• No results found

ABC-STUDIENS RESULTAT

Här presenteras aktiviteterna och kostnadsdrivarna som valts i studien, med korta för- klaringar till vad som sker i aktiviteten. Detta görs för att i kapitel 5 analysera mate- rialet enligt de modeller och den diskussion som förts i kapitel 3. Ur studien framgår det också om man bedömt aktiviteten som i första hand kopplad till kund (eller mark- nad som det står i rapporterna) eller produkt. Vissa aktiviteter har bedömts som oin- tressanta ur kundkostnadsperspektiv, och kommer att sorteras bort då syftet med denna uppsats inte kräver att det görs en totalgranskning av studien. Metod för behandlingen av materialet redogörs för i avsnitt 2.5.

Studien resulterade i en uppdelning av TIS verksamhet i 33 aktiviteter, varav 26 akti- viteter presenteras här. Av de övriga sju var fem stycken renodlade produktionsaktivi- teter, som jag bedömt som ointressanta. De övriga två omnämns kort i 4.3.912.

12

Det bör noteras att aktivitetsnamnen som kommer att användas är de som använts i studien på TIS. I vissa fall är det svårt att utläsa verksamheten i aktiviteterna från namnet, men det bör framgå av tillhörande text.

I det följande har aktiviteterna presenterats utifrån hur jag bedömt att de bör placeras efter Porters värdekedja, som presenterades i avsnitt 3.7. Struktureringen efter Porters (1985) värdekedja motiveras av den analys som kommer att göras i avsnitt 5.6.

4.3.1. Inköp

Köpa in direkt material Hantering av inköp till produktionen. Kostnadsdrivare är antalet ton som produceras, som fördelas till produkt.

Köpa ÅF-material Återförsäljningsmaterial är varor som TIS köper in för att

sälja vidare tillsammans med andra varor, TIS förädlar alltså inte detta material. Detta görs för att tillgodose kundernas krav på helhetslösningar. Dessa produkter är komplementära till de produkter som tillverkas på TIS. Kostnadsdrivare utgörs av antal ÅF-produkter, och kost- naden fördelas till ÅF-produkter, som alltså följs upp i sig.

4.3.2. Tillverkning

Att planera linjen

Att planera rörskålstillv.

I dessa aktiviteter sker planeringen av tillverkningen. Varje produkt belastas med aktivitetens kostnad via hur många gånger produktionen av dessa produkter startas upp, vilket utgör kostnadsdrivare.

Att sköta UH-förrådet En stödfunktion till tillverkningen för underhåll av maski- ner. En schablonmässig tilldelning görs via antalet säljton till produkterna.

Att tillverka specialförädlat

Denna aktivitet sköter administrationen kring de special- beställningar som görs av kunder. Det kan gälla format på eller material i produkterna. Kostnadsdrivare är antal fak- turarader som innehåller specialtillverkade produkter. Kostnaden fördelas på produkter.

möjlighet till ytterligare analys av dessa aktiviteter. Jag har därför bedömt dem som ointressanta.

4.3.3. Logistik för färdiga produkter

Planera transporter I denna aktivitet planeras transporterna. Kostnadsdrivare utgörs av antalet order, som fördelas till den beställande kunden.

Utlasta produkter Kostnaden för utlastning av de färdiga produkterna

bestäms enligt ABC-studien av hur många ton som lastas, vilket utgör kostnadsdrivare. Dessa fördelas på produkter. Utlastningen sker för varje order.

Transportera produkter Kostnaden för transporter i fabriken till lagret anses bestämmas av antalet ton som transporteras, denna kost- nadsdrivare fördelas på produkter.

Att hantera ÅF-material Kostnadsdrivaren utgörs av antal ÅF-produkter, som för- delas på ÅF-produkter.

Att emballera och hantera skivor

En intern logistikaktivitet, vars nyttjande enligt studien bestäms av hur många ton skivor som säljs. Detta fördelas sedan vidare på produkten.

4.3.4. Marknadsföring och försäljning

Besöka kunder

Att bevaka objekt

Kostnaden för aktivitet ’kundbesök’ och ’bevaka objekt’ bestäms av antalet kundbesök, som fördelas på kund. Bevaka objekt är att besöka exempelvs byggplatser eller andra ställen där TIS varor används i produktionen.

Marknadsföra via trycksaker

Här sker framtagning av marknadsföringsmaterial och utskick till kunder. Som kostnadsdrivare används ett sammanvägningstal av antal kunder och omsättning. Denna kostnadsdrivare har använts till fyra marknads- relaterade aktiviteter, och ansågs av TIS ledningsgrupp fördela kostnader rättvist mellan stora och små kunder. Kostnadsdrivarna kan dock inte sägas vara direkt bestämmande för arbetsmängden i dessa aktiviteter, utan ger intryck av att vara en något mer tilltänkt variant av traditionell fördelningsnyckel. Denna kostnadsdrivare kommer att kallas kundomsättning i de resterande aktivi- teterna där den används, och fördelar alltid aktiviteterna till kunder.

Annonsera produkter Annonsering sker i branschtidningar för de branscher som

TIS kunder finns i. Dock sker även annonsering ihop med de större kunderna. TIS skall på så sätt stödja sina kunder att i sin tur nå sina kunder. Kostnadsdrivare utgörs av kundomsättning.

Arrangera kundträffar Arrangerandet av kundträffar syftar till att ge produkt- information, och görs vanligen för olika koncerner eller grupper av mindre kunder. Kostnadsdrivare är även här kundomsättning.

Behandla svenska order Orderhanteringen har antal svenska order som kostnads- drivare, som fördelas på kund.

Exportera produkter Hantering av försäljning till de utländska säljbolagen sker i denna aktivitet, och fördelas på kund via omsättning för exporten.

4.3.5. Service

Sköta teknisk service Aktiviteten innebär support åt kunder som har problem, och ge information till potentiella köpare. Kundomsättning utgör kostnadsdrivare. Denna blir extra trubbig här, med tanke på att aktiviteten även nyttjas av potentiella köpare. Aktivitetens kostnad fördelas på kund.

Hantera övriga marknadsaktiviteter

Här omhändertas de produkter som kunderna reklamerar, antingen via besök hos kunden eller genom att kunden skickar tillbaka produkten. Kostnadsdrivare är reklama- tionskronor, som fördelar kostnaden till produkt.

4.3.6. Anskaffning av resurser

Någon sådan aktivitet har inte kunnat identifieras bland de som etablerades vid ABC- studien.

4.3.7. Teknologisk och teknisk utveckling

Produktutveckla produkter

Här sker TIS produktutveckling. Kostnadsdrivare är tim- mar, vilka fördelas på de produktgrupper som de nya pro- dukterna hör till (under perioden som ABC-studien uför- des utökades inte sortimentet med några nya produkt- grupper). Aktiviteten kan initieras av förändrade lagar och förordningar eller via beställningar av nya produkter från kunder.

Produktbereda produkter I aktiviteten planeras hur tillverkningen av nya produkter skall gå till. Kostnadsdrivare utgörs av tid som fördelas på produkter.

Utveckla processen Denna aktivitet innehåller de åtgärder som löpande görs

för att effektivisera tillverkningsprocessen. Kostnadsdri- varen utgörs av antal normalproduktslag, vilket utgör det antal produktslag som tillverkas mot lager, alltså icke spe- cialbeställda produkter.

Hantera kvalitetsfrågor Här sker det kontinuerliga kvalitetsarbetet, dels ansvaret för ISO 9000, dels av uppföljning av varför kunder har reklamerat produkter. Kostnadsdrivaren utgörs av antal reklamationer, som fördelar kostnader på produkt.

4.3.8. Hantering av personalresurser

Sköta personalfunktionen I denna aktivitet sköts löpande personalfrågor. Dock är största delen av denna aktivitet inköpta tjänster från cen- tralkontoret på Paroc i Skövde. Kostnadsdrivaren utgörs av försäljning. Detta bedömer jag vara en schablonmässig fördelningsnyckel, som tilldelar kostnaden på produkterna.

4.3.9. Företagets struktur

Leda & stödja verksamheten

En ’restaktivitet’, där de kostnader som inte kunnat pla- ceras någon annanstans hamnar. Den schablonmässiga fördelningsnyckeln som valts är försäljningen, som till- delar kostnaden på produkterna.

De två övriga aktiviteterna utgörs av ’upprätta bonusavtal’ och ’terminssäkra’. Båda dessa ’aktiviteter’ utgörs dock inte av någon aktivitet i företaget. De utgör istället justeringar av intäkter. Dessa två bör enligt min mening därför inte ses som aktiviteter, utan bör påverka uppföljningen av objekt med sina verkliga summor. Så har också gjorts i TIS vad det gäller bonus till kunder, men det har ändå benämnts aktivitet.