• No results found

Skydd mot nätfiske

In document ESET SMART SECURITY 6 (Page 58-62)

4.3 Webb och e-post

4.3.4 Skydd mot nätfiske

Termen nätfiske (phishing) definierar en kriminell teknik där användare manipuleras att lämna ifrån sig konfidentiell information. Nätfiske används ofta för att få tillgång till känsliga data som bankkontonummer, PIN-koder och annat.

Läs mer om denna aktivitet i ordlistan. ESET Smart Security tillhandahåller skydd mot nätfiske, webbsidor kända för att distribuera sådant går att blockera.

Vi rekommenderar starkt att du aktiverar Skydd mot nätfiske i ESET Smart Security. Detta alternativ hittar du i Avancerade inställningar (F5) genom att gå till Webb och e-post > Skydd mot nätfiske.

Läs även följande artikel i ESET kunskapsbas för en uppdaterad och mer utförlig version av denna hjälpsida.

Öppna en webbplats med nätfiske

När du öppnar en webbplats med nätfiske visas följande dialogfönster i din webbläsare. Genom att klicka på Fortsätt till webbplatsen (rekommenderas inte) får du åtkomst till webbplatsen utan ett varningsmeddelande.

OBS! Potentiella nätfiskewebbplatser som har vitlistats upphör som standard efter flera timmar. Tillåt en webbplats permanent genom att använda verktyget URL-adressbehandling. I Avancerade inställningar (F5), klickar du på Webb och e-post > Webbåtkomstskydd > URL-adressbehandling och på rullgardinsmenyn URLadressbehandling väljer du Lista över tillåtna adresser och lägger till webbplatsen på listan.

Rapportera nätfiske

Länken Rapportera en webbplats med nätfiske gör det möjligt att rapportera en webbplats med nätfiske/skadlig kod till ESET för analys.

OBS! Innan du skickar en webbplats till ESET, kontrollera att den uppfyller ett eller flera av följande villkor:

webbplatsen är inte alls identifierad,

webbplatsen är felaktigt identifierad som ett hot. I detta fall, se länken Ta bort en nätfiskewebbplats.

Det går även att skicka webbplatsen med e-post. Skicka e-postmeddelandet till samples@eset.com. Kom ihåg att använda en beskrivande ämnesrad och ta med så mycket information som möjligt om filen (t.ex. webbplatsen där du hänvisades, hur du hörde om den osv.).

4.4 Föräldrakontroll

Modulen Föräldrakontroll gör det möjligt att konfigurera inställningar för föräldrakontroll, vilken ger föräldrar

automatiska verktyg för att skydda sina barn och ställa in begränsningar för användning av enheter och tjänster. Målet är att förhindra att barn och ungdomar får åtkomst till sidor med olämpligt eller skadligt innehåll.

Föräldrakontroll gör det möjligt att blockera webbsidor med potentiellt stötande innehåll. Det går även att blockera åtkomst till upp till 40 fördefinierade webbplatskategorier och över 140 underkategorier.

Aktivera Föräldrakontroll för ett visst användarkonto genom att följa stegen nedan:

1. Föräldrakontroll är inaktiverad som standard i ESET Smart Security. Det finns två sätt att aktivera föräldrakontroll:

o Klicka på Inaktiverad i fönstret Inställningar från programmets huvudfönster och ändra status för Föräldrakontroll till Aktiverad.

o Tryck på F5 för att öppna trädet Avancerade inställningar, välj Föräldrakontroll and och markera sedan kryssrutan intill Integrera med systemet.

2. Klicka på Inställningar > Föräldrakontroll i programmets huvudfönster. Även om Aktiverad visas intill

Föräldrakontroll, måste du konfigurera föräldrakontrollen för önskat konto genom att klicka på Ej definierad. I fönstret för kontoinställningar anger du ålder för att avgöra nivån för åtkomst och rekommenderad ålder enligt webbsidorna. Föräldrakontroll aktiveras nu för det angivna användarkontot. Klicka på Inställningar... under ett kontonamn för att anpassa kategorier du vill tillåta eller blockera på fliken Filtrering av innehåll på webbsida. Tillåt eller blockera anpassade webbsidor som inte passar in i en kategori genom att klicka på fliken Blockerade och tillåtna

webbsidor.

Om du klickar på rubriken Föräldrakontroll i fönstret Inställningar i ESET Smart Security huvudfönster delas huvudfönstret upp i tre avsnitt.

1. Föräldrakontroll

Efter att du har avmarkerat Aktverad till höger visas fönstret Inaktivera skydd temporärt. Här går det att ställa in tidsintervallet under vilket skyddet är inaktiverat. Detta alternativ ändras till Inaktiverad och följande inställningar döljs.

Det är viktigt att skydda inställningarna i ESET Smart Security med ett lösenord. Lösenordet går att ställa in i avsnittet Inställningar för åtkomst. Om inget lösenord anges visas en varning under alternativet Föräldrakontroll - Lösenord krävs för Avancerade inställningar för att skydda föräldrakontroll från ändringar och Ange lösenord... visas. De inställda begränsningarna i Föräldrakontroll påverkar endast standardanvändarkonton. Eftersom en administratör kan åsidosätta begränsningarna har de ingen verkan.

HTTPS-kommunikation (SSL) filtreras inte som standard. Därför kan Föräldrakontroll inte blockera webbsidor som börjar med https://. Aktivera den här funktionen genom att välja Aktivera intill varningsmeddelandet Filtrering av krypterade (HTTPS) webbplatser är inte aktiverad eller välj Genomsök alltid SSL-protokoll i konfigurationsavsnittet Avancerade inställningar > Webb och e-post > Protokollfiltrering > SSL.

Obs! Föräldrakontroll kräver innehållsfiltrering av programprotokoll, kontroll av HTTPS-protokoll och

systemintegrering av Personlig brandvägg för att fungera normalt. Alla dessa funktioner är aktiverade som standard.

2. Windows-användarkonton

Har du skapat en roll till ett befintligt konto visas det här med attributet Aktiverad. Klicka på Aktiverad för att växla Föräldrakontroll för kontot. Klicka på Inställningar... under ett aktivt konto för att visa en lista med tillåtna kategorier webbsidor för kontot och blockerade och tillåtna webbsidor.

Viktigt: Skapa ett nytt konto (t.ex. till ett barn) med följande anvisningar för Windows 7 och Windows Vista:

1. Öppna Användarkonton genom att klicka på Start-knappen (placerad i skrivbordets nedre vänstra hörn), klicka på Kontrollpanelen och klicka sedan på Användarkonton.

2. Klicka på Hantera ett annat konto. Ombeds du att ange ett administratörslösenord eller bekräftelse, skriv in lösenordet och bekräfta.

3. Klicka på Skapa ett nytt konto.

4. Skriv in ett namn på användarkontot, klicka på en kontotyp och klicka sedan på Skapa konto.

5. Öppna fönstret Föräldrakontroll igen genom att klicka på Inställningar > Föräldrakontroll i ESET Smart Security huvudfönster.

3. Det sista avsnittet innehåller två alternativ

Ställ in undantag för webbsida... - detta är ett snabbt sätt att ställa in ett undantag för en webbsida för det valda kontot. Ange webbsidans adress i fältet URL och välj kontot på listan nedan. Om du markerar kryssrutan Blockera, blockeras webbsidan för detta konto. Om du lämnar kryssrutan omarkerad tillåts webbsidan.

Undantag som definieras här överordnas de valda kontots definierade kategorier. Om kontot till exempel har

kategorin Nyheter blockerad, men om du definierade en tillåten nyhetssida som ett undantag kan kontot öppna den tillåtna webbsidan. Det går att kontrollera ändringar som gjorts här i avsnittet Blockerade och tillåtna webbsidor.

Visa logg - visar en detaljerad logg för aktiviteten i Föräldrakontroll (blockerade sidor, kontot för vilken sida

blockerades, orsak osv.). Det går även att filtrera den här loggen med villkor du väljer genom att klicka på Filtrera....

In document ESET SMART SECURITY 6 (Page 58-62)