• No results found

Analys 3: Hår

In document Who´s got the power? (Page 34-39)

Denna analys var baserad på variabeln för hårfärg/frisyr. För att förenkla togs separat statistik för hårfärg och frisyr fram. Det första diagrammet presenterar enheternas/karaktärernas frisyrer (Se figur 16).

Figur 16 - Diagram över enheternas frisyrer

Den vanligaste kategorin av frisyrer var ”långt”. De två ovanligaste frisyrerna var page (halvlångt) och lockigt/krulligt. Bara Bumblebee från DC Super Hero Girls hade lockigt hår och bara Jo från Lumberjanes hade page. Men den mest intressanta delen av statistiken var de tre kategorierna som befann sig i mitten. Det var lika många karaktärer som hade höga tofsar, rakat på sidan (så kallat ”sidecut”) och kort hår. De

karaktärerna som hade sidecut var Emerald, Mal och Ana från Ana and the Cosmic Race (Se figur 17.)

Figur 17 - Ana från Ana and the Cosmic Race

30 Att flera karaktärer hade sidecut var värt att kontextualisera, möjligtvis passade de in i den feministiska bilden som Girl Power ändå ska förmedla. Det är en kaxig frisyr och den står i opposition till de höga ”flickaktiga” tofsarna. Kanske befinner sig Girl Power-hjältinnan just nu mitt emellan den ”söta flickan” och ”den coola tjejen”? Att den kaxiga kanske till och med ”feministiska” sidecuten var populär kan vara positivt, men täcker den upp för en annan brist? Det fanns karaktärer som hade kort hår, men de hade allihopa feminina korta frisyrer. Det fanns ingen karaktär som hade en maskulinare ”pojkfrisyr”. Inte ens Lumberjanes, som hittills varit täckande i sin representation av olika typer av karaktärer hade någon karaktär med riktigt kort hår. Detta går att koppla till studien om att det finns få barnkaraktärer inom amerikanska medier som bryter mot könsnormerna (Kelso, 2015, s.1059). Att ha en ”pojkfrisyr” skulle bryta från den feminina normen. Detta går att återkoppla till hjältinnans balansgång mellan det manliga och kvinnliga. Blir hon oattraktiv om hon blir för manlig och då osäljbar i media?

Efter att ha analyserat karaktärernas frisyrerr togs ett separat diagram för karaktärernas hårfärger fram (Se figur 18).

Figur 18 - Diagram över enheternas hårfärger

De två vanligaste hårfärgerna var rött och blont. Efter de kom svart och brunt och de absolut ovanligaste färgerna var blått och rosa, alltså artificiella färger. De två karaktärerna som hade artificiella hårfärger var Zarya från Mysticons och Ana from Ana and the Cosmic Race. Även ett par karaktärer från DC Super Hero Girls hade artificiella hårfärger genom slingor. DC-karaktärernas slingor var värda att kontextualisera. Samtliga karaktärer från DC Super Hero Girls har förlagor i en rad serier för vuxna. Harley Quinn har slingor i DC Super Hero Girls men det har även hennes nuvarande förlaga (Se figur 19). Även Bumblebee har slingor i sitt hår, men det har inte någon av hennes förlagor (Se figur 20). Om man jämför med de andra

31 vita/västerländska karaktärerna i DC Super Hero Girls så har de fått behålla sina naturliga hårfärger från sina förlagor, men det har inte Bumblebee fått, den enda afroamerikanska karaktären. Detta kan tolkas som att skaparna inte tyckte att hennes hår dög som det såg ut i sin naturliga form. Att påstå detta kan kännas överdrivet men det är viktigt att komma ihåg att i USA är afroamerikanskt, naturligt hår ofta under diskussion, såhär beskrivs fenomenet i en artikel:

“Hair. It may seem like a mundane subject, but it has profound implications for how African American women experience the world’’ (Jacobs-Huey, 2006, p. 3). The profound nature of hair-related experiences begins at a very young age and continues on into the lives of adults. Young girls, for example, often view media images that portray Eurocentric physical features, such as long and straight hair, as normative (Gordon, 2008). (Brooks, McNair, 2015, s.296–297).

Så förändringen av hennes hår sänder ett budskap och även detta går att koppla till maktstrukturer eller rasism.

Figur 19 - En version av Harley Quinn i serietidningarna

Figur 20 - Bumblebee i Bumblebee: One year later

32 För att sammanfatta var långt hår vanligast, färgmässigt dominerade rött och blont. Men för att återkoppla till etnicitetsanalysen så var inte heller representationen av de vita/västerländska karaktärerna särskilt diversifierande. Att det fanns karaktärer som hade sidecut och kort hår, men inte för kort tolkades som en vilja från skaparna att skapa kaxiga, feministiska karaktärer som bröt normen ”tillräckligt mycket”. Dock täckte det upp för faktumet att ingen karaktär hade en frisyr som traditionellt associeras med manliga karaktärer.

Utifrån dessa resultat valde jag att ge min karaktär med afroamerikanskt påbrå (karaktär B) naturligt, mörkbrunt lockigt hår, ungefär som Bumblebee skulle ha haft om hon inte hade haft slingor. Den

vita/västerländska karaktären med fräknar (karaktär C) gav jag en askblond hårfärg som skilde sig från den blonda normen. Detta baserade jag på observationen om skevheten kring hur blont hår porträtteras. Jag bestämde att det skulle vara halvlångt och vågigt eftersom det båda var ovanliga drag. Det lämnade

bara ”pojkfrisyren” åt karaktär A. Jag valde bort artificiella hårfärger utifrån observationen om Bumblebees makeover. Även om blått och rosa var de mest ovanliga hårfärgerna så sänder det ett, budskap till unga tjejer att deras naturliga hårfärger inte duger. Jag började själv färga håret vid 11 års ålder och slutade inte förrän efter 18 då jag insåg att min hårfärg dög som den var. Därför gav jag karaktär A en brun-svart hårfärg som kändes naturlig.

Uppdelningen av drag och attribut såg nu ut enligt följande:

• Karaktär A:

o Kort och smal o Asiatisk

o Kort ”pojkfrisyr”, brun-svart hårfärg

• Karaktär B:

o Lång och kraftig

o Afroamerikansk och vit/västerländsk o Mörkbrunt, lockigt hår

• Karaktär C:

o Kort och kraftig o Vit/västerländsk

o Halvlångt, vågigt hår, askblond hårfärg Se figur 21 för skisser på karaktärerna.

33

Figur 21- Karaktärsskisser.

34

In document Who´s got the power? (Page 34-39)

Related documents