• No results found

Vypovídací schopnost ukazatelů finanční analýzy

Finanční využití vlastního kapitálu

Ukazatel hodnotí vnitřní finanční potenciál vlastního kapitálu. Dle Růčkové (2015, s. 71) představuje indikátor doplněk k rentabilitě vlastního kapitálu.

finanční využití vlastního kapitálu =cash flow z provozní činnosti

vlastní kapitál (12)

3.3 Vypovídací schopnost ukazatelů finanční analýzy

Výše uvedené ukazatele likvidity a rentability bývají v praxi pro analýzu výkonnosti používány jen v malé míře nebo vůbec, a to i přesto, že mají nesporné výhody (viz tabulka 1). Mezi hlavní a společnou výhodu patří snadná konstrukce. Vzhledem k tomu, že se vychází výhradně z údajů ze základních účetních výkazů, které jsou veřejně dostupné, jsou metriky vhodné analýzu konkurence a pro benchmarking. Ukazatele likvidity dávají informaci, jestli má společnost dostatek peněžních prostředků k dispozici pro úhradu krátkodobých závazků, případně lze k nich dovodit, kolik prostředků společnosti chybí a je nutno opatřit. Z toho důvodu jsou ukazatele velmi užitelné pro budoucí plánování likvidity a cash flow. Ukazatele, které ve svém výpočtu vychází z cash flow, zpravidla více odráží realitu, neboť vychází z reálných peněžních toků.

V literatuře i reálné praxi se často konstrukce poměrových ukazatelů rozchází, což je však zcela přirozené, neboť každá analýza má jiný účel, který vyžaduje jiné vstupní informace. Záleží i na zvyklostech každé organizace a přístupu finančního analytika v konstrukcích ukazatelů.

Každou změnu nebo odchylku od běžné konstrukce je nutné vzít v potaz při interpretaci výsledků.

Společnosti zpravidla nesledují všechny ukazatele finanční analýzy. Každá firma si pro své vlastní účely vytváří vlastní set ukazatelů, které ji slouží pro vyhodnocování výkonnosti. Pokud ukazatelé nenavazují na cíle společnosti, obvykle management netrvá na jejich monitorování.

V praxi se ukazatele nepoužívají i z důvodu obtížné interpretace. Management, který není zasvěcený v problematice, jen obtížně pozná, zda je výsledek ukazatele vyhovující. Zároveň obecně doporučovaná žádoucí rozpětí ukazatelů jsou velmi obecná a neberou v potaz specifické znaky každého odvětví.

35

Žádný podnik pravděpodobně nebude mít všechny ukazatele se žádoucími hodnotami. I přesto, že ne všechny ukazatele budou vykazovat uspokojivé výsledky, nemusí být ohrožena budoucí existence podniku.

Tabulka 1 Výhody a nevýhody ukazatelů likvidity a rentability

Výhody ukazatelů Nevýhody ukazatelů

• Snadná konstrukce

• Vhodné i pro analýzu konkurence a benchmarking

• Užitečné pro budoucí plánování likvidity a cash flow

• Signál nízké likvidity

• Tokové ukazatele více odráží realitu než absolutní a poměrové

• Obtížná interpretace

• Obecně doporučované žádoucí rozmezí hodnot ukazatelů

• Velká část ukazatelů nenavazuje na cíle společnosti, proto se nesledují

• Ukazatele se často modifikují, což znesnadňuje srovnání

Zdroj: vlastní zpracování

36

4 KPI

Hodnocení výkonnosti podniku je pouze s metrikami finanční analýzy krátkozraké. Niven (2005, s. 17) tvrdí, že používání jenom finančních měřítek není v souladu s dnešním podnikatelským prostředím. Finanční měřítka jsou skvělá v hodnocení minulosti. Schází jim však dlouhodobý výhled. Nepropojují také všechny úrovně podniku. Hammer (2002, s. 11) říká, že řízení podniku a firemní výkonnosti pouze na základě finančních ukazatelů je totožné jako

řízení automobilu s pohledem upřeným do zpětného zrcátka“. Tento nedostatek pomáhají odstranit klíčové indikátory výkonnosti (dále jen KPI), které hodnotí výkonnost podniku komplexním způsobem.

V praxi je výraz KPI nadměrně používán a navzdory tomu často nepochopen (Marr, 2015, s. 18).

Mnohdy se předpokládá, že ukazatele KPI jsou pouze finanční metriky. Taková definice je příliš úzká. Data pro KPI mohou pocházet z mnoha zdrojů a zaměřují se jak na finanční, tak na nefinanční část podnikání. Charakteristickým znakem je poskytování nejlepší možné odpovědi na nejdůležitější obchodní otázky. Pokud pomůže výsledek odpovědět na kritickou obchodní otázku, pak je metrika KPI. V nejširším slova smyslu KPI poskytují nejdůležitější informace o výkonu. Tato metoda měření výkonnosti se soustřeďuje na omezený počet klíčových ukazatelů, které mohou pomáhat managementu při rozhodování, a nakonec zlepšovat podnikovou výkonnost.

Výběr a definice KPI je v organizacích zcela v kompetenci provozních ředitelů (CEO), neboť oni nejlépe rozumí povaze businessu. Controlleři často přichází s metrikami do kontaktu v rámci hledání provázanosti finančních a nefinančních dat při vyhodnocování výkonnosti. KPI vysvětlují příčiny událostí, které se numericky zaznamenaly s časovým zpožděním v podnikovém účetnictví. Pro posouzení výkonnosti je pro controllera důležité mít celistvý obraz o hospodaření podniku a znát pozadí, které stojí za čísly ve finančních výkazech. KPI bývají běžnou součástí manažerských reportů, kde plní vysvětlovací funkci. Jedná se o ukazatele, které mohou pomoci firmám k větší výkonnosti a oznamují, kde se podnik nachází v komparaci s tím, kde by měl být.

37

Controlleři využívají KPI také při vyhodnocení finanční analýzy. Výsledky ukazatelů finanční analýzy otevírají bránu otázek, pro jejichž správnou interpretaci v některých případech postačí manažerův názor či domněnka, ale téměř vždy je důležité výsledky podložit fakty.

Controlling by měl prostřednictvím reportingových nástrojů zajistit vhodný způsob předávání informací managementu, neboť tento krok je podstatný k vytvoření iniciativy ke zlepšení výkonnosti. Podle globální výzkumné studie provedené Institutem pokročilé výkonnosti (Advanced Performance Institute) jsou nejoblíbenějším formátem pro sdělování informací o výkonnosti tabulky doplněné o grafy. (Marr, 2015, s. 90)

Manažeři se často ptají, jaký počet KPI je správný a optimální pro sledování výkonnosti podniku. Bohužel na tuto otázku neexistuje správná odpověď. Barnard Marr (2015, s. 31) uvádí, že "počet KPI závisí na strategických a operativních cílech a na počtu nezodpovězených otázek v businessu". Obecně se však domnívá, že společnost by se měla zaměřit na 15 až 25 KPI na úrovni podniku a podobný počet ukazatelů by měla pak mít i pro každou obchodní jednotku (business unit).