• No results found

- Štafetová předávka spodním obloukem (zdroj: cuni.cz)

cuni.cz)

K takovémuto průběhu by se měla reálně co nejvíce přibližovat štafetová předávka ve sledovaných kategoriích. Je to však jedna z nejnáročnějších disciplín a měla by se vyučovat postupně metodicky v průběhu celé základní školy.

2.5.2 Charakteristika a systém soutěže

Atletický trojboj pro 1. stupeň základních škol (někdy nazýván také jako atletický trojboj všestrannosti) je již od roku 2006 vyhlašovanou soutěží AŠSK na okrskové, okresní a krajské úrovni. V jednotlivých okrscích, okresech a krajích však docházelo k mírným modifikacím v soutěži. Ke sjednocení pravidel, s předpokladem konání trojboje ve všech krajích a uspořádání republikového finále, došlo poprvé roku 2019. Od tohoto roku je zařazena k soutěži jednotlivců také soutěž smíšených družstev. Tato oficiální premiéra soutěže se stala propagačně využitelnou nadstavbou a konání republikového finále pozvedlo prestiž trojboje.

Jedná se o zcela výjimečnou pohybovou soutěž, která díky angažovaným pedagogům a odborným pomocníkům z řad atletických klubů v Libereckém kraji, je stále více praktikována ve školách a jejich třídách, má pozitivní dopad na školní mládež 1.

stupně základních škol a v několika školách se již zařazuje konkrétně do ŠVP (Štrincl, 2019).

Třídní kolo

Základním článkem oficiálního systému trojboje je konání trojboje v jednotlivých třídách. Přesný název je „Atletický trojboj všestrannosti s Adamem“. AŠSK nabízí spolupráci a metodickou výpomoc v podobě manuálu a programu s názvem „Program pro výsledky třídního kola“, který je zdarma dostupný na:

https://atleticky3boj.webnode.cz/zavodni-programy/.

Na této stránce jsou i další soubory a informace pro plné pochopení, vyhodnocení a zaslání výsledků.

Výkony žáků se obodují a na základě získaných bodů se vytvoří pořadí žáků ve třídě, ale i průměrný bodový zisk celé třídy. Každý vylepšený výkon v průběhu školního roku zvyšuje průměr třídy. Záleží zde na přístupu a aktivitě učitele a školy, zda tuto možnost využijí i např. pro nominaci žáků na okresní, posléze další postupová kola. Tuto třídní soutěž mohou využít všechny třídy 1. stupně základních škol. Pro příklad je možné uvést data z roku 2017, kdy se korespondenční soutěže průměrů třídních kolektivů zúčastnilo 162 tříd z celého Libereckého kraje. Devízou a hlavní myšlenkou celého projektu je sportovat se všemi dětmi ve třídě, rozhýbat je a motivovat, aby i ten poslední žák se snažil o zlepšení svých výkonů a stal se platným členem třídního, sportovního kolektivu.

Tváří a patronem tohoto projektu je úspěšný český reprezentant v desetiboji, stříbrný medailista z Mistrovství Evropy 2016 či účastník Olympijských her 2016 Adam Sebastian Helcelet. I on začínal s atletikou na Turnovsku účastí ve školním atletickém trojboji. Je tradičním hostem závodů v trojboji a byl přítomen i na republikovém finále 2019 v Turnově (Štrincl, 2019).

Okrskové a okresní kolo, základní systém soutěže

Okrskové a okresní (následně i krajské) kolo atletického trojboje již probíhá jako oficiální událost vždy pro daný okrsek, okres (následně i kraj) v jednom čase, na jednom místě se společnými propozicemi a daným časovým programem. Pořádáním závodu je pověřena krajská rada AŠSK ČR ve spolupráci s krajskými úřady, krajskými atletickými svazy i s místními atletickými kluby. Od roku 2019 je k vyhodnocované soutěži jednotlivců (pro každý třídní ročník zvlášť) připojena i soutěž smíšených družstev. Z

okrskového do okresního kola postupují v kategorii II vždy dvě družstva s nejlepším bodovým výsledkem. Okrskové a okresní kolo probíhá systémem:

• Kategorie I: zvlášť každý ročník 1. stupně ZŠ, zvlášť dívky, zvlášť chlapci, soutěž jednotlivců

• Kategorie II: 4.–5. ročník ZŠ, vyhodnocuje se čtyřčlenné smíšené družstvo dvou nejlepších dívek a dvou nejlepších chlapců jedné školy – vzniká z výsledků 4.–5.

ročník Kategorie I., rozumíme se tím vyhodnocení z absolvování jednoho trojboje

V běhu na 50m se uskutečňuje pouze jeden běh pro každého závodícího. Závodníci (závodnice) jsou zařazeny do po sobě jdoucích rozběhů, dle počtu drah sprinterské rovinky oválu až po 8 jedincích. Výsledky jsou souhrnné pro každou kategorii dle výsledných časů závodících. V disciplínách skok daleký a hod míčkem má každý závodící 3 pokusy, které nevykonává ihned za sebou, ale vždy dle seznamu po proběhnutí pokusů celého startovního pole.

Výkony jsou obodovány dle standardizovaných tabulek AŠSK. Do výsledků družstva se počítá součet získaných bodů všech jeho členů. Ve výjimečném případě stejného bodového součtu dvou či více družstev získává lepší umístění družstvo, jehož čtvrtý (v Kategorii I šestý) závodník, který dosáhl vyššího počtu bodů. Pro vyhodnocení výsledků soutěže se používá programu, tentokrát s názvem

„3V-2019“, který je opět dostupný i s návodem na:

https://atleticky3boj.webnode.cz/zavodni-programy/

Na závěr soutěže provede pořadatel vyhlášení se stupni vítězů. Vyhlašována jsou družstva i jednotlivci na 1. – 3. místě. Odměny pro vítězná družstva (popř. další účastníky) zajišťuje pořadatel. Zpravidla se předávají poháry, diplomy a medaile pro družstva a jednotlivce na 1. – 3. místě. Pro ostatní družstva a jednotlivce pouze diplomy.

Vyžadovaným dokladem od soutěžících družstev je soupiska družstva, potvrzena ředitelem školy. Závodník (závodnice) musí být žákem (žákyní) jedné školy.

Financování je z prostředků příslušných okresních a krajských rad AŠSK ČR.

Krajské kolo

Krajské kolo probíhá téměř identickým systémem jako kolo okrskové a okresní. Z okresního kola sem postupuje vždy vítěz daného okresu. Pořadatel může navýšit počet postupujících dle možností.

Republikové finále

V republikovém finále již nestartují závodníci (závodnice) Kategorie I, tedy jednotlivci od 1. do 5. tříd ZŠ. V kategorii II (smíšená družstva výběrů 4. a 5. tříd) do republikového finále postupují vždy dvě nejlepší družstva z krajských finále. Ústřední AŠSK ČR pověřuje pořadatelstvím určitý školní sportovní klub, nebo okrsení radu AŠSK.

Všechny další organizační a systémové informace korespondují s předchozími koly.

V roce 2019 pořádala historicky 1. Republikové finále v atletickém trojboji okresní rada AŠSK Semily, ve spolupráci s SVČ Žlutá ponorka Turnov a ASC Turnov. Finále se konalo 19. června na Městském stadionu Ludvíka Daňka v Turnově za účasti 28 družstev ze 13 krajů. Patronem projektu byl Adam Sebastian Helcelet. Vítězem se stala ZŠ Heyrovského z Olomouce.

3 Analytická část

Analytická část se skládá nejprve z popisu využité metodiky a dále z vlastního výzkumu.

3.1 Metodika analýzy

Předmětem výzkumu této práce jsou výsledky sledované soutěže atletického trojboje v letech 2015–2019 v Libereckém kraji, poskytnuté ředitelem závodu a konzultantem této práce, Mgr. Karlem Štrinclem. V závodě výsledky závodů zpracoval Bc.

Jan Kovář ze SVČ Žlutá ponorka Turnov. Konkrétně jsou zkoumány výsledné průměry výkonů vždy 10 nejlepších závodníků (závodnic) v každé disciplíně zvlášť, i v celkovém bodovém součtu. Discplínami jsou: běh na 50 metrů, skok daleký a hod míčkem. Štafeta 4 x 60 m není do výzkumu zařazena, jelikož byla poprvé uskutečněna v krajských kolech, posléze v republikovém finále až v roce 2019. V původních výsledcích figuruje vždy v každém roce, každé disciplíně i bodovém součtu přibližně 15 závodníků (závodnic). Výběr 10 nejlepších výkonů byl zvolen z důvodu ustálení zkoumaného počtu a kvůli vyšším odchylkám výsledků závodníků (závodnic) na několika posledních místech, které byly zapříčiněny např. jejich technickými problémy, „ulitými“ starty či pády. Tyto výsledky posledních závodníků (závodnic) by mohly neobjektivně zkreslit výpočet průměrné výkonnosti.

V každé disciplíně a v bodovém součtu je proveden výpočet aritmetického průměru 10 nejlepších závodníků (závodnic), zvlášť v kategorii dívek, zvlášť v kategorii chlapců, zvlášť pro 4. třídy a zvlášť pro 5. třídy. Poté je s využitím lineární regrese popsáno, zda vývoj v jednotlivých disciplínách i v bodovém součtu zaznamenává nějaký trend či je konstantní.

V případě republikového finále již zde není rozdělení na jednotlivé třídy (Kategorie I AŠSK), ale startují zde pouze výběry vždy 2 dívek a 2 chlapců napříč 4. a 5. třídami (Kategorie II AŠSK). V otázce vlivu zařazení republikového finále je možné porovnat celkové bodové výsledky vybraných družstev, postupujících z krajských kol s jejich celkovými bodovými výkony v republikovém finále. Do výzkumu nemohla být zahrnuta družstva, jejichž členové nedokončili některou z disciplín v krajském kole či republikovém

finále. Dále také družstva, která závodila v krajských kolech s jiným bodovým systémem, či družstva, která neposkytla výsledky z krajského kola.

Tabulky i grafy jsou vytvořeny v programu OpenOffice Calc. Ve všech případech je pomocí lineární regrese znázorněn vývoj výkonnosti v průběhu let 2015–2019. Graf 11 komparuje výsledky krajských kol a republikového finále a tím ukazuje změnu výkonnosti.

3.2 Výsledky trojboje 2015–2019

Kapitola obsahuje v podobě tabulek výsledky výkonů vždy 10 nejlepších závodníků (závodnic) dané disciplíny či bodového součtu v jednotlivých letech, doplněné o výpočet průměrné hodnoty výkonu. Řazení závodníků (závodnic) je sestupné od nejlepšího bodového součtu v závodě. Časy v běhu na 50 metrů jsou vyjádřeny v sekundách, vzdálenosti ve skoku dalekém v centimetrech a vzdálenosti v hodu míčkem v metrech.

Bodové hodnocení je pak dle regulí standardizovaných tabulek AŠSK.

2015

Tabulka 2 - Dívky, 4. třída, 2015 (zdroj: vlastní)

pořadí jméno běh 50m [s] body dálka [cm] body míček [m] body body celkem

1 Vaníčková Nela 7,99 665 415 716 23,92 362 1743

2 Náhlovská Nicol 8,21 613 398 645 27,96 452 1710

3 Květová Liana 8,62 521 400 653 25,40 395 1569

4 Matěásková Šárka 8,11 637 382 580 20,49 288 1505

5 Štruplová Julie 8,76 491 348 448 31,72 539 1478

6 Fišerová Leona 8,79 485 351 459 26,79 426 1370

7 Hnyková Tutana 8,70 504 348 448 21,31 305 1257

8 Úřadníková Karolína 8,80 483 328 375 25,13 389 1247

9 Perutková Hana 9,39 364 333 393 28,77 471 1228

10 Svobodová Eliška 8,87 468 360 493 19,07 257 1218

průměr 8,62 523 366 521 25,06 388 1433

Related documents