• No results found

Användning

In document Biologisk behandling av avfall (Page 34-38)

7 Vägledning för kommunernas tillsyn

7.2 Kännedom och användning

7.2.2 Användning

Hälften av de svarande har haft mycket liten användning av de allmänna råden vid tillsyn. De resterande personerna har svarat att de ibland har haft användning av de allmänna råden. Det kan vara svårt att särskilja vad handläggarna avser med ibland jämfört med sällan respektive ofta. Svarsalternativen är avsedda att ge en grov

uppdelning utifrån halva antalet tillfällen, med ibland som en mittenkategori, det vill säga att det allmänna rådet kommer till användning cirka varannan gång och sällan respektive ofta som mindre eller mer än hälften av gångerna. Resultatet från denna fråga bör dock tolkas med försiktighet, då bortfallet är åtta personer, vilket motsvarar 22 procent av dem som känner till det allmänna rådet och borde ha sva- rat på frågan.

Svarsalternativ Antal svar Fördelning %

Aldrig 5 17,2 Sällan 9 31,0 Ibland 14 48,3 Ofta 1 3,4 Alltid 0 0,0 Totalt 29 100,0

Figur 5: Svarsfördelning på frågan ”Hur ofta har du haft användning av informationen i de allmän- na råden vid tillsyn (till exempel som uppslagsbok, underlag för diskussion med verksamhetsut- övaren)?”. 37 personer har fått frågan eftersom de har angivit att de känner till de allmänna råden. De 28 personer som känner till handboken har fått frågan hur ofta de har haft an- vändning av den kompletterande informationen i handboken. Svarsfördelningen är nästan densamma som för de allmänna råden, men en liten skillnad ligger i en nå- got frekventare användning. Eftersom nära hälften inte känner till handboken och bortfallet är sex personer är det dock bara 22 personer som har besvarat frågan.

Av dem som aldrig har haft användning av de allmänna råden eller handboken har två motiverat detta med att frågan gällde luktproblem och att de allmänna råden inte ger så mycket stöd i den frågan. En annan har motiverat det med att de allmän- na råden i huvudsak tar upp andra avfallsslag än de som är aktuella i hans/hennes ärenden, dvs. park- och trädgårdsavfall. Även dessa resultat kan sättas i relation till att antalen ärenden och tillfällen att använda de allmänna råden har uppgivits som relativt sällan.

7.2.2.1 DE ALLMÄNNA RÅDENS OLIKA ANVÄNDNINGSOMRÅDEN För att vi skulle kunna väga olika användningssätt som de allmänna råden kan användas på mot varandra så har de som har svarat att de någon gång haft använd- ning av de allmänna råden fått bedöma användningen utifrån olika kategorier. Handläggarna har fått instämma i sex påståenden på en femgradig skala, från att de inte instämmer alls till helt och hållet. De har även haft ett alternativ att svara ”vet inte”.

De allmänna råden ger för de flesta handläggare en helhetsförståelse om bran- schen i större eller mindre utsträckning och endast ett fåtal (13 procent) har varit av avvikande åsikt. Enigheten är ännu större i frågan om de ger en bra helhetsförståel- se för processer (problembild och så vidare). Detta är den fråga som handläggarna

instämmer mest i och det sätt som de har mest användning av de allmänna råden, utifrån de givna alternativen. Endast en femtedel av de svarande tycker inte att de ger så bra förståelse för processer.

Figur 6: Diagrammet visar hur mycket de 24 svaranden instämmer i påståendet att de allmänna råden ”ger bra helhetsförståelse för processer (problembild och så vidare)” Svaren har givits på en skala 1–5, där 1 motsvarar Instämmer inte alls, 2 Instämmer lite, 3 Instämmer delvis, 4 In- stämmer till stor del och 5 Instämmer helt och hållet.

På frågan om de allmänna råden utgör ett bra underlag för diskussioner med verk- samhetsutövaren har svaren fördelats mycket jämt mellan de tre mittenalternativen. Det är också det enda påståendet som någon har instämt helt och hållet i. Den stora majoriteten av handläggarna använder de allmänna råden som ett diskussionsun- derlag i större eller mindre utsträckning.

För att skapa en bild av användbarheten av de bakgrundsfakta som ges i de allmänna råden, till exempel smittskyddslära, har handläggarna fått bedöma även dessa. En stor majoritet anser att de ger användbar bakgrundsfakta.

Lite utmärkande är svaren på frågan om de allmänna råden ger en bra förståelse för tekniker och dess nyttoaspekter. I tidigare frågor har handläggarna varit relativt eniga men i denna fråga finns tecken på uppdelning i två grupper som instämmer lite respektive till stor del.

Figur 7: Diagrammet visar hur de 23 som har svarat instämmer i att de allmänna råden ”ger bra förståelse för tekniker och dess nyttoaspekter”. Svaren har givits på en skala 1–5, där 1 motsvarar Instämmer inte alls, 2 Instämmer lite, 3 Instämmer delvis, 4 Instämmer till stor del och 5 Instäm- mer helt och hållet.

0 2 4 6 8 10

Inte alls Instämmer lite

Instämmer delvis

Instämmer till stor del

Helt och hållet 0 2 4 6 8

Inte alls Instämmer lite

Instämmer delvis

Instämmer till stor del

Helt och hållet

Ett sista påstående är att de allmänna råden ger stöd i handläggarnas argumentation för bästa möjliga teknik. En tydlig majoritet (83 procent) anser att de i större eller mindre utsträckning ger ett stöd i det avseendet.

En sjunde fråga, om de allmänna råden är användbara på något annat sätt, har utgjort en uppsamlingsfråga i de fall de är användbara på något annat sätt som kan jämföras med de givna kategorierna i betydelse. Fyra personer har angivit att de allmänna råden i större eller mindre omfattning är användbara på annat sätt. En person har beskrivit att de är användbara för verksamhetsutövaren när denne i till- ståndsansökan ska beskriva hur man avser att bedriva verksamheten.

7.2.2.2 HANDBOKENS OLIKA ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

De handläggare som har svarat att de någon gång har haft användning av handbo- ken har fått besvara en motsvarande fråga om användningen av handboken utifrån samma kategorier. Här har de svarande inte haft mittenalternativet delvis, utan har viktat svaren åt ett håll. Svarsalternativen har varit indelade i en fyrgradig skala: instämmer inte alls, instämmer ganska lite, instämmer ganska mycket och instäm- mer mycket. Det är överlag fler som har haft en större användning av handboken än dem som har haft en begränsad användning. De flesta har i samtliga använd- ningskategorier svarat att de instämmer ganska mycket och ungefär lika många har inte haft någon användning alls av handboken som av de allmänna råden.

Även handboken bedöms ge en bra helhetsförståelse för processer, men hand- boken är i högre utsträckning än de allmänna råden också ett bra underlag för dis- kussioner med verksamhetsutövaren. Eftersom det inte finns ett mittenalternativ i svarsalternativen om handboken är det svårare att uttolka en uppdelning av hand- läggarna som instämmer mer respektive mindre i att handboken ger bra förståelse för tekniker och dess nyttoaspekter.

Då användningen av de allmänna råden och handboken utifrån andra frågor är snarlik kan en jämförelse behövas för att uttolka hur de svarande värderar svarsal- ternativen. De som har haft mest användning av handboken på en fyrgradig skala (upp till 15 procent) är fler än de som har haft mest användning av de allmänna råden (4 procent). De är däremot färre än dem som instämmer till stor del på sam- ma fråga om de allmänna råden. Ett antagande är att en majoritet av dem som skul- le ha angivit mittenalternativet delvis skulle ha angivit ganska mycket om ett mit- tenalternativ inte fanns. Detta innebär att en klar minoritet av dem som har sympa- tiserat mest på en fyrgradig skala skulle göra detsamma på en femgradig skala. 7.2.2.3 BESKRIVNINGAR OM HUR DE ALLMÄNNA RÅDEN OCH

HANDBOKEN ANVÄNDS

De som har svarat att de någon gång har haft användning av informationen i all- männa råden har även i en öppen fråga fritt fått besvara hur de använder den och vilken funktion råden fyller för dem i tillsynsarbetet. Motsvarande fråga för hand- boken har givit samma eller snarlika svar, varför kommentarerna för de allmänna råden respektive handboken presenteras tillsammans där inget annat nämns.

Några kommentarer som förekommer flera gånger är att de allmänna råden i vida termer fungerar som ett underlag eller som ett stöd. Detta kan ses i relation till att tillsynsärendena inte hanteras så ofta och att de allmänna råden därför ger ett snabbt och enkelt sätt att sätta sig in i frågorna när de väl uppstår.

I samband med nyetablering av verksamheter uppges de vara betydelsefulla, ”[f]ör att ställa krav på en verksamhetsutövare på skyddsåtgärder samt vid diskus- sioner om egenkontroll.” En annan handläggare uppger:

”När tillsynsmyndighet och verksamhetsutövare har olika uppfattning om hur till exem- pel ett villkor ska tolkas eller vad villkoret egentligen innebär så kan de allmänna råden utgöra ett underlag vid tolkningen. Även för frågor som inte regleras i tillståndet så kan de allmänna råden utgöra en vägledning för vilka krav som är rimliga att ställa.”

De allmänna rådens betydelse i situationer där tillsynshandläggaren söker en legi- tim källa att bekräfta sin bedömning med uttrycks bland annat genom att de ger:

”möjlighet att koppla eventuella krav på åtgärder till ett nationellt vägledande dokument, vilket ger större tyngd och kredibilitet till den specifika bedömningen av verksamheten.” Det är svårt att se några större skillnader i hur handboken används i förhållande till de allmänna råden. Handboken används som ett komplement och bedöms vara minst lika viktig för dem som känner till den.

In document Biologisk behandling av avfall (Page 34-38)

Related documents