• No results found

Aktiviteter och stimulans

In document Pilevallens dagverksamhet (Page 8-12)

5. Resultat

5.1 Aktiviteter och stimulans

Aktiviteterna på Pilevallen följer i stort sätt samma mönster varje dag och är anpassade efter att alla i gruppen ska kunna delta. Personalen menar att det är viktigt att inte ändra för mycket på rutinerna då kontinuitet och vanor skapar trygghet för personer med demenssjukdomar. Deltagarnas dagsform är många gånger avgörande för vilken typ av aktiviteter som personalen väljer att ha på programmet. De berättar att de känner deltagarna väl och att de märker om det finns ett förändrat behov som kräver ändring av någon planerad aktivitet.

Dagen inleds alltid med att gruppen äter tillsammans. Normalt sätt går sedan hela gruppen ut och promenerar en sväng i närområdet efter frukosten. Efter

lunchen genomförs en aktivitet för hela gruppen vilken kan variera lite från dag till dag beroende på hur gruppsammansättningen av deltagare ser ut för dagen.

Till exempel kan denna bestå av minnesträning i olika former som exempelvis att lösa korsord, läsa dagens tidning, prata om dagens datum eller årstid samt diskutera gamla ordspråk tillsammans i gruppen. Ibland sker någon form av sittgymnastik eller balansträning i grupp och ibland sjunger gruppen allsång, lyssnar på musik eller deltar i gemensamma aktiviteter ute i Medelpunktens öppna verksamhet. I veckorna finns återkommande stående punkter i

aktivitetsprogrammet, till exempel bingo varje måndag och allsång på Medelpunkten varje fredag. Några gånger om året genomförs utfärder med olika utflyktsmål, då oftast i storgrupp tillsammans med andra vårdtagare i kommunen.

Personalen menar att det är en aktivitet i sig att bara komma till Pilevallen och närvara och att en stor del av de sysslor som gruppen ägnar sig åt handlar om att försöka bibehålla förmågor och det normala i vardagen. Exempelvis ingår som en del i aktiveringen att deltagarna får hjälpa till att plocka bort disk, torka av bord och duka inför måltider. Personalen berättar att de arbetar för att stimulera deltagarna och stärka deras självkänsla genom att varje deltagare får vara delaktig utifrån just sina förutsättningar. Vissa personer kan bara vilja sitta ner och iaktta de andra vid någon aktivitet och då är detta helt okej. Ibland kan personalen uppmuntra och ”pusha” deltagarna lite grann då de vet att någon kan och vill mer än de tar sig för. På detta sätt menar personalen att de kan visa att alla behövs och blir sedda på ett naturligt sätt.

Deltagarna berättar att de känner sig trygga på Pilevallen. Flera deltagare berättar att de trivs med att ”bara vara tillsammans med andra” och att ”det är skönt när man är tillsammans och tar det lugnt och inte stressar”.

Vid samtal med deltagarna beskrivs också maten och de olika måltiderna som riktiga höjdpunkter på dagen: ”Vi får så bra mat här” och ”Maten smakar bättre när man äter tillsammans”.

Någon deltagare nämner också att en stor del av deras vistelse på Pilevallen handlar om att slippa att sitta ensam hemma samt att ha något att fylla dagarna med: ”att ha något avkopplande att göra på dagarna så att man blir trött och sover gott på natten sen”.

Anhöriga har gett området aktiviteter och stimulans höga NKI-betyg. På påståendet om man upplever att Pilevallens dagverksamhet stimulerar och aktiverar sin närstående ges betyget 84 och påståendet om huruvida

aktiviteterna är anpassade efter sin närståendes behov och förmåga får betyget 89. Det som kan tänkas dra ner betyget något kan vara anhörigas önskan om mer fysisk aktivering av deltagarna. I fritextkommentarer framkommer önskemål om till exempel mer och längre utevistelser och utökade gymnastikövningar med hjälp av sjukgymnast eller liknande.

5.1.2 Individanpassade aktiviteter

Personalen berättar att det finns möjlighet att ”dra sig undan” och aktivera sig själv om man skulle ha behov av detta. Det finns tre rum i Pilevallens lokaler som kan nyttjas till detta, varav ett rum används som vilorum i dagsläget. I dessa rum finns böcker, pussel och växtodlingar med mera att sysselsätta sig med. Det finns också möjlighet att kunna gå ut och uträtta individuella ärenden på det närliggande torget, till exempel handla något på konditoriet, gå till frisören eller spela på hästar om man önskar detta. Personalen menar att de har koll på dem som går iväg själva och att dessa inte har några problem att hitta tillbaka till Pilevallen då gästerna generellt sätt inte insjuknat så långt i sin demenssjukdom.

Deltagarna på Pilevallen känner väl till möjligheten till individuella aktiviteter.

De berättar att det finns rum dit man kan gå in om man vill vara för sig själv lite men de säger också att det är sällan man går iväg från gruppen. Vilorummet på Pilevallen används vid ett par tillfällen under beställarens besök på Pilevallen och det tycks vara uppskattat att möjlighet till vila under dagen finns.

5.1.3 Planering av aktiviteter

Pilevallens personal uppger att de anser sig ha för lite tid för planering av verksamhetens dagliga aktiviteter. De menar att tidsbristen bidrar till att man därför ofta väljer att ha aktiviteter som personalen redan är väl insatta i och som inte kräver någon större förberedelse. En förklaring till bristen på tid beror enligt personalen på att de är ute och arbetar i hemvården ett par timmar varje vardag innan deltagarna anländer till Pilevallen.

Enligt personalen innebär detta arbetssätt en ökad stress då det ibland händer att de knappt hinner tillbaka innan deltagarna anländer till Pilevallen på morgonen. I samband med att deltagarna kommer till Pilevallen är det också vanligt att anhöriga hör av sig via telefonsamtal och önskar prata en stund om sin närstående. Personalen menar att det ibland kan kännas svårt att få både tiden och dem själva att räcka till: ”Man tar med sig vad man har upplevt ute i hemvården på morgonen in till Pilevallen, detta tar ju tid från verksamheten”.

När personalen arbetar ute i hemvården besöker de olika vårdtagare och det är inte alltid de utför insatser hos vårdtagare som deltar i Pilevallen eller som har demenssjukdomar/minnessvikt. Personalen har framfört att de önskar besöka deltagare i Pilevallen i första hand för att öka kontinuiteten, detta hoppas personalen blir verklighet snart.

5.1.4 Demenssjukdomars olika faser

Demenssjukdomar och dess symptom kan yttra sig olika beroende på hur långt man har insjuknat i sin sjukdom. Enligt personalen på Pilevallen blir det

problematiskt när någon försämras mycket i sin sjukdom i förhållande till resten av gruppen. Detta märks oftast genom att denna person är i behov av mer stöd än övriga, till exempel gällande att gå på toaletten eller att få hjälp med att kunna äta. Enligt personalen kan det vara svårt för denna person att kunna fortsätta delta i Pilevallens verksamhet eftersom övriga deltagare i gruppen då påverkas i stor utsträckning. I dagsläget finns ingen möjlighet att dessa personer kan delta i dagverksamheten på sina individuella villkor, i exempelvis en egen grupp för personer som har försämrats och har lite större hjälpbehov.

5.1.5 Miljö och lokaler för aktiviteter

För att skapa ytterligare stimulans och trevnad berättar personalen att de arbetar mycket med stämningen och miljön inne på Pilevallen. Vid måltider tänder personalen elektriska ljusstakar och man har blommor på borden.

Lokalerna är inredda med gamla saker och prydnader som tavlor med motiv från ”äldre dar” som deltagarna kan känna igen och minnas kring. På ett antal ställen i lokalerna finns tydliga klockor med dagens datum för att underlätta för deltagarna att kunna orientera sig tidsmässigt.

Lokalerna har inga särskilda skyltar som indikerar till exempel var toaletten finns eller andra fysiska markörer som kan hjälpa till med rumsorienteringen.

Personalen anser att detta inte är nödvändigt då deltagarna inte har några problem med att hitta till toaletten och liknande eftersom de flesta befinner sig i tidiga faser av sin demenssjukdom.

5.2 Delaktighet och kommunikation

In document Pilevallens dagverksamhet (Page 8-12)

Related documents