• No results found

Användning av digitala verktyg i förskolans undervisning

7.2 R EDOGÖRELSE FÖR BERÄTTELSENS ANALYTISKA GRUND

7.2.2 Användning av digitala verktyg i förskolans undervisning

I förskollärarnas berättelser förekom olika former av användning av digitala verktyg. I majoriteten av förskollärarnas berättelser lyftes de digitala verktygen i relation till dokumentation. Digitala verktyg som ett hjälpmedel för delaktighet och reflektion var en återkommande användning av digitala verktyg i förskollärarnas berättelser. Förskollärare 1, Förskollärare 2 och Förskollärare 6 berättar följande;

Förskollärare 1: Vi har iPads i stativ för att kunna dokumentera, både barn och vuxna är delaktiga i detta, ur ett etiskt perspektiv.

Förskollärare 2: Vi använder oss av digitala verktyg i verksamheten, framförallt av Ipad men också av projektorer. Dels använder vi det som ett dokumentationsverktyg där vi fotar och filmar det barnen och vi pedagoger gör på en samling. Både för att gå igenom dessa dokumentationer och få syn på vårt eget förhållningssätt och se vad som påverkat ett barn att göra på ett visst sätt i en viss situation, vi gör alltså en analys och därefter försöker vi ändra och förbättra undervisningen efter vår pedagogiska dokumentation.

Förskollärare 6: Dagligen, framför allt i utvecklandet av barens delaktighet i reflektioner kring sina egna tankar och dokumenten.

I ovanstående utdrag relaterar förskollärarna användning av digitala verktyg till dokumentation. Digitala verktyg i dokumentationsprocessen syftar enligt förskollärarna till att förbättra undervisning, få syn på förhållningssätt samt arbeta med barns delaktighet. I dessa utdrag använder enbart Förskollärare 2 begreppet undervisning, detta kan bero på att förskollärarna talar om en generell användning av digitala verktyg i deras verksamhet. Digitala verktyg som ett hjälpmedel i dokumentations- och reflektionsarbete förekom även i Förskollärare 3, Förskollärare 7 och Förskollärare 8:s berättelser;

Förskollärare 3: Även har vi visat hur barnen kan inkluderas och göras delaktiga, och hur fokuset kan skifta från ett pedagog-perspektiv i dokumentationer till att vara ur ett barnperspektiv

Förskollärare 7: Första mötet med det digitala i förskolan var att man använde kamera för att dokumentera barnens görande. Redan då var det viktigt att få barnen delaktiga sin pedagogiska dokumentation. Att dem fick testa ta kort på det dem tyckte var intressant och väckte deras nyfikenhet. Att tillsammans titta på dokumentationen skapade en nyfikenhethet kring barnets görande och en dialog mellan barnen- barnen och pedagogen

Förskollärare 8: Barnen använder även ipads i undervisningstillfällen för att dokumentera det vi jobbar med. Dokumentationen används sedan som stöd för barnen när de ska berätta vad de har arbetat med för varandra, den används för barnen att återkoppla till under vårt projekt, ungefär som en röd tråd. Detta upplever jag att barnen uppskattar, att titta på bilder som dom själv har fotograferat och prata kring dem.

Förskollärare 3 lyfter att digitala verktyg kan användas inkluderande och för att göra barn delaktiga. De digitala verktygen beskrivs som ett verktyg för att ta del av barns perspektiv.

Delaktighet lyfts även i utdraget från Förskollärare 7:s berättelse. Att låta barnen vara delaktiga i dokumentationen är ett sätt att skapa dialog barnen sinsemellan men även mellan pedagog och barn enligt Förskollärare 7. I utdraget från Förskollärare 8:s berättelse lyfts dokumentation i samband med undervisningstillfällen. Där barnen får dokumentera för att sedan med hjälp av dokumentationen berätta om undervisningstillfället. Förskollärare 8 berättar att barns dokumentation med digitala verktyg används som en röd tråd i projektarbetet.

Utöver digitala verktyg som ett hjälpmedel i dokumentations- och reflektionsprocesser uttrycktes en bred användning av digitala verktyg. I berättelserna förekommer en mängd olika digitala verktyg, däribland lärplattor och olika applikationer som Book Creator och Green Screen, projektorer, digitala ägg, webbkameror, Blue Bots och activeboards. Följande utdrag berör förskollärarnas förhållande till dessa verktyg;

Förskollärare 1: Jag tänker att digitala resurser handlar om att både komplettera och kombinera

”både och”, det är inte att man bara använder digitala verktyg utan att väva ihop, att samarbeta på olika sätt för att fördjupa.

Förskollärare 3: På min avdelning använder vi de digitala verktygen som en daglig del i undervisningen. Likaväl som att man använder lera, vattenfärg, böcker så har de digitala

verktygen sin självklara plats. Planterar vi på våren har vi en app där man kan planera och utforska vidare, oavsett vad vi har för projekt och fokus så väljer vi vilka appar vi arbetar med och både ipads och Activeboard och projicering är en del av den dagliga miljön.

Förskollärare 1 uttrycker att användning av digitala verktyg inte enbart handlar om användning, utan om att fördjupa, samarbeta och väva ihop. Utdraget från Förskollärare 2:s berättelser delar likheter med Förskollärare 1:s beskrivning. Förskollärare 2 berättar att de med utgångspunkt i deras projektarbete anpassar de digitala verktygen och dess användning till projektet för att kunna utforska vidare. Förskollärare 2 lyfter att de digitala verktygen är del av den dagliga undervisningen, och att dessa ska ses som lika självklara som lera, vattenfärg eller böcker. I Förskollärare 1 och Förskollärare 2 berättelser om digitala verktyg presenteras verktygen som en integrerad del av undervisningen. Således kan Förskollärare 1 och Förskollärare 2:s berättelser om användning av digitala verktyg i undervisning ses som uttryck för en integrerad användning av digital teknik i förskolan. I förskollärarnas berättelser förekom även uttryck som kan kopplas till synen på digitala verktyg som komplement;

Förskollärare 4: Vi använder digitala verktyg på olika sätt, ibland appar med lärande syfte, eller i form av funktion: barnen får fota det vi hittade i skogen, eller vi googlar tillsammans om vi undrar något som ingen vet.

Förskollärare 8: I undervisningen använder vi mestadels Ipads, ibland är dom uppkopplade till en projektor om det är någon bild eller filmklipp som vi ska titta på och prata kring

I ovanstående utdrag från Förskollärare 4 och Förskollärare 8:s berättelser används lärplattor som ett komplement i undervisningen. De digitala verktygens roll i ovanstående utdrag kan tolkas som ersättande av traditionella verktyg, som exempelvis kameror eller tv-apparater. I förskollärarnas berättelser lyftes barns tillgänglighet till digitala verktyg;

Förskollärare 1: Då är det viktigt att saker finns tillgängliga under hela dagen för att barnen ska kunna arbeta självständigt och tillsammans med kompisar.

Förskollärare 7: Det är viktigt att man har alla dessa verktyg tillgängliga i verksamheten, där det blir naturligt för barnen att använda verktygen i sina undersökningar. Så att man får dem spontana undervisningstillfällena.

Ovanstående utdrag från Förskollärare 1 och Förskollärare 7 uttrycker att det är viktigt att barn har tillgång till digitala verktyg under deras vistelse i förskolan, för att barn ska kunna använda verktygen för att undersöka och för att arbeta självständigt såväl som tillsammans med andra barn. Vilket kan ställas i kontrast till följande utdrag från Förskollärare 2:s berättelse;

Förskollärare 2: Jag tror att det viktiga är att vi pedagoger är närvarande vid speltillfällena och kan vägleda barnen och uppmärksamma vad de faktiskt gör i spelet.

Detta kan tolkas som två olika former av förhållningssätt till digitala verktyg. Förskollärare 2 lyfter specifikt speltillfällen, medan Förskollärare 1 och Förskollärare 7 beskriver tillgängligheten i allmänna drag. Utdraget från Förskollärare 2:s berättelse kan, trots sin avgränsning till speltillfällen, tolkas som att barn behöver vägledning av närvarande pedagoger vid användning av digitala verktyg.

Genom berättelserna lyftes olika ämnesområden relaterat till undervisning med digitala verktyg. I förskollärarnas berättelser betonades språk och matematik som olika ämnesområden där digitala verktyg användes i undervisningen.

Förskollärare 2: Vi har spel för både stora och små barn. Bokstavsspel, programmering, matematik, logiskt tänkande, färger, former, pussel, strategi. Ja, det finns hur mycket som helst.

Förskollärare 6: Ser de digitala verktygen som en viktig del i undervisningen, de används i många sammanhang under dagen. Samtidigt som det rymmer ett stort innehållsspektrum.

Tänker från projicering av bildspel till 3d projicering (estetik) till utveckling av ”nya världsspråk-programmering”, från dokumentation till informationsflöde/fakta, litteratur och källkritik.

I ovanstående utdrag beskrivs digitala verktyg som ett mångfacetterat verktyg. Förskollärare 2 lyfter olika matematiska användningsområden såväl som språkliga i form av bokstavsspel.

Förskollärare 2 uttrycker vikten av att som pedagog vara närvarande när barn använder digitala verktyg för att spela för att kunna vägleda. Förskollärare 6 beskriver att digitala verktyg rymmer ett stort innehållsspektrum, och lyfter bland annat programmering, projicering och informationsflöde. De digitala verktygens användning i undervisning relateras också till barns språkliga utveckling;

Förskollärare 1: Med hjälp av det digitala får barnen en mängd uttryckssätt och variation i material där fler får möjlighet att upptäcka ett eget språk.

Förskollärare 5: Med skärm arbetar vi mycket med rörelselekar och sånger tillsammans då det stödjer både språk och rörelse. Med Ipad som verktyg har vi använt oss av appar som Ugglo, där barnen får titta i böcker på olika språk med en berättarröst. Detta främjar flerspråkighet då vi har många hos oss som kommer från olika länder.

Förskollärare 7: Barnen återberättar, skapar och spelar in sina egna sagor utifrån sina erfarenheter, upplevelser med konkret material via webbkameran. Och att sen få lyssna tillsammans med kompisarna och reflektera och utveckla sitt språkande kring sina skapelser.

Variation av uttryckssätt och material, vilka skapar förutsättningar och möjligheter att, som förskollärare 1 beskriver, upptäcka ett eget språk. Förskollärare 1:s beskrivning kan relateras till att barn, genom de digitala verktygen, får fler sätt att kommunicera. Exempelvis genom visuellt stöd eller sitt eget skapande. Att barn får möjlighet att upptäcka ett eget språk kan även ses som en hänvisning till den Reggio-Emilia inspirerade pedagogiken och dess hundraspråkighet (se s.3). Förskollärare 6 lyfter att de arbetar med rörelselekar, sånger och

sagor genom applikationen Ugglo (ljudböcker på svenska och många andra språk), och att dessa bidrar till flerspråkiga barns språkliga utveckling. Förskollärare 7 beskriver att barn genom digitala verktyg kan återberätta och skapa egna sagor utifrån upplevelser och erfarenheter.

I den sammansatta utsagan beskrivs olika digitala verktyg och applikationer som förskollärarna lyfter i deras berättelser och förskollärarnas förhållande till användning av digital teknik i praktiken. Vidare presenteras även olika användningsområden som relateras till undervisning med digitala verktyg, däribland digitala verktyg för att dokumentera och förbättra undervisning, olika ämnesområden och olika arbetssätt som förskollärarna använder sig av.

Related documents