• No results found

Anmälan enligt Miljöbalken gällande busstvätt och drivmedelsanläggning inom fastigheterna Testaren 5 och 6 (Dnr TMN 2013 1580 4272)

LEBU AB har inkommit till miljö- och byggnadsnämnden med en anmälan enligt 9 kap. § 6 Miljöbalken, då de vill utöka sin nuvarande verksamhet. En busstvätt med fler än 1000 tvättar årligen och/eller anläggning där det hanteras mer än 1000 kubikmeter flytande motorbränsle är anmälningspliktiga enligt Miljöprövningsförordningen 23 kap. § 1 och 2. Enligt LEBU AB kommer 5-6000 tvättar av bussar att ske årligen. Drivmedelsanläggning med RME (ett rapsbaserat bränsle) planeras också utökas.

LEBU AB bedriver sedan en tid tillbaka en mindre verksamhet med busstvätt, verkstad och drivmedelshantering (RME) inom fastigheten Testaren 5. Bolaget bedriver bl a busstrafik med skolbussar i Kungälvs kommun. Enligt en komplettering av anmälan daterad 2013-11-07 kommer LEBU AB fr.o.m. i juni 2014 också att bedriva landsbygds- och stadstrafik i Kungälv för Västtrafik. LEBU AB planerar enligt anmälningshandlingarna att utöka med 17 st bussar (till totalt 32 bussar) som är av varierande storlek och körs på RME. Sju bussar, som ska köras i stadstrafiken, är hybridbussar med kombinationen el och RME. Övriga bussar är mindre skolbussar och större bussar som används i landsbygds- och stadstrafiken.

Det är tidtabellen som påverkar när bussarna kör iväg på morgonen och kommer tillbaka på kvällen. Nästan alla bussar kommer att köras ut från fastigheten mellan kl 05.00 och 07.15 och de kommer tillbaka mellan ca 16.00 och 24.00. Bussar kommer också att köras under helger, varvid enstaka bussar kör in och ut från fastigheterna kvälls- och nattetid även under helger.

Busstvätten och tankning av fordon kommer inte att ske nattetid.

LEBU AB har via fastighetsägaren Roger Gillholm anlitat Akustikforum AB för att utföra ett antal bullerutredningar och beräkningar. Enligt kompletterande handlingar, som inlämnades till miljöenheten 2014-03-20, kommer ett bullerplank på 2,5 m att uppföras mellan bostadshus och aktuell verksamhet. En kartskiss var detta placeras har bifogats i de kompletterande

handlingarna som inkom 2014-03-20.

Trafiken till och från fastigheten kommer att ske enligt bifogad karta. In- och utfarten är mot Filaregatan. Bussarna svänger i närmaste rondellen (Tvetgatan/Trollhättevägen) ut mot Romelandavägen.

Busstvätt

Enligt anmälningshandlingarna planeras 5000-6000 bussar tvättas per år i busstvätten.

Befintlig tvätthall behöver byggas om så att även större bussar kan tvättas. En ny oljeavskiljare och ett reningsverk (bestående bl.a. av olika filter) kommer också att installeras enligt teknisk beskrivning av vattenbehandling, reviderad 2013-10-04, som bifogats anmälningshandlingarna.

Busstvätten kommer framför allt att bedrivas under dagtid.

 

Verkstad

LEBU AB planerar också att bedriva en verkstad i samma byggnad som tvätthallen för service och reparationer av bussarna, dock ingen lackeringsverksamhet.

Kemiska produkter och farligt avfall kommer att placeras på uppsamlingskärl inomhus.

Drivmedelsanläggning

Nuvarande drivmedelstank rymmer 7 m3. Drivmedelstanken kommer att byggas ut alternativt ersättas med en ny större tank. Den kommer att vara dubbelmantlad och ställas på cementerad hårdyta. Cisternvolymen kommer att vara 20-30 m3. Slang och tankmekanik sitter i ett låsbart skåp på den dubbelmantlade (invallade) cisternen. En oljeavskiljare kommer enligt anmälan också att finnas vid drivmedelsanläggningen.

Bullerberäkningar

Verksamhetsutövaren har via Akustikforum AB tagit fram olika bullerutlåtanden och

bullerberäkningar. Bullerberäkningarna daterade 2013-12-09 och 2014-01-31 visade att risk för överskridande av riktvärdena kunde förekomma. Därför utfördes en ny bullerberäkning där hänsyn togs till förutsättningarna på den aktuella platsen och åtgärder för att innehålla riktvärdena togs fram.

Kompletterande handlingar inkom till miljöenheten 2014-03-20. Bl.a. bifogades ett

bullerutlåtande i vilken beräkningar utförts med hänsyn till förhållanden på den aktuella platsen.

Enligt uppgift kommer endast en buss att köras åt gången inom området. Enligt bifogade bullerkartor kommer ljudnivån vid de närmast liggande bostadshuset att uppgå till ca 35-40 dBA nattetid utan bullerplank. Ett bullerplank på 2,5 m planeras dock byggas enligt

anmälningshandlingarna. Då kommer bullernivån att vara mellan 30 och 35 dBA vid det

närmaste bostadshuset, förutom vid delar av ena sidan av huset där bullernivån kommer att vara 35-40 dBA. I beräkningarna körde bussen på ett avstånd av 80 m från bostadshusen.

Beräkningarna utfördes på en dieselbuss, dvs. det fordon som enligt bullerutlåtandet bullrar mest. Enligt kompletterande bullerutlåtanden som inkom 2014-03-20 kommer

naturvårdsverkets riktvärden för buller att innehållas om ett bullerplank uppförs och om endast en buss kör inom fastigheten åt gången.

Detaljplanen

Enligt detaljplanen för området får områden med beteckning J användas endast för industriändamål av sådan beskaffenhet att närboende ej vållas olägenheter med hänsyn till sundhet, brandsäkerhet och trevnad. På platsen där bussuppställningsplats planeras har det varit gräsbevuxen mark och ingen verksamhet har bedrivits här. Enligt plankartan har dock även denna fastighet beteckningen J.

Yttrande från Gryaab

Gryaab har inkommit med yttrande i ärendet.

Enligt Gryaab ser angivna reduktionsnivåer ut att vara tillräckliga med avseende på olja och organiska ämnen, dock verkar metallavskiljningen något låg. Gryaab anser att det är viktigt de utsläppskrav som anges för fordonstvättar i ”Gryaabs riktlinjer för olje- och slamavskiljare”

följs. Gryaab anger också bl.a. att provtagningsmöjligheter bör finnas och att årlig kontroll av

Justeras sign

klagomål på den befintliga eller på den planerade utökningen av verksamheten har inkommit till miljöenheten.

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse från miljöenheten daterad 21 mars 2014.

Beslut

Miljö- och byggnadsnämnden beslutar om att förelägga LEBU AB org.nr 556928-1719 inom fastigheten Testaren 5 och 6 i Kungälvs kommun, och meddela följande

försiktighetsmått för verksamheten:

1. Buller från verksamheten ska begränsas så att det inte ger upphov till högre ekvivalent ljudnivå som riktvärde utomhus vid bostäder än:

Dagtid, vardag: (kl. 07-18) 50 dB(A)

Kvällstid: (kl. 18-22) samt sön- och helgdag 45 dB(A) Nattetid: (kl. 22-07) 40 dB(A)

Överskridande medför skyldighet att vidta åtgärd så att värdet innehålls. Kontroll ska ske vid förändringar i verksamheten som kan medföra ökade bullernivåer och vid klagomål som enligt miljöenhetens bedömning är befogade.

De angivna värdena ska kontrolleras genom närfältsmätningar och beräkningar.

2. Om olägenheter från verksamheten uppstår skall företaget, i samråd med Miljöenheten, snarast vidta åtgärder.

3. Ett bullerplank skall uppföras i enlighet med anmälan. Innan bullerplanket byggs ska en beskrivning av bullerplanket inlämnas till miljö- och byggnadsnämnden.

Ett alternativ kan vara att bygga en bullervall. Bullerplanket/-vallen ska uppfylla minst den bullerdämpning som anges i bullerberäkningarna(inkom till nämnden 2014-03-20).

4. Reningsanläggningen skall drivas på sådant sätt att utsläppet av föroreningar till kommunens spillvattennät från tvättanläggningen per tvättat fordon och räknat som ett genomsnitt under en månad inte överstiger följande värden:

Analysparameter Buss Samlingsparameter: bly, krom

& nickel 15 mg/fordon

 

Kadmium 0,30 mg/fordon

Zink 150 mg/fordon

Oljeindex 7,5 g/fordon

Överskridande medför skyldighet att vidta åtgärd så att värdet innehålls.

Provtagning av utgående vatten efter rening ska utföras årligen. Provtagningen ska ske under perioden 1 november-31 januari.

5. Separat vattenmätare för kontroll av all vattenförbrukningen i tvättanläggningen ska finnas. Vattenmätare skall vara plomberade.

6. Provtagningsbrunn eller andra anordningar som möjliggör anslutning av

automatisk provtagare skall finnas på utgående avloppsledning efter bufferttank för reningsanläggningen.

7. Tvättanläggningen skall vara försedd med en automatisk funktion inkl. larm som stoppar både tvättmaskin och vattenanvändning vid eventuellt fel på pump i pumpbrunnen för att förhindra bräddning av otillräckligt renat avloppsvatten.

8. Oljenivålarm skall finnas i oljeavskiljaren och slamnivåvarnare i deponeringskammare för slam.

9. Lagring av kemiska produkter och farligt avfall skall ske inom invallade ytor som är täta och beständiga mot de produkter och avfall som lagras. Vid förvaring utomhus skall invallningen även vara försedd med tak eller regnskydd.

Invallningen skall rymma det största kärlets volym plus 10 % av summan av övriga behållares volym.

10. Ett egenkontrollprogram för verksamheten måste tas fram inom två månader efter att detta beslut vunnit laga kraft.

11. Verksamhetsutövaren ska utan dröjsmål anmäla eventuella planer på att avsluta hela eller delar av verksamheten till miljö- och byggnadsnämnden.

__________

Expedieras till: LEBU AB

Justeras sign

Delegeringsbeslut

Följande beslut har fattats med stöd av miljö- och byggnadsnämndens delegeringsordning under perioden 1 februari 2014 – 28 februari 2014.

Bygglovsärenden §§ 18, 38-82

Startbesked §§ 28-47

Slutbesked §§ 32, 34-55

Ordförandebeslut § 1

Miljöskyddsärenden 28-76

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse från kommunledningssektorn daterad 24 mars 2014.

Beslut

Anmälan av delegeringsbesluten godkänns.

__________

 

MOBN § 60/2014

Kungälvs kommun

MEDDELANDEN (händelser) 2014-02-01 -- 2014-02-28 Miljö- och Byggnadsnämnden

Riktning Hid Besl.inst Datum

Ansökan om bygglov för nybyggnad av

transformatorstation

2013/634 TMN 23222 2014-04-03 2014-02-06

Honeröd 6:9 Jan Östnäs

In 2014.2390 MOBN

Lst avslår överklagandet, Länsstyrelsen Anhållan om förhandsbesked för nybyggnad av bostadshus och garage

2013/498 TMN 2351 2014-02-27 2014-02-10

Lybeck 1:6 Anna Silfverberg Poulsen

In 2014.2396 MOBN

Lst avslår överklagandet, Länsstyrelsen Anhållan om förhandsbesked för nybyggnad av bostadshus och garage

2013/239 TMN 2351 2014-02-27 2014-02-10

Lybeck 1:6 Anna Silfverberg Poulsen

In 2014.2431 MOBN

Mark- och miljödomstolen ändrar det överklagade beslutet endast på sätt att tidpunkten för föreläggandets fullgörande sätts fram till tre månader fr det att mark- och miljödomstolens dom vunnit laga kraft .Överklagandet avslår i övrigt,

Vänersborgs Tingsrätt, Mark- och miljödomstolen

Fråga om byggnation Nereby 2:19

2013/98 TMN 229 2014-02-27 2014-02-10

Nereby 2:19 Anna Silfverberg Poulsen

In 2014.2571 MOBN

Lst upphäver det överklagade beslutet och visar ärendet åter för ny handläggning.

Klagande Göran Claesson, Åsgatan 10 442 30 Kungälv

Ansökan om bygglov för plank i efterhand

2013/958 TMN 231 2014-02-27 2014-02-13

Sätergärdet 6 Mirsad Radoncic

In 2014.2707 MOBN

Lst avslår överklagandet, Länsstyrelsen Ansökan om bygglov i efterhand för tillbyggnad av bostadshus med skärmtak

2012/1509 TMN 23214

2014-02-27 2014-02-17

Romelanda-Solberg 1:5 Åsa Rofors

In 2014.2780 MOBN

Lst upphäver MOBN:S beslut den 31 juli 2013, §8/2013. Klagande Lotta och Pål Rangaard, ombud Göran Wahlberg.

Ärendet avskrivs från vidare handläggning, Länsstyrelsen

Ansökan om tidsbegränsat bygglov i ett år för båthall

2013/992 TMN 23130 2014-04-03 2014-02-18

Justeras sign

Lst avvisar överklagandet i de delar det avser fråga om lokalisering av

enbostadshuset och garaget. Lst avslår överklagandet i övrigt, Länsstyrelsen

Ansökan om bygglov för nybyggnad av bostadshus och garage

2013/627 TMN 23200 2014-04-03 2014-02-21

Toreby 3:18 Åsa Rofors

In 2014.2972 MOBN

Lst avslår överklagandet fr V.M.S. Ansökan om tidsbegränsat 2013/992 TMN 23130 2014-04-03 2014-02-21 Marstrand 6:7 Kenth Olsson

Beslut

Informationen antecknas till protokollet.

__________

 

MOBN § 61/2014

Information/dialog

- Kenth Olsson, bygglovenheten, informerar om utbildningsdagar avseende byggprocesser och bygglovhantering som kommer äga rum i Göteborg under maj månad.

Beslut

Informationen antecknas till protokollet.

__________

Justeras sign

Bollestad 3:4 - Anhållan om förhandsbesked för nybyggnad av 2 st bostadshus (Dnr TMN 2013/1554-2351)

Av de föreslagna tomtplatserna ligger en inom samlad bebyggelse och en utanför och omfattas inte av några särskilda bestämmelser men ligger intill ett fornminnesområde.

Huvudregeln för tillkommande bebyggelse på landsbygden är att följande kriterier ska

uppfyllas: närhet till kollektivtrafik, hänsyn till landskapsbilden samt att åkermark inte får tas i anspråk för bebyggelse. Nya bostäder ska placeras i anslutning till och vara kompletteringar till, befintlig bebyggelse samt ta stöd i landskapet så att man bygger vidare på landskapets karaktär och mönster. Det öppna landskapet ska värnas och oexploaterade områden ska bevaras.

Miljöenheten har i yttrande daterat 2014-03-25 meddelat att förhandsbesked kan beviljas under förutsättning att vatten- och avloppsinstallationer sker enligt inlämnad va-plan.

Renhållningen har i yttrande daterat 2014-03-25 meddelat att de bedömer att slamtömning kan ske.

Länsstyrelsen har i telefon med bygglovhandläggaren meddelat att man inte har något att erinra mot avstyckning av två fastigheter under förutsättning att tomterna placeras på ett avstånd av 20-30 m åt nordväst utifrån sökandens första förslag. Sökanden har efter samtal med Länsstyrelsen reviderat handlingarna så att de överensstämmer med dess synpunkter.

Åtgärden är sådan att berörda har underrättats om ansökan och getts tillfälle att yttra sig (enligt 9 kap. 25 § PBL). Ägare till Bollestad 3:3, 3:2 och Bredsten 1:42 har bedömts vara berörda, ingen av sakägarna har begagnat sig av tillfället att yttra sig.

Den föreslagna platsen ligger inom ett rimligt avstånd från kollektivtrafiken, ca 400 m, men är placerad vid något av stråken i Kungälvs kommuns översiktsplan och har en etablerad

kollektivtrafik.

Båda tomtplatserna angränsar i söder åt ett fornminnesområde och åt väster av en slänt och bostadshus medan det åt norr och öster ligger en detaljplan för golfbana.

Utöver de två föreslagna tomtplatserna är ytterligare bebyggelse på platsen är inte möjlig på grund av de omgärdande förutsättningarna.

Kommande bebyggelse ansluter till befintlig bebyggelse och landskapsbilden i området.

Den sammantagna bedömningen gör att föreslagen åtgärd har prövats lämplig enligt plan- och bygglagen (PBL 2010:900) kap 2.

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse från bygglovenheten daterad 27 mars 2014.

 

Beslut

Som förhandsbesked enligt 9 kap. 17 § plan- och bygglagen (2010:900), PBL, meddelas att den föreslagna åtgärden kan tillåtas på den avsedda platsen.

__________

Expedieras till: Bollestad Golf AB

Meddelande om kungörelse:

Haraldsson, Erland Haraldsson, Birgit

Andersson, Kenneth Rolf Arne Artén, Christian Wallentin Artén, Åse Malin Filippa Wallgren, Daga Ingeborg Wallgren, Rolf Herbert Engholm, Ingela Anna Ester Bredstener, Kurth Lars Inge

Avgift, kr: 9.153:-

Avgift enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige. Faktura skickas separat.

Upplysningar

Ansökan om avstyckning skall göras hos Lantmäterimyndigheten, Göteborg.

Ansökan för vatten- och avloppsanläggning skall göras till miljöenheten i samband med ansökan om bygglov. Förhandsbeskedet medför inte rätt att påbörja byggnadsarbetena.

Görs inte ansökan om bygglov inom 2 år från dagen för beslutet, upphör tillståndet att gälla.

Byggnaden skall anpassas till terrängförhållandena i samråd med bygglovenheten och vidare anpassas till lokal byggnadstradition. Ansökningshandlingarna skall redovisa tvärsektion genom tomtplatsen samt nuvarande och blivande marknivåer.

Överklagandeanvisning

Nämndens beslut kan skriftligen överklagas hos Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Skrivelsen ska lämnas/skickas till Kungälvs kommun

Miljö- och byggnadsnämnden Stadshuset, 442 81 Kungälv

Om du delgivits beslutet ska överklagandet ha kommit in till miljö- och byggnadsnämnden inom tre veckor från den dag då du fick del av beslutet. Om du inte delgivits beslutet ska överklagandet ha kommit in till miljö- och byggnadsnämnden inom fyra veckor från den dag beslutet kungjordes i Post- och inrikes tidningar.

Ange vilket beslut du överklagar och ärendets diarienummer.

Skriv varför du tycker att nämndens beslut är fel och hur du tycker att beslutet ska ändras. Du bör även skicka med handlingar som du tycker stödjer din ståndpunkt.

För mer information, kontakta bygglovsenheten; 0303-23 80 00 eller kommun@kungalv.se.

Justeras sign