• No results found

Analys

In document Den Globala Förlustaffären (Page 34-38)

Trend inom företagsförvärv

Sammantaget genomgår marknaden för företagsförvärv en stor förändring. Allt fler uppköp sker årligen och denna ökning ser ut att fortsätta. Samtidigt som förvärven har vuxit i antal har en procentuellt växande andel av dessa blivit olönsamma. Detta är en trend som går att finna i alla de marknader, sektorer och länder som förekommit i denna avhandling. Ett flertal olika orsaker ligger bakom denna utveckling, vilka redogörs för nedan.

a. Företagsperspektiv

I vår uppsats framkom ett samband mellan höga premier och olönsamma förvärv. Allt fler företag har svårigheter att växa genom organisk tillväxt. Istället används förvärv för dessa företag som en dominerande tillväxtstrategi där omsättningstillväxt är synergieffekten som eftersträvas. Vidare framkom att ju svårare ett företag har att nå tillväxt på andra sätt än genom förvärv, desto större risk att en för hög premie betalas för uppköpet.

Det faktum att en ökande andel företag har fått svårigheter att växa utan förvärv borde alltså leda till en större andel överprissatta förvärv på marknaden, något som i sin tur har lett till att allt fler företagsförvärv blivit olönsamma.

Ett perspektiv som bör nämnas är den idé om att det kan finnas en avsikt och strategi bakom att buda höga premier i en förvärvsprocess. Tanken är att varje förvärv bör vägas in i en

konkurrenssituation med insikten att konkurrenters eventuella vinst i en budprocess direkt kan skada ditt egna företag. Om så är fallet så finns det rationella motiv att betala höga premier. Detta är intressant då det är ett skäl till förvärv som inte är med i den teoretiska bakgrunden om

synergieffekter i form av omsättningseffekter, kostnadsreduceringar, skattelättnader.

Vidare har vi behandlat problematiken kring förvärvsgranskning. Traditionellt sett så har endast finansiella och juridiska frågor i stor utsträckning behandlats. Detta har lett till ett

tillkortakommande vad gäller förståelsen för hur det företag som du ska köpa verkligen fungerar. Vid sidan av finansiell och juridisk förståelse måste även en mer personorienterad och kulturell sida ges. Det har blivit allt viktigare med framförallt den kulturella aspekten, inte minst med

Sida 34 av 50

tanke på de allt fler gränsöverskridande förvärv som genomförs. Även inom företag från samma länder och bransch kan det finnas vitt skilda kulturer. Det faktum att det i många fall råder en oförståelse vid förvärven, samtidigt som det är just dessa kulturella aspekter som blivit allt viktigare, gör att vi ser en tillkortakommande granskning som en av anledningarna till trenden som berör varför det har blivit svårare att nå lönsamhet vid förvärv. Planerade omsättningseffekter eller kostnadsreduceringar blir inte till verklighet då den allt viktigare integrationsprocessen glöms bort, vilket direkt slår mot ett förvärvs lönsamhet.

Undersökningar av humankapitalintensiva branscher som också fokuserat på ett företag och dess inre processer visar hur förvärv som minskat konkurrensen lett till färre patent och därmed i längden också minskat uppköpets lönsamhet. Denna faktor kan ge en indikation till varför andelen olönsamma företagsförvärv blivit större. Omständigheten påverkar inte alla förvärv i den globala förvärvsstatistiken, men kan ge en fingervisning till varför uppköp även inom

humankapitalintensiva branscher har svårigheter att vara lönsamma. Intressant med denna aspekt är också att den motsäger en av de synergieffekter som benämns i den teoretiska grundens; att företag genom förvärv skaffar sig möjligheten att skapa framtida patent, vilket kanske alltså inte stämmer.

Sida 35 av 50

b. Marknadsperspektiv

Andra studier lyfter fram utvecklingen av PE-firmors betydelse på förvärvsmarknaden. Dels har de vuxit snabbt i antal vilket ger en förklaring till att antalet förvärv stigit. PE-firmorna menas också föra en relativt sett aggressiv budgivningsstrategi jämfört med övriga förvärvande företag på marknaden. Detta har lett till en mer konkurrensutsatt uppköpshandel där potentiella köpare oftare än tidigare fått buda mot varandra för att förvärva intressanta företag. I sin tur har detta gjort att högre premier utbetalats vid förvärven vilket, som tidigare nämnt, ökar risken för ett olönsamt förvärv. Med andra ord kan ökningen av PE-firmor ses som ytterligare en anledning till varför andelen lönsamma företagsuppköp minskat. Det framkom i litteraturgenomgången att förvärvsmarknaden var minst konkurrensutsatt direkt efter finanskriser. Förvärv som skett under dessa perioder av ekonomisk nedgång var mer lönsamma än de uppköp som genomfördes under tider i positivt utvecklande konjunktur.

I avhandlingen framkom också att företag från tillväxtmarknaderna Indien, Kina, Ryssland, Sydafrika, Malaysia och Brasilien fått en större roll på förvärvsmarknaden. Uppköpen från dessa företag drivs i större utsträckning av de teknologier och patent som medförs vid förvärv, än av kortsiktiga vinstmål. Vi fann även ett stöd för att köp från dessa marknader skedde med en vilja att förstärka sitt eget lands ställning och inflytande. Köpstarka företag från tillväxtländer utan kortsiktiga vinstintressen skulle därför kunna vara ytterligare en orsak till att statistiken visar att en växande andel olönsamma förvärv sker. Samma resonemang kan dras utifrån de

undersökningar som påvisar att statliga investeringsfonder i större omfattning börjat förvärva företag. Även dessa genomför många av deras uppköp med långsiktigt strategiska och med delvis politiska motiv snarare än kortsiktiga ekonomiska mål, vilket skulle kunna vara en orsak till en ökande andel olönsamma förvärv globalt sett.

Globalt sett så pekar flertalet studier på att antalet köpare har vuxit snabbare än antalet säljare vilket givit säljare en mer tacksam förhandlingsposition. Detta i kombination med att allt fler företag säljs via auktionsprocesser torde vara en anledning till att premier pressats upp och således bidragit till utvecklingen att allt fler förvärv inte blir lönsamma för köparna.

Sida 36 av 50

c. Individperspektiv

Det framkom i vår undersökning att en person i en beslutsfattande position har en betydande roll ifall ett företagsförvärv blir lönsamt eller ej. Några faktorer som påverkar en managers beslut vid förvärv var tid i media och hur stora påtryckningar från aktieägarna denne var utsatt för. Höga värden av faktorerna visades leda till en hybris och övertro hos managern att kunna tillgodogöra stora synergieffekter vid ett förvärv, vilket i sin tur ledde till att för höga premier utbetalats. Att personer i ledarbefattning blivit ett allt mer officiellt ansikte utåt, med förväntningar från ett flertal olika intressentgrupper, ger en orsak till att allt fler överprissatta förvärv sker. Detta kan i sin tur förklara varför en större andel förvärv blivit olönsamma.

Ett annat perspektiv på managerns roll i förvärv var hur denna i vissa fall hade möjlighet att förvärva företag för att få ut bonus. I dessa fall kunde managern betala en hög premie just för sin egen vinnings skull. Det faktum att denna påverkningsbara bonus dessutom blivit vanligare torde även ha gjort att förvärv med höga premier blivit allt mer förekommande.

Ett tredje perspektiv var att en manager kunde välja att förvärva andra företag endast som en defensiv åtgärd för att undvika att det egna företaget blev förvärvat, det så kallade ”äta eller ätas”-perspektivet. Vid denna typ av uppköp finns risken att förvärvet blir olönsamt då synergisökande ändamål får kliva åt sidan för mer överlevnadsbaserade sådana.

Att managers fått ökad press på sig från fler intressenter, att deras bonusar i större utsträckning kan påverkas genom uppköp, och att en krympande marknad gjort att de måste genomföra förvärv för att själva undvika att bli förvärvade är alla orsaker som kan förklara varför en växande andel företagsförvärv blivit olönsam.

Sida 37 av 50

In document Den Globala Förlustaffären (Page 34-38)

Related documents