• No results found

Access & Equity (AE)

In document Miljöklassificering av vägar (Page 32-36)

3.3.1 Safety audit (AE-1)

Referens: Muench m.fl. (2011) s. 207. Poängskala: 0-2 poäng.

Mål: Improve roadway safety through review by an independent audit team.

Analys: Punkten kräver att en säkerhetsöversyn för den aktuella vägen ska ske under projekteringsskedet, produktionsskedet och/eller efter vägens färdigställande. En poäng per granskning men maximalt två poäng.

Entreprenören har möjlighet att uppmana projektören att genomföra en översyn om så inte redan skett. Denna översyn tjänar dubbla syften, dels ger det ett bra och seriöst intryck av entreprenören och dels så minskar det risken för kostsamma ÄTA:or och forceringar senare i det aktuella projektets produktionsskede vilket gynnar båda parter.

Motivering: En översyn som uppfyller kraven har skett i både projekteringsskedet och i produktionsskedet.

Bedömd poäng: 2 poäng.

Realistiskt uppnåbar poäng: 2 poäng.

3.3.2 Intelligent transportation systems (AE-2)

Referens: Muench m.fl. (2011) s. 211. Poängskala: 0-5 poäng.

Mål: Meet economic and social needs and improve mobility without adding capacity, or improve the efficiency of transportation systems. Analys: Intelligenta trafiklösningar finns i ett antal olika kategorier, bland annat kollisionssäkerhet, trafikinformation, elektroniska övervaknings-system och säkerhet vid dåligt väder.

Motivering: Punkten är inte alls tillämplig för entreprenören och är därmed utom rapportens ram men det hindrar inte projektet från att ändå uppnå två poäng. På plats finns en vägbom vilken stänger av gatan under rusningstrafik för alla fordon utom kollektivtrafik. Denna bom tjänar dubbelt syfte i att den dels minskar genomfartstrafik för de boende och dels säkerställer fri väg för kollektivtrafiken även under de tider på dygnet då trafikbelastningen är som högst.

Bedömd poäng: 2 poäng.

Realistiskt uppnåbar poäng: 2 poäng, det är tekniskt möjligt att erhålla högre poäng men det åligger huvudsakligen projektören och inte entreprenören.

Kap. 3 Studie

21

3.3.3 Context sensitive solutions (AE-3)

Referens: Muench m.fl. (2011) s. 219. Poängskala: 0-5 poäng.

Mål: Deliver projects that synthesize transportation requirements and community values through effective decision making and thoughtful design.

Analys: Syftar till att främja framsynthet och långsiktighet samt ge insikt i projektets nödvändighet, hur det passar in i framtida närliggande exploatering och hur olika lösningar påverkar slutresultatet.

Motivering: Den nuvarande byggplatsen var ursprungligen en bussgata som gick längs ett skogsområde med skogen på ena sidan och tunnelbanespår på andra sidan. Området upplevdes som otryggt och i behov av upprustning. I samband med att skogen fick ge plats för nya bostäder beslutades att gatan skulle rustas upp och delvis flyttas. För att klara av den utökade trafiken från de nya bostäderna men förhindra att gatan används som ”smitväg” i rusningstrafik valdes att också installera en bom som förhindrar privat trafik i rusningstid.

Punkten är inte alls tillämplig för entreprenören och är därmed utom rapportens ram men det hindrar inte projektet från att få ett antal poäng.

Bedömd poäng: 5 poäng.

Realistiskt uppnåbar poäng: 5 poäng.

3.3.4 Traffic emissions reduction (AE-4)

Referens: Muench m.fl. (2011) s. 231. Poängskala: 0-5 poäng.

Mål: Reduce operational mobile source emissions to improve air quality and human health.

Analys: Uppmuntra installation och användning av trängselavgifts-baserade system.

Motivering: Punkten är inte alls tillämplig för entreprenören och är därmed utom rapportens ram.

Bedömd poäng: 0 poäng.

Realistiskt uppnåbar poäng: 0 poäng, det är tekniskt möjligt att erhålla högre poäng men det åligger huvudsakligen projektören och inte entreprenören.

3.3.5 Pedestrian access (AE-5)

Examensarbete: MILJÖKLASSIFICERING AV VÄGAR

22

Poängskala: 0-2 poäng.

Mål: Promote walkable communities by providing sidewalk facilities within the roadway right of way.

Analys: Beror av AE-3. Därutöver ska det redogöras för behov, syfte och lämplighet för antingen ny eller utbyggd existerande infrastruktur som underlättar och uppmuntrar till transport till fots.

Motivering: Separerade gångbanor byggs längs hela gatan. Punkten är inte alls tillämplig för entreprenören och är därmed utom rapportens ram men det förhindrar inte projektet från att få poäng.

Bedömd poäng: 2 poäng.

Realistiskt uppnåbar poäng: 2 poäng.

3.3.6 Bicycle access (AE-6)

Referens: Muench m.fl. (2011) s. 245. Poängskala: 0-2 poäng.

Mål: Promote walkable communities by providing sidewalk facilities within the roadway right of way.

Analys: Beror av AE-3. Därutöver ska det redogöras för behov, syfte och lämplighet för antingen ny eller utbyggd existerande infrastruktur som underlättar och uppmuntrar till cykling.

Motivering: Separerade cykelbanor byggs längs hela gatan. Punkten är inte alls tillämplig för entreprenören och är därmed utom rapportens ram men det hindrar inte projektet från att få poäng.

Bedömd poäng: 2 poäng.

Realistiskt uppnåbar poäng: 2 poäng.

3.3.7 Transit + HOV access (AE-7)

Referens: Muench m.fl. (2011) s. 251. Poängskala: 0-5 poäng.

Mål: Promote use of public transit and carpools in communities by providing new transit and HOV facilities or by upgrading existing facilities in the roadway right of way.

Analys: Beror av AE-3. Därutöver ska det redogöras för behov, syfte och lämplighet för antingen ny eller utbyggd existerande infrastruktur som underlättar och uppmuntrar till resande via kollektivtrafik och samåkning.

Motivering: Punkten är inte alls tillämplig för entreprenören och är därmed utom rapportens ram.

Kap. 3 Studie

23 Realistiskt uppnåbar poäng: 3 poäng, det är tekniskt möjligt att erhålla högre poäng men det är inte realistiskt för gata av studieprojektets storlek. Ansvaret åligger huvudsakligen projektören och inte entreprenören.

3.3.8 Scenic views (AE-8)

Referens: Muench m.fl. (2011) s. 259. Poängskala: 0-2 poäng.

Mål: Feature National Scenic Byways Program (NSBP) values in a roadway.

Analys: Förlägga vägen så att fordonet under förflyttning passerar vackra vyer. Extra poäng om det i anslutning till vyn även anläggs en utkiksplats eller rastplats vilken möjliggör för trafikanter att parkera fordonet och njuta av utsikten.

Motivering: Punkten är inte alls tillämplig för entreprenören och är därmed utom rapportens ram.

Bedömd poäng: 0 poäng.

Realistiskt uppnåbar poäng: 0 poäng, det är på grund av studieprojektets lokalisering inte tekniskt möjligt att erhålla högre poäng. Om det vore det skulle ansvaret ligga hos projektören.

3.3.9 Cultural outreach (AE-9)

Referens: Muench m.fl. (2011) s. 267. Poängskala: 0-2 poäng.

Mål: Promote cultural awareness, community connectivity and art. Analys: Informera om och belysa närbelägna platser med särskilda värden inom historia, kultur eller arkeologi. För maximal poäng krävs även att en viss procent (upp till ett visst belopp) av kontraktssumman avsätts för konstnärlig utsmyckning.

Motivering: Punkten är inte alls tillämplig för entreprenören och är därmed utom rapportens ram.

Bedömd poäng: 0 poäng.

Realistiskt uppnåbar poäng: 0 poäng, det är inte realistiskt att inkludera sådan typ av information med anledning av gatans typ (lokalgata i bostadsområde).

Examensarbete: MILJÖKLASSIFICERING AV VÄGAR

24

In document Miljöklassificering av vägar (Page 32-36)

Related documents