• No results found

De produkter vars packning har filmats och analyserats är kretskort, Frac950, Pilot, Typhoon och ÄKTA Prime Plus. I en jämförelse mellan dessa produkter är ÄKTA Prime Plus och ÄKTA Pilot de produkter vars packning medför störst risker för arbetsskador, det vill säga både olycksfall och belastningsskador. Även vid packning av kretskort finns en stor risk för belastningsskador.

ASA

Packning av Pilot och kretskort innebär störst risk ur arbetssäkerhetssynpunkt. För kretskort gäller riskerna endast belastningsskador i handleder, axlar och rygg medan packning av Pilot innebär risk för belastningsskador, stöt-, kläm- och krosskador. Kretskort och Pilot omfattar även de arbetsmoment som har fått de högsta riskerna. Det handlar om risk för belastningsskada i handleder vid packning av kretskort och belastning i främst knän och rygg vid packning av Pilot. Risksituationerna är vikning och framför allt tejpning av kartonger för kretskort och montering av väggarna i den trälåda som Pilot packas i. Packning av ÄKTA Prime Plus medför också stora risker för belastningsskador i ryggen. Se bilaga 17 för fullständiga analyser.

OWAS

Enligt OWAS är ÄKTA Prime Plus och Pilot de värsta produkterna att packa. ÄKTA Prime Plus var den produkt som fick högst siffror på rygg och last. Pilot fick flest anmärkning på arbete med armarna ovan skulderhöjd och benbelastning men även höga siffror på rygg. Typhoon är inte heller bra ur belastningsskadesynpunkt eftersom mycket av arbetet sker med armarna ovan skulderhöjd samt med böjd eller vriden rygg. Samma sak gäller för Frac950. I bilaga 18 finns alla OWAS-koder och en jämförelse mellan produkterna.

PLIBEL

Dåligt anpassad arbetshöjd belastar nacke, skuldror, bröstrygg och ländrygg vid packning av alla produkter förutom kretskort. Vid långvarig packning av kretskort belastas däremot kroppen genom att det inte finns möjlighet att arbeta sittande. Upprepning av samma arbetsrörelser sker när kretskort och ÄKTA Prime Plus packas. Långvarigt eller återkommande arbete med böjd eller vriden rygg förekommer ofta vid packning av ÄKTA Prime Plus och Frac950. Manuella lyft och för lite utrymme är faktorer som belastar kroppen vid packning av främst ÄKTA Prime Plus. Dåligt utformade

arbetsredskap och anordningar är ett problem vid packning av Pilot och Typhoon. Även knästående, sittande på huk och arbete med icke understödd arm belastar kroppen när dessa system packas. En sammanställning av de kroppsdelar vars belastningsfaktorer specificerades i PLIBEL-analyserna finns i bilaga 19.

6.2.2 Arbetsanalyser Kretskort

Riskerna med packningen avser endast belastningsskador men för detta finns en hög risk eftersom arbetet är repetitivt. Ofta packas ett stort antal kretskort åt gången, ibland går en hel dag åt att packa. Det tar dessutom kort tid att packa ett kretskort vilket leder till att samma rörelser upprepas med korta intervall. Det är främst handlederna som belastas men även nacke, skuldror och bröstrygg när arbete sker vid för hög höjd. Nacken belastas också eftersom den hålls långvarigt framåtböjd. Se bilaga 20 för den fullständiga

analysen. Frac950

Det största problemet är att arbetet sker på för låg arbetshöjd, vilket leder till att ryggen ofta böjs mycket eller vrids och därmed belastas. Eftersom systemet väger 17 kg belastas ryggen även mycket vid manuella lyft, speciellt när de sker under knähöjd. Mycket arbete sker ovanför skulderhöjd vilket ger en ökad belastning främst på nacke och axlar. Risk för hörselskada finns på grund av användning av bandspännaren.

De som inte känner sig säkra på hur vakuumlyften fungerar lyfter antagligen systemet manuellt även när det är förpackat. Eftersom systemet väger 17 kg bör det inte lyftas manuellt. I bilaga 21 finns en mer detaljerad analys.

Pilot

Med avseende på arbetsskaderisker är Pilot en av de värsta produkterna att packa. Den högsta risken gäller belastningsskador i knän, fötter och rygg beroende på för låg arbetshöjd. Flera moment i packningen medför risk för stöt-, kläm- och krosskador. Mycket arbete med skruvdragare utförs med armarna ovan skulderhöjd eller med icke understödd arm vilket medför att nacke, skuldror och bröstrygg belastas. I flera moment av packningen krävs kraft för att hantera det otympliga systemet, särskilt då lådan ska monteras ihop. Se även bilaga 22.

Typhoon

På grund av dåligt anpassad arbetshöjd får montören som packar arbeta i icke

ergonomiska arbetsställningar. Vid arbete på golvnivå får personen som packar antingen sitta ner på huk alternativt arbeta med mycket böjd rygg. Detta belastar fötter respektive rygg. Vid vissa moment i packningen förekommer även arbete med armarna ovan skulderhöjd och då belastas istället axlar och nacke. Bilaga 23 innehåller en mer detaljerad analys.

ÄKTA Prime Plus

ÄKTA Prime Plus är en av de värsta produkterna att packa. Bland de packningar av produkter som har analyserats är detta den produkt där ryggen belastas mest. Alla arbetsmoment utförs med ryggen böjd, vriden eller både böjd och vriden. Även nacke, skuldror och bröstrygg belastas mycket vilket främst beror på för låg arbetshöjd. Andra orsaker är upprepade manuella lyft av det 13 kg tunga systemet från låg höjd samt brist

på utrymme. Packningen innebär också en risk för hörselskada då bandspännaren används. I bilaga 24 finns en fullständig analys.

6.2.3 Övriga analyser ÄKTA Purifier

När systemet lyfts manuellt ned på pallen som står på golvet belastas ryggen. Om lyften i stället används finns en risk för att någon montör som packar i närheten råkar få systemet eller lyftoket på sig. Den tomma lyftanordningen hänger exempelvis precis i huvudhöjd. Om pallen ligger på golvet när inredet häftas fast måste ryggen också böjas kraftigt. ÄKTA Process

Väldigt tunga moment förekommer när det 600-1000 kg tunga systemet skjuts uppför rampen in i trälådan. Detta moment utgör en stor säkerhetsrisk eftersom svåra

personskador skulle kunna uppstå om en av de 2-4 montörerna som måste hjälpas åt, snubblar eller tappar greppet. När montören kör in trälådan till packningsområdet ryms den inte innanför truckgången vilket gör att hög precision krävs vid förflyttningen. Sikten som truckföraren har när en trälåda förflyttas är också mycket begränsad, vilket utgör en säkerhetsrisk eftersom sannolikheten att någon blir påkörd ökar.

Frekvent användning av skruvdragare krävs vid packningen och då skruvdragaren används på den nedre delen av lådan sker arbete med böjd rygg. Dessutom krävs det manuell kraft eftersom skruvarna som används är så kraftiga. Att arbeta ovanför golvnivå innebär alltid en ökad risk, vilket är fallet då arbetet sker på en stege när skruvar ska skruvas fast upptill på trälådans kortsidor.

FPLC

När de två bärselarna med handtag spänns runt systemet krävs det att den som packar måste lyfta systemet lite. Även när systemet ska tippas för att komma åt att tejpa ihop plastpåsen under systemet gör montören det själv för hand. Vid det manuella lyftet av systemet lyfts 25 kg per person vilket är mer än den maximala tillåtna vikten som får lyftas på en arbetsplats. Alla dessa moment belastar ryggen.

Niox

Eftersom kartongen som tillbehören packas i står på golvet måste montören böja ryggen när tillbehören läggs ner i kartongen.

Kolonner

Eftersom ett stort antal kolonner packas varje vecka och det inte är ovanligt att 100 kolonner packas på en gång finns risk för belastningsskador i exempelvis handleder på grund av repetitivitet.

Multiphor II

Mycket av packningsarbetet sker med böjd rygg eftersom kartongerna står direkt på golvet. Ett exempel är när tillbehör läggs i kartongerna och när kartongerna tejpas igen. Det är också svårt att komma åt de tillbehör som ligger på de översta hyllorna på vagnen

eftersom hyllorna är mycket högt placerade och har en kant som produkterna måste lyftas över.

Monochromat

Packning sker sittande på en kontorsstol med de ihoptejpade kartongerna på golvet vilket medför en arbetsställning med böjd rygg. Det krävs ofta stor kraft för att trycka ner ovandelen av inredet i kartongen eftersom de inte alltid passar ihop.

7 Problembestämning

Related documents