• No results found

Analýza odchylek v podniku X a Y

8.7 Finanční plán a analýza odchylek

Analyzované společnosti sestavují plán pro výnosové a nákladové položky výkazu zisku a ztráty. Vývoj rozvahy a cash flow nepredikují. Plán se sestavuje na následující hospodářský rok dopředu. Zhotovení plánu je v kompetenci CFO. Proces vyžaduje kooperaci všech vedoucích pracovníků z každého oddělení ve společnosti. Po validaci a schválení plánu se následně skutečné výsledky porovnávají s plánovanými a zjišťují se odchylky, jak bylo popsáno v manažerském výkazu zisku a ztráty (viz tabulka 50). Pro zajištění komparace se při sestavování plánu vychází ze struktury manažerského výkazu P&L. Kontrola dodržování finančního plánu probíhá na měsíční bázi.

Konkrétní podobu finančního plánu si management podniku nepřál v práci uvádět. V tabulce 46 je proveden rozbor odchylek od plánu u nejvýznamnějších položek P&L ve společnosti X a Y.

Vzhledem k odlišnému formátu reportingu je toto srovnání možno provést pouze u fiskálního roku 2018.

Z tabulky je patrné, že společnostem se daří dodržovat plán, neboť odchylky jsou minimální.

U obou společností byla účetní EBITDA ve Q4 2017 vyšší než plánovaná. V tomto období byly tržby vyšší než předpokládané, a zároveň došlo k úspoře nákladů. Podniku Y se podařilo dosáhnout výrazně vyšší EBITDA oproti plánu už ve Q3 2017.

Tabulka 46 Analýza odchylek v podniku X a Y

Q2-17 Q3-17 Q4-17

Zdroj: vlastní zpracování na základě podnikových dat

112

Ze zjištěných dat je evidentní, že v obou podnicích se daří s minimálními odchylkami plnit očekávání společnosti, které v předvánočním období dokonce předčili.

Minimální odchylky od plánu byly způsobeny především časovým posunům plánovaných operací.

Zhodnocení výkonnosti podniků na základě manažerských výkazů

Jak již naznačily ukazatelé rentability, oba dva podniky jsou ziskové. Z rozboru manažerských výkazů zisku a ztráty je evidentní, že společnosti dosahují vysokých celkových tržeb a nízkých nákladů na prodej služeb po eliminaci IC transakcí. Podnik X má 3x vyšší tržby a 11,3x vyšší COS. Průběh marketingových nákladů více kolísá během sledovaného období. Všechny tři výkazové položky dosahují nejvyšších hodnot v předvánočním období. Personální náklady a náklady na pronájem jsou ve společnosti X průměrně 2x vyšší než ve společnosti Y.

Společnost X má zároveň 2x více zaměstnanců (viz kapitola 8.5.2 Nefinanční KPI).

Manažerská rozvaha je ovlivněna IC transakcemi, které znesnadňují srovnání společností.

Vývoj dlouhodobého majetku je u obou podniků téměř konstantní. Zatímco podnik X nemá dlouhodobý finanční majetek, podnik Y poskytuje dlouhodobou zápůjčku spřízněné straně, která tvoří 25 % hodnoty dlouhodobých aktiv na konci roku 2017. Výše oběžného majetku je v podniku Y ve sledovaném období téměř konstantní, v podniku X prudce roste, což je dáno krátkodobou poskytnutou zápůjčkou spřízněné osobě, která tvoří 58 % hodnoty OA (pro Q4 2017). Zatímco podnik Y nemá žádné dlouhodobé závazky, podnik X má dlouhodobou výpůjčku od spřízněné strany a odložený daňový závazek, které na konci 2017 činí 443.429 tis. Kč. Průběh krátkodobých závazků je u společnosti Y téměř konstantní, u společnosti X roste v čase. Mezi nejvýznamnější kategorie krátkodobých závazků patří závazky z obchodních vztahů a výnosy příštích období. Největší podíl na vlastním kapitálu mají u obou podniků ostatní kapitálové fondy, které tvoří přibližně 80 % hodnoty VK. Zbývající část tvoří zisk současného účetního období a nerozdělený zisk minulých let. ZK společností netvoří ani 1 % z hodnoty VK.

Obě společnosti mají dlouhodobě kladné provozní CF s výjimkou podniku X ve Q2 2016, kdy došlo k úhradě krátkodobých závazků spřízněným osobám a snížení stavu dohadných účtů pasivních. Ve stejném období měl podnik X prudký výkyv v investičním CF z důvodu navýšení

113

nehmotného majetku. Podnik Y měl ve Q3 2017 kladnou hodnotu investičního CF z důvodu částečného splacení poskytnutého dlouhodobého úvěru. Finanční CF společnosti X je ovlivněn zejména čerpáním akcionářského úvěru a rozdíly v ostatních kapitálových fondech. Vzhledem k tomu, že podnik Y nemá přijaté úvěry, dosahuje finanční CF po většinu doby téměř nulové hodnoty.

Oběma společnostem se daří plnit finanční plán, v předvánočním období obě společnosti dokonce předčily svá očekávání.

8.8 Shrnutí analýzy výkonnosti a d oporučení

Na základě provedené analýzy je možno konstatovat, že oba dva podniky jsou velmi výkonné.

V tabulkách 47 a 48 je uvedeno shrnutí ukazatelů, které je možné komparovat mezi analyzovanými podniky. Z pohledu nefinančních klíčových ukazatelů výkonnosti a ukazatelů rentability je výkonnější podnik X. Podnik Y má nižší výnosy z prodeje služeb, zároveň ale i nižší COS a nepatrně vyšší hrubou marži. Oba dva podniky byly schopné vytvářet z obratového procesu finanční přebytky nutné pro rozvoj podnikání s výjimkou Q2 2016 u společnosti X, kdy byl splacen dluh spřízněné osobě. Zároveň měly obě společnosti relativně vysoký finanční potenciál VK dle ukazatele finanční využití VK.

Likvidita v průběhu sledovaného období u obou podniků kolísá, přesto ani jedna ze společností nevykazuje větší problémy. Zatímco ukazatelé ČPK a běžné likvidity upozorňují shodně na problematická období, ukazatel likvidity provozního cash flow znázorňuje jiný průběh likvidity u upozorňuje na skutečnosti, které nejsou u ostatních ukazatelů patrné. Je nutné zdůraznit, že likvidita podniku X z krátkodobého pohledu sice nevykazuje větší problémy, nicméně společnost má vysoký dlouhodobý úvěr od spřízněné strany ve výši 270 mil. Kč za úrokovou sazbu 5 % p. a. + 12M PRIBOR, který v ukazatelích likvidity není zohledněn. Naopak zde jsou zohledněny krátkodobé poskytnuté zápůjčky spřízněným stranám, které dosahují ke konci roku 2017 výše 244.501 tis. Kč. Podnik Y nemá žádné dlouhodobé závazky a disponuje větším množstvím peněžních prostředků, než kolik potřebuje k úhradě krátkodobých závazků.

Společnost by měla přebytečné prostředky investovat do svého rozvoje.

Z tabulek je patrný vztah mezi finančními a nefinančními ukazateli. V období vyšší návštěvnosti na webových stránkách dochází k růstu výnosů. U obou těchto ukazatelů je zjevná růstová

114

tendence v čase. U podniku X je zároveň evidentní, že v předvánočním období zvyšuje počet pracovníků.

Otázka, která se nabízí v souvislosti s vyšší výkonností podniku X, je větší stupeň integrace podniků pro zvýšení výkonnosti podniku Y. Vzhledem k velmi dobrým výsledkům ukazatelů obou podniků však není nezbytně nutné provádět zásahy pro zvýšení ekonomické výkonnosti.