• No results found

2. Litteraturgenomgång

2.2 Historik

4.2.4 Analys av intervjuer med specialpedagogerna

De båda pedagogerna kände väl till begreppet inkludering. Specialpedagog 2 talade om att begreppet inkludering för henne betyder att ett barn blir inkluderad i en grupp och får ta del av de aktiviteter som de andra eleverna gör. Hon talade även om att inkludering betyder att de får vara med i större sammanhang. Specialpedagog 1 talade om att inkludering är att man inte ska utsätta eleverna för något. De ska kunna gå in och vara med på sina villkor precis som alla andra. De får förebilder och får se hur andra elever gör. Vygotskij hävdar att det är pedagogens och den vuxnes roll som har betydelse för elevens utveckling. Han menar att eleverna lär sig i ett samspel tillsammans med varandra och de tar till sig all information för att kunna fungera i samhället.88

Inkludering för mig betyder att ett barn betyder att ett barn blir inkluderad i en grupp och är delaktiga och tar del av aktiviteterna som de andra har. Att de får vara med i ett större sammanhang än bara i sin egen lilla grupp.

Specialpedagog 2

88

41

Både specialpedagog 1 och specialpedagog 2 såg för– och nackdelar med en inkludering. De menar att det alltid finns för– och nackdelar i allt man gör. Specialpedagog 2 anser att ansvaret ska ligga hos de vuxna. Fördelarna som specialpedagog 2 benämnde var att pedagogerna har ett intresse för detta och viljan till att arbeta inom det. Specialpedagog 2 hävdar också att man ska se hur barngruppen fungerar. Klassen vi observerade beskriver hon som en lugn och fin klass. Hon menar att man känner av att eleverna i klassen har empati för andra personer i sin omgivning. Wing belyser att man ska visa elever med autism respekt och se dem som människor med speciella behov.89 Specialpedagog 1 belyser vikten av att man som pedagog alltid ska ligga steget före och vara uppmärksam på att eleverna inte blir utsatta för något. Steindal talar om vilka svårigheter elever med autism kan ha i skolan. Elever med autism kan ha det svårt att förstå allt på lektionerna. Därför är det viktigt att man som pedagog talar om för eleverna vilka direktiv som gäller för klassen och för dem själva. För elever med autism kan det vara jobbigt att ständigt känna sig utanför skolans sociala gemenskap. För de elever som inte har diagnosen autism kan det vara svårt att förstå hur det känns att bli sedd som ”annorlunda”. 90

Nackdelarna som specialpedagogerna tog upp var följande:

En nackdel är att stress påverkar dagsformen och då får man bryta. Eleverna vill ju vara i klassen så man får ha en fingertoppskänsla för hur man ska göra.

Specialpedagog 1

Nackdelarna kommer fram om det inte är en bra klass. Detta visar sig om det inte är strukturerat och välplanerat. Det måste vara rätt klass, rätt elever med autism och rätt pedagoger. Det är lätt att utsätta eleverna för förvirring. Man måste också kolla på barnen med autism hur de tar det.

Specialpedagog 2

I intervjuerna frågade vi specialpedagogerna vad man främst bör tänka på som pedagog när man planerar veckan då man har en elev med autism. Specialpedagog 1 belyste vikten av struktur, att man vet vem man ska jobba med, hur länge man ska arbeta med dem, att man ska veta vad man ska göra och när man är färdiga och att det finns en arbetsgång.

89

Wing, Lorna, Autismspektrum Handbok för föräldrar och professionella, 1998

90

Steindal, Kari, Aspergers syndrom – Att förstå och hjälpa personer med Aspergers syndrom och högfungerande autism, 1997

42

Schopler, Reichler och Lansing belyser även detta som specialpedagogen talar om.91 Hon talade om att hon arbetar och planerar mycket tillsammans med klassläraren. Specialpedagog 1 arbetar även med Anton och Sofia i en liten enskild grupp. Hon sa att Anton och Sofia följer grundskolans mål och att de ska göra nationella proven precis som de andra eleverna i klassen. Detta är något som specialpedagog 2 också belyser intervjun.

Specialpedagogerna ansåg att lärandemiljön är viktig för klassrumsarbetet. De ansåg också att det ska inte var för mycket saker i klassrummet, då det kunde störa Anton och Sofia. Specialpedagog 1 tycker att Anton och Sofia ska ha sina namn på stolarna så att de vet att de ska sitta där. Vidare talar hon om att det ska finnas en stillhet och ett lugn i klassrummet samt att man ska föra samma rutin dag för dag. Specialpedagog 1 hävdar att man ska avskärma klassrummet så att Anton och Sofia har tillgång till sin egen lilla hörna.

Hon tycker att dagen bli bäst om det finns en struktur under hela dagen och att det finns ett fokus i klassrummet. Bölte hävdar att man bör strukturera om i lokalerna på ett annorlunda sätt. Han poängterar vikten av att skapa plats och utrymmer för de autistiska eleverna i vanliga klasser. 92 Båda specialpedagogerna anser att man bör forma lärandemiljön efter eleverna med autism. Specialpedagog 1 hävdade att om man hjälper Anton och Sofia mer och att man ger dem förebilder, så menar hon att detta skulle gynnar dem mer. Hon talar också om att man ska lära dem att bryta vissa mönster utan att de får ångest, och hon menar att de autistiska eleverna vinner på detta. Vidare belyser hon vikten av att ha en dialog pedagogerna emellan, detta för att se vad som funkar och vad som inte funkar. Hon tycker att det är viktigt med en dialog så att de pratar om Anton och Sofia samt om hur det går för dem. Specialpedagog 1 belyser att autistiska elever är väldigt visuella och att hon förtydligar detta genom kortkommandon.

Det ligger verkligen nu i tiden det här med inkludering och det flesta föräldrar vill att deras barn ska bli inkluderade. Då får man också se om det funkar, och fungerar det inte så ska man inte utsätta eleverna för detta.

Specialpedagog 2

91

E. Schopler, R.J Reichler, M. Lansing, Lära barn med autism, 1993

92

Bölte, Sven, Autismforskning vid Karolinskainstitutet http://www.hjarnfonden.se/tidiga-insatser-vid-autism- ger-okad-livs/autismforskning-vid-karolinska-institute__609

43

Åberg belyser vikten av att föräldrar, lärare och andra professionella är uppmärksammade på denna typ av svårigheter hos eleverna och hur viktigt det är för eleverna med speciella behov att bli erbjuden stödet som de är berättigad att få. 93

Related documents