• No results found

strandskyddsdispens. Dnr S 2017-1154

, olovligt vidtagna åtgärder

Rävige 2:23, strandskyddsdispens. Dnr S 2017-1154

§ 138

Rävige 2:23, strandskyddsdispens. Dnr S 2017-1154

Bygglovsnämndens beslut

Dispens från strandskyddsbestämmelserna kan inte medges enligt miljöbalkens (MB) 7 kapitel 18 b§.

Handläggningsavgift: Betalt i tidigare ärende.

Motivering av beslut

Åtgärden att uppföra fyra nya enbostadshus inom strandskyddet för Ätraforsdammen uppfyller inte något av de särskilda skälen för dispens enligt MB 7 kap 18 c §. Läget inom strandskydd bidrar inte till landsbygdsutveckling på ett sätt som avgörande skiljer sig från vad som kan uppnås utanför strandskyddet. Vidare bedöms antalet nya hus vara för stort för att ärendet ska kunna prövas som enstaka hus i anslutning till befintliga bostadshus enligt 18 d §.

Upplysningar

Tillvägagångssätt vid eventuellt överklagande (se överklagandeanvisning).

Beskrivning av ärendet/övervägande

Ansökan avser avstyckning av 4 tomter á ca 2000 m2 för att bebyggas med enbostadshus.

Avsikten är att avstyckningarna ska möjligöra för de boende att ha mindre verksamheter som lager/ verkstad och kontor på sin fastighet. De tänkta fastigheterna omfattas av strandskyddet för Ätraforsdammen som är en reglerad kraftverksdamm. Som särskilt skäl för dispens anges i ansökan landsbygdsutveckling i strandnära läge.

Lokalisering av byggnaderna är inom LIS-område 04 Askome-Ätrafors-Okome, inom strandskyddet för Ätraforsdammen, på jordbruksmark i klass 3, ca 50 m från stranden.

Det aktuella området har i kommunens LIS-utredning ansetts lämpligt för bostäder då det ligger inom Falkenberg-Svenljunga stråket och nära kollektivtrafik. En utbyggnad bedöms kunna stärka Okome samhälle. Området består i huvudsak av åkermark och spridda gårdar och är relativt stort utan att omfatta någon tätare bebyggelse. Utredningens

rekommendation/bedömning är att det finns goda möjligheter till exploatering av flera platser av området, att områden med höga naturvärden är få och att den skyddande strandvegetationen som förekommer på flera ställen bör bevaras som ett visuellt skydd för ny bebyggelse.

Gemensamma anläggningar för vatten och avlopp bör anordnas vid exploatering.

Bygglovsnämnden har vid sitt sammanträde den 21 september 2017 beviljat dispens för den sökta åtgärden. Länsstyrelsen beslutade 2018-01-30 att upphäva detta beslut och återförvisa ärendet till kommunen för förnyad handläggning med hänvisning till att varken ansökan eller beslutet redovisade platsen för byggnaderna som ansökan avser, att det inte framgick på vilket sätt den sökta åtgärden bidrar till utveckling av landsbygden.

__________________________________________________________________________________

Justering

47 (54) /forts § 138/

Sökande har inkommit med komplettering av ansökan där de tänkta byggnaderna finns utplacerade. Sökande har också beskrivit sin önskan att kunna stycka av varsin tomt för de fyra döttrarna för åretrunt boende. Närheten till stranden anser man vara en förutsättning för banklån för nya bostadshus. De fyra nybyggena anser man ha ett sådant signalvärde att det i sig bidrar till en positivare befolkningsutveckling på landsbygden.

Genom att på platsen kombinera bostad med verksamhet i mindre skala tänker man sig att fler ska följa efter och bosätta sig i närområdet och etablera verksamheten inom olika hantverksyrken där.

Enligt kommunens översiktsplan är områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen områden där tillkomst av bostäder och/eller verksamheter kan prövas. Strandskyddets syften ska dock fortsatt vara tillgodosedda.

En av översiktsplanens fem strategier är att skapa förutsättningar för bebyggelseutveckling på landsbygden. De identifierade LIS-områden utgör en sådan förutsättning men kravet på detaljplaneläggning och respekt för strandskyddets syften gäller fortsatt.

En utbyggnad av fyra småhus är i linje med översiktsplanens strategi nr 5 att skapa

förutsättningar för bebyggelseutveckling på landsbygden. Åtgärden överensstämmer också med bedömningen för LIS-området, att det är lämpligt för bostadsbebyggelse.

För att avgöra om det är möjligt att medge strandskyddsdispens är det miljöbalkens bestämmelse om strandskydd som är avgörande. För att kommunen ska kunna ge dispens krävs att åtgärden inte strider mot strandskyddets syften och att minst ett av de särskilda skälen som finns angivna i lagstiftningen är relevant.

När prövningen gäller ett område för landsbygdsutveckling i strandnära läge får man utöver de särskilda skälen också beakta om ett strandnära läge bidrar till utvecklingen av landsbygden.

Det strandnära läget bör då innebära en sådan fördel för åtgärden att den främjar utvecklingen av landsbygden.

Vid en bedömning om dispens kan medges skall det prövas om byggnaden/byggnaderna kan placeras utanför strandskyddet. Även marken utanför strandskyddsområdet ägs av sökande och används idag för foderproduktion. Ur strandskyddssynvinkel är det möjligt att placera de planerade husen där. Det är svårt att hävda att läget inom strandskydd skulle innebära en sådan fördel för de nya husen att landsbygdsutvecklingen främjas mer än i ett läge utanför strandskyddet. Snarare är det uppförandet av nya permanentbostadshus som främjar landsbygdsutvecklingen.

För att bygga enstaka nya bostadshus med tillhörande komplementbyggnader i LIS-områden räknas det, enligt strandskyddsbestämmelserna, inte som särskilda skäl om husen bidrar till utvecklingen av landsbygden. I stället får man ta hänsyn till om huset eller husen ska byggas i anslutning till ett redan befintligt bostadshus.

Hur många hus som avses med enstaka är inte entydigt. Både ”husen” och ”huset” används i lagtexten. Ett rimligt antagande kan vara att det som högst kan handla om tre hus, eftersom fler nya hus innebär krav på detaljplan.

__________________________________________________________________________________

Justering

48 (54)

På platsen finns två befintliga hus med knappt 330 m avstånd från varandra. En tidigare, av kommunen beviljad, dispens för ett hus i läge motsvarande tomt 4, upphävdes av länsstyrelsen.

Motiveringen var att, trots att avståndet till befintligt bostadshus kunde bedömas uppfylla kriteriet för anslutning till befintlig bebyggelse, innebar topografin på platsen att husen inte skulle uppfattas som en enhet då visuell kontakt saknades. Dessutom ansåg länsstyrelsen att placeringen av tomten skulle hindra allmänhetens tillgänglighet landvägen till udden som ligger på grannfastigheten Gällsås 2:13, samtidigt som den nya bebyggelsen skulle verka avhållande för landstigning från sjösidan. Mark- och miljödomstolen ändrade inte

länsstyrelsens beslut.

De nu ansökta fyra husen ligger på ett inbördes avstånd av 40 – 50 m. Huset (1) närmast befintligt bostadshus har ett avstånd av 62 m från befintligt hus på fastigheten Gällsås 2:14.

Mellan nuvarande åkermark och byggnaderna på Gällsås 2:14 finns en gräsyta och viss buskvegetation. Marken är relativt plan. Med stöd av länsstyrelsens beslut i det tidigare ärendet uppfylls kriterierna vad gäller enstaka bostadshus i anslutning till befintlig bebyggelse enligt MB 7kap. 18 § d. Frågan om antal hus aktualiseras i denna ansökan då den gäller 4 st hus.

I ärendet tas jungfrulig mark i strandnära läge i anspråk för ny bebyggelse. Dessutom tillskapas ny sammanhållen bebyggelse bestående av totalt sex hus. Enligt PBL 4 kap. 2§ ska kommunen med en detaljplan pröva ett mark- eller vattenområdes lämplighet för bebyggelse för ny

sammanhållen bebyggelse om det behövs med hänsyn till omfattningen av bygglovspliktiga byggnadsverk.

En ytterligare förutsättning för att dispens skall kunna ges, är att åtgärden inte påverkar

strandskyddets syften. I den kompletterade ansökan redovisas byggnaderna placerade på rad ca 40 – 50 m från strandlinjen. En fripassage om drygt 20 m är markerad utmed den knappt 270 m långa sträckan som de tänkta avstyckade tomterna tar i anspråk. Strandområdet kan nås via en passage om ca 10 m:s bred mellan tomt nr 1 och befintlig bebyggd fastighet, Gällsås 2:14.

Allmänheten kommer fortsatt att ha tillgång till strandområdet men tillgängligheten begränsas då det finns stor risk att närheten till ny bebyggelsen kommer att ha en avhållande verkan.

Påverkan på växt- och djurlivet bedöms vara begränsad då området idag utgörs av åkermark.

Sammantaget kan konstateras att åtgärden inte kan anses uppfylla kraven för att dispens skall kunna ges, dels för att det inte kan visas att med placering inom strandskydd ges en sådan fördel att landsbygdutvecklingen främjas, dels för antalet hus är för stort för kunna bedömas som enstaka hus. Dessutom kan placeringen komma att verka avhållande för allmänheten att beträda strandområdet och därmed strida mot strandskyddets syfte.

Samråd i ärendet har skett med kommunekologen.

___________

__________________________________________________________________________________

Justering

49 (54)

§ 139

Esered 1:111, nybyggnad komplementbyggnad samt rivning av

Related documents