• No results found

Ansökan om förhandsbesked avseende tre enbostadshus på tilltänkta avstyckningar på fastigheten Holma XXXX

Sammanfattning

Ansökan avser förhandsbesked för nybyggnad av tre enbostadshus. Området ligger inom strandskyddat samt inom Gullmarens naturvårdsområde. Eftersom platsen ligger inom område som ska vara tillgängligt för allmänheten kan den ansökta inte tillåtas på platsen. Förvaltningens förslag till beslut är att ansökan ska avslås.

Förslag till beslut

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att avslå ansökan med stöd av 9 kap. 17 § samt 2 kap. 1, 2 och 4 § plan- och bygglagen (2010:900), PBL.

Ärendet

Fastighetsadress:

Sökande:

Adress:

Ansökan avser förhandsbesked för exploatering med tre enbostadshus. Platsen ligger inom Gullmarens naturvårdsområde och inom strandskyddat område enligt 7 kap. 3 § miljöbalken (MB). Platsen ligger även inom riksintresse för friluftsliv och naturvård enligt 3 kap. 6 § MB samt högexploaterad kust enligt 4 kap. 4 § MB.

Sökanden har meddelats att åtgärden kräver tillstånd enligt Gullmarens

naturvårdsområde och dispens från strandskyddet men har svarat att man önskar få sin ansökan om förhandsbesked prövad omgående.

Ärendet har skickats med remiss till miljöenheten. Miljöenheten anför bl.a. i sitt yttrande att området ligger inom ”kulturmiljö i kommunerna” och att samråd med Länsstyrelsen krävs enligt 12 kap. 6 § miljöbalken.

Miljöenheten tydliggör också att det i Länsstyrelsens beslut från 2012-02-15 nämns att Gullmarn och Stora Bornö ingår i ett område (R14) med särskilda restriktioner i Lysekils kommuns översiktsplan från 2006. Restriktionerna avser uppförande av nya byggnader och motsvarar i huvudsak restriktionerna i Gullmarens

naturreservat, dvs byggnader får inte uppföras utan tillstånd från Länsstyrelsen och endast om det finns särskilda skäl. Byggnader som behövs för jord -, skogsbruk eller fiske är undantagna. Det framgår också att kommunens generella uppfattning är att värdefulla naturmiljöer och rekreationsområden skall värnas och bevaras så lång möjligt från exploatering.

Förvaltningens synpunkter Lagstöd

Det framgår av 9 kap. 17 §, PBL att om den som avser att vidta en bygglovspliktig åtgärd begär det, ska byggnadsnämnden ge ett förhandsbesked i fråga om åtgärden kan tillåtas på den avsedda platsen.

Tjänsteskrivelse

Sid 2/3

Dnr

SBN 2021-000720

Det framgår av 2 kap 1 §, PBL att vid prövningen av frågor enligt denna lag ska hänsyn tas till både allmänna och enskilda intressen.

Det framgår av 2 kap. 2 §, PBL att vid planläggning och prövningen i ärenden om lov eller förhandsbesked enligt denna lag ska syfta till att mark- och vattenområden används för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov. Företräde ska ges åt sådan användning som från allmän synpunkt medför en god hushållning. Bestämmelserna om hushållning med mark- och vattenområden i 3 kap. och 4 kap. 1 - 8 §§ miljöbalken ska tillämpas.

Av 2 kap. 4 § framgår att vid planläggning och i ärenden om bygglov eller

förhandsbesked enligt denna lag får mark tas i anspråk för att bebyggas endast om marken från allmän synpunkt är lämplig för ändamålet.

Det framgår av 7 kap. 13 § Miljöbalken (MB) att strandskydd gäller vid havet och vid insjöar och vattendrag. Strandskyddet syftar till att långsiktigt

1. trygga förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområden, och

2. bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.

Enligt 3 kap. 6 § MB ska mark- och vattenområden som har betydelse från allmän synpunkt på grund av dess naturvärden eller med hänsyn till friluftslivet så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan skada naturmiljön. Behovet av grönområden i närheten av tätorter ska särskilt beaktas.

Bedömning

Någon prövning ska inte göras gentemot miljöbalkens bestämmelser om strandskydd och naturvårdsområdet. Dock ska syftet med dessa bestämmelser vägas in vid bedömningen om den ansökta åtgärden kan tillåtas på platsen.

Vid prövning av ett förhandsbesked utgör innebörden av ett områdesskydd enligt 7 kap. miljöbalken (strandskyddet) ett viktigt underlag vid bedömningen av markens lämplighet (se MÖD 2013:29). Även innebörden av andra områdesskydd ska tas i beaktande.

Av förarbetena till ÄPBL (prop. 1985/86:1, s. 454) framgår att i speciella fall kan aspekter som ska beaktas vid tillståndsgivning enligt en speciallag respektive PBL vara tämligen lika. Utgången av en prövning enligt speciallag bör tillmätas stor betydelse även vid prövningen enligt PBL.

Strandskyddet och riksintresset för friluftslivet innebär ett starkt skydd mot

privatisering av området. Innebörden av detta lagstadgade skydd är att man tydligt pekat ut att området ska vara tillgänglig för allmänheten. Området ska kunna beträdas och upplevas av allmänheten. Marken är därför inte lämplig för bebyggelse ur ett allmänt perspektiv. Fastighetsindelning och exploatering av området för ett privat ändamål kommer ha en avhållande effekt. Inte bara inom de tomter som tas i anspråk utan även för området som helhet, hamnen inkluderad.

Att bebygga området med bostäder strider därför mot 2 kap. 4 §, PBL.

Att använda området för bostadsändamål är inte heller lämpligt ur ett hushållningsperspektiv då det är beläget långt ifrån övrig bebyggelse och kommunikationer. Området består av skyddad natur, naturvårdsområde enligt miljöbalken och även denna bestämmelse innebär tydligt att restriktivitet ska råda mot nybyggnation. Att lokalisera tre nya bostäder på platsen innebär en negativ påverkan på naturvårdsområdet och är därför inte förenligt med

Tjänsteskrivelse

Sid 3/3

Dnr

SBN 2021-000720

hushållningsbestämmelserna i miljöbalken. Ansökan strider därmed mot 2 kap. 2 §, PBL.

Ansökan är inte förenlig med kommunens Översiktsplan då platsen enligt översiktsplanen ingår i område med särskilda restriktioner mot nybyggnad.

Sammanfattningsvis är bedömningen att platsen inte är lämplig för den ansökta åtgärden och att något positivt förhandsbesked därför inte kan ges.}

Christian Wrangmo

Tf. förvaltningschef Cecilia Segerstedt Bygglovsarkitekt Bilagor

Översiktskarta daterad 2021-10-25 Ansökan inkommen 2021-09-22 Situationsplan inkommen 2021-09-22

Remissyttrande från miljöenheten inkommit 2021-10-26 Foton

Beslutet skickas till Sökande