• No results found

Intervju 4 och

7.5 Appendix Datareduktion av intervjuer steg

impersonal impersonal external external somewhat external

Nonvaluing Incompetence Compliance Self Control

Intervju 1 Intervju 2 Intervju 3 Intervju 4 Intervju 5 Intervju 6 Perceived locus of Causality Relevant regulatory Pocesses

External rewards and punishments

"inte är någonting jag är så intresserad","nog någ ot jag bara kommer att göra","jag kommer väl att glömma det mesta"

roll i yrkesliv." Nej.","Det öppnar mång a linjer", "klart att det är viktig t att satsa på de ämnena i alla fall.", "Du måste ha bra betyg i mycket för att komma in dit du vill"

utmaning? "Jo", "jag började läsa samhäll från början, läser natur nu", "det kanske finns en viss påverkan från mina föräldrar ", "många lärare sa till mig att du kommer ha svårt med matten", "det trigg ade mig"

"påverkad hemifrån", "hela min familj har läst natur", "min storbrorsa tycker liksom samhällare är dumma i huvudet", "okej jag ska läsa natur", "Jag var inställd på det liksom", "min pappa är civilingenjör"

"mamma","pappa", "jag har inte alls fått naturbiten från dom" , "kompisar", "dom flesta är faktiskt samhäll"

"Jag vill inte lära mig matematik för att jag tyckte inte det var särskilt rolig t", "jag har en del brister i grunden och då blir det svårt att byg ga vidare", "krävs mycket mer energi hela tiden för att jag ska förstå något inom matematiken", "fysiken är lättare och sådär", "jag fått en nystart. Den har vi börjat mer seriöst med på gymnasiet. "

påverkan - "kommer dels från mig själv", "kompisar spelar ju också in", "ville inte läsa samhälle som precis alla andra gjorde liksom"

"alltid kul att ha kunskap som man kan använda i verklig a livet."

"på samhällslinjen hade jag mer eller mindre kunnat ta det rätt lugnt."

somewhat external somewhat external somewhat internal somewhat internal internal Ego-involvement Personal importance Conscious Valuing Congruence

Intervju 1 "roligare än samhälle."

Intervju 2 Intervju 3 Intervju 4 Intervju 5 Intervju 6 Perceived locus of Causality Relevant regulatory Pocesses

Internal rewards and punishment

använding - "plugga vidare". "Ja. Alldeles säkert. Ja."

"Innan var det liksom teorier","nu hur det fungerar"

utmaningar "Det är roligare med utmaningar. Man har mer att göra. Man lär sig nya saker hela tiden."

användning i vardagslivet " Matten mest, ja." "matte finns ju typ överallt" varför du vill lära dig " Det kommer ändra på hur jag ser på olika saker" "," använda

"Det beror på vad jag ska plugga." yrkeslivet "Absolut absolut."

" Jag kommer förmodligen inte ha det till jättemycket", "jag är inte intresserad", "inte söka linje inom de banorna.", " jag kanske är fel person att ha till den här intervjun.", "När jag räknar takter när jag spelar trummor kanske. Skratt."

" Fysik är också en förståelse vad som händer runt i kring en. Så det kan vara kul", "lite som en allmänbildning", "Jag tycker det är jätteviktigt.", "jättebra att andra tycker det är kul", "för mänskligheten framåt", "viktigaste ämnena i skolan." "Man kan se hur folk tänker:

jaha men då har du ändå en hjärna. Mmm. Skratt."

anändbarhet "Ja till vissa yrken. Dom yrkena jag tänker mig kommer man inte ha någon användning alls av det. "

"matte är inte alls samma sak som fysik", "fysik kan jag ta ut med mig i världen", "matematik har man bara på matematiklektionerna och proven", "fysiken är mer… ah jag kan se någonting flyger och det är utomhus", "matte är liksom bara är tal och papper."det kommer behövas fysiker och matematiker om ska kunna lösa världens alla problem", "behövs i den här generationen"

"folk är väldigt förvånade att vi läser natur","folk förknippar nog natur", "stela människor", "höjer lite på ögonbrynen", "åh är du så smart så att du kan gå natur", "ja man får lite status", "smartstatus"

lön - "Jag har inte det som mål alls", "vill forska…det är ändå ganska osäkert", nivå - "Matte tror jag att jag kommer ha hög eftersom jag vill bli läkare. Så jag kommer välja högre kurser. "

Användbarhet "Äum, alltså…fysik ser jag mycket som ingenjörsmässigt. Att man använder det till att forma samhället och dess struktur och kunna bygga alla dom sakerna. "

Sen så är väl egentligen alla samhällsstrukturer byggda på…alltså…tack vare att man kan räkna matte och att man kan fysiken. Man kan ju inte bygga en byggnad t.ex. utan att kunna fysiken bakom…så att det…

"får folk att tro och tycka att man är mer intelligent och kunna mer än vad man kan nödvändigtvis. Och det kan vara bra liksom", "Det är bättre än att säga man går någon iv-linje", "Det är gärna något jag har med på cv:t."

om samhälle - "kändes lite för lätt", utmaningar "Precis" ska vara lite tufft och svårt? "Ja."

"man förstår sake", "bättre logiskt tänkande", "borde prioriteras mer inom skolan", "ämnena man verkligen kan förstå", "historia och de humanistiska ämnena", "mer om att plugga in saker"

internal internal internal internal internal Awareness Synthesis with self Interest Enjoyment Inherent satisfaction

Intervju 1 Intervju 2 Intervju 3 Intervju 4 Intervju 5 Intervju 6 Perceived locus of Causality Relevant regulatory Pocesses

"Jag bara tycker det är kul. Det är kul att veta." "Man blir inte lika lätt att manipulera"

"jag tycker det är kul. Det är därför jag valde natur." lön - "Det har jag inte tänkt på"

uppfatta världen, "Det känner jag." " Vet jag faktiskt inte, fast det måste väl ha någon betydelse."

är intresset du har, var kommer det ifrån?"Alltså jag har alltid varit intresserad av matte, fysik, kemi, biologi, de naturvetenskapliga ämnena. "

" Ja. Det är jag som har valt."

andra ser på dig " Jag kommer säkert se ut som den typ nerden som är

premature.","Men jag bryr mig inte vad folk tycker. Det viktiga är vad jag tycker själv."

"jag tycker inte det är jättetråkigt." "när jag väl förstår det…då tycker jag det är kul.", " få lära sig hur en människa fungerar", "tycker jag är så mycket intressantare."

"man får en annan logik", "se världen på ett annat","jag kommer inte att sitta och räkna tal", "jag kommer ändå ha det här synsättet", "roligt att veta grunden till varför en penna åker till marken", "man ändå får en förklaring. Det är liksom lite roligare. "

"Fysik", "lättare att se logik ", "verkligen förstå någonting", "Om man läser en text och får en formel, då kan man lösa hur många tal som helst", "matte…då måste man ändra allting", "ag kan inte använda faktan igen", "Medans det kan jag göra i fysiken." "Man har ingen aning om vad det egentligen är det man gör", "man liksom bara följer en formel."

"Alla säger att matte och fysik håller ihop. När jag liksom säger att jag är okej på fysik men jag hatar matte…hatar inte matte eftersom du är mattelärare…skratt"

betydelse för hur ni uppfattar världen "Ja. Det känner jag redan nu att man har fått en annan förståelse för hur världen fungerar. Och vad som gör att vissa saker ter sig som dom gör och sådana saker."

"fysiken är rolig", "lätt för mig också", "när en sak är rolig tar man lättare in kunskapen", "jag tycker det är intressan", "Men matten…alltså jag har inte svårt för matte", "kan tycka det är kul när man verkligen förstår det ", "annars kan det bli bara så tal man sitter och räknar","irriterad när man bara gör en massa tal för talens skull"

"ingenjör, läkare och sådant", "allting är kul i botten", "läsa fysik bara för skojs skull", "forskare också verkar jätteintressant", "Fysik tycker jag är kul", " matte- ""ett viktigt verktyg", "jag tycker inte det är så kul"

"jag tycker fysik är kul tror jag att jag kommer behålla den kunskapen."

uppfattning - "Framförallt fysik", "förstå olika fenomen", "Eftersom jag går naturlinjen så tror jag att jag kommer kunna mer än de flesta"

"ett berg man måste bestiga för att komma vidare", "på sommarlov och sådär att man kan känna att man vill ha en utmaning igen", "viss kunskapstörst finn ju", ""så pass högt tempo", "blir matad", "svårt att känna", "viljan själv", "motivationen"

"Ja, fysiken mer än matten", "man kan ta sig längre snabbare inom fysiken", "känns det lite för sent för höga studier ", "Jag kommer inte bli någon matematiker direkt."

7.6 Appendix - Datareduktion av intervjuer steg 2

mönster och teman se rimligheten ställa samman skapa metaforer att räkna

Intervj u 1

sammanhållet svar Den tystlåtne intresserade. "kul" 6 ggr

Intervj u 2

sammanhållet svar Den målmedvetne tystlåtne "typ" 6ggr "behöver" 4ggr

Intervj u 3

Intervj u 4

Intervj u 5

"använd*" 2 ggr

Intervj u 6

Sammanhållet svar. "förstå*" 8ggr, "nivå" 3 ggr

Ad hoc analys

kul med naturvetenskap i sig självt fåordig

somewhat internal -internal. fokus på intrinsic motivation

extern nytta med kunskap, fåordig

mest somewhat internal, fokus på extrinsic motivation

inte intresserad, kul med kunskap ändå

fokus på ointresse men visar ändå ett visst intresse

external-somewhat internal, extrinsic motivation Den ointresserade intresserade eleven inte "intresserad" 4 ggr, "betyg" 7 ggr, "kul" 4 ggr

Jag är inte så intresserad men jag vet att jag gör något bra. roligt att förstå

Sammanhållet med viss diskrepans mellan ämnena.

somewhat internal- internal, fokus på extrinsic motivation

Den måttligt intresserade eleven som läser på andras inrådan.

"använd*" 3 ggr, "världen" 3 ggr

jag är intresserad och det går bra. Roligt att förstå.

Sammanhållet med viss diskrepans mellan ämnena.

somewhat internal- internal, fokus på intrinsic motivation

Den intresserade, målinriktade, begåvade och verbala eleven.

Jag uppskattar naturvetenskap. Jag tycker om att förstå saker. Men jag kommer inte läsa vidare inom naturvetenskapen.

somewhat external - somewhat internal. Fokus somewhat external.

Eleven som tycker naturvetenskap är viktigt men som tvivlar på sin egen förmåga.

7.7 Appendix - Datareduktion av intervjuer steg 3

skiljande variabler

external Compliance

påverkan att läsa natur

external Self Control utmaning Ego-involvement roligt- tufft tillämpnings-område internal Awareness internal internal Enjoyment rolighets-faktor internal Perceived locus of Causality Relevant regulatory Pocesses

att skapa kontraster, att göra jämförelser

påverkan hemmifrån - ej påverkad hemifrån, göra som kompisar- inte göra som kompisar, egen drivkraft- ej egen drivkraft

External rewards and punishments

vikt för yrkesliv, vikt för praktiska livet (är det något man fokuserar på eller inte)

fokus på yrkesliv, fokus på praktisk användbarhet

somewhat external

att se det som en utmaning eller inte

somewhat external

är andra människors syn på utbildningens status något man lägger vikt vid

andras syn på utbildningen man går

somewhat external

Internal rewards and punishment

utmaning som något roligt elle som något krävande som skall

övervinnas

somewhat internal

Personal importance

stor kontra liten roll för vidare utbildning

M/F betydelse för vidare studier, yrke

somewhat internal

Conscious Valuing

nytta-förståelse för egen person och samhälle. matematik-fysik som ämnen

förstå helhet - förstå fenomen, mycket - lite kunskap, logiskt - ologiskt tänkande

personlig betydelse för inställning och förståelse

Synthesis with self

koppla till förståelse fysik - matematik, räcka till - otillräcklig

förståelse-kapacitet, möjlighet att integrera med sin eget tänkande kul - inte kul med matte resp.

fysik, kulighet kopplat till låg-hög förståelse

Inherent satisfaction

andras syn på mig - egen syn på sig själv, identifikation av sin egen person med det man studerar

7.8 Appendix – Enkätsvar

Related documents