• No results found

Övriga åsikter

4.4.3 ”det måste ändå finnas lite krav”

4.5 Övriga åsikter

Under intervjuerna framkom, hos en del elever, ytterligare åsikter som presenteras här.

4.5.1

Arbetsmiljöfaktorer

Det finns en del yttre faktorer som en del av eleverna tar upp och som enligt dem är viktiga för att bibehålla ordning och reda i klassrummet. A3 säger att det är viktigt att rummet är svalt, så att man lättare kan koncentrera sig under en längre period och slipper svettas. B5 nämner att det är viktigt att ha en skön stol att sitta på och en bänkkamrat som inte stör.

Dessutom anser B5 att det är viktigt ”att man har en bra penna och så. Asså som typ livar upp det lite.”

Ingen av eleverna i intervjuerna har påpekat att för stora klasser är ett problem eller att det är negativt att gå på en skola med många elever.

4.5.2 Sociala faktorer

En elev, B5, nämner en klasskompis som, enligt B5, ofta stör övriga i klassen. ”Så hon måste liksom typ släppa ut sin ilska eller någonting, så skriker hon och håller på och läraren kan inte säga till […] Det är jättejobbigt på matten.”

4.6 Analys

I det här avsnittet delger vi läsaren vår analys av resultatet.

4.6.1 Begreppet ordning och reda

Ordning och reda för eleverna är att hålla ordning på sina papper, att det ska vara tyst och lugnt på lektionerna, att man ska lyssna på läraren och att man ska vara snäll mot sina medmänniskor. Det är med andra ord ungefär det vi väntade oss att få höra och det vi tror att de flesta först tänker på. Vi tolkar detta som att de är väl medvetna om skillnaderna mellan rätt och fel och vad det innebär att ta personligt ansvar. Att ordning och reda betyder något för eleverna överhuvudtaget är ganska uppenbart och det tycks med andra ord vara så att det inte bara är den tjatiga läraren som vill ha ordning och reda i klassrummet utan även eleverna själva.

4.6.2 Arbetsmiljön

Alla anställda och elever har rätt till en bra arbetsmiljö och en bra arbetsmiljö är en miljö där alla kan trivas. Detta är en förutsättning för att eleverna ska kunna lära sig något. Att arbetsmiljön är viktig för eleverna har framkommit i intervjuerna. Temperaturen i klassrummet är viktig och en elev påpekar betydelsen av att det är svalt i klassrummet. Det kan vara intressant att notera att denna elev brukar ha mössa på sig inomhus under

vinterhalvåret och en så kallad ”bandana” under resten av året. Elevens argument för att bära huvudbonad året om är det är det bästa sättet att hålla undan det långa håret. Detta gör att det för denna elev spelar en central roll om temperaturen är för hög i klassrummet och visar svårigheterna med att skapa ett arbetsklimat som passar alla. Denna elev tycker också att det kan vara ok att ha på sig jacka i klassrummet om man fryser, men eftersom det bland övriga elever bara finns ytterligare en som tycker att det är ok att ha jacka på inomhus, för att det är kallt, tolkar vi detta som att de flesta anser att det är en behaglig temperatur i klassrummen.

Vad gäller utrustning i klassrummet nämner en elev att det är viktigt att ha en skön stol att sitta på. Samma elev påpekar att en sådan enkel sak som en bra penna och bra material kan liva upp det lite. Det kan vara viktigt att man, som pedagog, försöker skapa ett hemtrevligt klassrum, med hjälp av exempelvis färg på väggarna och textilier. Utsmyckningar i form av färgglada elevarbeten och planscher kan liva upp atmosfären för både läraren och eleverna.

Storleken på klassen eller på skolan nämndes aldrig av någon av de tio eleverna, men då eleverna ändå uttrycker att det är stökigt på lektionerna tolkar vi det ändå som att det kunde vara en fördel att ha mindre klasser för både läraren och eleverna.

4.6.3 Ordningsregler

Vi tolkar det som att eleverna inte är speciellt bekanta med termen ordningsregler och dess innebörd, eftersom de först svarar nej på vår fråga om de känner till några ordningsregler på skolan. Då vi specificerar frågorna kan de dock ge svar, vilket tyder på att de mycket väl känner till vilka regler som gäller. Termen ”ordningsregler” kanske i elevernas öron låter som någon form av striktare regler och något som inte i någon större grad angår dem i deras klassrum.

För att elever ska tycka att en regel är viktig, är förutsättningen att de kan se meningen med den. Detta har också kommit fram i våra intervjuer, genom elevers ifrågasättande av förbud mot tuggummituggning och användande av keps och mössa i klassrummet. En elev ifrågasatte anledningen till att de inte får ha keps och mössa på inomhus och uttryckte det med att: ”Det är ju också sån typ tradition som de har bestämt. […] Lärarna för skitlänge sen. […] Asså typ för […] 50 år sen […] nu i skolan ska vi inte ha mössor eller jackor eller […] kepsar. Och sen så har de haft det så jättelänge.” (B5)

Vi har tidigare hört från flera håll att mössa och keps kan ha en större betydelse för eleverna än vad man kan tro, nämligen att den kan fungera som en sorts snuttefilt. Denna teori

har vi tidigare endast diskuterat med pedagoger och andra lärarstudenter, men under besöket på den ena skolan fick vi se prov på detta även i verkligheten. Då en av oss hämtade en av eleverna i klassrummet för intervju, lämnade denna kvar böcker, penna och annat material på bänken, men tog med sig sin stickade mössa, som också för tillfället var placerad på bänken. Denna mössa höll sedan eleven i handen under hela intervjun. Naturligtvis kan detta ha berott på flera anledningar, men en tolkning kan vara att det är ett plagg som eleven känner sig så bekväm i att det känns både tryggt och naturligt att ha den med sig. Kanske mössan eller kepsen har en lika stor roll som trygghetsfaktor för tonåringen som nallen har för det lilla barnet.

En viktig och intressant aspekt, när det gäller elevernas svar om mp3-spelare, är att de båda skolorna har olika regler angående detta. På skola A får eleverna använda mp3-spelare vid eget arbete på lektionerna, om de sköter det och inte stör övriga elever. Eleverna på skola B inte får använda mp3-spelare överhuvudtaget, inte ens vid eget arbete. Detta kan förklara att eleverna på skola B var helt emot att använda mp3-spelare på lektioner. De verkade inte riktigt se någon anledning att göra detta eftersom de ansåg att man ska lyssna på läraren på lektionen. En elev nämnde att de kan lyssna på rasterna, om de har tråkigt. Det blir ganska tydligt att eleverna här grundar sina åsikter på sina erfarenheter och inte ens tänkt sig möjligheten att det kan finnas någon nytta med mp3-spelare vid eget arbete. Sannolikt skulle eleverna på skola A svarat mer som de på skola B, om inte heller de fått använda mp3-spelare alls.

4.6.4 Betyg

Ett något överraskande resultat är att eleverna överlag är positiva till ett separat betyg i ordning och reda. De motiverar detta med att det bidrar till bättre ordning i klassrummet och lugn och ro. Att eleverna vill ha ordning och lugn och ro i klassrummet var ganska väntat, men att de vill ha ett betyg i hur de uppför och sköter sig, vilket kanske kan verka lite ålderdomligt och övervakande, var kanske inte helt väntat. Majoriteten av eleverna tycker också att det vore bra att få betyg tidigare än nu eftersom man då får mer tid att förbättra betygen, vilket är ett klokt och moget sätt att resonera. Ett resultat man hade kunnat förvänta sig är att många skulle tycka att det vore ett paradis utan betyg, men det tycks istället råda ett självmedvetet resonerande kring elevernas skolgång. De uttrycker samvetsgrant att många skulle skolka på grund av att det inte finns någon utmaning eller anledning att gå dit.

5. Diskussion

Vårt syfte med detta examensarbete var att fördjupa oss i och undersöka elevers tankar om ordning och reda. Vi ville veta vad begreppet ordning och reda innebär för dem. I den här delen diskuterar vi aspekter ur det resultat vi fått av de kvalitativa intervjuer vi genomfört med elever och jämför detta med den litteratur vi läst. I resultatet har det framkommit flera intressanta aspekter, varav en del var väntade medan andra var, inte bara oväntade, utan också för oss helt nya tankebanor. Den kanske allra viktigaste förutsättningen för en bra arbetsmiljö, är att kunna känna sig trygg i klassrummet. Det hör, enligt Arbetsmiljöverket, till en god arbetsmiljö att alla ska visa respekt för varandra. (Arbetsmiljöverket, 2006-11-25) Detta är också något som flera av de intervjuade eleverna tog upp, bland annat genom att man ska lyssna när andra talar och inte spela för högt på mp3-spelaren.

Vi ställde aldrig frågan till eleverna om storleken på skolor spelar någon roll och inga elever har spontant påtalat detta heller. Men eftersom Sisgaards rapport talar för att stora institutioner eller skolor kan ha en negativ inverkan på skolmiljön, finns det kanske anledning till att en del skolor helt enkelt bör minska sitt elevantal och att man bygger mindre skolor i framtiden.

5.1 Metod

Som vi tidigare nämnt är en kvalitativ forskningsintervju grundad på ett litet underlag av intervjupersoner. Metoden anses inte alltid tillförlitlig på grund av att intervjuarna medvetet eller omedvetet kan brista i intervjuteknik. Intervjufrågorna kan bli alltför ledande beroende på intervjuarnas egna föreställningar och värderingar. (Kvale, 1997) Trots detta anser vi att vi har strävat efter att hålla en neutral profil under intervjuernas gång och vi upplever att elevernas tankar och uppfattningar har fått komma i fokus.

Related documents