• No results found

Före:

Pär och Martin påtalar flera gånger under intervjun att det viktigaste med deras aktiviteter är att skapa ett intresse för närmiljön. De påstår att de är många barn som kommer till dem på besök som aldrig har varit vid havet.

Alla är ju verkligen inte här nere. Varje vecka har vi någon som aldrig varit vid havet fast de bott i Malmö i hela sitt liv.(Martin)

Pär och Martin vill väcka barnens nyfikenhet för djuren och växterna i havet och på land. Pär säger att vissa barn tycker att det är fantastiskt att vara hos dem, men att andra inte är lika intresserade. Pär menar att det är deras uppgift att inspirera och få med alla, men att de bara har kravet att barnen ska lyssna.

Sen är det också så där ibland att man får lägga energin på de som vill ta del av. Jag menar vi hade en sån här ” Bättre att lägga 80 % av tiden på de 80 % som vill lära sig något än att lägga 80 % på de 20 % som inte vill. Ibland är det snedvridet.(Pär) Vi har dem så kort tid.(Martin)

Det finns liksom inte utrymme. Det låter hemskt. Det är så klart att man skulle vilja ha hur mycket tid som helst, så att man kunde visa hur fantastisk det här är, det är

kasst.(Pär)

Det är inte riktigt vårt jobb på det sättet.(Martin)

Intresset menar de kommer med upplevelsen, av att få var på plats i miljön och prova på allting.

Det kan vara allt från att ta på sig vadarstövlar till att känna hur kallt det är i vattnet på vinter. Martin säger att ibland kan det vara viktigare att implementera ett intresse. Det håller Pär med om, han säger att ibland är upplevelsen så stark att man får lämna programmet, i det

sammanhanget. SEA-U pedagogerna har satt samman ett varierat program med håvning, lek och samarbetsövningar. Leken är också väldigt viktig påpekar både Martin och Pär.

Kristina hade höga förväntningar på besöket på SEA-U. Hon hade hört ifrån kollegor att det är en trevlig utflykt, dessutom tyckte hon att det passade bra in i hennes tema med klassen. Martin och Pär påpekar flera gånger under intervjuerna att lärarna ofta inte ser vinningen med att vara utomhus. De menar att de inte kan koppla besöket till läroplanen. Många lärare ser besöket som

39

en studie- eller friluftsdag, säger de. Det är viktigt med lärarens inställning till verksamheten. Martin och Pär tycker att det hade varit bra om lärarna hade fått utbildning så att de kände sig trygga i miljön och visste vad som förväntades av dem.

Känner de sig inte trygga så känner inte eleverna sig trygga heller.(Martin) Det är ett bekymmer. Det finns alltifrån de lärare som inte vågar gå ner i vattnet, till de som blir helt exalterade så att de glömmer bort att de har en klass med sig att ta hand om. Det är verkligen åt båda hållen. Det är såklart en liten nackdel då.(Pär)

Pär och Martin förväntar sig att lärarna är med i aktiviteterna, att de läst in sig på området innan och pratat om besöket för barnen. Kristina tycker att hon fått bra med information från SEA-U och hon tycker inte att något ytterligare material behövs. Pär och Martin önskar att det fanns mer tid, både för utbildning av lärare men också för att barnen skulle kunna komma flera gånger på besök. Då hade det varit enklare, schemat hade inte blivit så pressat, mer kunskap skulle kunna byggas, menar de.

Under:

Vi stod och väntade på att klassen skulle komma Pär, Rebecca, Andrea, Susanne och jag. Vi väntade och väntade och väntade. Trettio minuter efter utsatt tid kom Kristina, två lärare och klassen. Kristina förklarade att de hade åkt stadsbuss och att de inte var vana vi det. Pär frågade henne om de hade tid att passa efteråt. Kristina sa att de inte hade någon tid att passa.

Nu under hösten är det väldigt mycket maneter ute i havet. Eftersom de går lätt sönder berättade SEA-U pedagogerna Andrea och Rita för barnen att de inte skulle håva dem. Så fort vi kom ner till stranden, vadade barnen i maneter. Den ena maneten efter den andra plockades och håvades upp. Rita och Andrea försökte förklara för barnen, men spänningen tog överhand och det lilla akvariet fylldes snabbt av de små geléklumparna. Barnen fortsatte och det blev fisk, tång och räkor också. Efter en stund samlade Andrea och Rita barnen för att titta på djuren och växterna som de håvat upp. Under besöket är Kristina tillsammans med barnen och är enagagerad. Hon tillrättavisar, organiserar och löser en konflikt mellan två barn.

När Pär ska gå in med barnen till det stora akvariet, säger Kristina att de snart måste åka tillbaka till skolan där maten väntar. En liten stund går bra. Pär går in med barnen så att de får titta på fiskarna och de som vill får hålla i en krabba. Kristina avviker för att gå och titta till den andra

40

gruppen. När hon kommer tillbaka tittar hon själv lite och pratar med barnen. Sedan samlar de ihop sig och går iväg mot bussen.

Efter:

Besöket var trevligt, intressant och välplanerat säger Kristina, det var en rolig avslutning på klassens tema om havet. Däremot upplever hon inte att varken hon själv eller barnen lärt sig något nytt. Snarare är det så att begreppen har befästs, när barnen har fått se djuren och växterna i verkligheten, menar hon. Pär förklarar att barnen får lära sig många nya begrepp. I

gruppindelningen med stenar, anser han att de får jämföra vilka stenar som är lika varandra samt vilken som är störts och minst. Han tar också upp påsleken där han i slutet av leken går igenom och visar barnen föremålen från påsen.

Pär berättar att empatin för djuren är viktig för dem att förmedla, men att det är en svår balansgång. Nu så här på hösten finns det massor med maneter och barnen tycker det är

spännande. Det är ju ett intresse från barnens sida. Vi säger till dem i alla fall så har de hört det och kanske tänker på det nästa gång de kommer till stranden, säger Pär.

Vi är noga med att när vi är i havet, dels att när man plockar upp djuren så är man försiktig med dem, man ska inte skada dem. Vissa gånger är det svårt, framförallt nu när det har varit så mycket maneter. – Maneter rör vi inte för de är ömtåliga! – De tittar vi på! Krabborna är hårda, de kan man få titta och känna på för de tar inte skada. Fiskarna har slem runt om sig som skyddar dem från sjukdomar, de rör vi inte heller. Vi har bara lånat djuren så vi släpper tillbaka djuren i havet så de får växa sig stora. (Pär)

Pär anser att Kristina höll ordning på barnen. Pär berättar att Kristina inte ställde några frågor men att hon verkade positiv. De flesta lärare är mer åskådare än deltagare. Det är inte jätteofta lärarna är med i programmet säger Pär. Pär påpekar vidare att han tyckte att det var tråkigt att klassen kom sent. Pär kände sig stressad över situationen och upplevde att avslutningen blev avhuggen. Han säger att det är sådant som händer, men att det var trist.

41

Analys

Jag upplever att SEA-U pedagogerna Pär och Martin vill att barnen ska få upplevelser, samt skapa ett intresse till det marina livet. Jag kan se att barnen tycker det är spännande att ta på sig vadarstövlar och intresset för djuren och växterna märks, när de tar i

maneter och tång. SEA-U pedagogerna Pär och Martin vill förmedla respekt och empati för djuren och naturen. Ibland kan det vara en svår balansgång, då barnens intresse tar överhand. Det är spännande att håva upp maneter och andra djur för att titta och känna på dem.

Det tyder på att leken är en stor del av SEA-Us aktiviteter eftersom halva delen av besöket består av samarbetslekar och stafettlekar med marint innehåll.

Kristina är mycket positivt inställd till besöket på SEA-U, hon menar att det är välplanerade aktiviteter och engagerade pedagoger. SEA-U pedagogen Pär är av uppfattningen att barnen lär sig mycket under besöket. Klassläraren Kristina tycker däremot inte att barnen lärt sig något nytt under besöket. Hon menar istället att barnen befäster tidigare kunskaper. Jag får känslan av att hon ser besöket på SEA-U mer som en utflykt. Visserligen är besöket på SEA-U en del av klassläraren Kristinas tema ”havet”, men hon har lagt besöket som en avslutning och har inte för avsikt att arbeta vidare med det när de kommer tillbaka till skolan. Kristina börjar besöket på SEA-U med att komma 30 minuter efter utsatt tid och avslutar besöket med att skynda iväg för att hinna i tid till maten på skolan.

42

Diskussion

I diskussionsdelen kommer jag att diskutera kring det materialet som jag analyserat i resultatdelen. Det kommer att göras med hjälp av litteraturgenomgången. Diskussionsdelen avslutas med en konklusion samt förslag till fortsatt forskning.

Vilken attityd/intresse har SEA-U pedagogerna och en lärare i