• No results found

9. Diskussion

12.3. Protokoll observationer och intervjuer

12.3.2. Protokoll 2

L, A och I presenterar sig och I godkänner att inspelning påbörjas. I befinner sig i webbapplikationen.

A: Du var PIM specialist? I: Ja.

A: Vad är din arbetsroll?

I: Jag har hand om PIMet, så jag har hand om integrationerna till PIMet. Jag har hand om en viss del i webbshoppen, jag sysslar med kampanjer till webbshoppen, jag sysslar med artikeldata, jag äger masterdata i ERP:et, jag sysslar med lagerhanteringssystem. Så jag gör ganska mycket.

L: Hur ofta sitter du i Enrich en vanlig dag ungefär?

I: Nu har det blivit jättedåligt. Jag har en ju en kollega till som vi anställde för ett år sedan och hon sitter mer än vad jag gör idag. Jag kan ju visa hur vi jobbar, för vi gör ju ganska mycket uppgifter i Enrich och så det är det hon berikar och gör någonting utav det. Nu ska vi se.

L: Mm, börja där och visa vad du brukar göra.

I: Vi jobbar ganska mycket i uppgifter. Här (Tasks created by me) är de som är nya eller som är klart så att säga. Vi har baserat även på grupp. Då är det jag och min kollega, vi är en grupp: ”PIM”. Här är den senaste uppgiften. Det är det som ska berikas innan de ska läggas ut på e-shoppen. Då gör vi väldigt mycket uppgifter och det kan även vara baserat på detaljer. Nu tror jag inte att denna är tidsstyrd, men annars är det så här och sen så är det även de andra produktansvariga som kan skapa uppgifter. Då ser man vem den är skapad av och till vem eller om den är tilldelad till en grupp. Här är den skapad utav mig och den är tilldelad till ”PIM”, det är jag eller [kollega]. Man får jobba med den och så är den ny då, men den är påbörjad egentligen.

L: Mm.

I: Ibland kan man sätta datum när det ska vara färdigt. Så vet man det, och sen är det då vad som är inkluderat i den och det var alla de 226 artiklarna. Man kan göra mindre också. Det som stod i uppgiften var att den skulle berikas med bild och med data. Här (Details) kan vi se att här är den berikad med hyfsat mycket. Det handlar om att vi kör väldigt mycket good enough och så kan man berika efterhand. Det handlar om att få ut grejerna så fort som möjligt. Vi jobbar med att vi ska komma ut med grejerna så fort som möjligt på webbshoppen. Sen så kan man berika i efterhand också. Det som vi vill ha det är i alla fall en kort beskrivning och en bild. Sen så är det ganska mycket fält, vad vi kan fylla i. Som ni ser här, vi har väldigt mycket olika filter.

L: Brukar ni fylla i alla på alla produkter eller är det olika?

I: Nej, nej, det gör vi inte. Utan det är väldigt olika. Det beror också på hur mycket information vi har om varje artikel. De flesta bolagen inom [huvudbolag] som vi tillhör som är [företag] och [företag] och [företag]. [företag] och [företag] har andra PIM, men de får all sin information från [databas] och [databas]. Vi får ingen information därifrån. Vilket gör att vi måste hela tiden förlita oss på leverantörer och dessutom är det så att våra leverantörer inte alltid är så utvecklade så de kan inte själva... Vi har ingen supporterportal där de kan gå in och lägga in information. De själva har knappt någon form utav webbsida så att de kan ge oss information. Det är ett ständigt letande och jagande.

71

I: Sen så ser vi till att en bild finns, och sen är den här artikeln färdig så att säga. Vi har ju ett mål och det är att... Tar man ut alla artiklar som vi har som ligger på webbshoppen, som är 16 eller 17 tusen artiklar, så har vi ett genomsnitt på 32 attribut per artikel tror jag att det är. Eller 28,5 eller någonting. Och vi ska upp till 35 attribut per artikel. Men vi har ju ganska mycket fält så att det går ganska fort att fylla i. Så jobbar vi med den formen utav uppgifter och det är egentligen det som är det mesta. Sen så jobbar vi ju i egentligen inte bara Enrich. Vi jobbar även i System och lägger till nya varumärken eller olika filter som ska vara. Så det gör vi ganska mycket.

L: Jag tänkte på det här med Enrich, just gällande uppgifter. Är det det ni använder för att själva arbetsflödet, för att veta vem som ska göra vad eller använder ni någon annan kanal också utanför?

I: Oftast när vi gör en sökning, man kan ju söka på någonting också. Säg att du ser någonting som ser illa ut på hemsidan när du bläddrar. Antingen att man själv ser eller att någon annan kommer med någon form av input på något fält eller att man gör en klassisk sökning. Exempelvis med [produkt]: hur ser det ut med färgkoderna, är alla NTF-koder ifyllda, är RAL-numret ifyllt. Då kan man lätt göra utsökningar och det gör vi väldigt, väldigt mycket. Det är oftast på det sättet som vi sen när vi har gjort en form av sökning skapar en form utav uppgift. Då är det mycket för att komma ihåg för sig själv.

L: Mm.

I: Och den här uppgiften då... (Befinner sig i Query Editor) Säg att vi tar ut artiklar som har svart och att... Vi använder väldigt mycket gärna Contains. Om man inte alltid är riktigt helt säker så är det väldigt smidigt att använda det då det är på ett ungefärligt. Vi jobbar antingen att man gör en form utav uppgift men vi kan även då när man har gjort en uppgift eller vad som helst, man kan ju även då välja alla och att vi ibland då jobbar med massuppdatering eller att vi exporterar det och jobbar i Excel-listor. Det beror lite på vad det är för olika attribut som ska fyllas i. Det kan vara som så att vi vill veta exakt vilket är ifyllda då på svart exempelvis. Då vill vi ju veta det. Då kan vi exportera och se och då kan man fylla i och sen så skicka tillbaka det för att berika.

L: När föredrar du att göra det?

I: Oftast när man ska jobba mer. Om man vet att någonting, om det är ett nytt sortiment exempelvis och det är en helt ny produkt med massa nya artiklar. Då kan det vara lätt att massuppdatera för då få man ett snabbt flöde på att massuppdatera många fält. Men sen behöver man oftast ladda ner det ändå för att varje artikel är ju unik, varje SKU, då behöver man ändå unika små grejer på varje liten artikel. Då kan det vara lättare att exportera en Excel-lista, fylla i de exakta värdena och få in dem. Men om man bara får det mesta med massuppdateringen, en kort och lång beskrivning om man inte går in på detalj på både kort och lång beskrivning för att få en bättre sökoptimering. Då funkar massuppdatering väldigt bra. I det här fallet så hade det säkert varit jättebra ifall om RALen bara ska ersättas och NCS:en, då det hade varit jätteenkelt att köra en massuppdatering istället. Så det är lite beroende på vilket fält som ska uppdateras helt enkelt.

L: Själva sökfunktionen, hur tycker du att den fungerar? Den query editorn?

I: Den funkar väldigt bra. Det finns absolut alltid som man skulle vilja ha det bättre, men den är good enough.

L: Vad tycker du skulle kunna förbättras? Om du tänker, finns det något som gör det krångligt för dig, något som försvårar just ditt arbetsflöde?

I: Ja, ibland när man väljer, exempelvis en artikel och man skulle vilja välja någon form utav... Nu vet jag att det finns ett sätt om man då vill ha AND eller OR eller att

72

man skulle vilja välja fler fält. Säg då att vi skulle vilja välja ut de färgerna som är både röda och svarta. Nu vet jag att du kan sätta det i Excel-celler och så kan du kopiera det på något sätt och så fylla i på sökningen och att det följer med då. Men så långt har inte vi kommit.

L: Nä, men att kunna ha det...

I: Ja, enklare AND och OR eller den biten hade varit smidig. Men sen kör vi onPrem också och jag har ingen aning om molnversionen har en bättre query. Så det ska man också vara medveten om, att vi kör fortfarande onPrem. Och vi har Enrich- klienten här nere, den har jag här. Kör inte den speciellt ofta, jag tycker att webbklienten är trevligare att jobba i.

L: Varför föredrar du den?

I: Går lättare och det är enklare att söka ut. Det är ibland om jag behöver ha mer... Sen sparar jag ju mer i den här statiska klienten i historik. Ibland så syns inte historiken i webbklienten och då kan det vara smidigare att gå till den vanliga klienten. Men nej, den här för-fyller allt. Väldigt smidigt och lätt. Mycket drag and drop på bilder, jätteenkelt, dokument smackar också in. Ja, så det är smidigt. L: Ni hade väldigt många produkter sa du, hur många var det som ni har? I: Produkter? Oj vi har jättemycket.

L: Det var jättemycket. Nej jag tänkte mer bara på just det antalet, hur går det att hantera så pass många?

I: Vi har 2017 produkter. Alla är inte publicerade just nu. Men nej, vi skrattar lite här för jag var ju själv först och sen anställde vi [kollega] som nummer 2 för att jag inte hinner med. Men jag gör egentligen så himla mycket annat just nu så vi skulle nog behöva vara fler. Fast vi har ju en fruktansvärt snabb time to market. Är det något som ska komma ut så blir det... Vi jobbar på väldigt bra, det gör vi.

L: Bra, man inser det nu när man sitter och tittar på olika företag att så många produkter som alla har.

I: Ja precis. Det är som [företag], de har ganska mycket artiklar men de sitter rätt många och jobbar i ett annat, dom har Informatica. När vi berättar om processen, hur snabba vi är ut... Det kan gå tio minuter så har vi allting ute med bild och allting. Bara vi har data, men för de är det en jätteprocess som kan ta upp till en vecka eller en månad.

L: Vad kan det bero hos dem, vet du det?

I: Det är väldigt mycket när man uppdaterar som kan ställa till det i de olika fälten. Det här med massuppdatering eller ladda upp dokument och man är flera och man har gjort sökningar och satt ut och sen så laddar du upp så blir det ju ett problem. Men vi är bara två, men de har ju dedikerade områden som de bara jobbar med. L: De kanske ska igenom fler steg eller så, eller fler personer.

I: Ja och vi vill ju jobba såhär. Vi vill ha en snabb time to market.

A: Jag har en fråga. Ni sa att ni hade onPrem, inte cloud-versionen, hur kommer det sig?

I: Med de gällande reglerna som finns så får inte vi ha någon form utav molntjänst för då skulle det hostas utav Microsoft och de reglerna som har varit innan, då måste det hostas utav vår IT [namn]. De ligger på våra servrar nu, onPrem. De får inte ligga på någon annans nätverk, men det kanske blir ändring på det i framtiden. Det vet man inte.

73

L: Ja precis, det kan ju förändras. Det är väldigt olika på hur företag ser på att ha någonting på utomstående servrar.

I: Oh ja.

L: Om vi tänker såhär då, vad tycker du är bra med Enrich? Vad ser du som underlättar i ditt arbete?

I: Det är ett väldigt verktyg att hantera. Drag and drop med bilder, funkar jättebra. Det är enkelt att berika om man ser det som man inte skulle göra någon form av utsökning utan att du bara går in på varje liten artikel och berikar. Det är ju jätteenkelt. Det har de gjort väldigt, väldigt bra. Så att det är ju ett väldigt...

L: Just det där att söka ut och hitta.

I: Ja. Det låter så hemskt att säga, men du får ju väldigt mycket för pengarna. Det här är ändå inget dyrt system mot andra. Absolut att andra system kan ha jättemycket mer funktioner men det är lite så här good enough. Vad behöver man egentligen då.

L: Är det någon sådan funktion som du tänker, eller har du varit i något annat system så du har någonting att jämföra med?

I: Jag vet ju hur Informatica, Riversand och Stibo fungerar också.

L: Och är det någonting du tänker som är positivt eller negativt med Enrich i jämförelse med dom?

I: Nej, grejen är att man ska också veta att de där stora drakarna jobbar på ett annat sätt, så det blir ju mer masterdata-system också. Det har ju inRiver gått förbi. InRiver var ju från början ett master data system och sen gjorde man att det bara blev ett PIM. Idag finns ju inte en koppling till ett MDM som kanske de större drakarna mer har. Men jag tycker att det är ett utomordentligt bra enkelt system. Det gör vad det ska. Det är väldigt lättanvänt. Det är inte svårt på något sätt.

L: Har du något tricks som du skulle visa någon ny kollega eller så?

I: Nej det tror jag inte. Men det går att söka på så många sätt. Man kan finna ett sätt man tycker är ganska trevligt att jobba på ändå. Man kan söka mycket i den vanliga söken och den ger ett bra resultat. Ibland så är det så här att du kanske är tvingad att jobba på ett exakt sätt för att du ska få det resultatet som du vill men här så kan du söka... Så nu sökte jag upp en produkt eller du kan söka efter artikelnummer. Vi börjar kanske växa ur det lite för vi får lite för mycket data i systemet.

L: Finns det någonting som du tycker är mindre bra?

I: Oj... Men ibland är det lite begränsat till hur man kan söka. Att det inte finns AND och OR, hela den biten.

L: Man måste inte komma på något.

I: Jag försöker tänka tvärtom, vad kan systemet istället göra. Vi brukar inte tänka på vad begränsningarna är. Skit i det, hur kan vi försöka och lösa det ändå.

L: Är det något ni har fått arbeta runt i själva systemet?

I: Ja, men det är lite så. Här ser ni då [produkt] och så ser ni här (Included In) har vi [produktkategori] men här har vi även [produktkategori]. Men då har vi gjort egna link rules här i Enrich för att sökningen till webbshoppen... Då kan man ha olika länkar för att kunna visa upp. Det skickas vidare då till Litium, så man kan använda det i Litium och så kan man få upp [produktkategori] eller vad som helst. Och vi har gjort ganska mycket sådant i Plan och Release-delen, för att kunna skicka vidare till Litium. Och det är ju käckt. Då gör man egna sökningar och hela den här (Plan and Release – Channels – Structure) då. Då har vi gjort en jättefin sökning på de senaste

74

tillagda artiklarna för [produktkategori] och då har vi en sökning som ligger i Enrich då som hämtar dem. Så man kan göra ganska mycket om man bara kommer på hur. Det går att tricksa.

L: Det är bra. Angelina har du någon mer fråga?

A: Nej, jag tror inte det. Tyvärr. Jag tycker du har varit väldigt tydlig. L: Ja precis, jag känner att vi har hunnit gå igenom mycket.

I: Det är bra. Här (Workareas) har vi mycket sökningar som vi använder utåt och skickar vidare till Litium. För att bygga olika link rules och sökningar och hela den biten. När nya artiklar kommer, sen vill man ju bevara dem. Nu ska vi se här om jag kan visa det här (webbshoppen). Nu ser ju dock startsidan rörig ut, men det är ju för att vi här nere ska kunna se nya artiklar inom [produktkategori] och det visas även där då, och det är en rulllista. Och kampanjen byggs också i Enrich och Plan and Release, och skickas till Litium. Och det är också status hela tiden.

A: Om ni, har ni fler sådana här workarounds som du visade innan?

I: Oj, nej men det är nog de som vi har jobbat med i det senaste. Och det är lite för att vad kan vi få ut utav systemet utan att behöva bygga eller utveckla något nytt. Det här har funkat hur bra som helst. Att kunna använda sökningar och göra för att få i ordning det här, det har varit jättejättebra.

L: Vad bra.

I: Det är ju lite roligt, när man, det är ju det här som är, man kan ju hitta sätt att utnyttja det befintliga systemet.

L: Ja men bra, precis.

A: Det är ofta de grejerna som företaget inte har koll på heller, de har ju en annan bild av hur man använder systemet.

I: Ja men precis. Och det blir ofta att man helst ska göra så mycket som möjligt och det får inte kosta så mycket pengar och då är det ju ”okej, vad är det de vill ha? De vill ha någonting så här. Okej, vad kan vi göra i systemet?”. Då får man hitta någon liten kompromiss. ”Jag kan ta ut det här, jag kan skicka det här” och då säger min marknadssida ”jag kan ta hand om det, om du gör en sådan sökning, kan du göra”, ”jag får ut detta” säger jag och då kan han ta det vidare och så kan han göra en bra visning istället. Det handlar om vad kan man få ut utav systemet.

L: Precis.

I: Och systemet kan ge väldigt, väldigt mycket och man vet ju inte egentligen så mycket.

L: Det finns väl säkert outforskad mark kan jag tänka mig I: Oh ja, det gör det, definitivt.

L: Men vad bra, jag känner inte att jag har någon mer fråga. Angelina, hur känner du?

A: Nej, jag tycker du har svarat på allt. I: Det är bara att maila frågor så svarar jag. L: Du har ingen fråga till oss, intervjuobjekt? I: Neej det är rätt lugnt.

L: Då får vi tacka så jättemycket för att du ställde upp. Vi uppskattar det jättejättemycket.

75 L: Tack så jättemycket. I: Tack så jättemycket. L: Hej då. A: Hej då. I: Hej.

76

Related documents