• No results found

Ansökan om strandskyddsdispens för nybyggnad av förrådsbyggnad (Dnr TMN 2013/1855-232)

Ansökan avser ansökan för strandskyddsdispens för nybyggnad av förråd.

Förrådet avses att inrymma kunders dynor, propellrar och kapell.

Fastigheten är belägen utanför planlagt område och som omgärdas av Natura 2000-område och Nordre älvs estuarium samt strandskydd. Den omfattas även av riksintresse för naturvård- och friluftsliv.

Miljöenheten har i sitt yttrande daterat 2014-03-04 meddelat att dispens från

strandskyddsbestämmelserna kan beviljas då ansökan inte strider mot strandskyddets allmänna syfte. Det vill säga djur- och växtlivet påverkas inte på ett oacceptabelt sätt och allmänhetens tillgång till strandområdet försämras inte utifrån dagens förutsättningar.

Miljöenheten gör även bedömningen att åtgärden bara leder till lokal och i tiden mycket begränsad påverkan.

Sökanden har inkommit med anmälningsärende avseende sanering av förorenad mark.

Handläggningen sker i separat ärende och avser sanera området ner till MKN (mindre känslig markanvändning) (MOBNM-2014-162).

Under snart 50 år har varvsverksamhet bedrivits inom den aktuella fastigheten. Verksamheten omfattar såväl mindre som större fritidsbåtar och erbjuder ankring, bryggservice,

vinteruppställning samt underhåll och reparation. På platsen för föreslagen byggnation är ett enklare skjul (av presenningar) på 7*11 m för båtar placerat.

Miljöenheten liksom bygglovenheten bedömer att varken tillgängligheten för allmänheten eller livsvillkoren för djur- och växtlivet påverkas negativt av att dispens för verksamheten inom Nereby 5:12 beviljas. Detta grundat på att fastigheten redan är ianspråktagen sedan en längre tid tillbaka. Miljö- och byggnadsnämnden bedömer även att åtgärden är förenlig med kraven i 3 och 4 kap MB på en från allmän synpunkt lämplig hushållning med mark- och

vattenresurserna. Som särskilda skäl i enlighet med 7 kap 18 c § miljöbalken anges att

verksamheten för sin funktion måste ligga vid vattnet och behovet inte kan tillgodoses utanför området. Miljö- och byggnadsnämnden anser även att området redan har tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för land. I Nordre älvs finns fem befintliga bryggor med tillsammans ca 95 ankringsplatser. Länsstyrelsen har sedan tidigare redan beviljat

strandskyddsdispens för de befintliga bryggorna.

Den aktuella fastigheten berörs av riksintresse för Naturvård- och friluftsliv.

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse från bygglovenheten daterad 18 mars 2014. 

 

Beslut

Miljö- och byggnadsnämnden beviljar med stöd av 7 kap 18 c § miljöbalken (MB) dispens från strandskyddsbestämmelserna för varvsverksamheten inom Nereby 5:12 i Kungälvs kommun enligt inkommen ansökan.

__________

Expedieras till: Mikael Patriksson

Avgift, kr 8880:-

Avgift enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige. Faktura skickas separat.

Upplysningar

Länsstyrelsen har rätt att överklaga beslutet inom tre veckor från det länsstyrelsen har fått del av beslutet.

Detta beslut om dispens upphör att gälla om den åtgärd som avses i dispensen inte har påbörjats inom två år eller avslutats inom fem år från den dag beslutet vann laga kraft.

Miljöenhetens yttrande skall beaktas.

Överklagandeanvisning

Nämndens beslut kan skriftligen överklagas hos Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Skrivelsen ska lämnas/skickas till Kungälvs kommun

Miljö- och byggnadsnämnden Stadshuset, 442 81 Kungälv

Ange vilket beslut du överklagar och ärendets diarienummer.

Skriv varför du tycker att nämndens beslut är fel och hur du tycker att beslutet ska ändras. Du bör även skicka med handlingar som du tycker stödjer din ståndpunkt.

För mer information, kontakta bygglovsenheten; 0303-23 80 00 eller kommun@kungalv.se.

Skrivelsen ska undertecknas och namnteckningen förtydligas. Uppge också postadress och telefonnummer dagtid. Om du anlitar ombud kan ombudet underteckna skrivelsen. Skicka i så fall med fullmakt.

Justeras sign

Rådhuset 4 - Ansökan om bygglov för om- och tillbyggnad kiropraktisk klinik samt bostad (Dnr TMN 2013/944-23114)

Bygglov för ändrad användning från bostad till kiropraktisk verksamhet beviljades 27 april 2012, del beslut§ 145/2012.

Ansökan om bygglov för om- och tillbyggnad av kiropraktisk klinik inkom 30 maj 2013.

Förslaget till ombyggnation omfattade då en större tillbyggnad med ett modernistiskt utseende på de tillbyggda delarna. Ärendet granskades och en dialog fördes med Bohusläns museum angående gestaltningen. Bygglovenheten meddelade sökanden att avvikelserna inte var att betrakta som små och att gestaltningen inte överenstämde med detaljplanens syfte.

Sökanden har sedan dess reviderat handlingarna ett flertal gånger.

Den 23:e januari 2014, bjöds samtliga grannar som hade lämnat erinran mot förslaget in till ett möte på bygglovenheten för en gemensam genomgång av ärendet och för dialog. Tre grannar från fastigheten Rådhuset 12, meddelade att de inte kunde komma och fick en annan tid för möte, övriga inbjudna grannar kom inte till mötet eller meddelade förhinder.

Ansökan avser bygglov med avvikelse från detaljplanen.

Fastigheten omfattas av detaljplan för Gamla Staden i Kungälv nr 1730.

Förslaget avviker mot gällande detaljplan genom att den handikappanpassade entrén på baksidan (ca 15 m²), parkeringsplatserna samt muren mot Strandgatan hamnar på så kallad

”prickmark” mark som inte får bebyggas.

Fastigheten är med i den del av Västra Gatan som omfattas av det kulturmiljöprogram som antagits av kommunfullmäktige 1990.

Fasaden mot Västra Gatan är den mest bevarade delen på huset idag och denna fasad kommer inte att påverkas av ombyggnationen. Baksidan av byggnaden återuppbyggdes år 1995 efter en brand och har i dag ett annat uttryck än entrésidan.

Den nu föreslagna ombyggnationen innebär att huset får ett nytt utseende mot Strandgatan men med samma formspråk som entrésidan mot Västra gatan med avseende på fasaddetaljer fönsterutformning mm.

Ombyggnationen av huset syftar till att förbättra tillgängligheten i byggnaden så att verksamheten kan bedrivas på ett bra sätt och att lokalerna blir ändamålsenliga. Hela byggnaden kommer nu att bli tillgänglig genom att en hiss installeras.

Sökanden har meddelat att den befintliga kulören på fasaden kommer att bibehållas.

Enheten för trafik, gata och park har meddelat att man inte har något att erinra mot förslaget. I bifogad konversation svarar trafikingenjör Björn Carlsson på frågor från fastighetsägaren till Rådhuset 12.

Föreningen Gamla Kungälv har inkommit med yttrande daterat 2014-03-17. I sitt yttrande meddelar man att man inte har några synpunkter på redovisad trafiklösning, och när det gäller själva ombyggnaden menar föreningen att den mot Strandgatan synliga fasaden i dagsläget har

 

en för den gamla bebyggelsen otypisk karaktär. Den föreslagna nya fasaden mot Strandgatan har en mer stilren front och innebär rent byggnadsmässigt ett lyft i jämförelse med befintliga fasad. Möjligen kan man tycka att den föreslagna fasaden mot Strandgatan är överdriven med avseende på antal fönster vilket kan ge intrycket av en glasad fasad. För att vara mer i linje med omgivningen kunde det mittre fönstret av varje trippelfönster tas bort och de två återstående fönstren flyttas närmre varandra. Föreningen har inte bedömt i vilken mån den nya

tillbyggnaden medför olägenheter för de närmaste grannarna utan bara tittat på det rent tidstypiska och estetiska.

Åtgärden är sådan att berörda har underrättats om ansökan och getts tillfälle att yttra sig (enligt 9 kap. 25 § plan- och bygglagen). Ägare av Rådhuset 3, 4, 12, 13 samt Skarpe Nord 15 samt hyresgästerna på dessa fastigheter har bedömts vara berörda.

Fastighetsägare till Skarpe Nord 5 och 6 liksom hyresgäster där har meddelat erinran, men anses inte vara berörda sakägare.

Fastighetsägare till Fontin 1:1 har meddelat att man inte har något att erinra

Fastighetsägarna till Rådhuset 12, 14 och 17, Skarpe Nord 5, 6 och 15 samt hyresgäster vid Rådhuset 12 och Skarpe Nord 5 har meddelat att de har erinran mot förslaget.

I en gemensam skrivelse meddelar grannarna att fastigheten Rådhuset 4 omfattas av

riksintresse för kulturmiljövården och att det i plan- och bygglagens 2 kap. bland de allmänna intressena står att ett bebyggelseområdes särskilda historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden ska skyddas. Man påpekar att Rådhuset 4 inte är klassat som ett byggnadsminne men att man bör ta hänsyn till den existerande stads- och landskapsbilden.

I sitt yttrande menar man att byggnaden kommer att bli förvanskad då den planerade

utbyggnaden kommer att frångå den i övrigt småskaliga bebyggelsen. Att byggnaden kommer att få ett pompöst uttryck och att den luftiga verandan som är karaktäristisk för

sekelskifteshus, kommer att byggas in och försvinna. Byggnaden kommer då att få ett uttryck av en herrgårdsbyggnad.

Avseende föreslagen trafiklösning anser man att utfarten från Rådhuset 4 är farlig med mycket skymd sikt och att trafiken på Västra Gatan kommer att öka. Den föreslagna infarten vid Strandgatan kommer att skapa stopp i trafiken. Man uppger även att det inte finns några garantier för att det inom en snar framtid kommer att byggas både garage, uthus och fler parkeringsplatser på den berörda tomten.

När det gäller hållbar utveckling ifrågasätter man den verksamhet som kommer att drivas på platsen och dess framtid.

Avseende bygglovsförfarandet kommenterar man att bygglovhandläggaren i ärendet uttryckt att Kungälvs kommun ser positivt på näringsidkare som nyetablerar sig i kommunen, men att den största tillbyggnaden på huset avser en bostadslägenhet och att den utbyggnaden rimligen inte kan vara beaktansvärd vid en prövning av bygglovsansökan och att syftet med bygglovet är felaktigt och att det därför ej bör beviljas.

Vidare ställer man frågan om kommunen avser att skapa en särskild förmånligare praxis för näringsidkare till fastigheter vars fysiska personer är bosatta i annan kommun?

Man vill även poängtera att berörda hyresgäster inte gavs tillfälle att yttra sig vid bygglovsprövningen 2012.

Justeras sign

byggnadshöjden, och att detta är nog för att väcka en känslostorm hos Kungälvsborna. Vidare skriver man att fastigheten är så stor att man väl borde klara en verksamhet på befintliga lokaler.

Bilaga B, avser en bygglovsansökan från 2009 för takkupor på grannfastigheten Rådhuset 12 som Byggnadsminnesförklarat den 21 september 1981. Byggnadsminnesförklaringen innebär att byggnaden är skyddad enligt lag (Kulturminneslagen) 3 kap. 1 §) och att tillbyggnaden som då ansöktes om bedömdes som olämplig.

Bygglovenhetens kommentarer på inkomna synpunkter:

Syftet med föreliggande stadsplaneförslag är att skapa förutsättningar för bevarande av gatumiljön vid Västra Gatan och Stora torget.

Bygglovenheten bedömer att byggnadens fasad åt Strandgatan kommer att förändras men att det kan accepteras då detta är en fasad som inte har något starkt kulturhistoriskt värde. Till skillnad från befintlig fasad kommer denna att förses med samma detaljer och

fönsterutföranden som fasaden mot Västra Gatan.

När det gäller tillbyggnadens omfattning har förslaget reviderats av sökanden, i stället för de på ansökningshandlingen angivna 158 m² har förslaget reviderats till att omfatta ca 107 m²

tillbyggnad. Sökanden har meddelat att byggnaden kommer att behålla sin befintliga färgsättning och kulör.

Detaljplanen medger infart på fastigheten från Strandgatan, men ingen utfart. Vid Västra gatan medger detaljplanen både in och utfart.

Nockhöjden regleras inte i detaljplanen, det gör däremot största tillåtna byggnadshöjd. Då fastigheten ligger närmre än 6 m från allmänplatsmark, blir medelnivån här ifrån den beräkningsgrundande. Fasaden mot Västra gatan bedöms vara den beräkningsgrundande fasaden. Med utgångspunkt i det valda fasadplanet, markensmedelnivå här invid byggnaden är den beräkningsbara byggnadshöjden + 8,56 m över grundkartans nollplan enligt inmätning från kart- och mätenheten. Detaljplanen medger en byggnadshöjd på + 9,05 m över grundkartans nollplan.

Bygglovenheten bedömer att den höjda nockhöjden och höjden på fasaden åt Strandgatan inte påverkar stads- och landskapsbilden på ett sådant sätt att åtgärden inte kan godkännas.

Bygglovenheten anser att det är viktigt att bostaden liksom verksamheten blir väl utformad och tillgänglig och att det är positivt att byggnaden innehåller båda delarna.

Ansökt om -och tillbyggnad innebär visserligen en olägenhet för grannarna genom fler fönster placeras på fasaden mot Rådhuset 12 och att tillbyggnaden kommer att skymma en del av utsikten från samma fastighet. Bygglovenheten bedömer sammantaget att olägenheterna som

 

uppstår inte är av sådan karaktär att det är fråga om de betydande olägenheter som avses i Plan- och bygglagen 2 kap. 9 §.

Ärendet som avses i bilaga B i yttrande från grannar, avser ansökan om tillbyggnad på en kulturminnesmärktbyggnad och kan inte jämställas med detta ärende.

Vid bedömning av ärendet anser bygglovsenheten att föreslagen åtgärd uppfyller utformningskraven i 2 och 8 kapitlet i plan- och bygglagen (PBL 2010:900).

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse från bygglovenheten daterad 19 mars 2014 

Beslut

Byggnadens avvikelser gällande byggnation på så kallad prickmark bedöms sammantaget utgöra en sådan liten avvikelse som kan godtas.

Bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 30 och 31b §§ plan- och bygglagen (PBL 2010:900).

För att genomföra åtgärden krävs en kontrollansvarig. Som kontrollansvarig godtas byggherrens förslag till kontrollansvarig: Lennart Evenås, behörighet

__________

Expedieras till: AB Ekträdet

Delges

Linge,Inga Maria Kungälvs Kommun

Gh Service Fastigheter I Kungälv Grankvist,Frida Louise

Forsman,Mathias Christer Andersson, Lena Ingegärd, Karlsson, Kjell Erik

Virdhage, Monica Ann-Christin, Grankvist, Kenth Erik, Cullborg, Gunnel Elisabeth, Johansson, Kjell Åke

Avgift, kr 19.975:- Avgiften omfattar bygglov, expediering, remisshantering, underrättelse och kungörelse. Faktura för avgiften skickas separat.

Upplysningar

Åtgärden får inte påbörjas förrän miljö- och byggnadsnämnden lämnat ett startbesked (enligt 10 kap. 3 § PBL).

Tekniskt samråd krävs i detta ärende. Kallelse till sammanträde för tekniskt samråd kommer att ske.

Justeras sign Kungälvs kommun

Miljö- och byggnadsnämnden Stadshuset • 442 81 Kungälv

Nämnden ska ha fått din skrivelse inom tre veckor från den dag du fick del av beslutet.

Ange vilket beslut du överklagar och ärendets diarienummer.

Skriv gärna varför du tycker att nämndens beslut är fel och hur du tycker att beslutet ska ändras. Du får också gärna skicka med handlingar som du tycker stödjer din ståndpunkt.

För mer information, kontakta bygglovsenheten; 0303-23 80 00 eller kommun@kungalv.se Skrivelsen ska undertecknas och namnteckningen förtydligas. Uppge också postadress och telefonnummer dagtid. Om du anlitar ombud kan ombudet underteckna skrivelsen. Skicka i så fall med fullmakt.

 

MOBN § 53/2014

Postiljonen 5 - Information om ansökan om bygglov för ombyggnad av verksamhetslokal. Daglig verksamhet på plan 1 och vårdsbostäder på plan 2 (Dnr TMN 2014/184-231)

Anna Silfverberg Poulsen, bygglovenheten, informerar om aktuellt ärende.

Beslut

Informationen antecknas till protokollen.

__________

Justeras sign

Honeröd 8:1 Ansökan om bygglov för nybyggnad av fritidshus (ersättningsbyggnad) (Dnr TMN 2013/1851-232)

Ansökan avser ersättning av en magasinsbyggnad med en gäststuga, senare benämnd övernattningsstuga.

Fastigheten ligger inom värdefullt odlingslandskap enligt länsstyrelsens klassificering och platsen ligger inom en by- och gårdstomt, Honeröds by, Romelanda 158. Bohusläns museum har beretts tillfälle att yttra sig och har inget att erinra ur fornlämningsperspektiv. Yttrandet bifogas.

Åtgärden är sådan att berörda har underrättats om ansökan och getts tillfälle att yttra sig (enligt 9 kap. 25 § PBL). Ägarna till fastigheterna Honeröd 6:13, 7:11 och 7:12 har inte begagnat sig av tillfället att yttra sig medan ägarna till fastigheten Honeröd 6:12 har lämnat synpunkter och ställer villkor för ett positivt yttrande. Granneyttrandena bifogas.

Miljöenheten anser att bygglov ej bör beviljas. Anledningen är i korthet:

Verksamheter på flera sidor av planerat bostadshus riskerar att vara störande för boende.

Det planerade bostadshuset ligger så nära befintlig hästhållning på aktuell fastighet (paddock, stall och beteshage) att risk finns för luftburen spridning av allergener. Närheten till

gödselplattan (endast 20 meter) innebär dessutom risk för störning från lukt och flugor.

Även på grannfastigheten Honeröd 7:12.finns djurhållning med risk för luktstörning från en flytgödselbrunn.

Förhandsbesked har tidigare sökts på grannfastigheten Honeröd 6:12, ansökt byggnad låg då ca 40 meter söder om aktuell byggnad. I det fallet beslutade miljö- och byggnadsnämnden att avslå ansökan. Beslutet överklagades och både Länsstyrelsen och Länsrätten delade nämndens bedömning. Länsstyrelsen angav att bostadsbebyggelse inte är lämplig på grund av de

störningar som kan uppstå på grund av de verksamheter som finns runt den aktuella tomten.

De sökande har beretts tillfälle att yttra sig över grannarnas synpunkter och har inkommit med en skrivelse. Skrivelsen bifogas.

Enligt bygglovenhetens uppfattning uppfylls inte de allmänna och enskilda intressena i 2 kap. 5

§ PBL. Förutsättning saknas för beviljande av bygglov enligt 9 kap. 31 § PBL.

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse daterad den 24 mars 2014.

 

Beslut

Bygglov beviljas ej i enlighet med 2 kap. 5 § och 9 kap. 31 §, PBL.

__________

Delges: Otto och Ann-Cathrine Jacobsson

Avgift, kr 1 600:-

Avgift enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige. Faktura skickas separat.

Överklagandeanvisning

Nämndens beslut kan skriftligen överklagas hos Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Skrivelsen ska lämnas/skickas till Kungälvs kommun

Miljö- och byggnadsnämnden Stadshuset, 442 81 Kungälv

Om du delgivits beslutet ska överklagandet ha kommit in till miljö- och byggnadsnämnden inom tre veckor från den dag då du fick del av beslutet. Om du inte delgivits beslutet ska överklagandet ha kommit in till miljö- och byggnadsnämnden inom fyra veckor från den dag beslutet kungjordes i Post- och inrikes tidningar.

Ange vilket beslut du överklagar och ärendets diarienummer.

Skriv varför du tycker att nämndens beslut är fel och hur du tycker att beslutet ska ändras. Du bör även skicka med handlingar som du tycker stödjer din ståndpunkt.

För mer information, kontakta bygglovsenheten; 0303-23 80 00 eller kommun@kungalv.se.

Skrivelsen ska undertecknas och namnteckningen förtydligas. Uppge också postadress och

telefonnummer dagtid. Om du anlitar ombud kan ombudet underteckna skrivelsen. Skicka i så fall med fullmakt.

Justeras sign

Marstrand 6:11 Ansökan om bygglov för ombyggnad av balkonger på