• No results found

Elevernas åsikter om befintliga regler

4.2.2 ”Man får ha lite humor men ändå vara bestämd.” B1 håller med om att läraren är jätteviktig och resonerar som så att:

4.3 Elevernas åsikter om befintliga regler

Under intervjuerna fick eleverna förhålla sig till tre exempel på ordningsregler som kan finnas på skolor. Här ber vi dem också redogöra för vad de tycker om befintliga regler ute på deras respektive skolor. De flesta elever instämmer i huvudsak med de befintliga reglerna. Här presenterar vi vad eleverna tycker om ordningsregler.

4.3.1 Allmänt om ordningsregler

Två elever på skola B har sett ordningsregler uppsatta på olika ställen på skolan, främst i klassrum. Övriga elever på båda skolorna säger sig inte ha sett några regler på papper och säger att de inte heller gått igenom några regler med lärarna/mentorn. En elev på skola A säger att han känner till reglerna därför att lärarna säger åt den som gör fel på lektionen. Om någon springer runt får denne en tillsägelse och då får samtidigt resten av klassen veta att det är fel att springa runt. När eleverna får frågan om vilka regler de känner till kan alla räkna upp åtminstone några stycken, trots att de inte säger sig ha gått igenom dem eller fått dem på papper. De flesta känner till att man inte får ha mössa, jacka eller keps inomhus och att man inte får tugga tuggummi på lektioner. Eleverna på skola A har ganska klart för sig vad som händer om man använder en mobil på lektionstid eller om man tuggar tuggummi. Mobilen beslagtas och måste hämtas hos rektorn och tuggummit måste spottas ut.

Eleverna på båda skolorna tycker att de flesta av de regler som redan finns är ganska bra. A1 säger kort och gott att ”Jag tycker alla regler vi har är bra.” A4 håller med om att man inte ska få ha läsk, tuggummi eller godis och inte heller mp3 eller mobil. A5 säger att det viktigaste är att det är tyst i klassrummet. Bara A3 går lite emot de andra på skola A och tycker att: ”Man

[borde få] ha mössa på sig i klassrummet. Ja… man får ha tuggummi. […] Man skulle få ha mp3, men det finns ju redan.” På skola B kommer en del nya idéer fram, även om de flesta håller med om de regler som finns, med undantag för tuggummiförbudet. B3 tycker att ”man får inte äta grejer och sånt på lektionerna, förutom jag tycker inte att tuggummi är så störande.” B4 sammanfattar att:

man ska få ha tuggummi på lektionen och […] alltså rätt många av reglerna vi har tycker jag är bra och det är såna som är vanliga regler, att man ska ha med eget material och man inte får skräpa ner och klottra och sånt, så det... det tycker jag är rätt bra att behålla. Men […] som jag sa innan, mössa och sånt, det stör mig inte alls, att man har. (B4)

B5 säger att:

jag hade ju inte sagt så ej tuggummi, men jag hade inte skrivit det för då tar ju det som självklart att ja då får jag ha det om ingen säger att jag inte får, ju. Så, tuggummi får man ha och ... asså där ska ju va lite arbetsro på lektionerna i alla fall och ja ... mulning tycker jag det så ... kasta snöboll hade jag nog tagit att man inte fick. I alla fall i huvudet. […] Ja, det är i huvudet, för att det ... det kan vara grus och sånt i det och då kan man ju få liksom ont i ögonen och så. (B5)

Bara B1 tar upp en ny idé som inte redan finns bland rådande ordningsregler och syftar då på att utveckla den regel som redan finns angående ett förbud för elever att lämna skolans område under skoltid. Regeln finns till på grund av problem med försäkringen för eleverna, men B1 konstaterar att ingen följer regeln och att alla går iväg till en närbelägen matbutik på rasterna. En annan av eleverna, B2, säger att de hade den här regeln på låg- och mellanstadiet, men tror att den inte gäller för högstadieelever, eftersom ingen följer den. Som en lösning föreslår B1:

Ja, asså, jag skulle föreslå det här med utanför området... då skulle jag faktiskt sätta upp stängsel runt här. [...] Sen haft någon där, som ser till att de inte går ut. Och sen efter skolan... så skulle han ha ett schema då... eh... ja, vilken klass går du i? Ok, du får gå.

Det är lite mer oklart vad som händer om man är sen eller skolkar. Flera av eleverna, på båda skolorna, säger att detta aldrig hänt dem, men gissar att man kanske får kvarsittning. Eleverna på skola B har lite olika åsikter, men majoriteten av dem gissar att läraren pratar med

föräldrarna vid skolk och att det blir kvarsittning för sen ankomst. B2 menar att vad som händer beror på vilken lärare man har.

Det beror på från lärare till lärare... vissa lärare är liksom såhära... ja gå in och sätt er liksom.. bryr sig inte så mycket, men vissa liksom asså.. skriver upp det och så tar upp det kanske på klassråd och så vem som varit försenade mest och sånt där..

Vid skolk vill B4 och B5 ha kvarsittning och tycker att om man bryter mot en regel en gång ska man få en varning, men gör man om det flera gånger ska det bli kvarsittning och samtal till föräldrarna. B5 tycker däremot att kvarsittning bara ska tilldömas i speciella fall, ”kvarsittning, det får vara lite allvarligare än att komma för sent. Typ att sparka läraren eller någonting.” Två av eleverna är säkra på att läraren skriver upp det vid sen ankomst och sedan berättar på utvecklingssamtalet hur mycket man varit sen. Både B3 och B5 anser att den som skolkar får skylla sig själv och B5 anser dessutom att det är straff nog att missa undervisningen.

Asså om de vill ha IG, så får de faktiskt få det. Det är inte lärarens problem. […] Nämen om man skolkar hela tiden kan man ju inte lära sig någonting, då är man ju inte med på prov eller någonting, då får man ju IG. […] Ja, om man inte vill ha något jobb och liksom vill leva på socialbidrag och inte kunna göra något roligt, då får man ju det.

A2 säger att det är ok att komma sent en gång, men händer det flera gånger ska läraren ringa föräldrarna. A3 säger däremot att det räcker med att man ber om ursäkt för att man är sen och sedan tyst går och sätter sig på sin plats, men gissar också att läraren ringer hem om det är lång tid eller om det händer ofta. A4 menar att ingenting händer om man skolkar, men att man kanske borde prata med föräldrarna. Däremot är sen ankomst inte tillräckligt allvarligt för att berätta för föräldrarna om. A5 berättar att om man kommer sent:

Då... de skriver upp det på ett papper... och sen tror jag... jag vet inte vad som händer, fast jag... de skriver hur många minuter de är försenade, sen så tror jag att de sätter ihop det till någon tid så att de kan få... få den här tiden efter skolan, jag vet inte... men de skriver upp i alla fall vilken tid de har.

När A5 får följdfrågan om man får sitta kvar den tid man kommit för sent blir svaret ”Det tror jag. Ja, jag har aldrig varit med om det, men...”

4.3.2 Regler om klädesplagg

Åsikterna om huruvida man ska ha mössa och keps på i klassrummet varierar på skola A, medan eleverna på skola B är mer överens. Tre elever på skola A är emot att använda keps och mössa inomhus och på lektioner, medan övriga två tycker att man ska få välja det själv. A1 påpekar att de har en regel på skolan att de ska hänga av eventuella kepsar och mössor innanför dörren, och tycker att detta är en bra regel. A3 har ett eget argument till varför man ska få ha mössa inomhus, ”Därför att eh... jag har långt hår... så när jag har på mig denna [visar mössan] så har jag möjlighet att hålla borta håret.” A4 hävdar att både keps och mössa förstör håret, medan A5 säger att det ser tråkigt ut med mössa i klassrummet och att det blir varmt för dem som har det. Däremot anser A5 att keps är ok eftersom det är mer somrigt och inte blir varmt. På skola B är samtliga elever överens om att det är ok att ha på keps och mössa i klassrummet. Två av eleverna nämner att de inte får ha mössa på i klassrummet, men att de inte håller med om denna regel. B2 anser att keps och mössa är ok, bara man inte slänger dem runt i klassrummet och stör de andra. B2 och B4 tycker att mössa och keps hör till ens personlighet, att det är en modesak. Två elever påpekar att man bli varm om man har mössa på inomhus, men B5 anser att det är varje individs eget val om man vill svettas ihjäl på lektionen eller inte.

Eleverna på båda skolorna är desto mer överens om huruvida man ska få ha jacka på inomhus eller inte. Samtliga elever på skola A anser att jacka är till för utomhusbruk. En elev, A3, påpekar att det kan vara ok om det är jättekallt i klassrummet, men erkänner samtidigt att det inte är så kallt i klassrummen. En annan elev, A5, säger att det blir blött på golvet om det regnar ute och man sedan hänger sin jacka på stolen. Ytterligare en elev, A4, hävdar att ”jacka... om man går ut sen så blir det kallt för då känns det som det är samma värme...” På skola B är också majoriteten av eleverna överens om att jacka är onödigt att ha på sig inomhus. En elev, B1, tycker dock att man ska få ha jacka inomhus, eftersom det är kallt. B2 anser att man kan ha på mössa eller keps för att det är snyggt, medan man har jacka enbart för att man fryser. Vid en följdfråga om huruvida man inte också har mössa för att inte frysa erkänner B2 att det är sant, men att det ändå inte är riktigt samma sak.

4.3.3 Regler om mobiltelefoner och mp3-spelare

Vad som gäller för mobiltelefoner på skolorna är för de flesta klart. På skola A kan två av eleverna regeln att läraren tar mobilen och lämnar den till rektorn, om den ringer under lektionen. Vid första tillfället måste läraren följa med eleven till rektorn för att hämta ut mobilen och vid andra tillfället måste en förälder komma för att hämta ut den. Ytterligare en elev på samma skola vet att läraren tar mobilen, men inte vad som händer sen. På skola B är samtliga elever överens om att mobilen får vara med på lektionen om den är avstängd. De tycker också att det är helt ok att ha med mobilen, så länge man inte leker med den under lektioner. B5 tar upp en extra anledning till att absolut alltid vilja ha med mobilen överallt, nämligen stöldrisken.

Och sen mobiltelefoner... asså så... om man ska vänta ett jätteviktigt samtal så kan man få ha det, men är det asså... annars kan man ju bara stänga av den. Tänk liksom om den blir stulen ändå... de här skåpen är rätt lätta att bryta upp... det är inte så ofta det händer, men ändå. Man vill gärna ha den med sig.

När det gäller mp3-spelare skiljer sig däremot elevernas uppfattningar på de olika skolorna åt. Tre elever på skola A känner till att det är ok att använda mp3-spelare under lektionspass då elever har tid för eget arbete. Övriga två nämner ingenting om detta, men samtliga elever tycker att det är ok att använda mp3-spelare om man kan klara av att koncentrera sig samtidigt och det heller inte stör andra i klassrummet. A3 påpekar dessutom att om alla sitter och lyssnar på mp3-spelare kanske det inte blir så pratigt i klassen. Eleverna på skola B håller inte alls med. Här anser majoriteten att man inte bör få använda mp3-spelare på lektioner, eftersom man då inte lyssnar på läraren. Några föreslår att man istället kan lyssna på rasterna, om man har tråkigt.

4.3.4 Regler om ätande på lektioner

Majoriteten av eleverna på båda skolorna är överens om att man inte ska äta godis eller dricka läsk på lektionstid, då det stör övriga i rummet eftersom det till exempel prasslar. Det kan dessutom göra grannen sugen och några elever påpekar också att det är dåligt för tänderna. B1 hävdar att det gör att man bara sitter och mumsar och inte lyssnar på läraren. B1 och B4 anser att det, vid provtillfällen, är bättre med frukt. A3 tycker dock att godis och läsk kan vara ok, det ska man få välja själv.

Tuggummi är däremot ok, enligt två av eleverna på skola A och tre på skola B. Fyra av fem elever på skola B nämner förbud mot tuggummi som en av reglerna de har. Tre av de intervjuade eleverna håller dock inte med om den regeln, utan anser att man bör få tugga tuggummi på lektionerna. B5 anser att man kopplar av om man får tugga tuggummi och säger:

Men tuggummi tycker jag faktiskt man ska få ha. För att liksom det […] syftar på är att man inte ska sätta det under bänken och sånt. Då är det inte tuggandet som är problemet, det är om man kastar det, då kan man ju svälja det eller kasta det. Men att sätta det under bänken liksom, det är det som är problemet, men […] tuggummi tycker jag man ska få ha.

En elev, A4, som är emot tuggummi, är inne på lite samma spår genom att motivera detta med att ”Ja, när de är färdiga med det så brukar de lägga det under bänken. Ja, det är inte kul för de andra som ska sitta där. Och så är det inte bra för tänderna heller.”

Related documents