• No results found

 

För att besvara forskningsfrågan; I vilken utsträckning används mobila funktioner för att sätta gränser mellan arbete och privatliv, har vi genomfört en korrelationsanalys av samtliga mobila funktioner för att undersöka om det finns något samband mellan användningen av dem. I tabellen ser vi en första positiv korrelationskoefficient mellan notifikationer och autosvar på 0,288**. Eftersom korrelationskoefficienten är 0,288 är korrelationen positiv men ganska svag, medan signifikansen visar att det fortfarande finns ett samband mellan de två variablerna. I tabellen ser vi också att det finns en medelstark korrelation mellan autosvar och mobil växel, då korrelationskoefficienten är positiv (0,408**). Som i den tidigare korrelationen visar detta också att signifikansen är 0,01. Detta visar dock ett starkare samband än det förra då korrelationskoefficienten är starkare (0,408). Utifrån korrelationsanalysen kan vi därmed dra slutsatsen att många av de som har svarat att de använder autosvar för att inte ta emot arbetsrelaterade e-mail under privatliv också har svarat att de använder mobil växel för att inte ta emot arbetsrelaterade samtal under privatliv. Detta kan bero på att både e-mail och samtal är två mycket vanliga kommunikationsmedel inom arbetet och något som inte är relativt nytt. Därav använder många av ekonomerna både autosvar och mobil växel för att inte bli störda av arbetsrelaterade ärenden under sitt privatliv. Autosvar och mobil växel kan därmed ses som en arbetsresurs som kan förbättra ekonomernas kontroll över gränsen mellan arbete och privatliv. Det finns även ett flertal andra samband mellan användningen av mobila funktioner. Till exempel kan vi se ett relativt starkt samband mellan mobil växel och “Avvisa samtal med meddelande” (0,324**), men det är fortfarande ett svagare samband än det föregående på 0,408**. I tabellen kan vi även utläsa ett svagare samband mellan notifikationer och “Avvisa samtal med meddelande”, då signifikansen är på 0,05. Detta kan bero på att notifikationer och “Avvisa samtal med meddelande” är två funktioner som blivit mer aktuella när mobiltelefonen börjat användas i arbetet. Vi kan därmed dra slutsatsen att många av de ekonomer som inte använder notifikationer, använder inte heller “Avvisa samtal med meddelande” i syfte att sätta gränser mellan arbete och privatliv. Utifrån analysen finns det alltså en större brist på notifikationer och “Avvisa samtal med meddelande” som arbetsresurs för gränskontroll.

Figur 5.5 Korrelationer mellan mobila funktioner och stöd

I studien har vi även varit intresserade av att undersöka om det finns ett samband mellan användningen av mobila funktioner och huruvida respondenterna anser att funktionerna ger eller kan ge dem stöd för gränssättning. För att undersöka sambanden har vi gjort korrelationer för varje enskild funktion, som presenteras i figur 5.5. I tabellerna kan vi se att samtliga korrelationer visar en positiv korrelationskoefficient och även relativt starka sådana. Som vi också kan se är signifikansen för alla korrelationer 0,000 vilket innebär att sambandet mellan variablerna inte enbart är en ren tillfällighet, utan att det gäller för hela populationen. När signifikansnivån är under 0,01 så förkastas nollhypotesen och därmed kan vi anta att det finns ett linjärt samband mellan variablerna. Utifrån ovanstående korrelationer kan vi därför dra slutsatsen att de som svarat att dem använder funktionen också tycker att det ger dem stöd, samtidigt som de som svarat att dem inte använder funktionen också har svarat att dem inte anser att det kan ge dem stöd. Korrelationerna visar dock att sambanden är olika starka, dvs. antingen i högre eller lägre grad. Digital kalender och dess stöd visar exempelvis en högre linjär positiv korrelation jämfört med notifikationer och dess stöd. Detta kan bero på att flera respondenter använder en digital kalender istället för att stänga av arbetsrelaterade notifikationer.

För att även undersöka om det finns likheter eller skillnader mellan de som använder en mobil funktion och hur de anser att funktionen ger eller kan ge stöd, har vi gjort korstabeller för varje mobil funktion och dess fråga om stöd. För att underlätta läsningen av korstabellerna har vi slagit samman de som svarat stämmer helt och stämmer i hög grad till ja, och de som svarat stämmer inte alls, stämmer delvis och vet ej till nej.

Figur 5.6 Korstabell mellan användning av notifikationer och dess stöd

I figur 5.6 kan vi se att nästan dubbelt så många har svarat att dem inte stänger av arbetsrelaterade notifikationer under privatlivet. Majoriteten av dessa respondenter anser dock att funktionen till viss del kan ge dem stöd för att skilja mellan arbete och privatliv.

Figur 5.7 Korstabell mellan användning av autosvar och dess stöd

När det gäller autosvar är det nästan lika många respondenter som svarat att dem använder det, som de som svarat att dem inte använder det. Utifrån tabellen ser vi tydligt att de som använder autosvar också anser att funktionen ger dem stöd för gränssättning.

Figur 5.8 Korstabell mellan användning av mobil växel och dess stöd

Cirka 80% av respondenterna har svarat att de inte använder mobil växel, vilket är ett väldigt högt antal. 42 av de 95 respondenter som svarat att dem inte använder mobil växel, har också svarat att dem inte vet om funktionen kan ge stöd. Detta kommer vidare att diskuteras i diskussionsavsnittet.

Figur 5.9 Korstabell mellan användning av att avvisa samtal med meddelande och dess stöd

Som mobil växel, har nästan lika många svarat att dem inte använder “Avvisa samtal med meddelande”. Många av dessa respondenter tror sig antingen inte veta om funktionen kan ge dem stöd eller så anser dem att det delvis kan ge dem stöd. Som ovanstående funktion, kommer detta också diskuteras vidare i nästkommande avsnitt.

Figur 5.10 Korstabell mellan användning av olika applikationer för e-mail och dess stöd

Jämfört med mobil växel och “Avvisa samtal med meddelande” använder ett flertal av respondenterna olika applikationer för att separera arbetsmailen från den personliga mailen. Majoriteten av dessa respondenter har även svarat att funktionen ger eller kan ge dem stöd för att skilja mellan arbete och privatliv.

Figur 5.11 Korstabell mellan användning av digital kalender och dess stöd

Det är ganska jämt fördelat mellan de respondenter som använder en digital kalender och de som inte gör det. Många av dem som svarat att de använder en digital kalender, har också svarat att det ger eller kan ge dem stöd. De respondenter som istället svarat att dem inte använder en digital kalender, anser heller inte att det kan ge dem stöd för att särskilja arbetsliv och privatliv åt.

Related documents