• No results found

4. EMPIRI

4.3 Analys och redovisning av enkätundersökning

I detta avsnitt ska en redovisning och analys av enkätresultaten att göras. Redovisning och analys görs fortlöpande för att på så sätt förenkla för läsaren. Här redovisas de mest intressanta och relevanta för studien resultaten. En total sammanställning av samtliga resultat finnes som bilaga bifogat längst bak i uppsatsen

4.3.1 Deltagare i enkätundersökning

Tabell 1 Det insamlade materialets fördelning på kön och ålder. Antal personer. Ålder Under 35 35 el. äldre Alla

Kvinnor 28 st. 21 49

Män 25 23 48

Alla 53 44 97

Tabell 2. Det insamlade materialets fördelning på utbildning. Antal personer. Utbildning Högskl. Gymn. el lägre Alla

Kvinnor 34st 15 49

Män 39 9 48

Alla 73 24 97

(endast 3 pers. hade grundskoleutbildning som högsta avslutade utbildning)

Tabell 3. Det insamlade materialets fördelning på besökare resp. icke besökare av Polen de senaste 15 åren.

Antal personer.

Besökare Icke Besökare Totalt

21 st 76 97

4.3.2 Kännedom om flytten.

2. Har du kännedom om att Electrolux har flyttat en del av sin tillverkning till länder i Öst- och Centraleuropa?

Diagram 4.1. Respondenternas kännedom om Electrolux flytt till länder i Öst- och Centraleuropa

Kännedom om flytt

44 % av samtliga tillfrågade vet om att Electrolux har en del av sin tillverkning i Öst- och Centraleuropa. Det är något färre än vad som förväntades, speciellt mot bakgrund av att detta faktum har uppmärksammats i media vid ett flertal tillfällen under vintern och tidigt under våren. De som hade minst kännedom Electrolux flytt och som därmed drar ned det totala genomsnittsvärdet, var respondenterna under 35 år. Av dessa visste totalt 34% om Electrolux förehavanden inom detta område. Andelen bland männen i kategorin -35 år som har kännedom om detta är något högre än bland de yngre kvinnorna, dock är skillnaden marginell.

En förklaring till den relativt låga kännedomen bland de yngre kategorierna kan vara att företagsflyttar för den yngre generationen är något som de är uppväxta med och därmed inte fäster någon vidare uppmärksamhet vid denna typ av nyheter. Detta kan man även finna stöd för i den med studenter genomförda fokusintervjuerna där de flesta av intervjuobjekten inte har kännedom om detta faktum och dessutom inte tycker att detta är något att höja ögonbrynen över. Det får ur de båda undersökningsformerna antas att denna slags händelsers nyhetsvärde är så pass neutraliserat för den yngre generationen att de inte lägger denna typ av information på minnet. Det mesta av nyhetsrapporteringen kring Electrolux utflyttning har

kretsat kring att svenska arbetstillfällen försvinner. Men då ingen inom gruppen under 35 år kan tänka sig att avstå från att köpa en utomlandstillverkad Electroluxprodukt i protest mot att svenska jobb försvinner ger detta faktum ytterligare stöd åt att unga människor inte fäster uppmärksamhet denna sort nyheter. Dock kunde det i undersökningen inte hittas någon stark relation mellan de som skulle kunna tänka sig att avstå ifrån att köpa Electrolux produkter i protest mot att svenska jobb försvinner med att de har kännedomen om flytten.

Varumärkeschefen Daniel Forneheym tror att de som kommer att ha kännedom om att vissa produkter är tillverkade i Polen/Öst- Centraleuropa kommer att få det genom media. Då det inom vissa segment finns en betydande andel som är medvetna om detta faktum finns det anledning för Electrolux att ha i åtanke att detta inte har gått folk obemärkt förbi.

4.3.3Uppfattning om Polen och kvalitet.

Följande två frågor är ställda mot bakgrund av den i teoriavsnittet tidigare refererade kognitiva aspekten som beskriver hur konsumenter resonerar vid utvärderingen av en produkt tillverkad utomlands (Verlegh s 9-10,51).

4.a. Kommer kvalitén på Electrolux disk/tvättmaskiner att vara oförändrad av att tillverkas i Polen?

Diagram 4.2. Den förväntade kvalitén av polsktillverkade vitvaror.

Förväntad kvalitet

Sett till den totala sammanställningen instämmer 7 av 10 respondenter i olika grad att kvalitén kommer att vara oförändrad av en flytt av disk/tvättmaskinstillverkningen till Polen. Dock finnes ganska kraftiga skillnader mellan de olika kategorierna. Sett till kön är kvinnor i mycket högre grad än män övertygade om att det inte kommer att ske några kvalitetsförändringar. 81% av kvinnorna instämmer i mycket hög samt i hög grad att kvalitén kommer att vara oförändrad Mest positiva är kvinnor yngre än 35 år. Hela 93% av dessa tror på en oförändrad kvalitet. Män är mer skeptiska. Mest skeptiska är män 35 år och äldre där majoriteten tror att kvalitetsnivån kommer att förändras. Detta stöder en tidigare refererad studie vars resultat pekade på att kvinnor är mer positivt inställda till andra länder.

Som svaren föll kan man, dock inte med så stor marginal, säga att frågan om förändrad kvalitet mer är en könsberoende fråga snarare än en åldersberoende dito. Dock är åldersgruppen yngre än 35 år sammantaget mer positiv än den äldre guppen är till den förväntade kvalitén. Flera av respondenterna i fokusintervjun är också inne på att

konsumenterna har börjat att vänja sig vid varor producerade i Östeuropa. Dessa har förmodligen fått erfara ett visst antal produkter från länder tillhörande denna region och finner därmed ingen anledning till oro över att kvalitén skall vara otillfredsställande. Man kan finna stöd för denna process i tidigare forskning. Man har funnit att när människor inte har tidigare erfarenhet av ett lands produkter så applicerar de det landets image på produkten (halo construct). Men när konsumenten har prövat ett antal produkter från ett viss land och är medveten om var dessa har producerats så går processen åt andra hållet, produktimage appliceras på landet. Så alltså, en positiv erfarenhet av en rad produkter från ett visst land genererar i en positiv bild av landet.(Papadopoulos, Heslop s.12-13, 29). Det uttrycks flera gånger under fokusintervjuerna att vanan av ett visst land som tillverkare av en viss produkt gör att denna faktor inte skapar tveksamhet vid fattandet av ett köpbeslut.

4.c. Polen är ett tillräckligt teknologiskt utvecklat land för att tillverka disk/tvättmaskiner som uppfyller mina krav på kvalitet.

Diagram 4.3 Uppfattningen om den teknologiska utvecklingen i Polen

Teknologisk utveckling

Ytterligare en fråga som skulle ge en ledtråd om folks uppfattning av Polen som garant för kvalitet var vad de tillfrågade hade för bild av den teknologiska utvecklingen i landet. Även här är majoriteten övertygad om att Polen i detta fall har nått en tillräckligt hög teknologisk utveckling för att tillverka högkvalitativa produkter.

Det visade sig att frågan är kraftigt åldersberoende. Nästan nio av 10 (88% )av de yngre tror på den polska teknologin medan 61% inom kategorin 35 år eller äldre är av samma åsikt. De yngre kvinnorna är åter den kategori som i högst utsträckning tror att Polen kan tillverka produkter vars kvalitet är av en tillfredställande art. Hela 93% av dessa har en positiv inställning till den teknologiska standarden i Polen. Även bland männen i samma ålderskategori representerar en utmärkande andel (83%) samma åsikt.

I de två äldre kategorierna var man inte lika samständigt överens om nivån av den teknologiska utvecklingen. Dock så var det en majoritet både bland männen och kvinnorna som instämde i påståendet. Skillnaderna i åsikt mellan ålderskategorierna kan ha sin förklaring i att den yngre gruppen har vuxit upp med ett annat Östeuropa än vad den äldre generationen har gjort. Detta kan kopplas tillbaka till de studier som visar på att gamla föreställningar sega att bryta ned (Papadopoulos, Heslop s.26) (Jaffe s. 21).

Utifrån svaren på de två ovanstående frågorna och de båda fokusintervjuerna så finns underlag att tro att de för Polen specifika egenskaperna så som de uppfattas av de tillfrågade inte bör enligt tidigare studier påverka deras perception av kvalitén negativt i någon högre utsträckning.

Related documents