• No results found

4. EMPIRI

4.2 Resultatredovisning av gruppintervjuer

Här ges en kortfattad redovisning av den intervju som genomfördes med studenter från Södertörns högskola.. Endast de referat som anses som de viktigaste för uppsatsens syfte är rekapitulerade här. Dock inte sagt att de som inte tas upp inte hade värde för intervjun i stort.

Intervjun inleddes med att författaren berättade om syftet med uppsatsen i stort vilket var startskottet för diskussionen.

Gustaf. Jag jobbar extra som säljare på en Internetbaserad musikutrustningsshop, många av våra produkter har sen en tid tillverkats i Korea och Asien. Dessa säljs till konsument fyra-fem gånger billigare än vad de tysktillverkade motsvarigheterna gör. De asiatiskt tillverkade produkterna är väldigt populära bland privatpersoner, medan de professionella användarna fortfarande föredrar svensk- och tysktillverkade instrument. Kvalitets skillnaden är knappt märkbar. Konsumenten har vant sig vid att mikrofoner, ljudkort och dyl. är tillverkade i Asien, det är ingen som höjer på ögonbrynen längre. För några år sen så var man tveksam till dessa länder som producenter av musikutrustning man sa tex. ”Kina-Mick” (mikrofon förf.

Anm.) om produkter som man ansåg inte höll måttet.

Författare: Frågar folk var produkterna kommer ifrån?

Gustaf: Vissa frågar men det fäller inte avgörandet om de köper eller ej. Det har skrivits en hel del i branschtidningar om utrustning därifrån och det har skrivits att den är jämförbar med Europeisk standard.

Ser du några länder som kan tänkas resp. inte kan tänkas som tillverkade av musikutrustning?

Gustaf: Ja, kanske ett ljudkort från Ghana inte skulle vara speciellt övertygade. Men om det visade sig att det funkade så skulle folk nog ta till sig det ganska fort. Men tex. utrustning från Jamaica hade vart en bra grej. De är en välkänd musiknation.

Karin. Jag var i Singapore för två veckor sen och köpte en DVD-spelare. Försäljaren var väldigt snabb med att säga vilka produkter som var tillverkade i Japan. Var de andra var tillverkade nämnde han inte.

Författare: Köpte du den som var tillverkad i Japan.

Ja, det gjorde jag. Jag tänkte att om det var nåt fel på de andra så vill jag inte åka tillbaka hit för att reklamera den.

Mia. Jag tittar inte alls på var produkten är tillverkad. Jag kollar bara vem som har gjort den Författare: Varumärke?

Ja, jag vet att nästan alla stora tillverkare har sin tillverkning utomlands och varumärket är en kvalitetsstämpel för mig.

(I detta påstående var höll de flesta med. förf. anm.)

Gustaf. Folk kollar nog mycket på varumärke och var det säljs. Om det är en ok återförsäljare så vet man att de har bra grejer. De måste kvalitetskolla vad de får in.

Karin: Jag tror att trenden går mot allt blir billigare. Konkurrensen är större och företagen måste hitta sätt att skära kostnader. Är det billigt så kan man ta att det är lite sämre och då spelar tillverkningsland ingen roll. Se tex. på lågprisflyget, ingen service men folk bryr sig inte så länge det är billigt.

Författare: Men tror ni att det är så med allt, själva flygresan är ju oftast inte ett mål i sig.

Hur är det med saker man äger, finns det inte en risk att statusen blir lidande av att äga en DVD - spelare som är tillverkad i Korea eller Bulgarien?

Karin: Jo, kanske lite. Men mest tänker man på att den kan gå sönder eller självantändas. Sen tror jag att en DVD - spelare från Bulgarien inte står så högt i kurs.

Författare: Varför inte?

Jag har aldrig hört talas om att de tillverkar sånt där.

Författare: Så Korea är att föredra som DVD - spelare tillverkare före Bulgarien.?

Karin: Ja, de känns som de håller på med sånt mer.

Författare: Hur tror ni att företagen som hör hemma i Sverige uppfattas när de börjar att tillverka utomlands? Kommer folk fortfarande uppfatta företagen som svenska?

Gustaf: Det tror jag. Alla tror väl att Volvo fortfarande är svenskt och de har ju inte så mycket med Sverige att göra längre. Men man vet ju inte om några år. Det handlar väl om hur de kommunicerar med sina kunder.

Jasmine.: Jag tycker ändå att vissa företag måste stanna i Sverige.

Författare: Som vilket då?

Jasmine: Ja, Kalles Kaviar kanske.

Författare: Electrolux har kommer att flytta en del av sin produktion till Polen. Visste ni om det.

Gustaf, Karin svarade ja

Mia, Jasmine, Helene, svarade nej

Författare: Hur tror ni att det kommer att påverka deras produkter? Kvalitén t.ex.?

Gustaf: Jag tror att de har så bra resurser att det knappast kommer att vara märkbart var de tillverkas. Det är nog inte så att de släpper 30 östeuropéer in en fabrik och ber dem att börja tillverka spisar.

Karin: Nej det tror jag inte heller. Men jag tror att äldre människor kan tro det. De har nog en annan bild av Östeuropa än vad vi har.

Gustaf: De tror väl att det fortfarande är massa byråkratiska kommunister som styr där.

Författare: Vad tror ni?

Jasmine: Jag har två polska kompisar och de säger att allt är väldigt annorlunda där nu.

Författare: Vad tror ni händer just med Electrolux om några år om ingenting tillverkas i Sverige längre. Kommer de fortfarande att uppfattas som ett svenskt företag.?

Karin: Det tror jag, i alla fall för alla som är uppvuxna med att de har haft en stor del av sin verksamhet här i Sverige. Jag tror att många inte tänker på sånt.

Gustaf: Ja det tror jag också, men de kanske måste lägga till ett ö i namnet så folk fortfarande fattar att är svenska.

4.2.2. Idrottshögskolan

Här ges en kortfattad redovisning av den intervju som genomfördes med studenter från Idrottshögskolan DATUM. Endast de referaten som anses som de viktigaste för uppsatsens syfte är rekapitulerade här. Dock inte sagt att de som inte tas upp inte hade värde för intervjun i stort. Intervjun inleddes med att författaren berättade om syftet med uppsatsen i stort vilket var startskottet för diskussionen

Andrzej: Jag skulle köpa en Ford Escort för några år sen. Men så fick jag reda på att den var tillverkad, i alla fall dess motor i Brasilien. Då avstod jag från köpet.

Författare: Hade du hört dessa bilar var sämre än de tillverkade någon annanstans?

Andrzej: Jag kommer inte riktigt ihåg men det kändes inte som ett land som tillverkade bra bilar. Inte då i alla fall.

Louise. Vi köpte en tvättmaskin för några månader sedan. Jag tror att det var en Electrolux.

Författare: Såg du var den var tillverkad?

Louise. Nej det gjorde jag inte. Det hade inte så stor betydelse tycker jag. Jag kände igen varumärket, det var det viktigaste för mig.

Författare: Så du menar att det räckte med att det stod Electrolux på den oavsett var den var tillverkad?

Louise: Ja, det räcker. Idag är väl nästan allt tillverkat utomlands. Man tänker inte så mycket på det. Känner man igen varumärket och om man inte har några tråkiga erfarenheter av det så tänker man inte på var den är tillverkad.

Petter: Jag tror att de stora företagen är så pass medvetna om hur snabbt deras rykte kan försämras att de skulle inte våga att lägga produktionen där de inte kan göra bra grejer.

Andrzej: Sen har det också och göra med var det säljs någonstans. Är det någon suspekt butik så kollar man nog på mer detaljer.

Elina: Jag kan kolla på var skor och sånt är tillverkade. Är det tex. i något asiatiskt land så köper jag inte.

Författare: Varför inte?

Elina: Status kanske, och sen vet jag att skor från dessa länder går sönder mycket fortare.

Författare: Det är ganska vanligt att svenska tillverkningsföretag flyttar ut till låglöneländer idag. Hur tror ni att ni kommer att reagerar, slutar ni köpa deras produkter i protest mot att svenska jobb försvinner.

Rickard. Nej, det skulle inte ändra på något. Sån är utvecklingen idag i och med globaliseringen och det är bara för Sverige och anpassa sig till det. Man får satsa på att bli bättre på annat.

Andrzej. Jag håller med. Sen kanske de människor som på något sätt blir drabbade av flytten tänker annorlunda men de är ganska få för att det ska göra någon skillnad.

Författare: Electrolux har och kommer att flytta mycket av sin produktion till Polen. Visste ni om det?

Samtliga: Nej.

Andrzej. Jag visste att de skulle flytta till Östeuropa men inte till Polen

Louise. Det är nog ingen som tänker på sånt. Som jag sa tidigare. Jag brydde mig inte alls om var den tvättmaskin som vi köpte var tillverkad.

Författare: Men om du hade vetat det innan köpet, tror du att det hade ändrat ditt sätt att resonera?

Louise. Svårt att säga nu. Jag kanske hade frågat säljaren om det var någon skillnad men jag hade nog köpt ändå.

Andrzej. Jag är av polskt ursprung. Jag tror att jag kanske hade tänkt att den var lite sämre än om den var tillverkad i Sverige. I Polen tycker vi att vi är sämst på allting och att Västeuropa är mycket bättre på kvalitet och sånt. Det hänger nog kvar från det.

Petter: Jag tror inte att folk här är så skeptiska mot Polen. Jag tror att man har vant sig att det kommer varor därifrån och från andra länder i Östeuropa.

Andrzej: Jag tror också att det handlar om att vänja sig. I början tyckte folk att teknikprodukter från Kina var av låg kvalitet men nu är det inget man tänker på det så mycket.

Det har vart så mycket snack om Kina på Tv om hur snabbt de utvecklas så jag tror att folk accepterar dem mer nu än för några år sedan.

Elina: Jag tycker ändå produkter som är tillverkade i Sverige, Italien eller andra ”bra” länder har en fördel. Jag betalar hellre några hundralappar mer för något som kommer hålla längre.

Man tjänar i längden på det.

Författare: Så var produkten är tillverkad är den viktigaste kvalitetsledtråden för dig?

Elina. Ja. Då kan man köpa något även om man inte känner igen varumärket. Men om det är ett varumärke som jag inte känner till och dessutom tillverkat i ett land som jag inte tycker passar med produkten så köper jag det inte.

Related documents