• No results found

AŠSK ČR a školní atletické soutěže

2 Rozbor problematiky

2.4 AŠSK ČR a školní atletické soutěže

Nedílnou součástí motivace dětí pro nácvik atletiky jsou nejrůznější školní soutěže.

Je zde prostor pro uplatnění naučených dovedností, porovnání se s ostatními a získání pochvaly a ocenění. Z velké části se pořádají soutěže družstev. Je to výhodou z hlediska posílení kolektivního přístupu k soutěžení. Děti se učí fandit si a pomáhat si mezi sebou.

Výsledné umístění družstva se odvíjí od výkonů všech jeho členů, přičemž zápis jak kdo k výsledku družstva přispěl, bývá transparentní. To vede děti i ke snaze „nezkazit to ostatním“ (Jeřábek, 2008).

Zaběhlým systémem soutěží pro školní mládež u nás disponuje Asociace školních sportovních klubů České republiky (AŠSK ČR). Je to multisportovní zapsaný spolek, který sdružuje sportovní kluby vzniklé na školách. Ty se odlišují od klasických sportovních klubů tím, že z většiny nemají charakter výkonnostního a vrcholového sportu. Snaží se akcentovat na prožitek a samotnou účast v pohybových aktivitách a sdružovat děti a učitelé za účelem sportovního vyžití v mnoha zájmových útvarech, využívajících školních sportovišť, v pokud možno co největším počtu zúčastněných. Tyto činnosti vedou odborníci z řad učitelů, trenérů a rodičů, kteří tak působí převážně dobrovolně ve svém volném čase.

V rámci organizační struktury je základní jednotkou školní sportovní klub. Za koordinaci činností v regionech zodpovídají okresní a krajské rady, v některých případech sekretariát AŠSK. Asociace školních sportovních klubů České republiky je taktéž

partnerem Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a oficiálně zastupuje Českou republiku v Mezinárodní federaci školního sportu (ISF), sdružující organizace tohoto charakteru z celého světa. (Asociace školních sportovních klubů, 2020).

Soutěže jsou často postupové až do celostátní, případně mezinárodní úrovně, avšak významné zaměření je na základní kola, kterých se účastní největší počet dětí. Snahou je, aby se sporty co nejvíce přiblížily chlapcům i dívkám, kteří dosud pravidelně nesportovali a účast v soutěži by je mohla motivovat k pravidelné sportovní činnosti. Tyto soutěže si v průběhu let vybudovaly vysokou prestiž a v rámci umístění a postupů mohou školy v některých případech získat i prostředky na vylepšení vybavení svých sportovišť či obnovu a rozšíření sportovních pomůcek. AŠSK vydává manuál, kde je možno získat všechny tyto informace. Taktéž kvalitní organizaci a dodržování pravidel zajišťuje spolupráce AŠSK s jednotlivými sportovními kluby, které jsou garanty uspořádání průběhu soutěží. Pro atletické soutěže jednotlivých stupňů škol je jedním z hlavních garantů Český atletický svaz (ČAS), který v již dlouholeté spolupráci zajišťuje výpomoc a garanci. (Jeřábek, 2008) Tyto soutěže se u škol a učitelů tělesné výchovy řadí mezi tradiční a oblíbené akce, aktivně se k účasti v nich hlásí a ČAS nabízí k řadě těchto závodů i propozice a následně výsledky na svých webových stránkách (www. atletika.cz).

Kinderiáda

Je to soutěž, která již od roku 2014 neprobíhá, avšak byla jednou z nejtradičnějších a nejrozsáhlejších soutěží pro první stupeň základních škol, konkrétně 2. – 5. tříd. Byla brána jako základ pro většinu následných soutěží pro 1. stupně ZŠ. Osmičlenná družstva děti zde soutěžila v mnoha disciplínách. Součástí byl i doprovodný nesoutěžní program s využitím dětského atletického nářadí Kid‘s Athletics, jehož garantem je Mezinárodní atletická federace (IAAF). Soutěž probíhala na třech úrovních okresního, krajského a celostátního finále, přičemž v nejvyšší zmiňované úrovni pak první tři družstva získala pro svou školu finanční prostředky na nákup sportovních pomůcek či vylepšení školních sportovišť (Jeřábek, 2008).

Štafetový pohár

Štafetový pohár je soutěž štafet pro 1. stupeň základních škol, probíhající na třech úrovních – okresní, krajské a republikové finále. Jedno družstvo tvoří 16 žáků z jedné školy. Běží se 3 smíšené štafety a časy štafet jednotlivých škol se sčítají.

Systém:

dívka, dívka, chlapec, chlapec, poté 4. – 5. třída: dívka, dívka, chlapec, chlapec) Družstvo musí být složeno z žáků jedné školy a členové družstva musí odpovídat stupněm školy.

Startuje se z polovysokého startu. Běhy jsou uspořádány po čtyřech až pěti štafetách (podle počtu přihlášených). Závodníci a závodnice hned po startu sbíhají do vnitřní dráhy. 20 metrové předávací území je viditelně vyznačeno (kužely a praporky).

Soutěžící mladší věkové kategorie si mohou předávat štafetový kroužek. Ostatní štafety předávají štafetový kolík. Čas štafet v okresním kole může být měřen ručně.

Z okresního kola postupují první dvě družstva. Z krajského kola postupuje vždy vítěz každé kategorie, dále se doplňuje do počtu 16 družstev podle dalších dosažených časů Doplňkovými závody, které jsou zařazeny z důvodu rozvoje všestrannosti dětí a nezapočítávají se do štafetového závodu, jsou: Hod medicinbalem pro 1.–3. třídu i 4.–5.

třídu a skok daleký pro 1.–3. třídu i 4.–5. třídu (Štafetový pohár, 2020).

Sazka Olympijský víceboj

Je to školní sportovní projekt určený základním školám a odpovídajícím ročníkům víceletých gymnázií, který se vykonává individuálně na hodinách tělocviku a může se ho zúčastnit kterákoli ze škol. Doporučením pro první stupně je zapojení do soutěže Olympijský diplom, pro druhý stupeň pak soutěž Odznak všestrannosti. Pro děti s handicapem je pak určena soutěž Paralympijská výzva.

Cílem Olympijského diplomu je najít přednosti žáka a dle toho mu doporučit

rychlost, ohebnost, vytrvalost, sílu, hbitost, rovnováhu, silovou vytrvalost a výbušnost. Vše v míře a vhodných disciplínách pro tuto věkovou skupinu.

Testovanými disciplínami jsou:

• skok z místa (výbušnost),

• hluboký předklon (ohebnost),

• Zátopkův běh na 500m (aerobní vytrvalost),

• zkrácené lehy-sedy (silová vytrvalost),

• sprint na 60 metrů (rychlost),

• „postoj čápa“ (rovnováha),

• T-běh (hbitost),

• hod basketbalovým míčem (síla).

Oficiální sponzor Sazka pak školám vyhodnocuje získané výsledky a vystaví diplomy pro žáky (Sazka Olympijský víceboj, 2020).

Pohár rozhlasu

Tato soutěž je určena zvlášť chlapcům a zvlášť dívkám druhého stupně základních škol, přičemž jsou vyhlášeny dvě kategorie: 6. – 7. třída a 8. – 9. třída. Je také ošetřeno věkové omezení, aby výsledky nemohli ovlivnit výrazně starší jedinci, např. propadnuvší.

Družstva mohou být maximálně dvanáctičlenná a v každé disciplíně startují za družstvo 3 závodníci, přičemž do výsledku družstva se vždy počítají bodové příděly pouze lepších dvou. Štafety na 4x60m jsou postaveny dvě za každé družstvo a taktéž se počítají body jen té lepší z nich. U všech disciplín a bodového součtu se používá oficiální bodování dle vícebojařských tabulek IAAF (Jeřábek, 2008).

Startuje se v těchto disciplínách:

• Kategorie IV: 8.–9. třída - chlapci

60m, 1500m, skok vysoký, skok daleký, vrh koulí 4 kg, štafeta 4x60m

• Kategorie IV: 8.–9. třída - dívky

60m, 800m, skok vysoký, skok daleký, vrh koulí 3 kg, štafeta 4x60m

• Kategorie III: 6.–7. třída - chlapci

60m, 1000m, skok vysoký, skok daleký, hod míčkem (150g), štafeta 4x60m

• Kategorie III: 6.–7. třída - dívky

60m, 600m, skok vysoký, skok daleký, hod míčkem (150g), štafeta 4x60m

Soutěží se na třech postupových úrovních – okresní, krajské a republikové kolo. Do krajského kola postupují vždy vítězové okresních kol. Do republikového finále postupuje šest vítězných družstev s nejvyšším počtem bodů z celkového pořadí v dané kategorii ze všech patnácti krajských finále a další dvě družstva v každé kategorii s nejvyšším počtem bodů bez ohledu na pořadí. V republikovém finále tedy startuje osm družstev v každé kategorii (Pohár rozhlasu s Českou spořitelnou, 2019).

Atletický čtyřboj

Podobně organizovaný je i mezi školami oblíbený atletický čtyřboj. Účastní se zde pětičlenná družstva opět zvlášť chlapců a zvlášť dívek, kdy každý závodník (závodnice) absolvuje kompletní čtyřboj složený ze základních atletických disciplín, přičemž ve dvou případech je možnost volby a to: hod míčkem nebo vrh koulí, skok daleký nebo skok vysoký. Zbylými disciplínami, které absolvují všichni, jsou běhy na 60m a 1000m (dívky 800m). Bodování, hmotnosti náčiní i další pravidla jsou opět dle standardizovaných atletických regulí a tabulek Českého atletického svazu. Do výsledku družstva je vždy připočítán součet bodových přídělů jeho čtyř nejlepších závodníků (závodnic). Soutěží se zde taktéž na třech postupových úrovních – okresní, krajské a republikové kolo (Jeřábek, 2008).

Olympiáda mládeže

Je to projekt Českého olympijského výboru a největší školní sportovní akce v České republice. Soutěží zde výběry krajů v mnoha sportech i různých uměleckých soutěžích. Je tu snaha o skutečnou obdobu „velké“ olympiády, včetně bohatého doprovodného programu. Atletika, jako jeden ze základních olympijských sportů, zde má pevné místo a díky koordinaci termínů s Českým atletickým svazem je zde k vidění vysoká výkonnost (Jeřábek, 2008).

Přespolní běh

Vzhledem k tomu, že předchozí zmiňované soutěže na dráze probíhají v jarních měsících, přespolní běhy se zařazují převážně na podzim. Jsou to běžecké závody v terénních podmínkách s různým traťovým profilem a vzdálenostmi. Využívá se v nich normální běžecké obuvi, nikoli treter. Přespolní běh má většinou vytrvalostní charakter.

Všechny tyto uvedené soutěže mají pro učitele tělesné výchovy tradiční zastoupení a s mediální či marketingovou podporou často vypomáhá i Český atletický svaz. Taktéž pověřuje atletické kluby v dané lokalitě uspořádáním příslušného kola soutěže. Garanty Poháru Rozhlasu či Středoškolského poháru Corny jsou každým rokem známé české atletické osobnosti. V minulých letech jimi byli např. desetibojař Tomáš Dvořák, oštěpařka Barbora Špotáková, sprinter Pavel Maslák a další. Celá řada talentovaných a později i úspěšných atletů byla objevena na základě takovýchto soutěží. Mnoho dalších regionálních závodů taktéž napomáhá klubům jako náborové akce k získání nových zájemců o atletiku (Jeřábek, 2008).

Related documents