• No results found

Ansökan om bygglov för ombyggnad av balkonger på flerbostadshus (Dnr TMN 2013/1751-23108)

För området gäller detaljplan från 1993-07-09.

Förslaget avviker från gällande detaljplan enligt följande:

Föreslagna tillbyggnader är belägna på mark som inte får bebyggas. Befintlig plan har en byggrätt på cirka 210 m2 byggnadsarea. Resten av fastigheten är mark som ej får bebyggas.

Befintlig byggnad har en byggnadsarea på cirka 291 m2, ett överskridande med 38 % i förhållande till tillåten byggnadsarea.

Befintlig byggnad överskrider tillåten byggnadshöjd med cirka 3,o meter genom stora takkupor.

En ansökan om en tillbyggnad av balkonger avslogs av miljö- och byggnadsnämnden år 2009.

Genom dom i Förvaltningsrätten 9 maj 2011 vann beslutet laga kraft. Förvaltningsrätten ansåg då att med beaktande av de betydande avvikelser som redan förelåg kunde inte den aktuella avvikelsen anses som en mindre avvikelse. Det fanns därför inte förutsättningar för lov.

Av plan- och bygglagen 9 kap. framgår förutsättningar för bygglov.

30 § Bygglov ska ges för en åtgärd inom ett område med detaljplan, om 1. den fastighet och det byggnadsverk som åtgärden avser

a) överensstämmer med detaljplanen, eller

b) avviker från detaljplanen men avvikelsen har godtagits vid en tidigare bygglovsprövning enligt denna lag eller äldre bestämmelser eller vid en fastighetsbildning enligt 3 kap. 2 § första stycket andrameningen fastighetsbildningslagen (1970:988),

2. åtgärden inte strider mot detaljplanen,

3. åtgärden inte måste avvakta att genomförandetiden för detaljplanen börjar löpa, och 4. åtgärden uppfyller de krav som följer av 2 kap. 6 § första stycket 1 och 5, 6 § tredje stycket, 8 och 9 §§ och 8 kap. 1– 3, 6, 7, 9–13, 17 och 18 §§.

Om åtgärden är en sådan ändring av en byggnad som avses i 2 § första stycket 3 b eller c, ska bygglov ges även om fastigheten eller byggnaden inte uppfyller kraven i första stycket 1. Lag (2011:335).

31 b § Trots 30 § första stycket 2, 31 § 1 och 31 a § 2 får bygglov ges för en åtgärd som avviker från en detaljplan eller områdesbestämmelser, om avvikelsen är liten och förenlig med detaljplanens eller områdesbestämmelsernas syfte.

Om avvikande åtgärder tidigare har godtagits enligt första stycket eller 30 § första stycket 1 b,

 

ska en samlad bedömning göras av den avvikande åtgärd som söks och de som tidigare har godtagits. Lag (2011:335).

En samlad bedömning av de avvikelser som föreligger tidigare tillsammans med nu aktuell ansökan kan inte ses som en liten avvikelse. Åtgärderna är inte förenliga med syftet med detaljplanen särskilt med beaktande av vad som avförts i bevarandeplanen, att den äldre bebyggelsens proportioner på Koön ska bibehållas genom variation inom rimliga gränser.

Ytterligare tillbyggnad på fastigheten är inte möjlig. Förutsättningar för att bevilja bygglov för det begärda saknas.

Beslutsunderlag

Tjänsteskrivelse från bygglovenheten daterad 2 april 2014.

Beslut

Ansökan om bygglov avslås då förutsättningar för bygglov enligt plan- och bygglagen 9 kap. 30, 31 b §§ saknas.

__________

Delges Brf Salteriet, c/o Birgit Edgren

Överklagandeanvisning Hos vem ska beslutet överklagas?

Nämndens beslut kan skriftligen överklagas hos Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Var lämnas överklagandet?

Skrivelsen ska lämnas/skickas till Kungälvs kommun

Miljö- och byggnadsnämnden Stadshuset, 442 81 Kungälv

Tid för överklagande

Om du delgivits beslutet ska överklagandet ha kommit in till miljö- och byggnadsnämnden inom tre veckor från den dag då du fick del av beslutet. Om du inte delgivits beslutet ska överklagandet ha kommit in till miljö- och byggnadsnämnden inom fyra veckor från den dag beslutet kungjordes i Post- och inrikes tidningar.

Hur man utformar sitt överklagande

Ange vilket beslut du överklagar och ärendets diarienummer.

Skriv varför du tycker att nämndens beslut är fel och hur du tycker att beslutet ska ändras. Du bör även skicka med handlingar som du tycker stödjer din ståndpunkt.

För mer information, kontakta bygglovsenheten; 0303-23 80 00 eller kommun@kungalv.se.

Justeras sign

Marstrand 6:7 - Ansökan om förlängning för tidsbegränsat bygglov 2008-07-28 § 7/2008 för båthall (Dnr TMN 2013/930-23130)

Platsen är belägen på norra sidan av Marstrandsvägen vid infarten till Marstrand. För området och dess omgivning prövar Kungälvs kommun möjligheten att skapa verksamhetsområde i enlighet med kommunens översiktsplan. Den aktuella båthallen har haft ett tidsbegränsat bygglov till och med 31 juli 2013. Detta beslut överklagades när det gavs år 2008.

Överklagandet avslogs och vid Länsrättens syn på platsen noterade man att stommen var ihopskruvad med bultar på vilka väggar och tak av plåt var förankrade. Länsrätten gjorde bedömningen att det var praktiskt möjligt att avveckla den och att hallen som sådan inte var ett hinder för ett tidsbegränsat lov.

En ansökan om förlängning i fem år inkom 28 maj 2013. Efter dialog med förvaltningen ändrades ansökan till ett år.

Ansökan avser en hall på 30 x 60 meter med en byggnadshöjd om 10 meter. En

avvecklingsplan inlämnades i samband med bygglovet 2008. Båthallen är byggd med en stålkonstruktion med betongplatta. Vid avveckling frigörs hallbyggnaden från plattan.

Kringliggande mark anpassas och jämnas ut mot betongplattan.

Vid miljö- och byggnadsnämndens sammanträde 27 juni 2013 beslutade nämnden att man var beredd att fortsätta handläggningen av ärendet.

Åtgärden är sådan att berörda har underrättats

om ansökan och getts tillfälle att yttra sig enligt 9 kap. 25§ PBL. Ägare till Marstrand 6:7, 6:33, 6:34samt 6:43 har bedömts vara berörda. Inga erinringar har inkommit.

Trafikverket har 5 november 2013 beviljat tillfällig anslutning till väg 168. Beslutet gäller till och med 31 juli 2014.

Räddningstjänsten yttrade sig 12 juli 2013. Man önskar en kompletterande information rörande alternativt släcksystem, brandgasventilation samt automatiskt brandlarm utifrån den brandskyddsdokumentation som upprättades 2008. Man upplyser samtidigt den

sökande

samt Miljö- och byggnadsnämnden om att avsaknaden av brandvatten medför att räddningstjänsten ej kommer att kunna genomföra någon form av effektiv släck- eller begränsningsinsats vid en eventuell brand i eller vid denna byggnad.

Under hösten och vintern har förvaltningen uppmanat sökanden att inkomma med kompletteringar med anledning av räddningstjänstens yttrande. Den 20 mars 2014 inkom kompletterande handlingar. Man skriver där att något alternativt släcksystem inte kommer att

 

installeras. Brandgasventilation kommer inte att utföras då det inte är ett krav i nu gällande byggregler. Rörande automatiskt brandlarm, så är det installerat.

Under tiden handläggningen pågått har ägarna till Marstrand 6:41 skrivit till kommunen och påpekat att det tidsbegränsade bygglovet upphört att gälla. Man har även tillskrivit

Länsstyrelsen i frågan. Länsstyrelsen har i skrivelse 31 oktober 2013 underrättat miljö- och byggnadsnämnden om nämndens tillsynsansvar. Ägarna till Marstrand 6:41 har därefter fått information om läget i handläggningen.

I ett separat ärende har ett tidsbegränsat bygglov för ytterligare en båthall behandlats. Detta ärende är för närvarande föremål för en överklagandeprocess.

Biträdet till fastighetsägarna Marstrand 6:41 inkom 10 mars 2014 med en anmälan rörande krav på ingripande mot de två hallarna. Anmälan behandlas i ett separat ärende. Anmälan innehåller dock några sakfel som kan vara av intresse i detta ärende. I anmälan anges att det tillfälliga bygglovet 28 juli 2008 beslutades av en handläggare på förvaltningen. Beslutet togs av miljö- och byggnadsnämndens ordförande. Vidare anges att inget nytt tillstånd från Trafikverkets getts för utfart till allmän väg. Nytt tillstånd beviljades 5 november 2013.

Slutligen anges att det tidsbegränsade lovet för den andra hallen upphävts och att upphävandet vunnit laga kraft. Här har Ringens varv överklagat beslutet i rätt tid och överklagandet har skickats vidare till Mark- och Miljödomstolen.

Mot bakgrund av att brandvatten ej finns i erforderlig omfattning enligt Svenskt Vattens anvisningar, så är de båda hallarna placerade på ett större avstånd från angränsande byggnad än vad Boverkets byggregler normalt anger. Därigenom bedöms ungefär motsvarande skydd erhållas som om brandvatten enligt Svenskt Vattens anvisningar fanns tillgängligt. Avståndet förutsätter att brännbart material inte förvaras mellan byggnaderna.

Fastighetsägarna till Marstrand 6:41 bedömdes ej berörda då berörda grannar hördes eftersom deras fastighet är belägen cirka 200 meter från den aktuella hallen. De olägenheter som kan uppkomma för fastigheten Marstrand 6:41 bedöms inte vara av sådan karaktär att det är fråga om de betydande olägenheter som avses i Plan- och bygglagen 2 kap 9§.

Föreslagen åtgärd har prövats lämplig enligt 2 och 8 kap PBL.

Beslut

Tidsbegränsat bygglov beviljas med stöd av 9 kap. 33§ plan- och bygglagen (PBL 2010:900).

Bygglovet gäller till och med 31 juli 2014.

__________

Anteckning till protokollet lämnas av Benny Andersen (UP) – Ej inkommen

Expedieras till: Ringens varv AB Kungälvs kommun

Justeras sign

Delges Pål Rangaard,

Lotta Rangaard

Avgift, kr 20 676:-

Avgiften omfattar bygglov, expediering, remisshantering, underrättelse och kungörelse.

Avgift enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige. Faktura skickas separat.

Upplysningar

När bygglovet upphört att gälla ska marken återställas i enlighet med avvecklingsplanen.

Hur man överklagar Hos vem ska beslutet överklagas?

Nämndens beslut kan skriftligen överklagas hos Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Var lämnas överklagandet?

Skrivelsen ska lämnas/skickas till Kungälvs kommun

Miljö- och byggnadsnämnden Stadshuset, 442 81 Kungälv

Tid för överklagande

Om du delgivits beslutet ska överklagandet ha kommit in till miljö- och byggnadsnämnden inom tre veckor från den dag då du fick del av beslutet. Om du inte delgivits beslutet ska överklagandet ha kommit in till miljö- och byggnadsnämnden inom fyra veckor från den dag beslutet kungjordes i Post- och inrikes tidningar.

Hur man utformar sitt överklagande

Ange vilket beslut du överklagar och ärendets diarienummer.

Skriv varför du tycker att nämndens beslut är fel och hur du tycker att beslutet ska ändras. Du bör även skicka med handlingar som du tycker stödjer din ståndpunkt.

För mer information, kontakta bygglovsenheten; 0303-23 80 00 eller kommun@kungalv.se.

Underteckna överklagandet

Skrivelsen ska undertecknas och namnteckningen förtydligas. Uppge också postadress och telefonnummer dagtid. Om du anlitar ombud kan ombudet underteckna skrivelsen. Skicka i så fall med fullmakt.

 

MOBN § 57/2014

Tillägg till Miljö och Byggnadsnämndens delegering av beslutanderätt dnr