• No results found

anordna gasoltank. S 2018-172

, olovligt vidtagna åtgärder

Munkagård 1:1, anordna gasoltank. S 2018-172

§ 137

Munkagård 1:1, anordna gasoltank. S 2018-172

Bygglovsnämndens beslut

Bygglov beviljas med stöd av 2 kap och 9 kap 31 § plan- och bygglagen (PBL 2010:900).

Tekniskt samråd eller kontrollansvarig krävs inte i detta ärende.

Startbesked för att påbörja åtgärden godkänns med stöd av 10 kap 23 § PBL.

Med detta startbesked bestämmer bygglovsnämnden att kontrollplan diarieförd 2018-02-05 fastställs.

Handläggningsavgift: 9 592 kronor (faktureras separat).

Motivering av beslut

Den sökta åtgärden kan tillåtas med stöd av PBL 9 kap. 31 §:

Bygglov ska ges för en åtgärd utanför ett område med detaljplan, om åtgärden inte strider mot områdesbestämmelser, inte förutsätter planläggning enligt 4 kap. 2 eller 3 § och

uppfyller de krav som följer av 2 kap. och 8 kap. 3, 4, 9-11, 13, 17 och 18 §§ i de delar som inte har prövats i områdesbestämmelser. Lag (2014:900).

Bygglovsenheten bedömer att åtgärden uppfyller kraven i Plan- och bygglagen (2010:900) 2 kap, 8 kap och 9 kap enligt ovan.

Kända sakägare med flera har underrättats enligt 9 kap 25 § PBL men inte invänt mot förslaget.

Upplysningar

Bygglovet upphör att gälla, om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vinner laga kraft (PBL 9 kap 43 §).

Byggherren ansvarar för att bygg-, rivnings- och markåtgärder som byggherren utför eller låter utföra, genomförs i enlighet med de krav som gäller för åtgärden enligt PBL eller med beslut som meddelats med stöd av lagen (10 kap 5 § PBL).

Åtgärden kräver tillstånd från fastighetsägaren och från Räddingstjänsten.

Anmälan för samråd med Länsstyrelsen ska ske enligt miljöbalken 12 kap 6 §

__________________________________________________________________________________

Justering

44 (54)

Anläggningen får tas i bruk innan slutbesked har meddelats enligt 10 kap 4 § PBL.

Följande handlingar ska lämnas in till bygglovsnämnden som underlag för slutbesked:

• Verifierad kontrollplan

• Intyg om utförd lägeskontroll

Lägeskontroll beställs hos Metria minst tre veckor innan slutbesked begärs för att kunna ta byggnadsdelen i bruk. (telefonnummer: 0101-218768 e-post: falkenberg@metria.se Lägeskontroll faktureras av Metria.

Beskrivning av ärendet/övervägande

Ansökan avser placering av gasoltank i närheten av befintliga ekonomibyggnader. Gasolen ska används som bränsle i en ny spannmålstork.

Fastigheten är belägen utanför planlagt område och utanför sammanhållen bebyggelse. Den omfattas av kulturmiljöprogrammets område 26, Ramsjö. Gården, som har anor från medel- tiden, består av två äldre huvudbyggnader som står mittemot en u-formad ekonomibyggnad från 1870-talet. Strax väster om de äldre byggnaderna finns ett antal nyare ekonomibyggnader.

Gården är omgiven av stora ädellövträd. Merparten av området med lövträd ingår i

nyckelbiotopområde för skyddsvärda träd. Den ansökta platsen för tanken ligger i den norra delen av nyckelbiotopen, i närheten av de nya ekonomibyggnaderna.

Åtgärden innebär att mellan två äldre träd gjuts en betongplatta på en 3x10 m. På den fästs en liggande cistern som rymmer 34 m3.

Betongplattan är 45 cm tjock, varav 30 cm under jord. Enligt sökande behövs ingen särskild fyllning för att stärka bärförmågan under plattan. Cisternen kringgärdas av ett 2 m högt industristängsel. Mot väg och på tankens kortsidor finns påkörningsskydd i from av betong- block. Påfyllning av gasol sker från tankbil på befintlig asfalterad väg. Från tanken pumpas gasolen till spannmålstorken via en ledning som fram till vägkanten är ovan jord.

Det direkta ingreppet i nyckelbiotopen till följd av åtgärden är att ett antal lågt sittande grenar på träden närmast måste tas bort och grävning för betongplattan till ett djup av minst 30 cm.

Enligt broschyren ”Skydda träden vid arbeten” utgiven av Länsstyrelserna, ligger stora delar av trädens rotsystem relativt grunt, från strax under ytan och ner till en halv meter. Rotsystemet sträcker sig till ett avstånd av ca 15 ggr stammens diameter, vilket är utanför trädkronan.

Avståndet mellan träden är ca 18 m. Trädkronorna bedöms sträcka sig ca 6 m från stammen.

Delar av de två trädens rotsystem kommer att påverkas av åtgärden i de delar där grävning och betonggjutning sker.

I ärendet har yttranden begärts in från olika remissinstanser.

Länsstyrelsen bedömer att åtgärden är sådan att anmälan för samråd enligt miljöbalken, 12 kap.

6 § ska lämnas till länsstyrelsen. Vidare påtalar Länsstyrelsen risken för skador på rotsystem om marken under trädkronorna utsätts för marktryck från byggnadsverk eller fordon.

__________________________________________________________________________________

Justering

45 (54) /forts § 137/

Planenheten har lämnat två yttranden. Vad avser naturvärden har planchefen påpekat behovet av skydd för gamla grova träd som blir allt mer ovanliga. Vidare framförs att grävning i rotsystemet innebär att det skadas och att anläggning ovan mark kan skapa ett skadligt marktryck på rotsystemet. Därför bör ett skyddsavstånd 2 -5 m från trädkronan hållas vid den typen av åtgärder. Ur naturvårdssynpunkt bör ansökan därför avslås.

I det andra yttrandet från planenheten som avser placeringen av gasoltanken i ett kulturmiljösammanhang påtalar stadsarkitekten vikten av en varsam placering mellan befintliga träd. Åtgärden tillstyrks.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen påtalar sökandes ansvar att kontrollera eventuell prövningsplikt enligt miljöbalken vid ändring av verksamheten samt att kontakt bör tas med länsstyrelsen för eventuella åtgärder för att förebygga miljöolyckor.

Räddningstjänsten meddelar i sitt yttrande att den aktuella placeringen av gasoltanken hanteras av myndigheten enlig lag om brandfarliga explosiva varor. För tillståndet krävs inte att träd behöver avverkas.

Trafikverket meddelar att de inte har några invändningar mot den sökta åtgärden.

Kända sakägare med flera har underrättats enligt 9 kap 25 § PBL men inte invänt mot förslaget.

En sammantaget kan konstateras att åtgärden kommer att påverka två skyddsvärda träd inom biotopskydd. Med hänsyn till att påverkan endast sker på en mindre del av trädens rotsystem är det oklart om det innebär en skada som träden kan läka eller inte. Risken för bestående skada på en mindre del identifierade naturvärden måste ställas mot sökandes intresse, att på en begränsad tillgänglig yta uppföra en anläggning som är nödvändig för verksamheten.

__________

__________________________________________________________________________________

Justering

46 (54)

§ 138

Related documents