• No results found

Aktiviteter, effekter och resultat inom åtgärden

In document Samverkan för en bättre miljö - (Page 33-40)

Efter inledande planeringsarbete och rekrytering av personal kommer aktiviteterna igång under våren 2008. Det föreligger ett nära samarbete med projektledaren och samordnaren för Klimp som dessutom är ansvarig för åtgärden om Information och folkbildning.

Tabell 10: Sammanställning över aktiviteter inom åtgärden för 2008-2011

Aktivitet Effekter Resultat 2008 hela 1 752 mil vilket innebar en reducering av utsläppen av koldioxid med ca 3 758 kg.

Bemannad posterutställning under Komvux miljövecka

40 besökare noteras. Kunskap om miljösmart resande och

Övergripande mål

Genom att bedöma alla åtgärdernas måluppfyllelse kan hela programmet värderas.

Mål

Målet med åtgärden är att minska utsläppen av koldioxid från trafiken, ökade kunskaper och ändrat resbeteenden med ökning av t.ex. kollektivt resande och cykling

Resultat

Resultatet av informationskampanjer som ”Trafikantveckan” redovisas i täckningsgrad (vilka som nås av denna) medan resultatet för testresenärer och hälsotrampare kan anges i miljöeffekter.

Effekter

Effekter är det som respektive aktivitet antas leda till.

Exempelvis antas satsningen på testresenärer innebära att bilpendlare övergår till användning av buss.

Aktiviteter inom åtgärden Inom åtgärden genomförs ett flertal informations- och kommunikationsaktiviteter

KUMULATIV FÖRÄNDRING

BASLINJE - TILLSTÅND FÖRE ÅTGÄRDENS START

34

100 besökare Kunskap om cykel som lämpligt transportmedel för

100 besökare Kunskap om sambandet cykling och hälsa, och om villiga att under tiden 1 april – 31 oktober 2009 cykla till arbetet.

28 personer anmäler sig och flertalet fullföljer hela perioden.

Sammanlagt cyklade grupp 2009 hela 2 577 mil vilket innebar en reducering av

Testresenär – rekrytering av 45 bilpendlare totalt Sammanlagt ersattes 1 891

35

100-200 besökare Kunskap om sparsam körstil i trafiken.

36 miljön. Möjlighet att testa

vad som påverkar den enskildes ekologiska fotavtryck.

Vårbiennal 12 april – 17 maj 2011 med cykelskola för

erfarenhet av att cykla lär sig detta.

20 besökare. Kunskap om energifrågor.

Föreläsning för elever åk 7 den 4 och 5 april 2010.

20 + 20 elever Kunskap om energismarta val i vardagen.

Hälsotramparna var under åren 2008 och 2009 en av åtgärdens större satsningar. Under 2010 och 2011 prioriterades andra aktiviteter. Aktiviteten Hälsotramparna har haft miljöeffekter både under den period som aktiviteten pågick och på sikt efter denna. Åtgärdsägaren3 har dokumenterat en förbättrad kondition och ett ökat välmående hos deltagarna. För några deltagare var de förändrade resmönstren varaktiga. I vilken omfattning de inspirerat andra till efterföljd verkar dock mera oklart.

2008 års grupp av Hälsotrampare hade 18 deltagare medan den andra gruppen hade 28 deltagare. Den andra gruppen genomfördes i samverkan med Länssjukhuset i Halmstad. Det innebar att den andra gruppen var större än den första. Den andra gruppen delades upp vid träffar om till exempel miljö, säkerhet och hälsa samt hälsoundersökningen.

Hälsotramparna lyckades med att nå allmänheten via media, där bland annat Hallandsposten skrev flera artiklar.

Bemannade posters och utställningar

En annan omfattande aktivitet utgjordes av bemannade posters och utställningar. Aktiviteten rymmer inom sig en rad aktiviteter.

Poetry bike i maj 2008

I maj 2008 - samma dag som SM-finalen i Poetry slam vid Halmstads teater - arrangerade Mobilitetskontoret Poetry bike i samarbete med cykelfrämjandet. Det erbjöds cykeltur och Emil Jensen - poet, allartist och miljöengagerad - kåserade om sin cykelturné genom Sverige.

Mobilitetskontoret informerade och i tält erbjöds cykelservice av kommunala Haldahuset4.

3 Under hösten 2010 är det vikarierande åtgärdsledare.

4 På halmstad.se berättas att Haldahuset är en kommunal verksamhet och träverkstad som utför arbeten åt kommunala verksamheter som förskolor, fritidsgårdar, bibliotek, mm. Både nytillverkning/renovering och

37 Mobilitetskontorets tält hade cirka 150 besökare där runt 50 lyssnade på föredraget med Emil Jensen och tolv personer lockades av cykelturen.

Andersbergsfestivalen i maj 2008

Mobilitetskontoret och övriga verksamheter på Konsument Halmstad deltog tillsammans med Klimp-samordnarenpå Andersbergsfestivalen i maj 2008. Det visades en skärmutställning med roll-ups och ett klimattest för att bedöma ”klimatsmartness” i vardagen. Oklart hur många besökare.

Kretsloppet i maj 2009 och 2010

Kretsloppet - en cykelrunda med miljötema i maj 2009 och 2010 - genomfördes tillsammans med ett flertal föreningar och andra förvaltningar i samband med Andersbergsfestivalen.

Kretsloppet 2009 samordnades av Mobilitetskontoret som även visade upp olika typer av informationsmaterial, exempelvis om utsläpp från resor med olika transportmedel, cykelkartor och allmän information om Klimp-programmet. Loppet 2009 lockade 80 deltagare.

Kretsloppet 2010 arrangerades tillsammans med bland andra Cykelfrämjandet, Teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstads kommun, scoutförbund, Svenska turistföreningen, HEM AB och världsbutiken REKO. Alla hade en station med tipsfråga. I likhet med 2009 cyklade deltagarna runt stadsbondgården till Snöstorps kyrka och tillbaka. Loppet och tipstävlingen lockade 53 personer.

Stadens dag i augusti 2008

På stadens dag den 23 aug 2008 informerade mobilitetskontoret med hjälp av roll-ups inne i rådhuset, tillsammans med många andra kommunala verksamheter. Cirka 100 deltagande, bland dem politiker och besökare intresserade av stadsplanering och arkitektur.

Komvux i april 2009

På Komvux miljövecka i april 2009 informerade projektledaren och samordnaren inom Klimp tillsammans med Konsument Halmstads energirådgivare, för totalt cirka 40 pers.

Sopoperan i september 2009

På sopoperan den 4-14 september 2009 deltog mobilitetskontoret i den gemensamma utställningen för Klimp-programmet. Sopoperan var en satsning av det kommunala bolaget HEM för att engagera och informera via seminarier, utställning och operan ”Sopoperan” om hur vi kan minska skadliga utsläpp. Det uppskattades till cirka 500 besökare i montern och åtgärdsägaren noterade att det hölls många bra och längre samtal.

Marinfestivalen 2010

Mobilitetskontoret deltog på Marinfestivalen sista helgen i juli 2010 och delade tält med åtgärden Information och folkbildning inom Klimp och tog fram en gemensam folder, där mobilitetskontoret ansvarade för avsnitt om cykel. Det delades bland annat ut cykelkartor och flygbilder över Halmstad för att visa på de korta cykelavstånden. Totalt deltog nära 1000 personer i frågetävling.

samarbetar med egen slip/lack-verkstad, dekormålning och tapetserarverkstad. De arbetar bl a med möbler, inredningar och leksaker.

38 Trafikantveckan

I september 2009 och 2010 arrangerade mobilitetskontoret aktiviteter i samband med Europeiska trafikantveckan, en internationell kampanj om stads- och trafikmiljö för inspiration och tips om alternativ till bilresor.

Mobilitetskontoret samordnade trafikantveckan både 2009 och 2010, med olika arrangemang under en vecka med flera aktörer involverade. Insatsen var omfattande och tog stor del av åtgärdsägarens arbetstid. Planeringsarbetet påbörjades i mars både 2009 och 2010 och därefter beräknas 40 % av åtgärdsägarens arbetstid ha lagts på förberedelser av trafikantveckan.

Snygg, smart och rik - var trafikantveckans rubrik 2009. Med budskapet att du blir snygg, smart och rik av att gå, cykla eller åka kollektivt. Några exempel på innehåll:

• Föredrag om mat och transporter av meteorologen Per Holmgren. Lockade cirka 150 personer.

• Konsument Halmstad informerade tillsammans med Transportstyrelsen och Halmstads bilpool om minskade bilkostnader och miljöpåverkan. Det kom tolv personer.

• Inspirationsdag med många aktiviteter. Köpmansgatan stängdes av för biltrafik för att visa upp idéer om en kommande gågata. Där fanns bland annat informationstält av Teknik- och fritidsförvaltningen, ansiktsmålning av Halmstads City, BVC vid Hertig Knut ställde ut bilbarnstolar och barnens Mjällby hade kreativ verkstad med olika transporttema. På stora torg ställde cykelhandlare från Växjö ut roliga cyklar och elever från Sturegymnasiet visade upp ”pimpade” hojar, vilket Hallandsposten uppmärksammade.

Haldahuset inredde tre små tittlådor, där den snygge, smarte och rike var gestaltad.

Även en utställning om hälsotramparna och en chokladtävling om mer cyklande ger mer möjligheter att äta mer. Under lördagen uppskattar projektledaren antal besökare till 250 personer.

• Föredrag om hur du kan påverka din stad och trafikmiljö, med kommunstyrelsens ordförande Carl-Fredrik Graf (M), stadsarkitekt Matthis Bjellvi och trafikplanerare Sabina Andersson. Drygt 20 personer deltog.

Under trafikantveckan 2010 påvisades ett flertal alternativ till bilen och informerades om miljöproblem. Några exempel nedan:

• Johan Tell föreläste om sin bok ”100 sätt att rädda världen”. På eftermiddagen för kommunanställda och på kvällen för allmänheten. Även information om testresenärer och kommunens reseriktlinjer. Totalt cirka 25 besökare.

• Program på Köpmansgatan med blandade framträdanden och utställningar. Till exempel den lokala kulturskolan, Kattegattgymnasiets teaterelever om ”löjliga bilresor”, en show med gatuartist, planerad guidad cykeltur fick ställa in på grund av regn och blåst. Konsument Halmstad och Miljö- o hälsoskyddsförvaltningen samsades om ett tält, där 20 personer tog vara på erbjudandet om ett ”hur reser du energismart test”. Blandad information, som cykelkartor och roll-ups, visades. Andra aktörer som

39 Cykelfrämjandet, Svenska Naturskyddsföreningen, Landstinget Halland och

friluftsfrämjandet deltog också. Arriva visade upp en gasdriven buss.

Teknik- och fritidsförvaltningen och stadskontoret pratade med cirka 70 personer och delade ut material till ytterligare omkring 50 personer, Landstinget hade ca 50 besök, Arriva/Hallandstrafiken skapade cirka 200-250 kontakter, Scouterna pratade med 50 personer, Halmstad City hade 20 barn som var med i teckningstävlingen, Komtek, HEM, SNF och Cykelfrämjandet hade uppskattningsvis 50 besökare tillsammans.

• Samråd hölls där medborgare kunde påverka stads- och trafikmiljö, främst om nya resecentret. Cirka 30 personer deltog.

Hållbar konsument, arbetsplatser och testresenärer

Hållbar konsument under 2009

Åtgärdsägaren har även arbetat för Konsument Halmstad under hela 2009. Projektet ”Hållbar konsument” vänder sig till ett antal villahushåll i Halmstads kommun som vill minska sin miljöbelastning. Sex familjer får information om miljö och klimat, råd om hur förbrukning av hushållsel kan minska, tips på hur energikostnaden för värme och varmvatten kan minska samt information om hur smartare resvanor kan minska miljöbelastningen. Åtgärdsägaren har ansvarat för flera informationstillfällen om trafikfrågor. I energismartkampanjens slutfas sker det en samverkan mellan aktiviteten och konsument Halmstad på en utställning i mars 2010.

Uppskattat antal monterbesökare var 100-200 personer.

Teknik och kompetenscentrum når ut till företagen

Många företag var representerade vid föredrag på Teknik och kompetenscentrum (TEK).

Målet om att minst tio arbetsplatser varje år får ett personligt besök och information av representanter från mobilitetskontoret har kanske inte uppnåtts genom arbetsplatsbesök, men det har funnits en uppsökande verksamhet som vänt sig till arbetsplatser och företrädare för arbetslivet. De kontakterna har omfattat fler än tio arbetsplatser per år. Kulturförvaltningen, Byggnadskontoret, skolan som utgör elevernas arbetsplats har besökts. Det har informerats på komvux, på kulturnämnden och en friskvårdskväll har genomförts för kommunanställda.

Cirka 100 personer deltog denna kväll. Företag har besökts, främst har det varit träffar med miljöchefer samt hälso- och miljösamordnare.

Testresenärsprojekt i oktober 2009 och november 2010

Ett s.k. testresenärsprojekt genomförs 2009 i samverkan med Länssjukhuset i Halmstad, Hallandstrafiken, Vägverket och Landstinget Halland - där totalt 46 personer deltar (varav 13 i kommunens regi). En testresenär utrustas med ett busskort för 30 dagar. Under perioden ska bussen ersätta 70 % av bilresorna till och från arbetet. Vid utdelning av busskort skrivs ett kontrakt där resenären åtar sig att åka buss till 70 %. Resenären förbinder sig också att svara på tre enkäter och fylla i en resedagbok för utvärdering och uppföljning.

Syftet med testresenärerna är att få inbitna bilister att prova kollektivt resande. Kostnaden för busskorten (525 kr) delas av kommunen, Hallandstrafiken och Trafikverket, där kommunen står för sociala avgifter. Busskorten förmånsbeskattas, och 170 kr läggs på lönen för den kommunanställde. En praktikant på stadskontoret har varit till praktisk hjälp, och har huvudsakligen skött bådeplanering och genomförande.

40 I november 2010 genomförs testresenärsprojektet med i stort sett samma upplägg som 2009.

Denna gång med drygt 130 testresenärer, varav 80 från landstinget och 50 från kommunen, där samma enkäter används och resultat jämförs. Det lockas inom kommunen med deltagande via nyhetsbrev, kommunens interna tidning insidan och mail till alla anställda. Totalt inkom inom kommunen 85 intresseanmälningar. .

Resultat från resedagbok och enkäter ger en uppfattning i vilken omfattning testresenärerna förändrar sina resevanor. Aktiviteterna har uppmärksammat besökare och deltagare på alternativa resesätt. Mobilitetskontoret har främst satsat på aktiviteterna hälsotramparna, trafikantveckan, kretsloppet och hållbar konsument, deltagit i arbete om kommande handlingsprogram för hållbara transporter och haft diverse interna möten på Konsument Halmstad.

In document Samverkan för en bättre miljö - (Page 33-40)

Related documents