• No results found

Analys identitet

In document Mer än bara fotboll (Page 31-34)

4.5 Resultat identitet

4.5.1 Analys identitet

Samordnaren säger att hon upplever att eleverna känner sig stolta över att gå på skolan. De har blivit synliggjorda och hävdat sig i en tuff konkurrenssituation menar hon. Då de har hävdat sig i den tuffa konkurrensen med andra ungdomar anser vi att detta i sig stärker elevernas position på fältet. Samordnaren säger att det som förenar eleverna är ett gediget idrottsintresse och att alla känner alla.

…”Eleverna här har en klar idrottsidentitet”. (Samordnaren).

På frågan om vad det innebär att gå på skolan svarar eleverna i studien att det är respekt och att det är stans bästa skola. Majoriteten svarar ja på frågan om de är stolta över att gå på skolan. En elev säger att det är proffsigt att gå här. Han säger vidare att de får tvättade träningskläder och får träna på konstgräs vilket i hans tycke är väldigt positivt. ”Genom Bourdeus termonologi, sitt habitus, tolkar eleverna olika program som olika statusfyllda och därmed som olika eftersträvansvärda eller möjliga att välja”. (Sandell, 2007 s. 60). Vi kan se att denna skola och inriktning har hög status och genom att gå på skolan ökar detta elevernas kapital. Dessa kapital stärker deras positioner även på andra fält t.ex det sociala fältet och i relationer med andra ungdomar.

Samordnaren säger att eleverna här är väldigt måna om sitt utseende. Eleverna är aldrig träningsklädda på skolan upplever hon. Vi har under våra observationer (bilaga 1) sett att flertalet elever är mycket modemedvetna. Vi ser att trots detta intresse för mode hos båda könen verkar inte killarna vara hotade i sin maskulinitet. Flera av killarna har örhänge i ena örat eller båda öronen, de flesta i form av en diamant eller liknande sten. Vi upplever att fotbollskulturen som modemedveten är starkt präglad här.

Fotbollsspelare som David Beckham verkar ha influerat modestilen upplever vi. I enkäterna har eleverna svarat precis som intervjupersonerna att det inte finns en speciell klädstil på skolan. Vi såg dock genom våra observationer att de flesta eleverna hade märkesjeans, märkesjackor, märkesskor etc. Som vi uppfattar det var märkesjeans, märkeströja och sportskor klädstilen men intressant är att varken elever eller samordnare ser detta som en klädstil.

Samordnaren berättar att ”alla är elitidrottande elever som satsar stenhårt på sin idrott”. Detta intygar intervjupersonerna, de menar att alla är sportintresserade på skolan, alla vet vad man pratar om när man pratar idrott.

…” Vi har koll”. (Tage)

…” Vi har samma intresse. Alla vet hur det är med träningar, man måste träna mycket”. (Sara) …”Alla vill kunna få extra träningar och samtidigt läran inom skolan”. (Kevin)

Vi ser att majoriteten av eleverna anser att det som förenar dem är idrotten.

Detta intygas av samordnarens berättelse. På fotbollsfältet har alla samma intresse. Det förenar dessa elever och stärker deras kapital, de lär av varandra och sporrar varandra att öka sina kapital. Även kombinationen att spela fotboll och samtidigt studera ger ett ökat kapital för eleverna.

4.6Resultat framtid

Vad vill du ha för sysselsättning i framtiden?

Kön: Tre flickor svarade fotbollsproffs på frågan om vilken sysselsättning de vill ha i framtiden, tre svarade att de inte visste och en svarade sjukgymnast. Sex pojkar svarade fotbollsproffs och två svarade ett välbetalt och roligt jobb.

Klass: Fem elever med föräldrar med högre utbildningskapital svarade fotbollsspelare, tre svarade vet inte och en svarade ett välbetalt och roligt jobb. Fyra elever med föräldrar med lägre utbildningskapital svarade fotbollsproffs, en svarade sjukgymnast och en ett välbetalt och roligt jobb.

Etnicitet: Fyra elever med svensk bakgrund svarade fotbollsproffs, två svarade ett välbetalt och roligt jobb och två svarade vet inte. Fem elever med utländsk bakgrund svarade fotbollspfoffs, en svarade sjukgymnast och en svarade vet inte.

Är det viktigt med utbildning? Samtliga elever svarade ja på frågan.

Ser du fotbollen som en del av din framtid?

Kön: Sex flickor svarade ja och en kanske. Sju pojkar svarade ja och en svarade kanske.

Klass: Åtta elever med föräldrar med högre utbildningskapital svarade ja och en svarade kanske. Fem elever med föräldrar med lägre utbildningskapital svarade ja och en svarade kanske.

Etnicitet: Sex elever med svensk bakgrund svarade ja och två svarade kanske och samtliga elever med utländsk bakgrund svarade ja på frågan om de ser fotbollen som en del av sin framtid.

Hur skulle din framtid se ut utan fotbollen?

Kön: Fyra flickor svarar jobb och utbildning på frågan om hur framtiden skulle se ut utan fotbollen, en svarar tråkig, en svarar okej och en vet inte. Tre pojkar svarar vet inte, två svarar tråkig, en svarar eget företag, en ”som en vanlig Svensson” och en jobb och utbildning.

Klass: Tre elever med föräldrar med högre utbildningskapital svarar utbildning och jobb, tre vet inte, en svarar okej, en svarar tråkig och en ”som en vanlig Svensson”. Två elever med föräldrar med lägre utbildningskapital svarar tråkig, två utbildning och jobb, en svarar eget företag och en vet inte.

Etnicitet: Fem elever med svensk bakgrund svarar utbildning och jobb, två svarar vet inte och en ”som en vanlig Svensson”. Tre elever med utländsk bakgrund svarar tråkig, två svarar vet inte, en svarar okej och en svarar starta eget företag.

In document Mer än bara fotboll (Page 31-34)

Related documents