• No results found

Inställning av uppdateringar

In document ESET SMART SECURITY 6 (Page 66-70)

4.5 Uppdatera programmet

4.5.1 Inställning av uppdateringar

Inställningsalternativen för uppdatering finns tillgängliga i trädet Avancerade inställningar (tangenten F5) genom att klicka på Uppdatera > Uppdatering. Detta avsnittet anger information om uppdateringskällan, t.ex.

uppdateringsservrar och deras autentiseringsuppgifter. Som standard är rullgardinsmenyn Uppdateringsserver inställd på Välj automatiskt så att uppdateringsfilerna hämtas automatiskt från ESET-servern med minsta nätverkstrafik.

Det är viktigt att all uppdateringsinformation anges korrekt så att uppdateringarna hämtas. Om du använder en brandvägg, kontrollera att programmet kan kommunicera med Internet (dvs. HTTP-kommunikation).

Den aktuella uppdateringsprofilen visas i rullgardinsmenyn Vald profil. Klicka på Profiler... för att skapa en ny profil.

Autentisering för uppdateringsservrar baseras på det Användarnamn och Lösenord som skapades och skickades till dig efter köpet. Som standard krävs ingen verifiering och fälten Användarnamn och Lösenord är tomma.

Testläges uppdateringar (alternativet Testläge) är uppdateringar som har genomgått grundlig intern testning och snart är allmänt tillgängliga. Du kan dra fördel av att ha tillgång till de senaste identifieringsmetoderna och

korrigeringarna genom att aktivera testläge. Testläget är inte alltid stabilt och FÅR INTE användas på

produktionsservrar och arbetsstationer där maximal åtkomst och stabilitet krävs. En aktuell lista med moduler finns i Hjälp och support > Om ESET Smart Security. Vi rekommenderar att vanliga användare inte ändrar

standardalternativet Vanlig uppdatering.

Klicka på knappen Inställningar... intill Avancerade uppdateringsinställningar för att visa ett fönster med avancerade uppdateringsalternativ.

Har du problem med en uppdatering, klicka på Rensa för att ta bort tillfälliga uppdateringsfiler.

Visa inte meddelande om slutförd uppdatering - stänger av systemmeddelanden som visas i nedre högra hörnet på skärmen. Det kan vara bra att använda det här alternativet om du använder ett fullskärmsprogram eller ett spel.

Observera att Spelläge stänger av alla meddelanden.

4.5.1.1 Uppdateringsprofiler

Uppdateringsprofiler skapas för olika uppdateringskonfigurationer och -aktiviteter. Att skapa uppdateringsprofiler är särskilt användbart för mobila användare som behöver skapar en alternativ profil för anslutningsegenskaper till Internet som regelbundet ändras.

Rullgardinsmenyn Vald profil visar den aktuella profilen, inställd på Min profil som standard. Skapa en ny profil genom att klicka på knappen Profiler och sedan på Lägg till... och ange sedan ett eget Profilnamn. När skapar en ny profil går det att kopiera inställningar från en befintlig profil genom att välja den på rullgardinsmenyn Kopiera inställningar från profil.

I fönstret med profilinställningar går det att ange till vilken uppdateringsserver programmet ansluter eller lägga till en ny server. Listan med befintliga uppdateringsservrar finns i rullgardinsmenyn Uppdateringsserver. Lägg till en ny uppdateringsserver genom att klicka på Redigera... i avsnittet Uppdateringsinställningar för vald profil och sedan på knappen Lägg till.

4.5.1.2 Avancerade uppdateringsinställningar

Visa Avancerade uppdateringsinställningar genom att klicka på knappen Inställningar. Avancerade uppdateringsinställningar inkluderar konfiguration av Uppdateringsläge, HTTP-proxy och LAN.

4.5.1.2.1 Uppdateringsläge

Fliken Uppdateringsläge innehåller alternativ för programkomponentuppdateringen. Det går att ange hur programmet reagerar när en ny uppgradering av en programkomponent finns tillgänglig.

Genom uppgraderingen av programkomponenter tillkommer nya funktioner eller ändringar i funktioner som fanns redan i tidigare versioner. Den kan utföras automatiskt utan att du behöver göra något, eller så kan du välja att få ett meddelande. När en programkomponentuppdatering har installerats kan du behöva starta om datorn. I avsnittet Uppdatering av programkomponenter visas tre alternativ:

Uppdatera aldrig programkomponenter - Uppdatering av programkomponenter utförs inte. Det här alternativet är lämpligt för serverinstallationer, eftersom servrar vanligtvis bara kan startas om vid underhåll.

Uppdatera alltid programkomponenter - En uppdatering av programkomponenter hämtas och installeras automatiskt. Kom ihåg att en omstart av datorn kan bli nödvändig.

Fråga innan programkomponenter hämtas - standardalternativet. Du ombeds att bekräfta eller avvisa uppdatering av programkomponenter när de blir tillgängliga.

Efter en uppdatering av programkomponenter är det nödvändigt att starta om datorn för att få full funktionalitet i alla moduler. I avsnittet Starta om efter uppgradering av programkomponenter går det att välja ett av följande

alternativ:

Starta aldrig om datorn - du ombeds inte att starta om datorn även om det är nödvändigt. Observera att vi inte rekommenderar detta eftersom din dator kanske inte fungerar korrekt förrän du har startat om den.

Erbjud omstart av datorn vid behov - standardalternativet. Efter en programkomponentuppdatering får du frågan om du vill starta om datorn i ett dialogfönster.

Starta om datorn utan meddelande vid behov - vid en programkomponentuppgradering startas din dator om (om det krävs).

OBS! Val av det lämpligaste alternativet beror på arbetsstationen där inställningarna tillämpas. Lägg märke till att det finns skillnader mellan arbetsstationer och servrar. Om du startar om servern automatiskt efter en

programuppgradering kan du orsaka allvarliga skador.

Om alternativet Fråga innan uppdatering hämtas markerats, visas ett meddelande när en ny uppdatering är tillgänglig.

Om uppdateringsfilens storlek är större än angivet i Fråga om en uppdateringsfil är större än, visar programmet ett meddelande.

Alternativet Sök regelbundet efter senaste produktversion aktiverar den schemalagda aktiviteten Regelbunden sökning efter senaste produktversion (se Schemaläggaren).

4.5.1.2.2 Proxyserver

Öppna proxyserverns inställningsalternativ för en given uppdateringsprofil genom att klicka på Uppdatera i trädet Avancerade inställningar (F5) och klicka sedan på knappen Inställningar... till höger om Avancerade

uppdateringsinställningar. Klicka på fliken HTTP-proxy och välj ett följande tre alternativ:

Använd globala inställningar för proxyserver Använd inte proxyserver

Anslutning via en proxyserver

Välj alternativet Använd globala inställningar för proxyserver för att använda proxyserverns konfigurationsalternativ som redan angivits på grenen Verktyg > Proxyserver i trädet Avancerade inställningar.

Välj alternativet Använd inte proxyserver för att ange att ingen proxyserver används för att uppdatera ESET Smart Security.

Alternativet Anslutning via en proxyserver ska väljas om:

En annan proxyserver ska användas för att uppdatera ESET Smart Security än den proxyserver som anges i de globala inställningarna (Verktyg > Proxyserver). I så fall måste inställningarna anges här: Proxyserveradress, Port, plus Användarnamn och Lösenord till proxyserver om detta krävs.

Proxyserverns inställningar ställdes inte in globalt, utan ESET Smart Security ansluter till en proxyserver för uppdateringar.

Datorn är ansluten till Internet via en proxyserver. Inställningarna tas från Internet Explorer under

programinstallationen, men om de ändras senare (till exempel om du ändrar din leverantör), kontrollera att HTTP-proxyinställningarna som visas i det här fönstret är korrekta. Annars kan inte programmet ansluta till

uppdateringsservern.

Standardalternativet för proxyservern är Använd globala inställningar för proxyserver.

OBS! Autentiseringsuppgifter som Användarnamn och Lösenord är avsedda för åtkomst till proxyservern. Fyll endast i dessa fält om användarnamn och lösenord krävs. Observera att du inte ska ange lösenord/användarnamn för ESET Smart Security i dessa fält. De ska dessutom bara fyllas i om du vet att du behöver ett lösenord för att få åtkomst till Internet via en proxyserver.

4.5.1.2.3 Ansluta till LAN

Vid uppdatering från en lokal server med ett NT-baserat operativsystem, krävs som standard autentisering för varje nätverksanslutning.

Konfigurera ett sådant konto genom att klicka på fliken LAN. I avsnittet Anslut till LAN som finns alternativen Systemkonto (standard), Aktuell användare och Angiven användare.

Markera alternativet Systemkonto (standard) så att systemkontot används för autentisering. I vanliga fall utförs ingen autentisering om autentiseringsuppgifter inte har angetts i uppdateringsinställningarnas huvudavsnitt.

Kontrollera att programmet autentiserar sig med det aktuella användarkontot genom att välja Aktuell användare.

Nackdelen med detta alternativ är att programmet inte kan ansluta till uppdateringsservern om ingen användare är inloggad.

Välj Angiven användare om du vill att programmet ska använda ett visst användarkonto för autentisering. Använd den här metoden när standardanslutningen till systemkonto misslyckas. Tänk på att det angivna användarkontot måste ha åtkomst till katalogen med uppdateringsfiler på den lokala servern. Annars kan inte programmet upprätta en anslutning och hämta uppdateringar.

Varning: När alternativet Aktuell användare eller Angiven användare har markerats kan ett fel uppstå om

autentiseringsuppgifterna på följande sätt: domän_namn\användare (om det är en arbetsgrupp, ange

arbetsgrupp_namn\namn) och användarens lösenord. Då krävs ingen autentisering vid uppdatering från HTTP-versionen av den lokala servern.

Välj alternativet Koppla från servern efter uppdatering om anslutningen till servern förblir aktiv när uppdateringarna har hämtats.

4.5.1.3 Ångra uppdatering

Misstänker du att en ny uppdatering av virusdatabasen och/eller programmodulerna är instabila eller skadade, går det att återställa till den föregående versionen och inaktivera uppdateringar under en viss tidsperiod. Det går även att aktivera tidigare inaktiverade uppdateringar och du sköt upp dem på obestämd tid.

ESET Smart Security tar avbildningar av virussignaturdatabasen och programmodulerna för användning med

återställningsfunktionen. Skapa avbildningar av virusdatabasen genom att markera kryssrutan Skapa avbildningar av uppdateringsfiler. Fältet Antal lokalt lagrade avbildningar anger antalet tidigare lagrade avbildningar av

virusdatabasen.

Klickar du på Återstäl (Avancerade inställningar (F5) Uppdatering > Avancerat), måste du välja ett tidsintervall i rullgardinsmenyn Pausa uppdateringar som representerar en tidsperiod under vilken uppdateringen av

virussignaturdatabasen och moduluppdateringarna pausas.

Markera Tills återkallad för att skjuta upp regelbundna uppdateringar på obestämd tid till du återställer

uppdateringsfunktionen manuellt. Vi rekommenderar inte detta alternativ eftersom det är en potentiell säkerhetsrisk.

Om en återställning utförs, ändras knappen Återställ till Tillåt uppdateringar. Inga uppdateringar tillåts under tidsintervallet som väljs på rullgardinsmenyn Pausa uppdateringar. Virussignaturdatabasens version nedgraderas till den äldsta tillgängliga och lagras som en avbildning i den lokala datorns filsystem.

Exempel: Anta att nummer 6871 är den virussignaturdatabasens senaste version. 6870 och 6868 lagras som

virussignaturdatabasavbildningar. Observera att till exempel 6869 inte är tillgänglig eftersom datorn stängdes av och en senare uppdatering gjordes tillgänglig innan 6869 hämtades. Om fältet Antal lokalt lagrade avbildningar är inställt

på 2 och du klickar på Återställ, återställs virussignaturdatabasen (inklusive programmoduler) till versionsnummer 6868. Detta kan ta en stund. Kontrollera om virussignaturdatabasens version har nedgraderats i avsnittet Uppdatering i ESET Smart Security huvudfönster.

In document ESET SMART SECURITY 6 (Page 66-70)