• No results found

På företaget finns det något som heter EHS vilket står för Environment, Health and Safety som på svenska blir miljö, hälsa och arbetsmiljö. Ledningssystemet för GE är uppbyggt kring element. Det finns 21 stycken element som hör till arbetsmiljö och 7 stycken element för den yttre miljön. Ett exempel på ett element är Ergonomi. För varje element finns en elementägare. Dessa personer är ansvariga för att GE:s krav uppfylls för respektive element.

I EHS-policyn på GE Healthcare finns bland annat följande krav:

• ” Efterfölja alla relevanta lagar och föreskrifter rörande miljö, hälsa och arbetsmiljö (EHS).

• Vidta lämpliga åtgärder för att förhindra arbetsrelaterade skador och arbetsmiljö. Beakta utvecklingen av industriell praxis, myndighetskrav och samhällsomsorg.

• Analysera EHS-påverkan innan en ny aktivitet eller ett nytt projekt påbörjas. • Beakta EHS-påverkan i samband med utformning och tillverkning av GE

Healthcare’s produkter och tjänster.

• Eliminera oskäliga risker i anknytning till GE Healtcare’s lokaler, produkter, tjänster och verksamheter.

• På kostnadseffektivt och lämpligt sätt minska användning och utsläpp av giftiga och farliga substanser, förebygga miljöförstöring och spara, återvinna och återanvända material.

• Fortsatt utveckling av våra EHS-system och våra prestanda som en integrerad del av GE Healthcare’s operativa strategi.”

GE Healthcare i Umeå anställde en hälsocoach för drygt två år sedan. Hans uppgift är att få ner sjukfrånvaron med alla medel, exempelvis anordnas grupper med olika

inriktningar, exempelvis börja träna, sluta röka, gå ner i vikt och förbättra kosten. Det anordnas också tio minuters pausgympa två gånger per dag, gympa en gång i veckan och träningskort subventioneras. Även behandlingar som massage erbjuds. Individuellt anpassade träningsprogram skapas efter vissa behandlingar och uppföljning sker för att se att de genomförs regelbundet.

Hälsocoachen blir ofta uppsökt för enskilda samtal som kan röra både privata och arbetsrelaterade problem. En god kontakt med akuta psykteamet och socialen finns. Hälsocoachen slussar de mer problematiska arbetsrelaterade fallen till

utredning. Hälsocoachen ser också över och köper in ergonomiska produkter tillsammans med resten av företagets ”Ergo team”. Cirka 50-60 miljoner kronor har lagts på nya möbler de senaste åren, varav mycket är kontorsmöbler.

Under de två år som hälsocoachen har arbetat har sjukfrånvaron minskat dramatiskt, från 10,8 % till 6 %. Bland kvinnor på monteringen har sjukfrånvaron sjunkit ännu mer, från 22 till 13 %. Förkylning är den största orsaken till sjukfrånvaro.

Sjukfrånvaron under åren 2003-2006 nådde sitt maximala värden i februari år 2004. Den låg då på 11,1 %, sedan dess har sjukfrånvaron halverats. Även 2003 fanns det en topp i februari. År 2005 nådde sjukfrånvaron sitt maximala värde i januari, likaså år 2006. År 2004 var sjukfrånvaron som lägst i oktober. År 2003, 2005 och 2006 inföll den lägsta sjukfrånvaron under juli månad. Statistiken täcker dock bara de sju första månaderna av år 2006 men trenden är att sjukfrånvaron fortsätter att minska med toppar i början av året.

4.8 Psykosocial arbetsmiljö

Den psykosociala arbetsmiljön på packningsområdet är långt ifrån optimal. Många montörer anser att packning är tråkigt eller jobbigt och drar sig för att gå iväg och packa, vilket medför att många produkter måste packas vid ett tillfälle i slutet av veckan. En bidragande orsak till de negativa åsikterna om packning är att det oftast är stökigt på området och att montörerna inte hittar de verktyg eller tillbehör som de behöver. I slutet av veckan är det värst och dessutom mycket ont om plats att packa på eftersom det packas flest produkter då. Det finns också ett visst stressmoment i packningen eftersom lastbilarna går klockan två varje dag och produkterna därför måste vara färdigpackade innan dess. Vid hämtning av emballage måste ibland truck användas för att nå de två översta lagerhyllorna i emballageförrådet. Om montören inte har truckkort, vilket majoriteten inte har, måste en truckförare från Godsmottagningen frågas om hjälp och detta betyder ofta att montören får vänta en stund. Många av de montörer som har truckkort känner sig osäkra när de tvingas köra truck för att de gör det så sällan. Den truck- och lastbilstrafik som montörerna vistas i är också en säkerhetsrisk som utgör ett stressmoment för vissa. Att inte ha någon möjlighet att själv bestämma hur många produkter som ska packas vid ett tillfälle är en faktor som minskar kontrollen över sitt arbete, speciellt vid stora ordrar.

Rak kommunikation saknas vilket skapar ryktesspridning och att personer pratar bakom ryggen på varandra, något som lätt leder till osämja. Det framkom också att det finns en klyfta mellan tjänstemän och montörer. Trots att idéer enligt företaget ska uppmuntras anser vissa att förslag på förbättringar och klagomål från montörer sällan leder någonvart medan en tjänsteman får det han ber om med en gång, exempelvis ett nytt skrivbord. Arbetsglädjen gick enligt hälsocoachen upp vid GE:s uppköp men dalade sedan stadigt. Befogenheterna har enligt flera montörer minskat sedan företaget blev uppköpt, en mer hierarkisk organisation har vuxit fram. Detta tar sig uttryck genom att montörerna måste få dokumentation godkänd av en viss person och om ett emballage är slut krävs dispens för att kunna använda ett annat emballage. Många montörer känner inte heller att de kan

föra en bra dialog med sin chef. Vissa produktionsledare visar montörerna på sin avdelning uppskattning men många montörer saknar det, särskilt vid övertidsarbete. GE saknar ett psykosocialt ”element” inom arbetsmiljöarbetet EHS vilket sägs bero på att företagets ledning vill undvika eventuella stämningar i USA. Eftersom ett sådant element verkligen skulle behövas håller Uppsala och Umeå-enheterna på att ta fram ett eget program.

Möjlighet finns att byta till en annan avdelning och få nya arbetsuppgifter men det är få som gör det. Internutbildningar, exempelvis kurser i datorprogram eller engelska och vidareutbildning till tekniker finns. Ibland hålls även kurser på universitetet, exempelvis den årliga ergonomikursen.

5 Framtidsbeskrivning

I dagsläget ökar efterfrågan på de större systemen på GE Healthcare, exempelvis det största systemet ÄKTA Process. Produktionen av de system som säljer bäst, ÄKTA Purifier och ÄKTA Explorer, kommer troligtvis fortsätta att öka

Produktionen av fem nya system ska inom en snar framtid flyttas från GE Healthcare i Uppsala till Umeå. I framtiden kommer antagligen fler system att tillkomma samtidigt som andra kommer att försvinna ur produktsortimentet. Effektiviseringar kommer sannolikt att leda till att fler system packas och skickas iväg. Packningsområdet kommer alltså med största sannolikhet att användas mer frekvent i framtiden. Det kommer att behövas antingen mer utrymme eller en bättre fördelning av packningen över veckan så att packningsområdet utnyttjas alla dagar och tider.

Under arbetets gång bildades en projektgrupp på företaget med målet att ta fram förslag till hur en utbyggnad i anslutning till emballageförrådet skulle kunna se ut och placeras. Det huvudsakliga syftet med utbyggnaden är att få bort lastbilstrafiken i terminalen genom att bygga en lastkaj utomhus. Samtidigt kan mer utrymme skapas vilket är en stor fördel eftersom exempelvis monteringsavdelningarna blir allt större. Företaget har växt kontinuerligt under de senaste decennierna

”Lean”-tänkandet har fått genomslagskraft på GE som successivt försöker att

implementera detta. I dagsläget märks detta främst i ÄKTA-gruppen som även har en taktad produktion vilket också eftersträvas. Fler grupper har spridit ut sin produktion jämnt över året och har därmed samma produktionstakt varje vecka.

Ledningen av GE Healthcare är också under förändring eftersom en omorganisering sker, både på global och på lokal nivå.

6 Analyser

6.1 Analys av den allmänna arbetsmiljön

Related documents