• No results found

AKTÖRERNA I KRISSAMVERKAN KRONOBERG

In document EN FÖR ALLA - ALLA FÖR EN? (Page 60-68)

1. POLISMYNDIGHETEN I KRONOBERGS LÄN

I Sverige finns det 21 stycken polismyndigheter med gemensamma mål och ansvarsområden. Polismyndigheten agerar under Rikspolisstyrelsen och har som huvudsaklig arbetsuppgift att verka för att minska brottsligheten och öka medborgarnas trygghet i samhället. Polisens verksamhet kan delas upp i tre grundpelare: brottsförebyggande arbete, utredning och

lagföring samt service.150 I Kronobergs län finns tre närpolisområden som var och en ansvarar för ett avgränsat geografiskt område. För att kunna kontrollera om polisarbetet uppfyller regeringens uppsatta krav, om arbetet utförs effektivt samt om förvaltningen fungerar väl tillsätts vart fjärde år en polisstyrelse. Styrelsen utses av Regeringen och består av folkvalda politiker. I Kronobergs län består polisstyrelsen av 22 personer samt länspolismästare Anders Kjaersgaard.

1.1 POLISENS VÄRDEGRUND

Polisen arbetar utifrån en värdegrund som består av tre nyckelord: engagerade, effektiva och

tillgängliga. Genom att, med ansvar och respekt, vara engagerade vill polisen värna om alla

människors lika värde. Att vara effektiva innebär att de strävar efter bra resultat, samarbete och ständig utveckling. Slutligen vill de vara tillgängliga, både för allmänheten och varandra, genom att vara hjälpsamma, flexibla och stödjande.

1.2 POLISENS ROLL I KRISSAMVERKAN KRONOBERG

Som en del i polisens övergripande mål ligger förmågan att anpassa ordinarie verksamhet efter en aktuell krissituation. Förutom att situationsanpassa arbetsuppgifterna ska de även aktivera resurser och bidra till en uthållig hantering av krisen. Polisens roll i Krissamverkan Kronoberg är både av operativ och strategisk karaktär och innefattar bland annat av avspärrningar och utredningar.

150

61

1.3 POLISENS ORGANISATIONSSCHEMA

Polisen i Kronobergs län har nedanstående organisationsschema. Förutom polisstyrelsen, länspolismästaren och den operativa ledningen finns en rad olika enheter med skilda ansvarsområden.

2. LÄNSSTYRELSEN I KRONOBERGS LÄN

Sverige består av 21 län och lika många länsstyrelser. Länsstyrelsen har som uppdrag att implementera beslut från regeringen och riksdagen i länet. De ska verka för utveckling och främja såväl enskilda människors som samhällets intressen. Länsstyrelsen har en stor organisation och arbetar med bland annat regional tillväxt, energi och klimat, naturvård och miljöskydd, jämställdhet och integration.

2.1 LÄNSSTYRELSENS VÄRDEGRUND

Länsstyrelsen i Kronoberg har formulerat en värdegrund som bygger på fyra ledord: 1. Tillit – Medarbetarna har förtroende för varandra och är trygga i sin yrkesroll 2. Öppenhet – Medarbetarna är tydliga och ärliga i dialog och information både internt

och externt

3. Ansvar – Delaktighet och egenansvar bidrar till en god laganda. Alla har en roll och bidrar till helheten.

4. Respekt – Medarbetarna ska tillåtas att vara som de är både som medmänniska och i yrkesrollen. Det ska finnas respekt för det man kan och det man gör.

62

Länsstyrelsen arbetar med samverkan och dialog i fokus. Det ska vara enkelt att samverka över såväl enhetsgränser som mellan medarbetare och ledare.

2.2 LÄNSSTYRELSENS ROLL I KRISSAMVERKAN

KRONOBERG

I Krissamverkan Kronoberg ska Länsstyrelsen fungera som samordnare och stöd. Läns-styrelsen ska ansvara för prioritering, inriktning och samverkan av de insatser som behövs för att hantera krisen tillsammans med andra aktörer.

2.3 LÄNSSTYRELSENS ORGANISATIONSSCHEMA

Länsstyrelsens formella organisation är uppbyggd efter tre huvudsakliga enheter:

samhällsutvecklingsenheten, landsbygdsenheten och miljövårdsenheten. Länsstyrelsen

kontrolleras av ett insynsråd som ska försäkra sig om att verksamheten lever upp till kravet på demokratisk insyn och medborgerligt inflytande. Yttersta ansvar har landshövdingen som är ordförande och regeringens främste ställföreträdare i länet.

3. LANDSTINGET I KRONOBERGS LÄN

I Sverige finns det 20 landsting, ett i varje län förutom på Gotland. Landstingen är politiska organisationer som verkar på länsnivå och leds av en folkvald församling. Landstinget i Kronoberg har cirka 5 300 anställda och är länets största arbetsgivare. Landstingets huvudsakliga uppgifter rör hälso- och sjukvårdsfrågor och de bär ansvar för bland annat offentlig sjukvård, tandvård och rehabiliteringsvård. I länet har Landstinget ansvar två sjukhus, 33 vårdcentraler, 15 folktandvårdskliniker, habilitering, rehabilitering och psykiatri. Landstinget arbetar också med kultur, miljö, fastighetsförvaltning med mera.

63

3.1 LANDSTINGETS VÄRDEGRUND

Landstinget Kronoberg har en vision om att verka för ett gott liv i ett livskraftigt län med mål att vara ett kvalitetsstyrt Landsting som inspirerar till god hälsa. Värdegrunden som ska vara ledord i samtliga verksamheter är att ha respekt för människan.

3.2 LANDSTINGETS ROLL I KRISSAMVERKAN KRONOBERG

Landstingets roll i Krissamverkan Kronoberg är att bistå med de medicinska resurser som behövs vid den aktuella krisen. Vid en kris utgörs Landstingets representanter bland annat av ambulanspersonal, sjukvårdspersonal och stödpersonal som är av betydande roll för krishanteringen i den specifika situationen. Landstingets krisberedskap vilar precis som Krissamverkan Kronobergs beredskap på ansvarsprincipen, likhetsprincipen och närhetsprincipen. Detta gör att rätt aktörer kopplas in i rätt läge och ansvaret faller på den som är mest lämpad.

3.3 LANDSTINGETS ORGANISATIONSSCHEMA

Landstinget Kronoberg är en organisation som består av nio centrum (områden). De olika centrumen verkar under en ledningsgrupp som består av centrumcheferna tillsammans med en medicinsk rådgivare. Ledningsgruppens ansvar är att fungera som rådgivare till landstingsdirektören och vara med i beslutsfattande kring allt ifrån strategiska frågor såsom vision och styrkort till operativa frågor om exempelvis samordning av ett antal centrums arbetsuppgifter.

64

4. RÄDDNINGSTJÄNSTENA I KRONOBERGS LÄN

I denna uppsats har vi intervjuat representanter från tre av länets räddningstjänster: Värends

räddningstjänst som täcker in kommunerna Växjö och Alvesta, Östra Kronobergs räddningstjänst där Lessebos, Tingsryds och Uppvidinges kommuner ryms samt Ljungby räddningstjänst i Ljungby kommun.

Räddningstjänsterna i Kronobergs län är kommunala verksamheter som styrs och kontrolleras av olika förbundsdirektioner. Förbundsdirektionerna består av ledamöter från respektive kommun och har som uppgift att verka för ett tryggt och olycksfritt samhälle genom att fullgöra de uppgifter som åligger medlemskommunerna enligt lag. Räddningstjänsterna ska verka förebyggande genom att inrikta sin verksamhet så att invånarna genom ökad riskmedvetenhet kan ansvara för sin egen säkerhet och förstå vikten av brandförebyggande föremål såsom brandvarnare och släckredskap. I sitt operativa uppdrag arbetar räddningstjänsterna bland annat med brandsläckning och rökdykning, livräddning, säkerställning och brandsäkerhet vid trafikolyckor, begränsning av skador vid kemikalieolyckor, hissöppning och oljeskador i mark och kommunalt vatten.

4.1 RÄDDNINGSTJÄNSTENS VÄRDEGRUND

Räddningstjänsterna i Europa har sedan 1800-talet en gemensam värdegrund som utgörs av en åttauddig stjärna.

Samtliga tre räddningstjänster som innefattas i denna uppsats bejakar denna värdegrund och ställer sig bakom ledorden i sitt arbete.

Lojalitet Kunskap Omtanke Takt Uppmärksamhet Mod Skicklighet Uthållighet

65

4.2 RÄDDNINGSTJÄNSTENS ROLL I KRISSAMVERKAN

KRONOBERG

Räddningstjänsternas roll i Krissamverkan Kronoberg är av det operativa slaget. Deras uppgift är att finnas med och ansvara för bland annat räddningsarbete och släckningsarbete. Räddningstjänsten ska vid en kris vara snabbt på plats och spelar således initialt en viktig roll för informationssamordningen i den specifika krisen.

4.3 RÄDDNINGSTJÄNSTENS

ORGANISATIONS-SCHEMA

Räddningstjänsterna i Kronobergslän ser relativt lika ut vad gäller deras formella organisationer. Organisationsschemat till höger är upptecknat av Ljungbys Räddningstjänst men ger en bra bild över hur det ser ut också i Värends och Östra Kronobergs räddnings-tjänster.

Värends räddningstjänst presenterar utöver det formella organisationsschemat en organisationsplan som visar på hur det dagliga arbetet ska bedrivas. Organisationsplanen nedan visar en mer horisontell organisation där samarbete och samverkan utgör grunden.

66

6. KOMMUNERNA I KRONOBERGS LÄN

I Sverige har vi totalt 290 kommuner som verkar för att äga och driva samhällsnyttiga verksamheter. En kommun är en politiskt styrd organisation som är uppdelad i olika nämnder och förvaltningar. Dessa förvaltningar kan exempelvis ansvara för upprätthållandet av barn- och äldreomsorg, miljö och hälsa i den egna kommunen.

Inom ramen för denna uppsats har vi intervjuat tre av kommunerna i Kronobergs län. Den största kommunen är Växjö med över 80 000 invånare. I Växjö kommun har Moderaterna majoritet med 20 av 61 mandat, Bo Frank är kommunstyrelsens ordförande. Tingsryds kommun är den näst största kommunen, av de vi intervjuat, med strax över 12 000 invånare. Totalt har Tingsryd 41 mandat och styrs av en majoritet av Moderaterna, Socialdemokraterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna med 25 mandat. Moderaten Arne Karlsson är ordförande för kommunstyrelsen i Tingsryds kommun. Markaryd med sina 9 500 invånare är således den minsta kommunen av de vi intervjuat. I Markaryd är det Kristdemokraterna som styr med 16 mandat av totalt 35, Bengt Germundsson är kommunstyrelsens ordförande i kommunen.

6.2 KOMMUNERNAS ROLL I KRISSAMVERKAN KRONOBERG

En kommun är vid en krissituation ansvarig för samma samhällsviktiga funktioner som de är under normala förhållanden. Dessutom är alla kommuner skyldiga att informera Länsstyrelsen om vilka åtgärder som vidtagits för att kunna hantera en kris men också för att lämna lägesrapporter med information om krisens händelseutveckling. Den lag som reglerar huruvida en kommun berörs av en kris eller inte behandlar det geografiska områdesansvaret. Det geografiska områdesansvaret innefattar också Länsstyrelsen och regeringen och innebär att de olika aktörerna ansvarar för att sköta och samordna krishanteringen inom sitt geografiska område på central, regional och lokal nivå. Förutom att kommunerna ska informera Länsstyrelsen har de också ansvar för att hålla allmänheten uppdaterad om händelseutvecklingen för en kris samt vilka åtgärder som allmänheten bör vidta. Kommunernas roll i Krissamverkan Kronoberg är att representera de olika kommunernas perspektiv och behov i en krissituation. Kommunerna kallas bara in till samverkansstaben om de själva berörs av krisen.

67

6.3 KOMMUNERNAS ORGANISATIONSSCHEMAN

De olika kommunerna råder under ett gemensamt regelverk och har således en organisatorisk uppbyggnad som ser likadan ut. Överst i hierarkin är den folkvalda kommunfullmäktige som kan jämföras med Sveriges riksdag. Under fullmäktige ligger kommunstyrelsen som sedermera kan liknas med Sveriges regering. Kommunstyrelsen har i sin tur de olika nämnderna och förvaltningarna med olika ansvarsområden under sig. Nedanstående organisationsschema gäller för Tingsryds kommun.

68

In document EN FÖR ALLA - ALLA FÖR EN? (Page 60-68)

Related documents