• No results found

Egenskapade animerade karaktärer

5.4 Övrig analys

Överlag så har de egenskapade karaktärerna en storyline och visar nya uppdaterade reklamer regelbundet. Det kommer nya avsnitt och reklamen skiljer sig åt så konsumenterna inte hinner tröttna på dessa, istället uppstår det en nyfikenhet över att få se nästkommande reklamavsnitt.

Kändisreklamen skiljer sig inte så mycket åt. Det är några företag med kändisar som uppdaterar reklamen regelbundet och skapar små olika episoder med kändisen. Av våra fem varumärken som använder sig av kändisar så är det Nespresso med George Clooney och Head & Shoulders med Henrik Lundqvist som gör det. Studien visar också att dessa två kändisar hade starkast igenkännande bland kändisarna. Att de framställs på det här sättet tror vi är anledningen till att folk kommer ihåg dem. De andra varumärkena som använder sig av kändisar fokuserar mer på produkten och kändisens medverkan är bara där för att uppmärksamma och övertyga konsumenten om att det är en bra produkt.

Efter att ha genomfört undersökningen så kan vi se vissa likheter mellan alla karaktärer som fick ett starkt igenkännande. Vi hade fyra karaktärer som hade över 90 procents igenkännande och det var ICA Stig, Ipren mannen, Judit och Judit och Boxer Robert. Sen hade vi fyra karaktärer som hade över 80 procents igenkännande och det var Henrik Lundqvist, George Clooney, Siba Fabian och Frank. Dessa karaktärer har vissa liknande drag. De är karaktärer vi alla kan associera till, vi kan jämföra oss med dem och de är precis som oss "vanliga" människor. De här karaktärerna är heller inte starkt förknippade med något annat varumärke. Alla dessa reklamer är ofta uppdaterade och det kommer nya episoder någorlunda ofta, något vi tror är oerhört viktigt för igenkännandet och för att konsumenterna inte ska tröttna på reklamen. För att vi ska känna igen karaktären så är det viktigt med en regelbunden medverkan i nästan alla avsnitt. En annan sak som alla dessa har gemensamt är att de alla anspelar på humor i sina reklamer.

Om vi skulle lista upp de faktorer som vi tror är viktiga, för ett starkt igenkännande så skulle vi inkludera dessa:

• Associerbar till verkligheten (även animerade kan vara det).

• Inte starkt förknippad med något annat varumärke.

• Nya episoder relativt ofta och att karaktären nästan alltid medverkar.

• Humoristisk reklam.

6. Slutdiskussion

I efterhand är vi nöjda med vårt bidrag med uppsatsen. Vi har ett tydligt syfte som vi anser att vi har besvarat. Valet av enkät som metod känns helt rätt så här i efterhand då vi lättast kunde visa respondenterna bilder på karaktärerna. Det hade blivit krångligare om vi hade genomfört intervjuer då det hade tagit mycket längre tid och vi hade inte haft möjlighet till att samla in lika stor mängd data. Vi tyckte även att det var roligt att vår hypotes stämde. Hypotesen kom vi fram till efter att vi studerat vad tidigare forskare har fastställt om kändisars påverkan inom marknadsföring, något som påverkade vår hypotes. Men det var inte för att en kändis kunde skada varumärket som gjorde att vi trodde att egenskapade karaktärer skulle ha större igenkännande. Utan det var för att kändisar kan medverka i flera reklamer och skapa en förvirring kring vilket varumärke de marknadsför som gjorde att vi trodde att igenkännandet av den anledningen skulle vara lägre. Nu vet vi inte om det är det som är anledningen till ett lägre igenkännande. Vi har våra egna teorier om vilka faktorer som vi tror är viktiga för att skapa ett starkt igenkännande och det är att det ska finnas en associerbarhet till verkligheten, de ska inte vara starkt förknippad med något annat varumärke, det ska komma nya episoder relativt ofta och att karaktären nästan alltid medverkar samtidigt som reklamen ska vara humoristisk.

Slutsatsen efter att vi studerat detta fenomen är att det är lämpligast att använda sig av egenskapade fysiska karaktärer. Då de hade ett mycket starkare igenkännande än de övriga. Men vi tror att så länge karaktären uppfyller de fyra kraven som vi anser är viktiga, så kan företagen även använda sig av både kändisar och animerade karaktärer.

Då vi sett att humor har haft en stark inverkan på igenkännandet så ställer vi oss frågan: Hur skulle det vara om alla företag började använda sig av humor i sina reklamer? Skulle det stärka eller försämra igenkännandet för varumärket? Vår uppfattning är att det skulle försämra igenkännandet. Vi tror att TV-tittarna inte längre skulle uppmärksamma reklamerna, då de inte längre skulle vara unika och uppseende väckande.

Vi har inte hittat någon tidigare studie om animerade och egenskapade karaktärer och finns det inte det så är vår undersökning alldeles unik. Det vi kom fram till gällande igenkännandet av kändisar stämmer överens med tidigare forskning. Tidigare forskning påstår att det är bra att

använda sig av kändisar för att det skapar ett starkare igenkännande och en åtrå åt varumärken.

Vår undersökning visar att det finns ett starkt igenkännande mellan de kändisar vi valt och varumärken de marknadsfört. Men vi använde oss inte enbart av kändisar utan även egenskapade animerade karaktärer och egenskapade fysiska karaktärer. Dessa karaktärer hade större igenkännande än vad kändisar hade och därför anser vi att det är bättre för varumärkena att skapa egna karaktärer till sin marknadsföring.

Vi är övertygande om att det här fenomenet är något som andra forskare bör studera. Forskarna bör fördjupa sig inom vilka karaktärer som är lämpligast att använda i reklam. Men även vilka karaktärer som skulle ha starkast igenkännande om varumärkena inte används sig av humor. Det finns vissa faktorer som vi inte har studerat, som kan ha påverkat resultatet och det är exempelvis frekvensen. Hur ofta visas respektive reklam på TV? Visas karaktärerna någon annanstans som i tidningar, skyltar eller busskurer? I enkäten så borde vi kanske ha ställt frågan hur mycket respondenten tittar på TV och vilka kanaler de tittar på för att se om det finns ytligare ett samband

Det skulle även vara oerhört intressant och se hur det såg ut i andra länder. Om igenkännandet av egenskapade karaktärer också var störst där, eller om någon av de andra karaktärerna skulle ha större igenkännande. Exempelvis tror vi att egenskapade animerade karaktärer skulle ha större igenkännande i Japan. Där den animerade marknaden är betydligt större än i Sverige.

 

Related documents