• No results found

Egenskapade animerade karaktärer

5.2 Analys av egenskapade fysiska karaktärer

Generellt så hade egenskapade fysiska karaktärer starkast igenkännande i jämförelse med de andra kategorierna. Vi tror det beror på att karaktären är unika för varumärket och därför inte kan förknippas med något annat varumärke. Det tror vi är grunden till den starka associationen. Alla fem varumärken använder sig av humor i sina reklamer med egna karaktärer, något vi tror gör att man kommer ihåg och tycker om dem. Det här tillvägagångsättet att marknadsföra sig på är relativt nytt och än så länge är vår uppfattning att det är uppskattat. En annan sak som vi tror är viktigt är att reklamerna förnyas och att tittarna kan förvänta sig nya roliga inslag relativt ofta.

Det skapar nyfikenhet, diskussioner kring reklamerna som slutligen leder till ett ökat igenkännande.

Varumärkena har lyckats bygga upp ett starkt varumärkeskapital och en stark varumärkeskännedom. De egenskapade fysiska karaktärerna fungerar som identitetsbärare och skapar ett emotionellt band till konsumenterna. De sticker ut från konkurrenterna, de gör något roligt samtidigt som reklamen speglar vår vardag. De här sakerna tror vi gör det emotionella bandet starkare till konsumenterna.

Varumärket fungerar som en prototyp och som en förebild. Exempelvis inom telefonoperatörsbranschen så är det många som skapar sina egna karaktärer och flera varumärken marknadsför sig på liknande sett. Konkurrenterna har sett en positiv utveckling av att skapa egna karaktärer och därför har många varumärken valt att imiterat detta. Även livsmedelsbutiker imiterar varandra. ICAs reklam är en prototyp och både Lidl och ÖoB använder liknande koncept. COOP varierar sina karaktärer men de försöker marknadsföra sina reklamer på ett humoristiskt sätt, precis som ICA gör.

5.2.1 Analys av igenkännandet av ICA Stig

Igenkännandet för ICA Stig var riktigt högt. Det var endast två personer som förknippade honom med något annat varumärke. Det visar på att män och kvinnor i alla åldrar associerar Stig med ICA. ICAs reklam är unik för att de har skapat en humoristisk miniserie där alla karaktärer är speciella och TV-tittarna känner igen dem. Eftersom att de kommer med en ny episod varje vecka så hinner TV-tittarna inte ledsna på reklamen utan istället ser fram emot nya avsnitt. Det här tror vi skapar en nyfikenhet och ett samtalsämne som ökar igenkännbarheten. ICA Stig har varit med från början och är huvudkaraktären i reklamen. Av den anledningen tror vi att det är så många som känner igen honom. Varumärket har lyckats bygga upp ett starkt varumärkeskapital med hjälp av ICA Stig i form av varumärkeskännedom, varumärkeslojalitet och varumärkesassociationer. Vi är tveksamma till att vi hade fått ett lika bra igenkännande om vi hade valt någon av de andra karaktärerna i reklamen, då det inte är samma fokus på de som på ICA Stig.

5.2.2 Analys av igenkännandet av Ipren mannen

Ipren mannen har ett starkt igenkännande. De som inte associerade honom med Ipren förknippade honom med en annan värktablett. Vi tror att sången är en av de faktorer som har bidragit till ett stark igenkännande. Den sätter sig på minnet och därför känner man också igen figuren. Iprens reklam skiljer sig från andra inom branschen och därför tror vi att det är lättare att känna igen den då den är unik i sitt slag. Något vi tycker är intressant med den här reklamen är att den inte har visats i TV på två år men ändå är igenkännandet så stort. Enligt vår mening tyder det på att varumärket lyckats skapa en stark karaktär som byggt upp ett starkt varumärkeskapital och som påverkat konsumentbeteendet.

Än en gång ser vi en reklam som anspelar på humor för att sticka ut bland konkurrenterna.

Humor har aldrig tidigare associerats med värktabletter innan, därför tror vi att lanseringen av Iprenreklamen blev så framgångsrik för dess marknadsföring. Vår uppfattning är att Ipren mannen har ett större igenkännande än karaktärerna i deras nya reklamfilmer.

5.2.3 Analys av igenkännandet av Siba Fabian

Igenkännandet av Siba Fabian var starkt. Men enligt artiklar vi har läst så har konsumenter irriterat sig på reklamen. Det tror vi har bidragit till det starka igenkännandet, då det kan ha uppstått ett samtalsämne där personer uttrycker sina åsikter om reklamen. Vi kan konstatera att Siba är ensamma inom branschen med den här typen av marknadsföring. Konkurrenter fokuserar på produkterna i sina reklamer medan Siba har skapat en egen karaktär och fokuserar mer på varumärket. Något som särskiljer Siba från sina konkurrenter är att de fokuserar på att få konsumenterna att känna igen varumärket och därigenom öka försäljningen av produkterna.

I den här branschen har det varit strategiskt av Siba att marknadsföra sig genom Fabian. Därför inom denna bransch säljer nästan alla varumärken liknande produkter, och av den anledningen kan det bli svårt för konsumenten att komma ihåg vilket företag som stod bakom vilken reklam.

Sibas styrka är att de har lyckats bygga upp ett starkt igenkännande, även fast man inte kommer ihåg vilka produkter de säljer så är igenkännandet av varumärket stort.

5.2.4 Analys av igenkännandet av Entreprenör Sören

Reklamen med Entreprenören Sören är ganska ny. Den första reklamen med honom såg vi 2011, därför tror vi att igenkännandet av honom är lite lägre. En annan anledning till varför vi tror att igenkännandet inte var lika starkt som hos de andra egenskapade fysiska karaktärerna kan bero på att flera företag inom samma bransch marknadsför sig på liknande sett. Telia hade en reklam som handlade om Telia pappan och hans familj där TV-tittarna fick se nya episoder regelbundet.

Telia var det företaget som fick näst flest röster i enkätundersökningen, vilket vi förstår då Telia också på ett humoristisk sett bygger reklamen kring pappan i familjen. Inom den här branschen imiterar företagen varandra. Faderskaraktären har blivit en prototyp som konkurrenterna imiterar och detta resulterar i att de försöker skapa liknade reklamer. Men vi tror att igenkännandet kommer att öka inom en ett-två års period för entreprenör Sören, eftersom det just nu verkar finnas en förvirring mellan Telia pappan och Telenor Sören.

Just inom telefonoperatörsbranschen så har företagen gjort reklamer som riktar sig till hela familjen. Både Telia och Telenor har en pappa som huvudrollsinnehavare och som syns i de flesta av deras reklamer. Även Tele2 har börjat använda sig av familjekonceptet i sin marknadsföring. Frank adopterade nyligen en liten son, som motsvarade 4G nätet när det lanserades. Vi tror att företagen agerat så här medvetet då vi tror att deras målgrupp omfattas av alla personer i en familj.

5.2.5 Analys av igenkännandet av Judit och Judit

Judit och Judit är två unika karaktärer som verkligen sticker ut. De är tvillingar, de har roliga frisyrer, roliga kläder och de är allmänt underhållande. I reklamen spelar de olika roller ur olika filmer som vi känner igen sedan tidigare, vilket gör igenkännandet av dem starkare. Com Hem har varit snabba på att ta upp trender inom musik och film och applicerat dem i sina reklamer så att Judit och Judit får framföra scener, danser och sånger som vi hört och sett tidigare.

Exempelvis var de snabba på att göra reklam för Gangnam style, en musikvideo som fått många visningar på Youtube. Det var många som tyckte den musikvideon var riktigt underhållande och när Judit och Judit framförde en alldeles egen version av den så kunde man antingen älska eller hata den.

Related documents