• No results found

I följande kapitel analyseras den kvantitativa och kvalitativa data som genererats.

8.1.

Analys av kvantitativa data

Enkäten ger en bild av att användarna av Enrich är till största del nöjda med användbarheten. Påståendena som finns i enkäten kan ge en bild av hur användbarheten upplevs i stort och utifrån användbarhetsattribut som tillfredsställelse, effektivitet och lärbarhet. Det går också att se om användarna upplever att det saknas funktioner för dem att kunna utföra sina arbetsuppgifter och vilka uppgifter som de anser är svåra att utföra.

På de påståenden som är positivt ställda, så som ”I enjoy using Enrich often”, ”I think Enrich is easy to use”, ”I think most people would learn to use Enrich very quickly”, ”I feel very confident using Enrich” och ”I think Enrich has all the functions that I need to accomplish my work tasks” så håller respondenterna mer med påståendet än vad de inte gör det. På de påståenden som är negativt ställda, så som ”I have needed the support of a technical person to be able to use Enrich”, ”I think there is too much inconsistency in Enrich”, ”I find Enrich very cumbersome to use” och ”I hade to undergo a lot of training to understand Enrich” så håller respondenterna inte med påståendet mer än vad de håller med påståendet. Svaren tyder på att det finns en övervägande tillfredställelse med applikationen och att det beror på att

27

användarna anser att applikationen är lätt att använda, lätt att lära sig, har mycket av den funktionalitet som de behöver och inte är krånglig eller motsägelsefull.

8.2.

Analys av kvalitativa data

När den kvalitativa data analyseras så delas först relevant data in i ämnen som berör systemet, se figur 17. Ämnen som diskuteras delas in i negativt och positivt efter hur respondenterna har pratat om ämnet och hur många gånger som ett ämne benämns i ny kontext. Samma användare kan alltså diskutera ett ämne fler gånger, men i olika avseenden.

Figur 17 – Ämnen som diskuteras i dessa kvalitativa data. Staplarna representerar frekvensen av det diskuterade ämnet. Färgen på staplarna representerar om ämnet diskuterades i positiv eller negativ mening.

Funktionen för att skapa sökfrågor, Query Editor, har till störst del diskuterats i negativ mening. Kritiken handlar övervägande om att det saknas viss funktionalitet, så som att söka på flera identifierare eller dela sökfrågor användare emellan. De positiva åsikterna om att skapa sökfrågor har i huvudsak handlat om att det är enkelt att skapa en sökfråga.

Systemet i helhet benämns till störst del i positiva ordalag. Det beskrivs som bland annat enkelt, anpassningsbart, modernt och agilt. Det som upplevs som negativt är att det är dålig översikt, icke-intuitivt, mycket klick, svårt att lära sig med mera, vilket stämmer överens med resultatet från litteraturstudien. Komplexa system kan bland annat tvinga användare att navigera i mer information än vad de kan hantera (Redish, 2007) vilket kan leda till de problem som användarna nämner ovan. Användarna har, som lösning på problemen, anpassat sig efter systemets begränsningar eller utvecklat egna funktioner i systemet som anses ha saknats.

Tasks Samarbete mellan system Workarea Relationskopplingar Import/export Felhantering Desktopapplikationen Webbapplikationen Systemet i helhet Query Editor

Ämnen som tas upp i dessa kvalitativa data

28

Webbapplikationen diskuteras mest i negativ mening. Webbapplikationen anses vara begränsad, till exempel att den inte var mobilanpassad. Mycket anses krångligt, som till exempel relationskopplingar och dålig överblick. Det positiva som nämns är enkel drag and drop-funktion och sökfunktion. Åsikterna om webbapplikationen är ofta jämförande med desktopapplikationen, som i det här exemplet från en av intervjuerna:

... man stavningskontroller och så från Chrome. Det har vi inte här inne

(desktopapplikationen), vilket är synd. Det vill säga att det är ganska enkelt att man går in och råkar göra någon typo eller grammatiskt fel.

I dektopapplikationen saknas funktion för att spara sökfrågor och man kan inte sortera vyer. Som positivt tas det upp att den är effektiv och det är lätt att skapa relationskopplingar. När man jämför svaren från webbapplikation och desktopapplikation så kompletterar applikationerna varandra bra, och det som saknas i den ena återfinns ofta i den andra.

8.2.1.

Teman inom användbarhet

Kommentarerna till de ämnen som diskuteras omfördelas sedan i teman kopplade till användbarhet för att få en bild om vilka användbarhetsproblem som existerar, se figur 18. Vissa teman kopplas till litteraturstudiens avsnitt om användbarhet, så som effektivitet, felhantering, lärbarhet, tillfredsställande och samarbete mellan system. Funktionalitet, översikt och anpassningsbart är egendefinierade teman som separeras från de andra användbarhetsattributen då de är återkommande ämnen som framkom i resultatet.

Figur 18 – Teman inom användbarhet som diskuteras. Staplarna representerar frekvensen av det diskuterade temat. Färgen på staplarna representerar om temat diskuterades i positiv eller negativ mening.

Anpassningsbart Tillfredsställande Lärbarhet Samarbeta mellan system Översikt Felhantering Effektivitet Funktionalitet

Ämnena omfördelade till teman för användbarhet

29

Till största delen diskuteras funktionalitet i negativ mening. Vilka funktioner som anses saknas finns i figur 19. Användarna saknar vissa funktioner i systemet för att på ett enkelt sätt kunna utföra sina arbetsuppgifter. Främst påtalas att funktionen för att skapa sökfrågor saknar möjlighet att söka på flera relationer samtidigt och att det endast går att söka på ett värde per fält. De vill också ha möjlighet att dela sökfrågor. De funktioner som saknas förhindrar inte syftet med systemet, att berika produkter med information. Om det var fallet, så hade den totala upplevelsen av systemets användbarhet med största sannolikhet varit sämre. Däremot hindrar det användarna att utföra sina arbetsuppgifter på ett, enligt dem, smidigt sätt.

Figur 19 – Funktionalitet som användarna saknar. Staplarna representerar frekvensen av den påtalade funktionaliteten.

Workarea: växla mellan olika entitetsnivåer Import: importera på SKU-nivå Export: dölja gömda fält vid exportering Webbapp: mobilanpassning Webbapp: drag and drop Desktopapp: stavningskontroll

Desktopapp: spara en sökfråga Desktopapp: sortera vyer Import: visa oredigerade entiteter i workarea

Export: exportera på relationer Query editor: söka på flera relationer Query editor: dela sökfråga Query editor: söka på fler värden per fält

Funktionalitet som saknas

30

Vidare så ses att effektivitet tas upp näst flest gånger som ett användbarhetsproblem. I vilka avseenden som ineffektivitet har diskuterats visas i figur 20. Användarna upplever att vissa uppgifter är krångliga att utföra. Det kan delvis kopplas till att viss funktionalitet saknas och därför måste användarna arbeta runt det. Det kan också vara att de anser att en uppgift ska kunna utföras med mindre ansträngning av användaren, exempelvis färre klick. Den ineffektivitet som påtalas flest gånger berör relationskopplingar.

Figur 20 – Ineffektivitet som användarna påtalar. Staplarna representerar frekvensen av den påtalade ineffektiviteten.

Related documents