• No results found

Anketní šet ení m lo za cíl získat informace o v domostech a zájmech d tí. Pro toto hodnocení bylo stanoveno 12 otázek týkajících se znalostí plaveckých způsobů, hygieny v bazénech a poslední ad také zásah rodičů do výuky a zájmy d tí.

Následující grafy porovnávají rozdíly mezi dívkami a chlapci.

Otázka č. 1: Používá se kotoulová obrátka u prsou?

Obrázek 3. Anketní šet ení zam ené na použití kotoulové obrátky

Použití kotoulové obrátky se p i základním plaveckém výcviku nevyučuje.

Kotoulová obrátka úzce souvisí s plaveckou dovedností kotoul ve vod . Stejn jak u kotoulu ve vod tak u obrátky pot ebujeme orientaci pod vodou. Kotoul je prvotní dovedností pro zvládnutí kotoulové obrátky. Kotoulová obrátka se používá zejména u plaveckého způsobu kraul a znak, nikoli u prsou. Obrátka u prsou vyžaduje dotek dlan mi ruky na ráz o plaveckou st nu a následné otočení a odkopnutí. U této otázky se výsledné odpov di nejvíce p iblížily dívky, kterých zodpov d lo Ř0 % správn .

Další otázka zobrazená na obrázku 4 se týká názvosloví. Kraul je na základních školách nejčast ji využívaným termínem. Volný způsob je tak mén známý. Volný způsob je využívaný termín p edevším závodními plavci. Pro d ti tento termín byl nejspíš velkou neznámou. Správnou odpov dí zde byla odpov ď kraul. Odpov di jsou si hodnotami velice blízko. Nejmén d tí napadl znak, nejvíce však váhaly u odpov di kraul a prsa. Správn zodpov d lo tuto otázku 4Ř % dívek a 43 % chlapců.

44

Otázka č. 2: Volný způsob se také nazývá kraul, prsa nebo znak?

Obrázek 4. Anketní šet ení zam ené na plavecké názvosloví

Velmi p ekvapivým výsledkem byla t etí otázka ankety, obrázek 5. Výsledek

Obrázek 5. Anketní šet ení zam ené na plavecký způsob znak

0

45

Obrázek 6 je stejn jako p edchozí obrázek zam en na znalost plaveckých způsobů. Podobn jako u obrázku 5 se výsledné hodnoty výrazn lišily. Celkem odpov d lo 3ř % d tí Ěchlapců a dívekě, že se p i kraulu nadechujeme p ed sebe. Tato odpov ď může být způsobena neznalostí plaveckých způsobů.

Otázka č. 4: Kraulový nádech je veden?

Obrázek 6. Anketní šet ení zam ené na plavecký způsob kraul

Výraznou p evahu však m la odpov ď s hodnotou u chlapců ř1 % a dívek 70 %, že se p i kraulu nadechujeme do strany.

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

do strany před se e

v % chlapci

dívky

46

Otázka č. 5: Jaký pohyb d lají ruce p i plavání pod vodou?

Obrázek 7. Anketní šet ení zam ené na plavání pod vodou

Op t vidíme výrazný rozdíl v odpov di. P evážná v tšina chlapců a dívek odpov d la správn , pouze 10 % chlapců a 2Ř % dívek odpov d lo špatn .

Následující obrázek je zam en na hygienu v bazén , která je velmi důležitá. P i vstupu je nutné se důkladn osprchovat a to bez plavek a mýdlem. Ve v tších bazénových centrech na tuto nutnost dohlížejí cvičitelé. V tšina respondentů odpov d la jednoznačn . Jedna dívka by se p ed vstupem do bazénu neosprchovala.

Otázka č. 6: Osprchuji se p ed vstupem do bazénu?

Obrázek 8. Anketní šet ení zam ené na hygienu v bazénech

0

47

Stejn jako obrázek Ř je i obrázek ř zam en na hygienu v bazén . V tšina d tí by s vyrážkou do bazénu nešla. Minimální počet dívek a chlapců by šlo s vyrážkou po t le do bazénu.

Otázka č. 7: Mohu s vyrážkou do bazénu?

Obrázek 9. Anketní šet ení zam ené na hygienu v bazénech Otázka č. Ř: Učili t rodiče plavat?

Obrázek 10. Anketní šet ení zam ené na rodinné zázemí

V tšina rodičů se pokouší o malé krůčky s d tmi. Jako chodí rodiče s d tmi

48

tom byly lépe než oni sami. Jsou rodiče, kte í d ti ve sportu nepodporují a potom jsou sportovní rodiče, kte í s velkou oblibou dávají d ti do kroužků nebo s nimi sami tráví čas n jakým sportem. Zde se ukázalo, že d ti jsou v plavání rodiči velmi podporovány.

P es 70 % rodičů se v nuje jak chlapcům, tak dívkám.

Otázka č. ř: Um l/a jsi plavat p ed plaveckou výukou?

Obrázek 11. Anketní šet ení zam ené na dovednosti p ed plaveckým kurzem

Obrázek 10, 11 a 12 spolu úzce souvisí. Plavecké dovednosti jsou podporovány jak rodiči samými, tak s jejich dopomocí v rámci plaveckého kroužku.

Otázka č. 10: Navšt vuješ plavecký kroužek?

Obrázek 12. Anketní šet ení zam ené na mimoškolní aktivity

0

49

V tšina bazénových komplexů organizuje pro d ti plavecké kurzy. P es 60 % uvádí, že p ed plaveckou výukou již um lo plavat. Tato hodnota je podporována rodičovskou iniciativou a také plaveckými kurzy.

Otázka č. 11: Baví t plavání?

Obrázek 13. Anketní šet ení zam ené na zájmy dít te

Chlapci a dívky se shodují na oblib plavání, dokazuje to hodnota, která je vyšší jak ř0 %. Jen malý počet d tí si plavání neoblíbilo nebo vůbec nepoznalo, co znamená pobyt ve vod . Oblíbenost plavání zobrazuje obrázek 14, kde d ti nevyužívají jenom vodní atrakce, ale také si jdou zaplavat. Iniciátor plavání je bezesporu rodič. K tomu, aby chlapci a dívky mohli využívat vodní atrakce je plavání nezbytnou součástí. Vodní atrakce jsou pro d ti velkým lákadlem. Vodní atrakce více lákají dívky nežli chlapce, chlapci si oproti dávkám spíše zaplavou.

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

ano ne

v % chlapci

dívky

50

Otázka č. 12: Když jsem v bazénu nejvíce m láká/jí?

Obrázek 14. Anketní šet ení zam ené na aktivity v bazénech

Related documents