• No results found

Hur beskrivs pojkar/män och flickor/kvinnor i Alex Dogboy?

I Alex Dogboy skildras inte karaktärernas utseende i någon högre utsträckning. Huvudkaraktären Alex, även kallad Dogboy, beskriver själv att han har svart och ostyrigt hår (Zak, 2007, s. 3). Andra karaktärer som beskrivs i detalj är hans mamma och kärleksintresset Alicia. Alex mamma flyttade

henne är när hon kommer tillbaka till hemlandet under en begränsad period för att sälja mark. Då beskrivs hennes utseende och kläderna hon har på sig. (Zak, 2007, s. 7–8). Alicia, som infinner sig senare i handlingen, får både kläder och sitt utseende beskrivet och Alex tycker att hon är vacker (Zak, 2007, s. 141, 148). Det är främst kvinnliga karaktärer som får sitt utseende beskrivet i någon högre utsträckning, vilket går i linje med Nikolajevas schema (Nikolajeva, 2017, s. 193).

Alex visar karaktärsdrag av många slag. Han tar ett självständigt beslut att bli gatubarn, trots att han bor hos sin moster med familj, med en föreställning om att det riktiga livet börjar när han lämnar hennes hem. När han flera år senare får möjlighet att komma bort från gatorna med hjälp av en man som arbetar för en organisation som hjälper gatubarn, vägrar han, eftersom han vill vara fri (Zak, 2007, s. 16–17, 131). En annan egenskap Alex har är att han värnar starkt om de han tycker om. När den ena av hans två hundar är dräktig är han orolig då han av tidigare erfarenhet vet att valpar tenderar att bli stulna. När en taxichaufför erbjuder sig att ta med den dräktiga hunden hem till sig på landet, så att hon får vara ifred den närmsta tiden, går Alex med på det för hundens skull trots att det gör honom ledsen att lämna henne ifrån sig (Zak, 2007, s. 162–163).

Alex besitter en rationalitet som framkommer vid flera tillfällen. Det sker bland annat då Alex bevittnar hur en lastbilschaufför som han liftat med dör i en explosion under en orkan. Han kräks först men inser att han inte kan göra någonting för chauffören och skyndar snabbt vidare och händelsen glöms sedan bort (Zak, 2007, s. 93). Episoden verkar inte påverka honom nämnvärt. Några år senare när en pojke hittas mördad under en bro blir han först orolig men sedan blir han lugn och lättad:

Dogboy och de andra knuffade varandra i sidan och skrattade, de skrattade för att de var lättade, de skrattade för att det inte var en av dem, det var inte deras kompis Noel. Den här pojken kände de inte igen, att det inte var ett gatubarn syntes på kläderna. (Zak, 2007, s. 158)

Att vara hård, rationell, skyddande och självständig klassas alla som ”manliga” egenskaper. Sårbar och lydig räknas som ”kvinnliga” egenskaper (Nikolajeva, 2017, s. 193). De senare är egenskaper som Alex också visar prov på under handlingens gång. Alex sårbarhet visar sig främst i hans ambivalenta förhållande till sin mor. Trots att hon knappt är med i boken annat än som en illusion eller minne har hon en betydande roll. Alex föreställning om att hon finns i deras gamla hus och väntar på honom får honom exempelvis att försöka ta sig till sin gamla hemstad (Zak, 2007, s. 90). Samtidigt är han arg på henne. När hans kompis Manuel börjar berätta om sin mamma tänker Alex på sin egen:

Dogboy satt tyst länge och tänkte på Manuels mamma som köpt honom en riktig gasballong. Han önskade att hans mamma hade köpt honom en ballong när han var liten. Nej, såna tankar fick han inte ha. Han skulle ju inte tänka på sin jävla idiotmamma. (Zak, 2007, s. 133)

Samtidigt som han är arg på henne önskar han att han var hos henne och han blir mycket lycklig när han hör från henne för första gången sedan han var ett litet barn (Zak, 2007, s. 183).

Att Alex är lydig visar sig då han är beredd att lyssna på de människor som han bryr sig om. Alicia som han är kär i tycker inte om när han sniffar lim. Det gör inte heller Rosa, som ger honom ett hem på villkoret att han inte tar med sig sitt lim dit. Alex låter därför bli att sniffa lim innan han ska träffa Alicia och han hörsammar även Rosas villkor (Zak, 2007, s. 146, 172).

Viktiga bikaraktärer i Alex Dogboy är fru Leti, som ger Alex ett jobb, och Rosa, som ger Alex ett hem (Zak, 2017, s. 153, 172). Båda kommer att inta en omsorgsfull modersroll och visar därmed på typiskt ”kvinnliga” egenskaper (Nikolajeva, 2017, s. 193). När rivningar av stadens ruiner börjar ske riskerar Alex boende att försvinna och han blir orolig för det hem som Rosa gett honom och andra utsatta människor – ett hem som han till och med börjat kalla sitt eget (Zak, 2007, s. 195). När situationen för gatubarn i Honduras blir allt farligare blir fru Leti mycket ängslig för Alex skull, något som glädjer honom. ”Det mest underbara med fru Leti tyckte Dogboy var att hon oroade sig för honom.” (Zak, 2007, s. 157). Rosa och fru Leti har blivit modersfigurer och är viktiga för Alex då de får honom att känna en trygghet och omsorg som han aldrig fått uppleva tidigare.

Finns det över- och underordningar mellan manliga och kvinnliga karaktärer och i sådana fall hur framställs de i Alex Dogboy?

I Alex Dogboy får man läsa om Alex olika möten med människor när han börjar leva på gatan. En av personerna som han möter är Margarita som lär Alex hur man letar mat och material på soptippen. I boken får man se relationen mellan Margarita och hennes storebror genom Alex ögon:

Det enda Margarita gjorde var att peka på den större och äldre pojken och säga: - Det är min brorsa.

- Stick, sa den äldre pojken till Margarita.

Margarita stod orörlig en stund, det var som om hon krympte. När hon gick sin väg upp mot sopberget gick hon hopkurad med nedböjt huvud. De tjugo hundarna försvann med henne, men de hoppade inte glatt omkring henne som de brukade göra. (Zak, 2007, s. 75)

I texten kan man läsa om hur Margarita agerar när hennes bror är i närheten. När Margarita enbart umgås med Alex beskriver han henne som glad och hjälpsam. Margaritas relation till storebrodern är ett exempel på en maktstruktur mellan en manlig karaktär och en kvinnlig karaktär. Brodern är i en maktposition och verkar använda sig av systerns rädsla för att få henne att göra som han vill. I mitten av boken träffar Alex ett äldre par som ger honom husrum och mat. När han ska gå säger han till paret: ” – En dag när jag fått en flickvän kommer jag hit och hälsar på, sade ha till avsked. Jag kommer hit med henne så hon får lära sig laga världens godaste mondongo.” (Zak, 2007, s. 89). Förutom att anspela på könsroller ger citatet en inblick i tankarna kring vad som anses vara manliga sysslor och vad som anses vara kvinnliga sysslor. Det är kvinnorna i berättelsen som ansvarar för att laga maten i hemmet. För Alex verkar det vara en självklarhet eftersom han inte funderade på att lära sig laga maträtten själv utan tänkte istället att hans framtida flickvän kan lära sig det. I boken

Att göra kön skriver författarna att könsmaktssystemet utgår från två principer, den manliga normen

och isärhållandet mellan könen. Isärhållandet bygger på att det skapas särskilda platser och yrken för män och kvinnor som håller isär de olika grupperna (Elvin-Nowak & Thomsson, 2012, s. 34). Matlagning och hushållssysslor verkar vara kvinnornas domän i boken och det kan man tolka som ett isärhållande mellan könen. Isärhållandet skapar en obalans i maktstrukturen eftersom det bidrar till att förhindra män och kvinnor att röra sig bortom de grupperingar som finns kring manligt och kvinnligt. Alex syn på vad som är ”kvinnliga” uppgifter kan ses som en maktstruktur mellan män och kvinnor som skildras i boken.

Helhetsperspektivet man får av maktsystemet i boken är att de karaktärer som har makt främst är män. En person med politisk makt är den manliga borgmästaren. Borgmästaren bestämde och fastställde reglerna om att få bort folk från gatan. I boken står det: ”Det var den nya borgmästaren som kom. Han sade till doñaCecilia att hon inte fick bo under trädet. Det var farligt för en gammal människa att bo mitt i trafiken. Det är ovärdigt, sade han. Hon skulle bort.” (Zak, 2007, s. 194). I citatet kan man läsa att det är borgmästaren som avgjorde huruvida den gamla damen fick bo kvar

på gatan eller inte. Eftersom doñaCecilia inte fick något val i situationen kan man tolka borgmästarens agerande som en maktutövning. Borgmästaren är i en maktposition där han kan bestämma över andra. Man får även läsa om soldaterna och poliserna som fångar och släpar bort de som bor på gatan. I Alexs tankar beskriver han dem som ”män i uniform” (Zak, 2007, s. 176). Här kan man se att de som har makt (borgmästaren, polisen och soldaterna) är manliga karaktärer. I Alex Dogboy får läsaren en uppfattning kring hur maktstrukturen ser ut mellan pojkar/män och flickor/kvinnor ute på gatan. I boken får man läsa Alex tankar om detta: ”Dessutom grubblande han mycket över flickorna, vart hade de tagit vägen? Han visste att det var vanligt att flickor som levde på gatan försvann spårlöst.” (Zak, 2007, s. 178). René, som är en man som försöker få bort barnen från gatorna, talade också om flickor som levde på gatan: ”…Det är för farligt för flickor att leva på gatorna, sade han alltid, det är dubbelt så farligt för flickor som för pojkar…” (Zak, 2007, s. 188). Utifrån de beskrivningarna kan man se att det finns maktstrukturer ute på gatan. Det är farligare för flickorna att bo på gatan och de verkar befinna sig i en mer hotfull situation. Att det anses vara dubbelt så farligt för flickorna på gatan gör att de hamnar i ett underläge i jämförelse med pojkarna.

Related documents