• No results found

Användargränssnitt

In document ESET SMART SECURITY 6 (Page 82-86)

Avsnittet Användargränssnitt gör det möjligt att konfigurera hur programmets GUI (grafiskt användargränssnitt) beter sig.

Använd verktyget Grafik för att justera programmets utseende och effekterna som används.

Genom att konfigurera Varningar och meddelanden går det att ändra beteendet vid varningar om upptäckta hot och systemmeddelanden. Det går att anpassa dessa till dina behov.

Väljer du att inte visa en del meddelanden, visas de i området Dolda meddelandefönster Här går det att kontrollera deras status, visa fler detaljer eller ta bort dem från detta fönster.

För att tillhandahålla maximal säkerhet för säkerhetsprogrammet går det att förhindra obehöriga ändringar genom att lösenordsskydda inställningarna med verktyget Inställningar för åtkomst.

Kontextmenyn visas när du högerklickar på ett objekt. Använd detta verktyg för att integrera kontrollelementen i ESET Smart Security i kontextmenyn.

Spelläget är praktiskt för användare som vill arbeta med ett program utan att avbrytas. Popup-fönster, schemalagda aktiviteter och andra komponenter som kan sänka prestanda spärras i spelläget.

4.7.1 Grafik

Konfigurationsalternativen för användargränssnittet i ESET Smart Security justerar programmet så att det passar dina behov. Dessa konfigurationsalternativ är tillgängliga på trädet Avancerade inställningar genom att expandera Användargränssnitt och klicka på Grafik.

I avsnittet Element i användargränssnitt bör alternativet Grafiskt användargränssnitt inaktiveras om de grafiska elementen gör datorn långsammare eller orsakar andra problem. Användare med nedsatt syn bör också inaktivera det grafiska gränssnittet eftersom det kan komma i konflikt med specialprogram för uppläsning av text som visas på skärmen.

Inaktivera ESET Smart Security startbild genom att avmarkera alternativet Visa startbild vid start.

Aktivera alternativet Ange aktivt kontrollelement som gör att det element som befinner sig under muspekarens aktiva yta markeras. Det markerade elementet aktiveras med ett musklick.

Aktivera användning av animerade ikoner för att visa olika åtgärdsförlopp genom att välja Använd animerade ikoner för status angivelse.

Om du vill att programmet ska spela ett ljud om en viktig händelse inträffar, välj Använd ljudsignal. Observera att ljudet endast spelas när en genomsökning av datorn körs eller har slutförts.

4.7.2 Varningar och meddelanden

Avsnittet Varningar och meddelanden under Användargränssnitt gör det möjligt att konfigurera hur varningar om hot och systemmeddelanden (t.ex. meddelanden om utförd uppdatering) hanteras av ESET Smart Security. Det går även att ange visningstid samt transparensnivån på systemmeddelanden (gäller endast de system som stöder systemmeddelanden).

Avmarkera kryssrutan intill Visa varningar för att stänga alla varningsfönster. Detta är endast lämpligt i vissa situationer. Vi rekommenderar att detta alternativ ställs in på aktiverat (standardinställning).

Meddelanden på skrivbordet är endast informativa och kräver ingen åtgärd från användaren. De visas i

meddelandefältet längst ned till höger på skärmen. Aktivera visning av Meddelanden på skrivbordet genom att välja Visa meddelanden på skrivbordet. Mer detaljerade alternativ, som t.ex. hur länge meddelandena ska visas och fönstrens genomskinlighet, kan du ändra genom att klicka på Konfigurera meddelanden.... Förhandsgranska hur meddelandena kommer att se ut genom att klicka på Förhandsgranska. Dölj meddelanden när du kör ett program i helskärmsläge genom att välja Visa inte meddelanden när program körs i helskärmsläge.

Vill du att popup-fönster stängs automatiskt efter en viss tid, markera Stäng meddelanderutor automatiskt efter (sek.). Stänger användaren inte själv varnings- och meddelandefönster, stängs de automatiskt efter den angivna tiden.

Klicka på Avancerade inställningar... för ytterligare inställningsalternativ för Varningar och meddelanden.

4.7.2.1 Avancerade inställningar

Välj allvarlighetsnivå för visade varningar och meddelanden på rullgardinsmenyn Minsta omfång för händelser som ska visas.

Diagnostik - loggar information som behövs för att fininställa programmet och alla poster ovan.

Information - loggar alla informationsmeddelanden, inklusive framgångsrika uppdateringar och alla poster ovan.

Varningar - registrerar kritiska fel och varningsmeddelanden.

Fel - Fel som "Fel när filen hämtades" och kritiska fel registreras.

Kritiska - loggar endast kritiska fel (fel vid start av antivirusskyddet, Personlig brandvägg, osv.).

Den sista funktionen i detta avsnitt konfigurerar mottagare av meddelanden i ett system med flera användare. På system med flera användare ska meddelanden visas på följande användares skärm anger en användare som får systemmeddelanden och andra meddelanden på system som tillåter att flera användare ansluter samtidigt. I vanliga fall är detta system- eller nätverksadministratören. Alternativet är användbart på i synnerhet terminalservrar, under förutsättning att alla systemmeddelanden skickas till administratören.

4.7.3 Dolda meddelandefönster

Om Visa inte det här meddelandet igen valdes för ett meddelandefönster (varningsfönster) som visats tidigare finns det på listan med dolda meddelandefönster. Åtgärder som nu utförs automatiskt visas i kolumnen Bekräfta.

Visa - visar en förhandsgranskning av meddelandefönster som inte visas för närvarande och för vilka en automatisk åtgärd konfigurerats.

Ta bort - tar bort objekt från listan Dolda meddelanderutor. Alla meddelandefönster som tagits bort från listan kommer att visas igen.

4.7.4 Inställningar för åtkomst

ESET Smart Security-inställningarna är en viktig del i din säkerhetspolicy. Obehöriga ändringar kan potentiellt äventyra systemets stabilitet och skydd. Lösenordsskydda inställningsparametrarna från huvudmenyn genom att klicka på Inställningar > Öppna avancerade inställningar... > Användargränssnitt > Inställningar för åtkomst, välja Lösenordsskydda inställningar och klicka på Ange lösenord.... Observera att lösenordet är skiftlägeskänsligt.

Kräv fullständig administratörsbehörighet för begränsade administratörskonton - välj det här alternativet för att uppmana den aktuella användaren (om användaren inte har administratörsbehörighet) att ange användarnamn och lösenord på admininstratörsnivå vid ändring av vissa systemparametrar (liknande Kontroll av användarkonto (UAC) i Windows Vista och Windows 7). Dessa ändringar innefattar att inaktivera skyddsmoduler eller att stänga av

brandväggen. På Windows XP-datorer där UAC är avstängt, finns alternativet Kräv administratörsbehörighet (system utan UAC-stöd) tillgängligt.

Visa dialogrutan tidsgräns för skydd - Välj detta alternativ för ett dialogfönster som visar kvarvarande tid med inaktiverat skydd varje gång du inaktiverar skyddet temporärt på programmenyn eller i avsnittet ESET Smart Security

> Inställningar.

4.7.5 Programmeny

Programmets huvudmeny innehåller en del av de viktigaste inställningsalternativen och funktionerna.

Ofta använd - visar de ofta använda delarna av ESET Smart Security. Dessa går att nå snabbt på programmets meny.

Inaktivera skydd temporärt - visar bekräftelsedialogrutan som inaktiverar Skydd mot virus och spionprogram som skyddar mot skadliga angrepp på systemet genom att kontrollera filer och webb- och e-postkommunikation. Använd kryssrutan Fråga inte igen för att undvika meddelandet i framtiden.

Rullgardinsmenyn Tidsintervall visar tidsperioden när skyddet mot virus och spionprogram är inaktiverat.

Blockera nätverk - den personliga brandväggen blockerar all utgående / inkommande nätverks- och Internettrafik.

Inaktivera brandvägg temporärt - inaktiverar brandväggen. Se kapitlet Systemintegrering av Personlig brandvägg för ytterligare information.

Avancerade inställningar... - välj detta alternativ för att öppna trädet Avancerade inställningar. Det finns även andra sätt att öppna det, som att trycka på tangenten F5 eller genom att gå till Inställningar > Öppna avancerade

inställningar....

Loggfiler - loggfilerna innehåller information om viktiga programhändelser som har inträffat och ger en översikt över upptäckta hot.

Återställ fönsterlayout - återställer ESET Smart Security fönsterlayout till standardstorlek och standardplacering på bildskärmen.

Produktaktivering... - Välj det här alternativet om du inte har aktiverat din ESET-säkerhetsprodukt, eller anger produktaktiveringsuppgifter igen efter att licensen har förnyats.

Om - ger systeminformation och visar den installerade versionen av ESET Smart Security och de installerade programmodulerna. Här finns även licensens utgångsdatum och information om operativsystemet och systemresurserna.

4.7.6 Kontextmeny

Kontextmenyn visas när du högerklickar på ett objekt. Menyn visar alla alternativ som du kan utföra på objektet.

Det går att integrera kontrollelementen i ESET Smart Security i kontextmenyn. Det finns mer detaljerade

inställningsalternativ för funktionen i trädet Avancerade inställningar, under Användargränssnitt > Kontextmeny.

Integrera i kontextmenyn - integrera kontrollelementen i ESET Smart Security i kontextmenyn.

Följande alternativ finns på rullgardinsmenyn Typ av meny:

Fullständig (genomsök först) - aktiverar alla kontextmenyalternativ. Huvudmenyn visar alternativet Genomsök med ESET Smart Security.

Fullständig (rensa först) - aktiverar alla kontextmenyalternativ. Huvudmenyn visar alternativet Rensa med ESET Smart Security.

Endast genomsökning - endast alternativet Genomsökning med ESET Smart Security visas på kontextmenyn.

Endast rensning - endast alternativet Rensa med ESET Smart Security visas på kontextmenyn.

4.7.7 Spelläge

Spelläge är en funktion för användare som kräver oavbruten användning av sina program och inte vill bli störda av popup-fönster och vill minska belastningen på processorn. Spelläge går även att använda under presentationer som inte går att avbryta med antivirusaktiviteter. Genom att aktivera funktionen, inaktiveras alla popup-fönster och schemaläggarens aktivitet stoppas helt. Systemskyddet körs fortfarande i bakgrunden men kräver inte

användaråtgärder.

Det går att aktivera och inaktivera Spelläge i programmets huvudfönster genom att klicka på Inställningar > Dator och sedan Aktivera under Spelläge eller att aktivera Spelläge i trädet Avancerade inställningar (F5) genom att expandera Användargränssnitt, klicka på Spelläge och välja kryssrutan intill Aktivera spelläge. Aktivring av spelläget är en potentiell säkerhetsrisk och skyddsstatusikonen i aktivitetsfältet blir orange och visar en varning. Du ser även denna varning i programmets huvudfönster där Spelläge är aktiverat i orange.

Genom att markera kryssrutan Aktivera spelläge automatiskt när program körs i helskärmsläge, startar spelläge när du startar ett program i helskärm och avslutas automatiskt när du stänger programmet. Detta är användbart för att starta spelläget direkt efter ett spel startar, ett program i helskärm öppnar eller när en presentation startar.

Det går även att välja Inaktivera automatiskt efter X minuter genom att markera kryssrutan och ange tiden efter vilken Spelläge automatiskt inaktiveras (standardvärde är 1 minut).

OBS! Om Personlig brandvägg är i interaktivt läge och spelläget aktiveras kan du få problem att ansluta till Internet.

Detta kan vara ett problem om du startar ett spel som ansluter till Internet. Normalt ombeds du att bekräfta en sådan åtgärd (on inga kommunikationsregler eller undantag har definierats), men användarinteraktion är inaktiverat i spelläget. Lösningen är att definiera en kommunikationsregel för varje program som kan komma i konflikt med detta eller att använda ett annat filtreringsläge i Personlig brandvägg. Kom ihåg att om spelläge är aktiverat och du går till en webbsida eller ett program som kan vara en säkerhetsrisk kanske den blockeras, men du ser ingen förklaring eller varning eftersom användarinteraktion är inaktiverad.

In document ESET SMART SECURITY 6 (Page 82-86)