändras till

granskning av översiktsplanen.

Utredningens förslag: Överensstämmer med regeringens.

Remissinstanserna: De remissinstanser som kommenterar förslaget är

i allt väsentligt positiva, däribland Naturvårdsverket, länsstyrelserna i Jämtlands, Kalmar respektive Värmlands län, Linköpings och Östra Göinge kommuner, SmåKom, Sveriges Kommuner och Landsting och Riksbyggen. Flera remissinstanser, däribland länsstyrelserna i Gotlands respektive Västmanlands län och Uppsala och Örebro kommuner, fram- håller att förslaget innebär en harmonisering med de termer som används i detaljplaneprocessen.

Länsstyrelsen i Jönköpings län bedömer att förslaget att ersätta begrep- pet utställning med granskning i praktiken inte har någon nämnvärd betydelse.

Skälen för regeringens förslag

Bakgrund och gällande rätt

Innan kommunen antar en översiktsplan ska kommunen upprätta ett för- slag till plan som uppfyller vissa krav, vid upprättandet av förslaget sam- råda med myndigheter, kommuner och andra som är berörda, och ställa ut förslaget och låta det granskas (3 kap. 7 § PBL). Samrådets syfte är att få fram ett så bra beslutsunderlag som möjligt samt att ge möjlighet till insyn och påverkan (3 kap. 8 § PBL). Det är således i samrådsskedet som det

finns störst möjlighet att påverka utformningen av kommunens översikts- plan. Kommunen har stor frihet att anpassa formerna för samrådet utifrån vad planeringen avser – exempelvis om det gäller en kommunomfattande översiktsplan eller en s.k. fördjupning som enbart rör ett mindre område – och behovet av att samverka med allmänheten, myndigheter och andra berörda intressenter.

En översiktsplan ska enligt gällande rätt ställas ut i minst två månader (3 kap. 12 § PBL). Den som vill lämna synpunkter på planförslaget ska göra det skriftligen under utställningstiden (3 kap. 15 § PBL). Efter utställ- ningstiden ska kommunen i ett särskilt utlåtande sammanställa de syn- punkter som kommit fram och redovisa de förslag som synpunkterna gett anledning till (3 kap. 17 § PBL). Efter utställningen av översiktsplanen får endast mindre korrigeringar göras inför antagandet av planen. Om plan- förslaget ändras väsentligt efter utställningen, ska kommunen ställa ut för- slaget på nytt (3 kap. 18 § PBL). Utställningen avser att ge olika intressen- ter en möjlighet att lämna synpunkter på det förslag som är avsett att föras vidare till kommunfullmäktige för antagande. Framför allt är det viktigt att länsstyrelsen ges tillfälle att lämna ett samlat granskningsyttrande för statens räkning (se SOU 2005:77 del 2 s. 453 och 457).

Under utställningstiden ska länsstyrelsen avge ett granskningsyttrande över planförslaget (3 kap. 16 § PBL). Av yttrandet ska det framgå hur planförslaget förhåller sig till de s.k. granskningsgrunderna, dvs. om 1. förslaget inte tillgodoser ett riksintresse,

2. förslaget kan medverka till att en miljökvalitetsnorm inte följs, 3. redovisningen av områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen

inte är förenlig med bestämmelser i miljöbalken,

4. sådana frågor rörande användningen av mark- och vattenområden som angår två eller flera kommuner inte samordnas på ett lämpligt sätt, och 5. en bebyggelse eller ett byggnadsverk blir olämpligt med hänsyn till människors hälsa eller säkerhet eller till risken för olyckor, översväm- ning eller erosion.

En översiktsplan kan ändras för en begränsad del av kommunen, en s.k. fördjupning. Ändringen kan även avse ett tillägg för att tillgodose ett sär- skilt allmänt intresse (3 kap. 23 § PBL). För en ändring tillämpas normalt samma förfarande som när en översiktsplan antas, men i vissa fall kan ett enklare förfarande tillämpas. Det gäller om ett förslag till ändring avser endast en viss del av kommunen. Då är det tillräckligt att kommunen låter granska förslaget under sex veckor, i stället för att ställa ut detta (3 kap. 23–26 §§ PBL).

Utredningen har föreslagit att termen utställning ska ändras till gransk- ning av planen. Utöver att termen granskning redan används när det är fråga om en fördjupning av översiktsplanen utgör granskningen även ett led i detaljplaneprocessen (se 5 kap. 18–25 §§ PBL).

Terminologin för översikts- och detaljplaneprocessen bör samordnas Termen utställning användes tidigare även i detaljplaneprocessen, men efter förslag från Byggprocessutredningen ändrades termen utställning till granskning i samband med ikraftträdandet av den nuvarande lagen 2011.

60

Utredningen anförde att det är ytterst sällan som ett detaljplaneärende till- förs någon ny och tungt vägande synpunkt först i samband med utställ- ningen. Enligt utredningen är allting vanligtvis redan bestämt inför utställ- ningen av ett detaljplaneförslag, varför utställningen i hög grad tenderar att få en rent formell prägel (SOU 2008:68 s. 155).

Därutöver kan tilläggas att termen utställning ibland missuppfattas av enskilda. Tidigare, innan planförslag började hållas tillgängliga på webben, var det ofta nödvändigt för den enskilde att besöka kommunhuset eller någon annan offentlig lokal för att kunna ta del av planförslaget. Med då- tidens terminologi kunde det i dessa fall ofta vara befogat att tala om att planförslaget fanns utställt, inte minst eftersom det kunde vara svårt att mångfaldiga planhandlingar i storformat. Numera är det underlag som ställs ut i kommunhuset ofta identiskt med det som kommunen tillhanda- håller på webben. Termen utställning kan således vara vilseledande, efter- som den kan skapa förväntningar om att det utställda materialet ska vara mer omfattande än det som tillhandahålls digitalt.

Regeringen anser att terminologin i PBL bör vara enhetlig och att ton- vikten i första hand bör ligga vid dialogen under samrådet. Det avslutande skedet kan närmast ses som en slutlig kontroll av vilka samrådssynpunkter som har kunnat tillgodoses i syfte att ge berörda intressenter en möjlighet att åter överväga om det kvarstår väsentliga anmärkningar mot förslaget innan det antas (se prop. 2009/10:170 del 1 s. 237). Regeringen anser så- ledes att utställningen i fortsättningen bör benämnas granskning.

Förslaget avser både översiktsplane- och regionplaneprocessen. Lagtext

Bestämmelserna finns i 3 kap. 12–18 a §§ PBL. Vidare medför förslaget följdändringar i 3 kap. 7 § och 7 kap. 1 och 5 §§ PBL.

In document En utvecklad översiktsplanering (Page 58-60)