• No results found

Processer som körs

In document ESET SMART SECURITY 6 (Page 76-80)

4.5 Uppdatera programmet

4.6.7 Processer som körs

Processer som körs visar program eller processer som körs på datorn och håller ESET omedelbart och kontinuerligt informerad om nya infiltrationer. ESET Smart Security ger detaljerad information om processer som körs för att skydda användare med ESET Live Grid-teknik.

Process - avbildningsnamn för programmet eller processen som för närvarande körs på datorn. Det går även att använda Windows Aktivitetshanterare för att visa alla processer som körs i datorn. Det går att öppna

Aktivitetshanteraren genom att högerklicka på ett tomt utrymme på aktivitetsfältet och sedan klicka på Aktivitetshanteraren eller genom att trycka på Ctrl+Shift+Esc på tangentbordet.

Risknivå - i de flesta fall tilldelar ESET Smart Security med hjälp av ESET Live Grid-teknik risknivåer till objekt (filer, processer, registernycklar osv.) med hjälp av ett antal heuristiska regler så att egenskaperna för varje objekt granskas och risken för skadlig aktivitet utvärderas. Baserat på heuristiken kan objekt tilldelas en risknivå från 1 - Okej (grönt) till 9 - Riskfyllt (rött).

OBS! Kända program märkta som Okej (grön) är säkert rena (vitlistade) och undantas från genomsökning då detta ökar genomsökningshastigheten för genomsökning av datorn eller skydd av filsystemet i realtid på datorn.

Antal användare - antalet användare som använder ett visst program. Denna information samlas in med ESET Live Grid-teknik.

Identifieringstid - tiden sedan programmet identifierades av ESET Live Grid-tekniken.

OBS! När ett program tilldelats säkerhetsnivån Okänd (orange), är det inte säkert att det är skadlig programvara. Det är ofta ett nytt program. Om du inte är säker på filen, går den att skicka in för analys på ESET:s viruslaboratorium. Om filen visar sig vara ett skadligt program läggs den till i någon av de kommande uppdateringarna.

Programnamn - namnet på ett visst program eller viss process.

Öppna i ett nytt fönster - informationen om processer som körs öppnas i ett nytt fönster.

Genom att klicka på ett program längst ned visas följande information längst ned i fönstret:

Fil - platsen för programmet på din dator.

Filstorlek - filstorlek i bytes (B).

Filbeskrivning - filens egenskaper som de beskrivs av operativsystemet.

Företagsnamn - namnet på försäljaren eller programprocessen.

Filversion - information från programmets utgivare.

Produktnamn - programmets namn och/eller affärsnamn.

OBS! Rykte går även att kontrolleras på filer som inte är program/processer som körs - märk filer som ska kontrolleras genom att högerklicka på dem och välja Avancerade alternativ > Kontrollera filrykte med ESET Live Grid.

4.6.8 Nätverksanslutningar

I Nätverksanslutningar visas en lista över aktiva och väntande anslutningar. Detta hjälper dig att kontrollera alla program som upprättar utgående anslutningar.

Den första raden visar namnet på programmet och dataöverföringshastigheten. Visa en lista över anslutningar gjorda av programmet (samt mer detaljerad information) genom att klicka på +.

Program/lokalt IP - namnet på programmet, lokala IP-adresser och kommunikationsportar.

Fjärr-IP - IP-adress och portnummer för en viss fjärrdator.

Protokoll - använt överföringsprotokoll.

Hastighet upp/Hastighet ned - aktuell hastighet på utgående och inkommande data.

Skickat/mottaget - mängd data som överförts inom anslutningen.

Öppna i ett nytt fönster - visas information i ett separat fönster.

Alternativet Konfigurera anslutningsvy... på skärmen Nätverksanslutningar öppnar den avancerade inställningsstrukturen för detta avsnitt och gör det möjligt att ändra alternativen för anslutningsvy:

Matcha värdnamn - om möjligt visas alla nätverksadresser i DNS-format, inte i IP-adressformat med siffror.

Visa endast anslutningar med TCP-protokollet - listan visas endast anslutningar som tillhör protokollsviten TCP.

Visa anslutningar med öppna portar som datorn lyssnar på - markera det här alternativet för att enbart visa anslutningar där ingen kommunikation har upprättats men där systemet har öppnat en port och inväntar anslutning.

Visa även anslutningar inom datorn - markera det här alternativet om du endast vill visa anslutningar där fjärrsidan är ett lokalt system, så kallade lokala värd-anslutningar.

Högerklicka på en anslutning för att se ytterligare alternativ som innefattar:

Neka kommunikation för anslutningen - avslutar den upprättade kommunikationen. Detta alternativ är endast tillgängligt när du klickar på en aktiv anslutning.

Visa detaljerad information - välj det här alternativet om du vill visa detaljerad information om vald anslutning.

Uppdateringshastighet - välj frekvensen för uppdatering av de aktiva anslutningarna.

Uppdatera nu - uppdaterar fönstret Nätverksanslutningar.

Följande alternativ är endast tillgängliga om du klickar på ett program eller en process, inte på en aktiv anslutning:

Neka temporärt kommunikation för processen - avvisar aktuella anslutningar för det angivna programmet. Om en ny anslutning upprättas använder brandväggen en fördefinierad regel. En beskrivning av inställningarna hittar du i avsnittet Regler och zoner.

Tillåt temporärt kommunikation för processen - tillåter aktuella anslutningar för det angivna programmet. Om en ny anslutning upprättas använder brandväggen en fördefinierad regel. En beskrivning av inställningarna hittar du i

avsnittet Regler och zoner.

4.6.9 Karantän

Karantänens huvudsakliga uppgift är att säkert lagra infekterade filer. Filer som inte kan rensas, inte är säkra eller lämpliga att ta bort eller om de är felaktigt identifierade av antivirusskyddet bör sättas i karantän i ESET Smart Security.

Det går att sätta alla filer i karantän. Det rekommenderas om en fil uppträder misstänkt men inte upptäcks av antivirusskannern. Det går att skicka filer i karantän till ESET:s viruslaboratorium för analys.

Filer som lagras i karantänmappen går att visa i en tabell med uppgifter om datum och tid för karantänen, sökvägen till den infekterade filens ursprungliga plats, storleken i byte, orsak (till exempel objekt tillagt av användaren) och antalet hot (till exempel om det är ett arkiv med flera infiltreringar).

Sätta filer i karantän

ESET Smart Security sätter automatiskt borttagna filer i karantän (om alternativet inte inaktiverades i varningsfönstret).

Det går att manuellt sätta en misstänkt fil i karantän genom att klicka på Karantän.... I detta fall flyttas inte originalfilen från ursprungsplatsen. Kontextmenyn kan även användas för detta ändamål, högerklicka i fönstret Karantän och välj Karantän....

Återställa från karantän

Det går att återställa filer i karantän till sina ursprungliga platser. Använd funktionen Återställ för detta ändamål, vilken är tillgänglig från kontextmenyn som visas när du högerklickar på en fil i fönstret Karantän. Om en fil markerats

Potentiellt oönskat program, aktiveras alternativet Återställ och exkludera från genomsökning. Läs mer om den här programtypen i ordlistan Kontextmenyn har även alternativet Återställ till... som återställer en fil till en annan plats från vilken filen togs bort.

OBS!: Om programmet av misstag satt en ofarlig fil i karantän ber vi dig undanta den filen från genomsökning efter att du har återställt den, samt skicka filen till ESET:s kundtjänst.

Skicka in en fil från Karantän

Om du sätter en misstänkt fil som inte har upptäckts av programmet i karantän eller om en fil felaktigt bedöms vara infekterad (till exempel genom heuristisk analys av koden) och därför sätts i karantän, ber vi dig skicka filen till ESET:s viruslaboratorium. Skicka en fil från karantänen genom att högerklicka på den och välja Skicka in för analys på kontextmenyn.

In document ESET SMART SECURITY 6 (Page 76-80)