• No results found

Efter att ha undersökt marknaden och sett vad som är möjligt att realisera var det

nödvändigt att göra vissa ändringar av det ursprungliga layoutförslaget. Detta innebar att dimensioner och i vissa fall utförandet av saxbord och andra valda lösningar modifierades på grund av att det inte var möjligt att beställa exakt det som skulle vara optimalt.

Ändringarna medförde i sin tur att storleken på vissa av de olika gruppernas ytor ändrades för att skapa tillräckligt med utrymme och möjliggöra goda ergonomiska arbetsställningar.

10 Resultat

Lokalen

En ritning av den slutliga utformningen finns i bilaga 32. Lokalen är 30 meter lång och 14 meter bred, vilket ger en total yta på 420 m2. Packning sker på båda sidor av den raka gång som leder genom lokalen. Gången börjar vid den av lokalens kortsidor där

montörerna kommer in från monteringen och slutar vid den kortsida där lastkajen för utleveranser är placerad. Tanken med utformningen är att eliminera trucktrafik helt från packningsområdet, därför är gången endast avsedd för persontrafik. Från mittgången leder även en gång in till emballageförrådet. Denna gång är placerad så att det är nära att hämta emballage från hela packningsområdet. Den andra långsidan är en yttervägg för att möjliggöra insläpp av dagsljus genom fönster.

För att avskärma packning där mycket ljud alstras från långvarig packning som inte alstrar så mycket ljud har två innerväggar satts upp. För att ytterligare minska det ljud som uppstår placeras absorptionsplattor i exempelvis mineralull i taket ovanför det område där packning sker som alstrar ljud. Det är den del av lokalen som ligger på sidan av avskärmningsväggarna närmast Utleverans. Fönstren längs ena långsidan tar också upp ljud eftersom de fungerar som membranabsorbenter. Lysrör med raster placeras ut i täta rader parallellt med lokalens kortsida. Raderna ska vara jämnt fördelade över taket med punktbelysning över de arbetsplatser som behöver det, exempelvis borden på Kretskorts område. Luftfuktare placeras ut för att luftfuktigheten ska hålla sig på en bra nivå. Ett väl anpassat ventilationssystem som klarar av att hålla en något lägre temperatur installeras också.

Packningsområdet är indelat i nio packningsytor där varje yta är avsedd för packning av vissa produkter. Indelningen baseras på hur produkterna packas, hur många produkter som packas åt gången och hur ofta de packas. På detta sätt kan ytorna utnyttjas maximalt och ytor som står tomma undviks. Grupper vars produkter packas mycket frekvent har en egen yta, det vill säga Kretskort och Kolonn. Även ÄKTA Process har en egen yta men detta beror på att systemets storlek och packningssätt skiljer sig så mycket från övriga produkter. Ytorna för de större systemen är placerade närmast Utleverans för att undvika transport av skrymmande färdigpackade system genom packningsområdet. De

färdigpackade produkterna transporteras enkelt till en yta i anslutningen till lastkajen för utgående gods. Packning av tyngre produkter sker på saxbord och mindre produkter packas på motorbord. På detta sätt kan en korrekt arbetshöjd ställas in för varje moment för att minimera belastningen på bland annat ryggen. Se figur 79 för en förenklad tredimensionell bild av packningsområdet.

Figur 79. Förenklad tredimensionell bild av packningsområdet.

A-gruppens yta, det vill säga ÄKTA-gruppens och FPLC:s yta, är placerad närmast Utleverans på grund av att så många produkter packas i denna grupp. Två lågtgående U- bord med dimensionerna 1350*900 mm används att packa systemen på. Systemen hämtas smidigt med en palldragare direkt från borden. Ett bord att förvara verktyg på finns också på ytan.

Systemen tippas med ett av de två tippborden och lyfts med ett lyftok som alltid hänger i telferlyften Quick Lift Rail 125. Lyften sitter i ett skensystem i aluminium som även sträcker sig över ytorna för B- och C-gruppen. Lyften är smidig att använda genom att den styrs av handens rörelse, helt utan knappar och manöverdon. Den låga egenvikten möjliggör precisa rörelser när lyften förflyttas. Mer information om lyften finns i bilaga 33.

Ytan för grupp B, där Pilot, Crossflow och InCell packas, ligger bredvid A-gruppens yta. Ett lågbyggt U-bord med dimensionerna 1350*1220 mm används att packa systemen på. Systemet ställs med långsidan mot bordets kortsida och hämtas med en palldragare direkt från kortsidan av bordet. Spännen används istället för att skruva ihop Pilots trälåda. Det finns även ett avlastningsbord att förvara Pilots lyftok i aluminium på och en

parkeringsplats för InCells lyfthjälpmedel.

Även grupp B får en Quick Lift Rail 125 att lyfta systemen med, telfern sitter i samma skensystem som det för grupp A och grupp C.

C-gruppen packar Frac950, ÄKTA Prime Plus och Niox bredvid B-gruppen och använder två saxbord med hel skiva. Bordet har dimensionerna 1300*1000 mm och är anpassade till att packa två system på. Ett av systemen ställs med långsidan mot bordets ena kortsida medan det andra systemet ställs mot andra kortsidan av bordet. Kartongen med det färdigpackade systemet lyfts ned till golvet med hjälp av vakuumlyften

VakuMygganVM160 med lyftkapaciteten 60 kg. Genom att använda den smidiga lyften undviks manuella lyft. Se bilaga 34 för mer information om VakuMyggan. Samma skensystem som i grupp A och B används för att hänga upp vakuumlyften i. En vy över områdena A, B och C finns i figur 80.

Figur 80. Vy över områdena för A, B och C.

Kretskort packas på en yta med två stycken ESD-skyddade motordrivna hörnarbetsbord, ett vänstersvängt och ett högersvängt bord. Borden är 2000 mm långa och 800 mm breda förutom på sidan vid svängen där de är 1200 mm breda. Bordet har en lägsta höjd på omkring 600 mm och högsta höjd på omkring 1000 mm. En ESD-skyddad stol finns vid varje bord för att möjliggöra sittande arbete om så önskas. En ESD-godkänd

arbetsplatsmatta med fasad kant placeras också framför varje bord. Se figur 81 för en vy över Kretskorts område.

Figur 81. Vy över Kretskorts område.

E-gruppen, som packar ÄKTA Process, har ytan närmast Utleverans på grund av att systemet ska kunna hämtas med truck på ett smidigt sätt. För att undvika truckkörning på packningsområdet finns en öppning i väggen mot Utleverans så att trucken kan köra direkt in på ÄKTA Process område. Det finns även en öppning mot emballageförrådet för att kunna köra in det skrymmande emballaget med truck.

Systemet packas på ett horisontellt dubbelsaxbord med måtten 3000*1600 mm. Bordet är placerat i en nedsänkning i golvet så att systemet kan rullas in i trälådan i nivå med golvet. Nedsänkningen i golvet är 380 mm djup. Ett övre gränsläge är inställt för bordet så att trälådan kommer i exakt rätt nivå för att kunna hämtas med truck. Den totala ytan som är avsedd för att packa ÄKTA Process är 38,5 m2.

I D-gruppen används ett lågbyggt U-bord med dimensionerna 1350*1500 mm att packa Typhoon och Storm på. Se figur 82 för en vy över D- och E-gruppens områden.

Figur 82. Vy över D och E-gruppens områden.

På F-gruppens område, där större kartonger packas, står tre horisontella dubbelsaxbord med dimensionerna 3000*800 mm. Två av borden placeras på rad och ett det tredje bordet ställs parallellt med de övriga. Arbetsplatsmattor med fasad kant placeras framför borden.

För att lyfta kartongerna används vakuumlyften VakuMyggan VM100 som kan läsas om i bilaga 34. På detta sätt undviks upprepade, manuella lyft. Lyften hängs upp i en

pelarmonterad svängkran i aluminium med armlängden 3500 mm. Pelaren monteras på golvet bakom raden med saxbord, 3500 mm från väggen mot emballageförrådet. Detta möjliggör att lyften kan användas vid arbete på de två saxbord som står på rad. Pelaren har en räckvidd på 7 m, från väggen mot emballageförrådet till mittgången. Vid det tredje saxbordet packas större kartonger som inte väger lika mycket.

Mindre kartonger packas på en yta där det finns fem lågtgående motorbord med måtten 2000*800 mm. Tre av borden står på en rad mitt emot raden med F-gruppens saxbord. De övriga två borden står på andra sidan gruppens yta. Arbetsplatsmattor med fasad kant placeras framför raderna med bord. Det finns en stol på ytan för att möjliggöra både sittande och stående arbete.

På ytan där Kolonner packas finns tre lågtgående motorbord med måtten 2000*800 mm. Två bord står på en rad mitt emot raden med två bord på ytan för mindre kartonger. Ett bord är placerat så att arbete kan ske från alla bordets sidor. Detta kan vara en fördel om två personer hjälps åt att packa de längsta kolonnerna från varsitt håll. De tre vagnar som tagits fram för att förvara delar av emballaget i ska förvaras längs väggen. Även i denna grupp finns en stol att sitta på för att montörer ska kunna välja mellan sittande och stående arbete. Arbetsplatsmattor med fasade kanter placeras framför alla bord. En vy över områdena för F-gruppen, Mindre kartonger och Kolonner finns i figur 83.

Figur 83. Vy över ytorna för Kolonner, Mindre kartonger och Större kartonger.

På varje område finns en hylla där grupperna kan förvara tillbehör som de använder vid packningen. Vid packning av produkter där montören måste röra på sig mycket kan det passa bättre att ha en vagn. Tyngre verktyg hängs om möjligt upp i balansblock ovanför saxborden istället för att hållare placeras ut på borden. En rulle med topplast finns på de områden där det används i packningen. Ingenting ska behöva lånas från en annan grupp eller tas med från monteringsavdelningen. Eftersom varje grupp har sina egna tillbehör upprätthålls en bättre ordning på packningsområdet. Om verktygen, tejprullarna etc. dessutom är märkta med packningsgruppens namn underlättas ordningen ytterligare. Ansvaret för städning ligger hos de personer som använder packningsytan och eftersom ett fåtal personer delar på en yta underlättas ordning. Behållare för sopor finns på varje yta och städutrustning, exempelvis sopkvast, är placerade på en väl uppmärkt plats. En miljöstation med större behållare för plast, papper och trä ska finnas nära

packningsområdet.

Det finns även en person med huvudansvar för att ordning upprätthålls. Personen ska ha tydliga ansvarsuppgifter och vara väl insatt i vad som sker på packningsområdet. För att det alltid ska finnas tillräckligt med förpackningsmaterial ska denna person även vara ansvarig för att beställa hem nytt material. Montörerna noterar på en lista vid lagret för förpackningsmaterial när någonting är på väg att ta slut. Ansvaret för att fungerande verktyg och hjälpmedel finns ligger hos produktionsteknikern för gruppen som använder dem.

Ställningen för pallar placeras på ytan närmast öppningen till emballageförrådet för att pallar ska kunna fyllas på utan att trucken måste köra långt in på packningsområdet. Ställningen för pappret som läggs på pall står också här. Parkeringsplatser för att rada upp de sex palldragarna som finns på packningsområdet är uppmärkta bredvid ställningen för pallar. Se figur 84 för en vy över denna del av lokalen.

Figur 84. Vy över området närmast emballageförrådet.

Hämtningen av emballage underlättas genom att en person arbetar med att plocka fram det emballage som behövs till en produkt eller order. Förrådet organiseras så att

emballaget till en produkt är samlat och gemensamt emballage placeras på en särskild plats. Organiseringen förenklar framplockningen av emballage. När en order snart ska packas skickar montören en signal till emballageförrådet så att det sen bara är att hämta en vagn med färdigplockat emballage när produkten ska packas. Vagnarna med

emballage ställs i emballageförrådet, nära öppningen till packningsområdet.

ÄKTA-gruppen, som packar flest system per dag, har däremot sitt emballage samlat i emballageförrådet nära öppningen till packningsområdet. Det beror på att så många system packas varje dag. Det är smidigare att montören hämtar sitt emballage själv än att en vagn med emballage plockas ihop för varje system och upptar stor plats.

På Kretskorts område finns två sorters bubbelplast som montören kapar manuellt. Ett likadant bord med bubbelplast finns mellan Mindre kartonger och Kolonner. Ett bord med tubplast är placerat mot avskärmningsväggen tillsammans med två maskiner som kapar bubbelplast.

För att minska risken för kollisioner när montörerna transporterar systemen sätts speglar upp i taket vid de tre in- och utgångarna till packningområdet samt där gången från emballageförrådet möter mittgången. För en vy över packningsområdet från ingången till Utleverans, se figur 85.

Figur 85. Vy över packningsområdet från ingången till Utleverans.

En vy över hela packningsområdet finns i bilaga 35. Utbildning

Alla montörer ska få utbildning i hur de lyfthjälpmedel som används ska hanteras. Det ska även finnas möjlighet att träna sig på att använda hjälpmedlen för att montörerna ska känna sig helt säkra på handhavandet. Det är viktigt att montörerna får kunskap om varför det är viktigt att arbeta ergonomisk och använda de lyfthjälpmedel som finns. Praktisk ergonomi ska läras ut i form av exempelvis lyfttekniker, information om lämpliga arbetshöjder och gränserna för hur stor vikt som maximalt får lyftas i arbetet. Packningsmetoder

Vid bandning i grupp A, B och D där packning sker på lågtgående U-bord används den mobila, halvautomatiska bandningsmaskinen M-Pac 2P. Bandning sker med

värmesvetsning och maskinen är därför tyst. I bilaga 36 finns mer utförlig

produktinformation. Grupp C packar på ett saxbord med hel bordsskiva och kan därför inte använda M-Pac 2P eftersom den måste ha stöd från golvet när den körs in under pallen. Här används i stället det handhållna batteridrivna bandningsverktyget ORT 200 och systemen bandas vid en bra arbetshöjd på saxbordet. En skiva i PET-plast med tjockleken 2-3 mm limmas fast under banddragaren för att ta upp vibrationer och därmed minska ljudalstringen. Utöver absorbenterna i taket ska även absorbenter placeras på de två väggarna vid grupp C för att minimera det reflekterade ljudet. På samtliga saxbord beläggs bordsytan med en gummimatta som isolerar vibrationer som uppstår då exempelvis bandningsmaskin och skruvdragare används. En annan fördel med

gummibeläggningen är att pallarna står stadigt på bordet på grund av materialets höga friktion.

Störande ljud från häftning av inreden på pall elimineras helt genom att häftningen ersätts med limning. En limpistol med pneumatisk matning av limmet används för att minimal handkraft ska krävas. Se bilaga 37 för mer information. Om häftning ska elimineras helt från packningsområdet kan även häftning av kartong ersättas med limning som ett led i säkerhetsarbetet.

Snapsi ersätts med mer lätthanterliga packningsmaterial i återvunnet papper. Easypack Spiral används i mindre kartonger där fyllnadsmaterial behövs. Detta material dammar mindre än snapsi eftersom pappersspiralen är sammanhängande. Montören drar enkelt ut önskad längd av pappret från dispensern och river av pappersspiralen. Dispensern med pappersrullen upptar lite plats och placeras ut direkt på bordet där packning sker. Se bilaga 38 för detaljer. På området för mindre kartonger monteras två Easypack Spiral på två av borden i raden med tre bord. Ytterligare en dispenser placeras på raden med två bord. På Kretskorts område placeras en dispenser mellan borden där den kan nås från båda arbetsplatserna.

I de kartonger där det behövs mer fyllnadsmaterial ersätts snapsi med dämpande

papperskuddar från Easypack. Dessa matas ut i önskad längd från en maskin på hjul som placeras på F-gruppens område. I bilaga 39 finns en ritning av Easypack-maskinen. Snapsipåsar ersätts med inreden för att underlätta och effektivisera packningen. Inreden medför också ett bättre skydd för godset under transport.

Prisuppgifter på delar av den utrustning som måste köpas in finns i bilaga 40. Löstagbara handtag att sätta på monteringsvagnarna, som har tagits fram till ÄKTA Prime Plus, tas fram till alla grupper där det saknas. Handtag möjliggör att montören kan ha en upprätt kroppshållning då monteringsvagnen transporteras till och från

packningsområdet.

Antalet olika emballage minimeras, vilket underlättar vid packning och möjliggör att storleken på emballageförrådet kan minskas ned. Det tillfälliga tältförrådet ska tas bort eftersom det inte är idealt att behöva gå ut till det för att hämta vissa emballage. När emballage till nya produkter tas fram är det mycket viktigt att sträva efter att använda befintliga emballage. Det måste finnas en metod för att ta bort emballage till produkter som inte längre produceras eller där nytt emballage har ersatt det gamla.

Packbeskrivningar ska vid jämna mellanrum uppdateras. Det ska finnas goda möjligheter att ge förslag till förändringar som kan förenkla och förbättra packningsarbetet.

Samarbetet mellan montör, produktionstekniker och förpackningskonstruktör måste fungera bättre än det har gjort tidigare.

Faktumet att frakten kostar mer om större emballage än nödvändigt används är negativt för arbetet med att minimera antalet olika typer av emballage. Kostnaden för dyrare frakt ska dock vägas mot minskade kostnader att ta fram pallar i olika storlekar och

specialtillverka hjälpmedel som passar, exempelvis saxbord. Alla olika typer av specialbeställda emballage utgör en stor kostnad för GE.

Förändringar i packning av specifika produkter

För att minska risken för belastningsskador hos montörerna i Kretskort delas stora ordrar upp och fler montörer lärs upp att packa för att möjliggöra rotation. Till små produkter köps färdigvikta kartonger in och till övriga kretskort används kartonger som enbart behöver vikas för att undvika tejpning.

Ett lyfthjälpmedel till Frac950, vilket är beställt bör tas fram så snabbt som möjligt för att undvika manuella lyft av systemet från vagnen till pallen. Bottenkartongen sammanfogas med limning istället för häftning.

När Pilot packas ska två personer alltid hjälpas åt eftersom systemet är instabilt att förflytta med lyften. Indelning i par som alltid packar tillsammans kan underlätta detta. Ett nytt lyftok i aluminium tillverkas vilket underlättar hanteringen. Det förvaras på ett bord så att det är lätt att kroka på och av från lyften. Trälådans sidor monteras ihop med hjälp av spännen istället för med skruv för att underlätta packningen. Kantskydden modifieras så att de passar bättre och därmed blir lättare att placera.

För att underlätta monteringen av träslå under Typhoon monteras en spegel under systemet, på saxbordet med fixtur. En elektrisk handstaplare används vid förflyttning av systemet som ska ske på låg höjd för att öka säkerheten. Bunten med pallar placeras på D-gruppens yta nära emballageförrådet. Pallarna ska justeras så att kofot inte behöver användas vid packningen.

Vid packning av ÄKTA Prime Plus fästs inredet på pallen med lim istället för skruvar för att underlätta momentet. Systemet lyfts direkt ner i påsen som det ska inneslutas i, vilken är placerad i inredet på pallen. Påsen behöver eventuellt vara något större än idag. Genom denna förändring elimineras ett lyft. Topplasten rationaliseras bort för att möjliggöra att kartongen lyfts från bordet till golvet med vakuumlyften. Om topplast är nödvändigt kan den exempelvis tejpas fast efter att systemet lyfts till golvet.

Tippbordet och monteringsvagnarna till ÄKTA Purifier och ÄKTA Explorer har samma bordshöjd så att systemen skjuts över direkt från monteringsvagnen till tippbordet, utan att en lyftvagn behöver användas. Montörerna ska undvika att packa mer än två system i taget. Faktumet att det finns två saxbord bidrar förhoppningsvis till att packningen sprids ut jämnare istället för att många system samlas ihop och packas samtidigt.

För att packning av ÄKTA Process inte ska ske enbart på fredagar måste planeringen för monteringen och därmed också testningen förändras så att systemen blir färdiga för att packas olika dagar. Genom att emballaget förändras så att bara en kortsida behöver skruvas loss, förenklas packningen och användandet av skruvdragare minimeras. Denna förändring beställs från leverantören av trälådorna. Om packningen kan förändras så att montörerna bara behöver packa från en kortsida är det en fördel eftersom tre av fyra moment där skruvdragare används då elimineras. Tillverkaren av trälådan måste också modifiera konstruktionen så att montörerna inte behöver justera trälådan med såg vid packningen.

När ett ÄKTA Process system är färdigpackat måste montören meddela en truckförare från Utleverans, som i sin tur flyttar systemet till ytan för färdigpackat gods. Eftersom det

Related documents