• No results found

6 Förutsättningar

6.3 Lokaler och reinvesteringar

Fördelning av reinvesteringsram

Reinvesteringsram tkr Prognos 2021 Budget 2022 Plan 2023 Plan 2024 Not

Samhällsbyggnadsnämnde

n 25,5 25,5 25,5 25,5

Summa 25,5 25,5 25,5 25,5

Reinvesteringsramen skall bekosta reinvesteringar i anläggningstillgångar för kommunens fastigheter, gator, vägar, kajer, hamnar och andra anläggningstillgångar i balansräkningen.

Samhällsbyggnadsnämndens reinvesteringsram följer avskrivningstakten och baseras på det år som investeringen aktiverades. Eftersom alla index ökar så blir återanskaffningsutgiften högre än anskaffningsvärdet. Detta bygger på underhållsskulden.

Förvaltningen arbetar med underhållsplaner för att skapa ett nuläge på alla anläggningar.

Det finns nu underhållsplaner för fastigheter, kajer, bryggor och gator.

6.4 Medarbetare

Förvaltningen hade 170 anställda den 31 augusti 2021. 163 personer är månadsavlönade tillsvidareanställda och 7 antal månadsavlönade visstidsanställda.

Sjukfrånvaron

Sjukfrånvaron per den 31 augusti 2021 var 8,2 %. Sjukfrånvaron är högre än vid jämförelse som redovisades för 2020 då sjukfrånvaron låg på 7,5 %. Det är svårt att ännu göra en djupare analys på detta med tanke på pandemin som varit under perioden och som

fortfarande påverkar oss. Det man kan konstatera är att service avdelningen, kost och städ, haft den högsta sjukfrånvaron i förvaltningen. Coronapandemin har inneburit att

medarbetare uppmanats att stanna hemma vid minsta symptom på sjukdom. Det är

sannolikt en mycket starkt bidragande orsak till att sjukfrånvaron ökat inom

samhällsbyggnadsförvaltningen. Kostverksamheten har under lång tid fått ställa om och anpassa sig för att stötta övriga förvaltningar på bästa sätt. Det har rört sig om utökad städning, stängda kök, ökning av kyld matdistribution och att hitta skyddsutrustning.

Personalen som inte haft möjlighet att arbeta hemma har arbetat hårt under lång tid och gjort fantastiska insatser. De har exponerats för smitta, stress och haft sämre möjligheter till återhämtning.

Personalförsörjning

Samhällsbyggnadsförvaltningen har tagit fram en kompetensförsörjningsplan. Planen visar förvaltningens nuläge, tydliggör kommande kompetensbehov samt visar planerade åtgärder och arbetssätt för att fylla kompetensbehovet på kort och lång sikt.

Samhällsbyggnadsförvaltningen har haft svårt att rekrytera medarbetare på flera olika befattningar, främst inom kostenheten och vissa tekniska yrken. Inom plan- och bygg

avdelningen samt tekniska avdelningen kommer fortfarande enstaka konsulter anlitas för att klara av uppdraget. Det man kan konstatera är att det idag är en större rörlighet på

arbetsmarknaden som innebär att anställda kanske inte stannar lika länge på sin tjänst.

Förvaltningen måste därför sätta fokus på att vara en attraktiv arbetsgivare i en kombination med att tänka nya sätt att möta kommande behov av kompetens. Genom samverkan och samordning mellan förvaltningarna, andra kommuner och övriga externa aktörer kan till exempel utbildningsinsatser och marknadsföring genomföras på ett mer effektivt sätt.

Arbetsmiljö

Förvaltningen arbetar ständigt med det systematiska arbetsmiljö arbetet (SAM). Analys och åtgärder utifrån resultatet av medarbetarenkäten är viktigt för att skapa en utvecklande och bra arbetsmiljö. Viktiga faktorer för en bra arbetsmiljö är bland annat bra stämning, tydliga mål, inflytande, lära sig nya saker och bra arbetsmiljö.

Arbetsmiljöutmaningarna under coronapandemin har sannolikt påverkat sjukfrånvaron under 2021 och kommer troligtvis att göra det en lång tid efter pandemin har klingat av. För att förebygga psykisk ohälsa och långtidssjukfrånvaro i pandemins spår har kommunen utökat möjligheten till krisstöd och som alltid kan företagshälsovården vara ett stöd.

Under 2018 påbörjade Serviceavdelningen projektet kring heltidsresan. Heltidsresan pågår fortfarande. Avtalet innehåller flera delar som syftar till ökat heltidsarbete. I avtalets allmänna bestämmelser slås fast att tillsvidareanställningar på heltid ska eftersträvas vid nyanställning. Krav ställs också på arbetsgivaren att ta fram en plan för hur heltidsarbetet ska öka.

6.5 Ekonomi

Den aktuella ekonomiska situationen efter uppföljning 3, 2021

Per augusti månad visar Samhällsbyggnadsnämndens resultat en positiv avvikelse mot budget på 4,9 mnkr. Detta resultat är dock tillfälligt på grund av taxor och avgifter som kommer in på sommaren. Nämnden har också en rad beställda underhållsarbeten som kommer att genomföras under hösten. Prognosen för året är - 1 mnkr mot budget.

Under året har förvaltningen brottats med en del personalomsättning som påverkar verksamhetens mål och uppdrag. Detta leder i vissa fall till konsultkostnader och uteblivna intäkter.

Resultatet för gästhamnen är +1 mnkr mot budget. Det beror på att intäkter från gästhamnar och husbilar kommer in främst på sommaren, samt att dessa ökat mer än förväntat p.g.a.

Corona och den s.k. "hemestertrenden". Småbåtshamnarna prognostiserar totalt en avvikelse från budget på -0,4 mnkr, som dock är en förbättring jämfört med föregående år då

underskottet var -1 mnkr.

Underskottet beror framförallt på höga kostnader för underhåll som sin tur beror på att

anläggningarna sedan många år är eftersatta. Men också att vi dras med höga driftskostnader för bl.a. sophantering och el. Dessutom släpar intäkterna efter då taxorna för hemmahamnar inte justerats sedan 2014. Även taxor för gästhamnen ligger på den lägre skalan jämfört med andra kommuner.

SML-IT har fortsatt svårt med olika komponentbrister på framförallt bärbara produkter.

Produktions och leveranstider är svåra att få översikt på då tillverkarna har en ojämn

inleverans av komponenter. En licensrevision genomfördes inför nytt avtal från och med juli, Vilket kommer att påverka budgeteringen inför 2022.

Gata & Parkenheten har historiskt brottats med underskott och 2021 väntas enheten hamna på -1,4 mnkr i underskott. Detta kan jämföras med -2,4 mnkr för 2020. Efter ekonomiska analyser har konstaterats att verksamheten är låst i många fasta kostnader, bland annat skötsel- och belysningsavtalet med LEVA samt att det uppstått akuta kostnader på grund av skyfallet den 30 juli. Att ta bort snöröjning av enskilda vägar var en del av vår handlingsplan för budget i balans men det finns i nuläget ingen politisk vilja att ta bort detta uppdrag.

Konsekvensen blir nu att detta kommer att ställas mot övrig drift inom gata och park.

Under perioden har ett nytt avtal för parkeringsövervakning börjat gälla och en ny

betalparkering har anlagts på Skaftö. Detta leder till minskade kostnader och ökade intäkter på totalt 700 tkr. Detta har förbättrat prognosen något från början av året.

Fastighetsenheten har en budget i balans. Att notera är dock att underhållsnivån är på en sådan nivå att de kommande åren kommer att kräva ett flertal större

reinvesteringar/underhåll och nyinvesteringar för att kunna höja nuvarande standard på vissa fastigheter. Det finns också lagstadgade krav, främst inom brandskydd som kräver personella och ekonomiska resurser 2021 och 2022.

Befintligt fastighetsbestånd har stor effektiviseringspotential, men kommer att behöva betydande investeringar för att ge driftmässiga och ekonomiska fördelar på längre sikt. En rad rivningar av mindre fastigheter har gjorts, bland annat E-huset på Gullmarsskolan och dessa rivningskostnader är tagna ur Fastighetsenhetens driftbudget.

Serviceavdelningen har under hela året arbetat med att minska kostnader enligt framarbetad åtgärdsplan, Kompensation för höga sjuklönekostnader bidrar till nuvarande resultat

+2 mkr. Avdelningen har haft två vakanta tjänster inom ledning under året, en samordnare och en enhetschef. Samordnaren är nu tillsatt from september men chefstjänsten kommer ersättas med en verksamhetsutvecklare. Dessa vakanta tjänster bidrar till att vi inte kunnat utveckla i den utsträckning som önskats samt att vårt ekonomiska resultat ser bättre ut än det egentligen skulle ha gjort.

Serviceavdelningen har från 1 september 2020 gjort en omorganisation där kost och städ fördelas till var sin enhet men fortfarande under samma avdelning. Den nya organisationen blev resultatet av en längre tids utvärdering av hela verksamheten. Utvärderingen visade på att för att kunna öka effektiviteten och klara av kommande utmaningar, förväntningar och utvecklingsmål så behövde en ny struktur för organisationen ta form.

Plan- och bygg-avdelningen genomgår ett betydande generationsskifte och detta i

kombination med sjukskrivningar och flera tjänstledigheter har lett till en underbemanning.

För att upprätthålla verksamhetsuppdraget har avdelningen tagit in konsulter inom Bygg och MEX. Detta har lett till ökade kostnader. Plan har minskade intäkter på grund av lägre bemanning och därför inte kunnat handlägga så många planer som man budgeterat. Detta leder till lägre intäkter är vad som varit budgeterat. Prognosen är -700 för hela avdelningen men det finns fortfarande en osäkerhet i prognosen åt båda håll.