• No results found

ekonomiska föreningar

44.3 Skatterättsliga bestämmelser för handelsbolag handelsbolag

44.3.5 Fastigheter, bostadsrätter och andra kapital- kapital-tillgångar kapital-tillgångar

44.3.5.11 Andra kapitaltillgångar

Till näringsverksamhet räknas sådana räntor som för enskilda näringsidkare ska tas upp i näringsverksamheten, t.ex. vanliga inkomst- och utgiftsräntor i näringsverksamhet. Även löpande inkomster på värdepapper i form av räntor tas upp i närings-verksamhet.

Utgiftsräntor på lånade medel ska dras av i näringsverksamhet.

Detta gäller oavsett hur lånet använts i handelsbolaget. Även räntor i utländsk valuta hänförs till näringsverksamhet.

Kvittning av underskott

Den löpande beskattningen

Räntor

För diskonteringspapper blir bedömningen av vad som är ränta och vad som är kapitalvinst eller kapitalförlust densamma som i inkomstslaget kapital.

Beträffande begreppet ränta kan nämnas att räntekompensation vid förtida inlösen av lån, till skillnad från vad som gäller i kapital, inte är jämställd med ränta enligt 42 kap. 7 § IL i näringsverksamhet. Till ränta räknas heller inte räntekompen-sation för upplupen men inte betald ränta vid överlåtelse av skuldebrev, eftersom 42 kap. 8 § IL inte ska tillämpas i inkomstslaget näringsverksamhet. Eftersom 13 kap. 4 § IL anger vad som inte ska tas upp i inkomstslaget näringsverk-samhet så ska övriga inkomster och utgifter hänföras till näringsverksamhet. Handelsbolagets utgifter i form av ränte-kompensation kan därmed dras av enligt bestämmelserna i näringsverksamhet.

Utdelning ska tas upp i näringsverksamheten. Skattefrihet för utdelningar kan dock aktualiseras när 42 kap. 16 § IL (lex ASEA) är tillämplig.

Avyttring av tillgångar som ingår i handelsbolagets närings-verksamhet, d.v.s. avyttring av lagertillgångar, beskattas enligt de bestämmelser som gäller för inkomstslaget näringsverksam-het. Till näringsverksamhet hänförs även t.ex. näringsverk-samhetens fordringar och skulder i svensk och utländsk valuta.

För aktier och andra andelsrätter aktualiseras gränsdragningen mellan rörelseregler och kapitalregler i inkomstslaget närings-verksamhet. Avyttring av värdepapper ska tas upp i inkomst-slaget näringsverksamhet. Normalt behandlas avyttring av värdepapper enligt kapitalreglerna. I vissa fall om kriterierna för värdepappersrörelse är uppfyllda ska avyttring av värdepapper behandlas enligt rörelsereglerna. Handelsbolag som ägs av enbart fysiska personer kan normalt inte bedriva handel med värdepapper (RÅ 1981 1:4). Motsvarande regler torde gälla för skuldebrev och andra värdepapper. Det kan i sammanhanget noteras att denna form av verksamhet kräver Finansinspektionens tillstånd och att sådana tillstånd endast lämnas till aktiebolag. I anledning härav torde värdepappers-handel genom värdepappers-handelsbolag inte vara vanligt förekommande.

När bolaget avyttrar delägarrätter och fordringsrätter ska, enligt 48 kap. 7 § IL, genomsnittsmetoden användas. Enligt 48 kap. 15 § IL är schablonregeln för marknadsnoterade del-ägarrätter på 20 % tillämplig.

Utdelningar

Avyttringar Lagertillgångar

Handel med värdepapper

Delägarrätter

Enligt 48 kap. 13 § IL ska teckningsrätter och delrätter som grundas på aktieinnehav anses ha anskaffningsutgiften noll.

Fördelningen av anskaffningsutgiften mellan skuldebrev och optionsrätt vid optionslån är densamma för handelsbolag som för fysiska personer.

Beträffande optioner, terminer och blankningsaffärer är bestäm-melserna de samma för handelsbolag som för fysiska personer.

Enligt 44 kap. 16 § IL är ”trettiodagarsregeln” tillämplig vid avyttringar av utländsk valuta och vinsten eller förlusten på valutan räknas in i vinsten eller förlusten för den sålda egendomen.

Skulder i utländsk valuta behandlas enligt bestämmelserna i kapital och tas upp i näringsverksamhet.

Avyttringar av annan lös egendom ska tas upp i inkomstslaget näringsverksamhet.

Vad gäller sådana personliga tillgångar som omnämns i 52 kap. IL torde handelsbolag, i analogi med att de inte kan ha privatbostäder, inte heller kunna inneha tillgångar för personligt bruk.

När det gäller avdragsrätten för kapitalförluster finns särskilda bestämmelser för handelsbolag. Kapitalförluster ska som regel dras av med 70 %. För egendom vars innehav är rörelse-betingat får förlusterna dras av fullt ut.

Kapitalförluster som uppkommer i svenska handelsbolag på delägarrätter och fordringsrätter dras av enligt 48 kap. 19–21, 23 och 24 §§ IL. Detta under förutsättning att kapitalförlusten överhuvudtaget är avdragsgill. Se 48 kap. 27 § IL som måste läsas tillsammans med 25a kap. 23 § IL. Avdragsrätten skiljer i denna del beroende på om det är fysiska personer eller juridiska personer som är delägare.

Kapitalförluster på marknadsnoterade delägarrätter ska dras av mot skattepliktiga kapitalvinster på sådana tillgångar. I den mån kapitalförlusten inte kan kvittas mot kapitalvinst ska 70 % av förlusten dras av (48 kap. 24 § IL).

Vad avser juridiska personer se vidare avsnitt 87.13.

Kapitalvinster och kapitalförluster på marknadsnoterade ford-ringar i SEK som beskattas enligt 48 kap. 3 § IL, utom premie-obligationer, samt andelar i räntefonder enligt 48 kap. 21 och 23 §§ IL, behandlas som ränta. För handelsbolag innebär det Teckningsrätter

att hela kapitalvinsten är skattepliktig och förlusten avdragsgill fullt ut. Förluster på premieobligationer dras av till 70 %.

Om handelsbolag har en kapitalförlust i inkomstslaget kapital kan den del som belöper på delägare som är fysiska personer begränsas av bestämmelserna om skattereduktion för underskott i kapital.

Sammanställning för delägare som är fysisk person

Tillgångsslag Inkomstslag Avdrag för förlust

Fastigheter Kapital 63 %

Bostadsrätter Kapital 63 %

Lagertillgångar Näringsverksamhet 100 % Rörelsebetingade

delägarrätter

Näringsverksamhet Se nedan, vid rörelsebetingade tillgångar

Andra delägarrätter Näringsverksamhet 70 % (dock avdrag mot samma slag av kapital-vinster ej marknads-noterade kvoteras till 5/6)

Rörelsebetingade

fordringsrätter Näringsverksamhet 100 % Andelar i räntefond Näringsverksamhet 100 % Andelar i blandfond Näringsverksamhet 70 % Andelar i handelsbolag Näringsverksamhet 70 % Skuldebrev, SEK,

marknadsnoterade

Näringsverksamhet 100 %

Skuldebrev, SEK, ej marknadsnoterade

Näringsverksamhet 70 %

Premieobligationer Näringsverksamhet 70 % Utländsk valuta Näringsverksamhet 70 % Fordringar i utländsk

valuta

Näringsverksamhet 70 %

Lagstiftningen om skattefri kapitalvinst och utdelning på näringsbetingade andelar berör till vissa delar även handels-bolag och deras delägare. Reglerna finns i SFS 2002:540 och SFS 2003:224 och är med övergångsregler närmare beskrivna i avsnitt 83 respektive avsnitt 85.

Är handelsbolagets innehav av delägarrätter betingat av rörelse som bedrivs av handelsbolaget eller av någon som kan anses stå detta bolag nära, gäller i sammandrag följande:

Har handelsbolaget avyttrat delägarrätter efter den 6 december 2001 men före den 1 juli 2003 är avdragsrätten för kapitalför-luster på rörelsebetingade delägarrätter begränsad, se avsnitt 83 och 85.

Kapitalförluster på delägarrätter vars innehav betingas av rörelse som bedrivs av handelsbolaget eller av någon som står detta bolag nära ska vid sådana avyttringar dras av i sin helhet (48 kap. 27 § tredje stycket IL).

Undantag finns dock (se även nästa stycke). Om en fysisk person förvärvar en andel i ett svenskt handelsbolag från ett företag, t.ex. ett aktiebolag (ägarföretaget), får en kapitalförlust som uppkommer i handelsbolaget på en delägarrätt, som skulle varit näringsbetingad hos ägarföretaget, inte dras av hos den fysiske personen till den del värdenedgång på delägarrätten skett innan den fysiske personen förvärvade handelsbolags-andelen (25 a kap. 24 § IL). Delägarrätten anses i denna situation anskaffad av handelsbolaget för sitt marknadsvärde vid den tidpunkt då den fysiske personen förvärvade andelen i handelsbolaget. Såväl förvärvet av andelen som avyttringen av delägarrätten ska ha skett efter den 30 juni 2003.

För delägare som är juridisk person, t.ex. ett aktiebolag (ägar-företaget) är kapitalförluster, som uppkommer i handelsbolag på delägarrätter som skulle varit näringsbetingade om ägar-företaget självt sålt dem, som huvudregel inte avdragsgilla vid avyttringar efter 30 juni 2003 (25 a kap. 23 § IL). Om skatt-skyldigheten för andelen i ett sådant handelsbolag övergår till någon annan, även en fysisk person, gäller avdragsförbudet i stället denne.

Kapitalförluster på delägarrätter som uppkommer i svenska handelsbolag efter den 30 juni 2003 och för vilka avdragsrätt fortfarande föreligger (d.v.s. sådana kapitalförluster för vilka avdragsrätten för ägarföretaget som ett undantag från huvud-regeln inte slopats genom 25 a kap. 23 § IL), ska dras av i sin helhet mot kapitalvinster på sådana tillgångar (48 kap. 27 § första stycket IL). Det är här fråga om kapitalförluster på t.ex.

kapitalplaceringsandelar och marknadsnoterade närings-betingade delägarrätter som inte uppfyller kravet på innehavs-tid i 25 a kap. 6 och 7 §§ IL.

I den mån sådan kapitalförlust inte kan kvittas mot kapitalvinst ska 70 % av förlusten dras av (48 kap. 24 § IL).

Kapitalförluster på delägarrätter och fordringsrätter för vilka avdrag fortfarande ska göras och där innehavet i något fall kan vara betingat av rörelse som bedrivs av handelsbolaget eller av någon som kan anses stå handelsbolaget nära, ska dras av i sin helhet (48 kap. 27 § tredje stycket IL).

Andelar i handelsbolag inordnas i regelverket för närings-betingade andelar i 25a kap. IL. Detta innebär för sådana företag som anges i 25a kap. 3 § 1−5 IL och som är delägare i handelsbolag att vinster respektive förluster vid avyttring av andel i handelsbolag inte är skattepliktiga eller avdragsgilla.

Genom SFS 2009:1413 (prop. 2009/10:36) ikraftträdande-bestämmelserna punkt 8 får företag som under tiden 18 juni t.o.m. 31 december 2009 avyttrat andel i svenskt handelsbolag med kapitalförlust endast göra avdrag för kapitalförlusten mot vinster på motsvarande andelar.

Vad gäller fordringsrätter som varit rörelsebetingade hos handelsbolaget har full avdragsrätt förelegat för kapital-förluster även under den tid begränsning gällt för delägarrätter (48 kap. 27 § andra stycket (tidigare tredje stycket) IL).

Om ett företag, t.ex. ett aktiebolag, är delägare i ett handels-bolag och detta handelshandels-bolag efter den 30 juni 2003 med kapitalförlust säljer en fordran på ett annat företag, vilken upp-kommit när dessa företag är i intressegemenskap, får aktie-bolaget inte göra avdrag för sin del av denna förlust. Dessa regler finns i 25 a kap. 19 § IL. Även vissa andra rättigheter som uppkommit mellan företag i intressegemenskap samt vissa derivatinstrument omfattas.

Om skattskyldigheten för andelen i ett sådant handelsbolag övergår till någon annan, även en fysisk person, gäller avdrags-förbudet i stället denne.