• No results found

Appendix C: Interviewcases

In document The role of academics as entrepreneurs (Page 106-112)

EN:KONFERENCE - specialister i konferenceorganisering og læring

EN:KONFERENCE specialiserer sig i at organisere og rådgive om kreative konferencer, hvor der skabes lærerige oplevelser for deltagerne. De tilbyder at styre komplekse projekter og processer med mange interessenter og deadlines og at facilitere skræddersyede workshops, seminarer, prisoverrækkelser eller netværksgrupper. De går ofte ind som total-leverandør på store og komplekse projekter med ressourcer fra et levende netværk af dygtige fagfolk, der kan byde ind med hver deres speciale. Det kan være alt fra journalistik, webdesign, innovationsprocesser til teater, tegnere eller musikere.

Virksomheden er nyetableret som et Aps i december 2011 på grundlag af et samarbejde mellem to virksomheder, som er etableret af de to iværksættere (begge Aps). Agora Copenhagen er etableret af Nicoline Jacoby Hansen i 2004, men har været dvælende mens ejeren lavede Ph.d. Den anden virksomhed er fra 2010. De havde ingen ansat i deres virksomheder før, men har nu 2 studentermedhjælpere. Derudover er ca. 8 freelancere/virksomheder knyttet til som faste underleverandører.

De etablerede virksomheden i forbindelse med et samarbejde, hvor de vandt en større kontrakt.

De har delt funktionschefrollerne, og Nicoline Jacoby Hansen er direktør. Regnskab og budgetstyring er lagt ud hos bogholder og revisor. De havde 2,5 mio. i omsætning tilsammen sidste år, og forventer 3 mio. i år.

Hjemmeside: http://enkonference.dk

De to tidligere firmaer er www.agoracopenhagen.dk og www.evahoegh.

ExpandIT Solutions Denmark A/S - et internationalt softwarefirma med tillægsløsninger til økonomisystemer

ExpandIT har i mange år leveret tillægsprodukter til økonomisystemer fra bl.a. Microsoft via godt 1.100 globale forhandlere og samarbejdspartnere. Tillægsløsningerne dækker systemadministration til NAV/Navision, standardsoftware til e-handelsløsninger og mobile løsninger til sælgere, serviceteknikere og lager.

15. APPENDIX C: INTERVIEWCASES 107

ExpandIT Holding Aps er et holdingselskab, udviklingsafdelingen er et Aps og distributionsselskabet er et A/S. Distributionsselskabet har kontrollerende andele i to danske selskaber, minoritetsandele i et tysk og et spansk selskab samt eksklusive distributører i Frankrig, England og USA.

ExpandIT er etableret i 1998 af 4 ingeniører, og er nu 3 ejere: Otto Strandvig, som er CEO, og to partnere. I den samlede virksomhed inklusiv det internationale distributionsselskab baseret på alliancer, er der 40 ansat. I Danmark havde de oprindeligt 2 ansatte, og i dag er de 10 i Danmark, heraf 2 i holdingselskabet og 8 i udviklingsafdelingen. Den basale udvikling og programmering foregår i udviklingsselskabet, men kundespecifikke opgaver lægges i Polen og Ukraine.

Der er et ret stort antal medarbejdere hos distributørerne: 7 i USA, 1 i Canada, 4 i Tyskland, 4 i Spanien, 3 i Frankrig, 6 i England samt 12 fordelt på to distributionsselskaber i Danmark. Dette er firmaer, som udelukkende arbejder med ExpandIT’s produkter og med at betjene lokale forhandlere.

Al dansk administration, d.v.s. telefonpasning, regnskab og bogholderi er outsourcet til telefonservicefirma og revisor.

Omsætningen i 2007 var 25 mio. kr. - nu er den over 40 mio. Men det er på verdensplan. I Danmark er distributionsselskabets omsætning 7 mio.kr.

De har en professionel bestyrelse på fire, som har været med til at forhandle og løse problemer.

De har haft et venture kapital firma som medejer men har købt dem ud, fordi de havde en anden dagsorden for, hvordan man driver virksomhed.

Hjemmeside: www.expandit.com

GreenGo A/S – et grønt energiselskab i alliancer

GreenGo blev stiftet i foråret 2011 med opstartskapital fra private investorer. Formålet var at skabe en ny form for energiselskab, der vender modellen for leverance af grøn energi på hovedet og gør kunden til et kraftværk. Ved brug af de nyeste teknologier giver GreenGo styretøjlerne til kunderne og gør det så nemt og enkelt som muligt at producere grøn energi. GreenGo har hovedsæde i Danmark, og forretningen er baseret på at levere, opsætte og servicere vedvarende energianlæg.

Virksomheden ligger nord for København, og de havde første store kontrakt på over 10 mio. kr. i hus i juli 2011.

Virksomheden er etableret som et holding-A/S med ingeniør (Ph.D) Karsten Nielsen som CEO, og 2 cand.merc.-studerende, Boton Vagi og Frederik Flagstad som partnere, og et Aps. Der er 5 fuldtidsansatte og 4 deltidsansatte.

Alle har tidligere iværksættererfaringer. Karsten Nielsen har erfaring med teknologifirmaet Bang&Olufsen ICEpower a/s, med et exit i 2008, og har andre projekter i gang. Hans

erfaring og tekniske baggrund giver troværdighed hos kunder og i alliancerne.

Firmaet er baseret på alliancer med DONG, Nykredit og tyske leverandører af solceller og vedligehold af solceller.

Grundidéen opstod i forbindelse med Karsten Nielsens respons på studenterprojekter. I to år har de så forsøgt at finde den rigtige forretningsmodel. Nu er der planer om ekspansion, og der foregår mange forhandlinger med potentielle kunder og alliancepartnere.

Hjemmeside: www.greengoenergy.dk

KOMFO - en Facebook-platform af applikationer for virksomheder

KOMFO er en dansk virksomhed med en international platform, som har specialiseret sig i Facebook-applikationer og –koncepter. KOMFO sælger licenser til en Facebook-platform til virksomheder, der ønsker at styre og overvåge deres Facebook-profil. KOMFO har fra virksomhedens begyndelse fokuseret 100 % på de kommercielle muligheder i Facebooks platform og blev af samme grund – som den første virksomhed i Skandinavien – optaget i Facebooks Preferred Developer-program i starten af 2010.

KOMFO blev stiftet i København i 2007 af 4 iværksættere med baggrund fra IT- og forretningsverdenen. Cand.merc. Rasmus Møller-Nielsen (27 år) er medstifter og CEO. Den anden danske partner er en studiekammerat, og to bulgarske partnere som de kendte fra Venture Cup er medstiftere og medejere af det fælles Aps. Når de har råd til det, laver de et A/S.

KOMFOs hovedsæde er beliggende i København, men et IT datterselskab ligger i Bulgarien, og et joint venture er opbygget i Norge i alliance med et norsk firma, som sælger deres licenser.

Fra 2007 til 2009 steg medarbejderantallet i Danmark fra 6 til 15 medarbejdere, men først i 2009 kom de første rigtige ansatte, som ikke kun var trainees og studerende. Stadig pr. 1/1 2012 er der 15 beskæftiget. KOMFO har et 100 % ejet datterselskab i Bulgarien, som startede med 3-4 medarbejdere. Det steg roligt med 2 om måneden, og de har nu 30 ansatte, som ledes af 2 af de 4 oprindelige stiftere. I 2009 kom det meste af omsætningen fra bureauerne (95 %), men nu kommer halvdelen direkte fra annoncørerne.

Omsætningen er steget: 2,4mio i 2008, 3-4 mio. i 2009, og i 2010 var den mellem 5,5 og 6 mio.kr.

KOMFO har forsøgt at få kapital, og banken krævede en garanti fra vækstfonden for at give lån på 2 mio. kr. Den fik de, men det kostede 150.000 kr., og det virker dyrt i en offentlig ordning, fordi midlerne tages fra de nødvendige investeringer.

15. APPENDIX C: INTERVIEWCASES 109

mPloy A/S - et analysefirma med speciale i beskæftigelsesforanstaltninger mPloy er etableret i 2004. De tilbyder management-konsulentydelser inden for beskæftigelsesområdet. De laver alle former for analyser og evalueringer: økonomiske analyser, effektanalyser, optimeringsanalyser, kvalitetetsmålinger, evalueringer. De tilbyder rådgivning, kompetenceudvikling, udviklingsprojekter og strategisk analyse for kommuner, stat og private virksomheder.

mPloy er etableret som et A/S af to kontorchefer og to specialkonsulenter, der gik ud af Arbejdsmarkedsstyrelsen på én gang. Nu er de 3 partnere i virksomheden. De gik ret hurtigt fra de 4 partnere til at være 8-9 ansatte. De er vokset ret jævnt og har nu 18 ansatte. Stifterne er cand.scient.pol.’ere og cand.polit. og en som var socialrådgiver og MPA.

Omsætningen er vokset til 14 mio.kr. og var for to år siden på ca. 10 mio. kr., og man har nu ca. 2 mio. i overskud.

De har endnu ikke en professionel bestyrelse.

De havde ved opstarten udarbejdet en forretningsplan og formuleret klare mål om at blive en vækstvirksomhed, og det har de stadig.

Hjemmeside: www.mploy.dk

Multiflash A/S - en IT virksomhed, som kombinerer GPS med trackingsystemer for biler og pakker.

Virksomheden er en IT-virksomhed, som udvikler applikationer indenfor stregkodebaserede systemer, ruteplanlægning og lagerpladsløsninger. Grundidéen er at koble teknologien til GPS så rute, stop, tider, skanningssteder og hastighed kan overvåges. De har fra januar 2011 haft samarbejde med Tomtom om ruteoptimering og integration.

I forbindelse med det mobile lagringssystem har de udviklet stregkodeskannere, så man kan følge varerne online til alle lager-lokationer, så man konstant kender lagerbeholdningen, og præcis hvor hvad befinder sig.

Virksomheden er etableret i 1986 men oplever først vækst fra 2002. Den er etableret af svagstrømsingeniør John Thuren. Der er to ansatte og en række ingeniørstuderende, som kommer i praktik og internship. Men der er planer om udvidelse samt at prøve at få CBS-studerende med også.

De har haft en professionel bestyrelse, men nu er konen bestyrelsesformand og svogeren er med også.

Scandinavian Language Service I/S – et sprogfirma med oversættelse og rådgivning

SLS tilbyder fulde løsninger inden for alle europæiske sprog. Derfor fokuserer virksomheden på mere end blot og bar oversættelse. Virksomheden tilbyder rådgivning om lokalisering, der sigter på at sikre en optimal tilpasning af hjemmesider og andet tekstmateriale til de lokale markeder. De tilbyder tjenester på mere end 25 sprog og har specialister inden for tekniske, medicinske, juridiske, PR og markedsføring.

Virksomheden er et I/S med et ægtepar som ejer og en filial i Aachen i Tyskland. Direktøren og den driftsansvarlige er Luciano Lykkebo. Der er ansat en enkelt administrations-medarbejder på fuld tid.

Opgaverne løses på elektroniske dokumenter, og de omkring 150 tilknyttede oversættere er freelancere, som minimum har en akademisk bachelorgrad.

Hjemmeside: www.sls-online.eu/

Tina Bremer – freelancer uden eget cvr.nr.

Tina Bremer er cand.mag med tillægsuddannelse i journalistik og erhvervscoach. Hun arbejder som caster, d.v.s. hun finder ”almindelige mennesker” til tv-programmer samt arbejder sammen med en journalist, som medietræner medarbejdere i store virksomheder og har en del kontrakter for DR.

Hun har 25 år erfaring som caster og bruges til at træne andre. Hun har hele tiden mindre kontrakter på 1-3 mdr., men hun vil ikke have egen virksomhed og ikke ansætte folk, fordi hun er bange for det, og hun ikke ved hvordan hun skal gøre. Selv om hun kun har haft 14 dage uden job på 25 år, så spiller sikkerheden alligevel en rolle. I stedet for selv at ansætte sine assistenter, får hun den pågældende kunde til at ansætte dem i kontraktens løbetid.

Vopium A/S – mobiltelfon-applikation til at ringe gratis til udlandet

Vopium A/S udbyder en service, som man installerer på sin telefon for at kunne foretage billigere internationale opkald. Vopium’s software installeres på mobiltelefonen, og via applikationen er det muligt med WiFi adgang at ringe gratis til hele verden. De er primært et udviklingsfirma med en stor udviklingsafdeling i Pakistan.

Vopium er stiftet i 2006 af Tanveer Sharif (39 år) sammen med to venner, en akademiker og en med en kortere uddannelse. Tanveer Sharif er adm. direktør.

Vopium har i dag i alt 115 medarbejdere, 15 medarbejdere i Danmark (primært ledelse) samt 100 ansatte i udviklingsafdelingen og administrativ backup i Pakistan. I 2006 havde de 20 ansatte og omsatte de for 1 mio. kr., og de forventer at omsætte for lidte mere end 10 mio. kr. i 2012.

Behovet for en professionel bestyrelse var så tydeligt, at de stiftede en bestyrelse af professionelle erhvervsfolk. De blev fristet til at få aktieoptioner i virksomheden.

15. APPENDIX C: INTERVIEWCASES 111

Via bestyrelsen lykkedes det at skabe kontakter til en række investorer. Ad den vej fik Vopium først 15 mio kr. i kapitalindskud fra et schweizisk investeringsselskab, og i fjor skød en indisk virksomhed 100 mio. kr. ind i selskabet.

16. Appendix D: Det danske

In document The role of academics as entrepreneurs (Page 106-112)