• No results found

Malmö Högskola

7.4 Appendix Transkriberade intervjuer

Intervju 1

Dan & Fredrik: Så, det är lite samma frågor som vi hade på den här enkäten, man diskuterar lite grann kring det hela, så får vi se vad vi kan få ut av det här. Vi håller på med ett sånt här examensarbete där vi tittar på vad eleverna tycker och tänker om matte, vad de hoppas med det och sådär, vad det ska leda till och så lite små frågor på det. Ska vi köra?

Elev A: Ja.

Dan & Fredrik: Vi har fyra frågor egentligen och så lite grejer runt i kring det. Vi frågar vår första fråga. Om du själv tänker efter, vad tror du att du kommer att använda fysik och matematik till?

Elev A: Jag vet faktiskt inte. Antagligen till att plugga vidare. Dan & Fredrik: Plugga vidare?

Elev A: Ja.

Dan & Fredrik: Hade du tänk att läsa någonting där du direkt har nytta av matte och fysik? Eller är det mer allmänt att du ska plugga vidare?

Elev A: Det är också för att jag tycker det är kul. Det är därför jag valde natur.

Dan & Fredrik: Ja. Tror du att du kommer få nytta av det i yrkeslivet med matte och fysik? Elev A: Nja. Det beror på vad jag vill jobba med. Man kanske bara behöver grundläggande matematik och fysik i vissa jobb. Men i andra kanske man behöver lite mer avancerat. Dan & Fredrik: Ja. Tror du får användning av det i praktiska livet? Hemma? Det du lär dig på gymnasiet då alltså.

Elev A: Nja.

Dan & Fredrik: Plus och minus är bra att ha i butiken, men sinus och cosinus? Elev A: Det är ju en annan sak. Men jag tror faktiskt inte det.

Dan & Fredrik: Nej.

Elev A: Men det är alltid bra att kunna.

Elev A: Nej.

Dan & Fredrik: Tror du att du kommer, fysiken, hur man uppfattar världen och hur saker och ting fungerar och sådär, tror du det kommer ha någon betydelse där?

Elev A: Ja. Det är ju, man fattar liksom, man får ju bättre förståelse, men nu vet man. Innan var det liksom teorier om eller antaganden om hur det fungerar, men tar man liksom

vetenskap till, så vet man nu hur det fungerar på riktigt. Dan & Fredrik. Ja.

Elev A: Så det är en helt annan sak.

Dan & Fredrik: Du känner att du har ökat din förståelse gällande det då? Elev A: Ja.

Dan & Fredrik: Du ser det är lite sådana frågor om vad man tycker och känner. Vad tror du, om du liksom, svår fråga, men vilken nivå tror du att du kommer att nå inom matematik och fysik på gymnasiet?

Elev A: Jag tycker det är rätt roligt så jag hoppas högt eftersom jag känner att jag är motiverad.

Dan & Fredrik Ja. Egen nivå då. Och total nivå då? Finns det mer kvar att lära eller vad tror du? Är du halvlärd, eller färdig, eller..?

Elev A: Det är väl mer hur du själv är. Att ta initiativ till att vilja lära dig mer. Du tycker det är kul.

Dan & Fredrik: Mmm. Och sedan hade jag en fråga. Tror du att du kommer vidareutbilda dig inom ämnena? Tror du det?

Elev A: Ja. Alldeles säkert. Ja.

Dan & Fredrik: Typ ingenjör eller lite naturvetenskap eller något sånt där? Elev A: Ja.

Dan & Fredrik: Ja. Så har jag en fråga här. Kan du berätta varför du vill lära dig, alternativt inte vill lära dig, matematik och fysik?

Elev A: Jag vet inte. Jag bara tycker det är kul. Det är kul att veta. Dan & Fredrik: Ja.

Elev A: Det är liksom roligare än samhälle.

Dan & Fredrik: Har du haft någon annan som påverkat dig, eller är det du själv som kommit fram till allting, eller dina föräldrar, dina kompisar och sådär liksom?

Elev A: Min mamma har varit rätt mycket i matematik att jag ska vara duktig i skolan. Och så har jag haft duktiga lärare, i vad heter det, i min förra skola.

Dan & Fredrik: Ja. Tror du att det kan påverka din lön t.ex. när man läser matte och fysik i framtiden?

Elev A: Det har jag inte tänkt på så mycket. Det är mest för att det är kul.

Dan & Fredrik: Mest för att det är kul. Man kan göra så här, man kan tänka att det är jobbigt nu, men viktigt för framtiden. Kan man tänka. Vad säger du om det? Tycker du det är jobbigt? Tycker du det är tufft.

Elev A. Nej. Jag tycker inte det är så farligt. Dan & Fredrik: Lagom alltså?

Elev A: Ja.

Dan & Fredrik: Ja. Tycker du ämnena är viktiga? Är det viktiga ämnen att läsa? Elev A: Jag egentligen tycker jag…man borde även ha en förståelse för hur världen fungerar.

Dan & Fredrik: Ja.

Elev A: Och inte bara tro på en massa teorier som inte kanske stämmer. Dan & Fredrik: Nej.

Elev A: Så jag tycker detta är typ baskunskaper man ska ha.

Dan & Fredrik: Ja. Du menar att det ger dig en förståelse så att du kan genomskåda…du köper inte vilka bluffar som helst i och med att du lär dig här?

Elev A: Ja det är sant. Man blir inte lika lätt att manipulera.

Dan & Fredrik: Nej precis. Intressant tanke. Du skaffar dig en slags allmänbildning så att du inte blir lika lättpåverkad. Ja. Vad säger du? Vi har inte sådär jättemycket… Nej. Är det något mer du vill säga om matte och fysik?

Dan & Fredrik: Du verkar nöjd med det då. Elev A: Ja.

Dan & Fredrik: Valet så att säga. Du verkar nöjd. Elev A: Ja.

Dan & Fredrik: Ja. Och du går i första klass på natur då? Elev A: Ja.

Dan & Fredrik: Så får vi med det på bandet också. Jättebra. Men då så… Vi tackar för oss. Elev A: Ska jag kalla in en ny kille?

Dan & Fredrik: Ja, det vore jättebra om han har lust. Tack. Elev A: Tack.

Intervju 2

Dan & Fredrik: Vi har lite grundfrågor och kanske lite sidstick, så det blir nog bra. Ja, precis. Ska vi börja?

Elev B: Ja.

Dan & Fredrik: Du går i första klass på natur? Elev B: Ja.

Dan & Fredrik: Och jag har en fråga här då. Vad tror du att du ska använda det du lär dig i fysik och matematik till? Har du funderat på det?

Elev B: Det beror på vad jag ska plugga sen efter det. Dan & Fredrik: Ja.

Elev B: Om jag ska plugga till läkare eller någonting, astronom eller det beror på så. Dan & Fredrik: Är det något sådant du funderar på.

Elev B: Typ ja, ungefär.

Elev B: Absolut absolut.

Dan & Fredrik: Vilken…matematik eller fysik eller båda? Vad tror du? Elev B: Dom går typ ihop alltså.

Dan & Fredrik: Ja.

Elev B: Man jobbar med matematik i fysiken också. Så man behöver matematiken överallt. Dan & Fredrik: Ja. Tror du det kommer spela någon roll för hur du kommer uppfatta världen, det som du lär dig i matematik och fysik?

Elev B: Det känner jag. Dan & Fredrik: På vilket sätt?

Elev B: Vet jag faktiskt inte, fast det måste väl ha någon betydelse. Dan & Fredrik: Man fundera på hur den funkar t.ex..

Elev B: Ja.

Dan & Fredrik: Eller hur man ser på olika saker och sådär. Men det är ändå något som du är beredd att det kommer påverka, kan man säga?

Elev B: Absolut.

Dan & Fredrik: Känner du att du har någon användning för matte och fysik i vardagslivet nu?

Elev B. Matten mest, ja.

Dan & Fredrik: Matten. På vilket sätt då?

Elev B: Alltså det är ju…matte finns ju typ överallt. T.ex. när man ska betala någonting så är det också matte.

Dan & Fredrik: Små enkla saker? Elev B: Ja.

Dan & Fredrik: Så var det en annan fråga här. Vilken nivå tror du att du kommer att nå inom matematik och fysik på gymnasiet? Och då tänker jag väl mer på…

Dan & Fredrik. Nej. Utan mer totalt sett. Hur tror du…finns det mycket kvar att lära? Eller har man betat av grunderna? Hur tänker du kring det? Vad har du för förhoppningar? Elev B: Alltså matte kan inte ta slut typ så. Man lär sig nya saker varje dag typ.

Dan & Fredrik: Mmm. Precis. Du känner att det är någonting som…Om du skulle sätta ord på nivån du kommer vara klar med när du går ut gymnasiet?

Elev B. Jag hoppas att jag kommer kunna mycket. Fast jag kommer inte kunna allt eller så. Dan & Fredrik: Nej. Du hoppas att kunna det ni lärt er här på gymnasiet bra? Det är det du menar?

Elev B: Ja.

Dan & Fredrik: Ja. Tror du att du kommer vidareutbilda dig inom ämnena? Är du klar med matte och fysik när du går ut gymnasiet? Eller är det någonting du kommer jobba vidare med?

Elev B: Jag kommer säkert att jobba vidare.

Dan & Fredriks: Ja. Så du lägger grunden här kan man säga? Elev B: Ja.

Dan & Fredrik: Ja. Sen hade vi en lite mer…tror du att du kan berätta lite varför du…frågan står så här: kan du berätta varför du vill lära dig alternativt inte vill lära dig matte och fysik? Elev B: Det kommer ändra på hur jag ser på olika saker och så t.ex. Jag behöver kunna veta hur saker fungerar. Och man behöver matte till allting.

Dan & Fredrik. Mmm. Det här intresset du har, var kommer det ifrån? För jag tycker jag anar att du är intresserad av matte och fysik.

Elev B: Ja.

Dan & Fredrik: Är det något som kommer inifrån eller har det kommit från dina föräldrar? Elev B: Alltså jag har alltid varit intresserad av matte, fysik, kemi, biologi, de

naturvetenskapliga ämnena.

Dan & Fredrik: Mmm. För ibland kan sådana saker även komma från föräldrar och kompisar och sådant liksom. Men inte i ditt fall, utan det kommer från dig själv? Elev B: Ja. Det är jag som har valt.

Dan & Fredrik: Ja. Hur tror du att andra ser på dig när du utbildar dig inom matte och fysik? Tror du det påverkar deras syn på dig?

Elev B: Jag kommer säkert se ut som den typ nerden som är premature. Dan & Fredrik: Ja. Skratt. Just det.

Elev B: Men jag bryr mig inte vad folk tycker. Det viktiga är vad jag tycker själv.

Dan & Fredrik: Ja. Tror du att det kommer påverka lön t.ex.? Är det en väg till en bra lön? Elev B: Kan det också vara.

Dan & Fredrik: Ja. Tycker du om utmaningar i matte? Eller mer det att du är intresserad? Eller är det både och?

Elev B: Det är roligare med utmaningar. Man har mer att göra. Man lär sig nya saker hela tiden.

Dan & Fredrik: Ja. Tycker du ämnena är viktiga? Är det viktiga ämnen matte och fysik? Elev B: Det beror på vad man vill läsa efter gymnasiet. Men visst, de är viktiga. Man behöver alltid dom.

Dan & Fredrik. Ja. Hur tycker du matte och fysik är nu? Tycker du det är jobbigt och tufft eller tycker du det går lätt?

Elev B: Vi har inte börjat med fysik än. Dan & Fredrik. Om vi tar matte då. Elev B: Matte A är väl enkel.

Dan & Fredrik: Du upplever inga större problem? Elev B: Nej.

Dan & Fredrik: Tor du att det blir svårt?

Elev B : Det kommer att bli svårt med tiden. Ja. Matte D, C och E. Dan & Fredrik: Ja. Och fysik?

Elev B: Absolut.

Dan & Fredrik: Ja. Det är väl ganska…då har vi gått igenom ungefär det vi tänkte oss. Vi tackar så hemskt mycket.

Elev B: Ska jag kalla på XXX? Dan & Fredrik: Jag gärna det. Tack. Elev B: Tack.

Intervju 3

Dan & Fredrik: Vi har gjort en liten…vi håller på och tittar på vad elever tycker om matte och fysik, och vad de hoppas att det ska bli av det, och vad man tänker runt i kring det hela då.

Elev C: Okej.

Dan & Fredrik: Så vi har gjort några frågor och en liten diskussion där kring det, och så spelar vi in det, och så är det anonymt och så. Och sen gör vi något jättebra av det sen. Elev C: Ja. Skratt.

Dan & Fredrik: Sen får vi se. Skratt. Men om man tänker så här. Vad tror du att du ska använda det du lär dig i matematik och fysik till? Vad tänker du om det, det du kommer använda det till i framtiden?

Elev C: Jag kommer förmodligen inte ha det till jättemycket. För jag är inte intresserad av dom och jag kommer inte söka linje inom de banorna. Ja, helt enkelt.

Dan & Fredrik: Nej.

Elev C: Vilket gör att ja kanske är fel person att ha till den här intervjun.

Dan & Fredrik: Nej. Nej, tvärtom. Absolut inte. Vi hade en liten stickfråga: roll i yrkesliv. Hur tänker du kring det? Matematik och fysik och det?

Elev C: Nej. Men okej, matematik och fysik det är ju det. Det öppnar många linjer. Även många linjer som inte har matematik och fysik, behöver man ha de betygen för att komma in de linjerna.

Dan & Fredrik: Ja.

Elev C: Så det är klart att det är viktigt att satsa på de ämnena i alla fall. Dan & Fredrik: Ja.

Dan & Fredrik: Mmm. Så att på det sättet har de en roll. Men det är inte direkt då kanske, om jag förstår dig rätt.

Elev C: Nej, inte för min del.

Dan & Fredrik: Sitta och räkna integraler resten av livet. Elev C: Nej. Det är inget jag är intresserad av.

Dan & Fredrik: Nej. Tror du att du kommer att ha någon nytta i det praktiska livet av det du lär dig i matte och fysik på gymnasiet?

Elev C: När jag räknar takter när jag spelar trummor kanske. Skratt. Dan & Fredrik: Ja. Den matten har du? Skratt.

Elev C: Ja. Skratt. Men. Nej. Men det kommer i vardagslivet. Och sen kan det också vara kul.

Dan & Fredrik: Ja.

Elev C: Fysik är också en förståelse vad som händer runt i kring en. Så det kan vara kul. Det blir lite som en allmänbildning också kanske.

Dan & Fredrik: Ja. Vi går vidare. Vilken nivå tror du att du kommer att nå i matematik och fysik på gymnasiet? Och då menar jag allmänt sett. Hur uppfattar du den nivå som du kommer nå?

Elev C: Jag kommer läsa ut de kurser som jag behöver i natur. Vilket är till D och Fysik B, tror jag.

Dan & Fredrik: Ja.

Elev C: Och jag vet inte riktigt vilka betyg jag kommer att uppnå och så. Dan & Fredrik: Nej. Inte betyg. Utan snarare kunskapsmässigt.

Elev C: Kunskapsmässigt?

Dan & Fredrik: Hur det känns liksom. Kommer man att vara bildad i ämnet, eller halvbildad, eller ingenting?

Elev C: Jag tror…eftersom det inte är någonting jag är så intresserad av så är det nog något jag bara kommer att göra. Och det är ju klart…att jag kommer väl att glömma det mesta när jag blir gammal.

Dan & Fredrik: Okej. Skratt. Ja, vad bra. Så har vi sista frågan där egentligen då. Vi har fått svar på det andra. Ja, absolut. Kan du berätta varför du vill lära dig, alternativt inte vill lära dig, matematik och fysik? Du sa ju att du inte ville läsa vidare, utan du gick det för att det kunde vara bra och det öppnade många vägar. Kan du vidareutveckla det?

Elev C: Nej, men alltså, det är ju också det att konkurrensen idag är väldigt stor när det kommer till betyg. Men man ändrar ju betygssystemet nu för att man ska få… Du måste ha bra betyg i mycket för att komma in dit du vill. Och matte är bara ännu ett ämne som du måste ha bra betyg i för att komma dit du vill. För mig.

Dan & Fredrik: Men vad hade du tänkt dig? Du hade tänkt att läsa något sen, men inte till ingenjör, inte matte eller fysik…men någonting. Åt vilket håll?

Elev C: Nej, men kanske psykologi eller något sådant. Dan & Fredrik: Okej.

Elev C: Eller om jag kanske vill jobba med musik. Dan & Fredrik: Jobba med musik.

Elev C: Vilket gör att jag kanske valt fel linje i och för sig. Men eh…även praktiska jobb…men ja.

Dan & Fredrik: Men du har inte tänkt som så att jag läser natur för att jag vill ha en utmaning? Även om jag kanske inte ska läsa det här så lär det mig hur jag ska lära mig saker. Du har aldrig tänkt i de banorna?

Elev C: Jo, det är klart att jag tänker det. Alltså…det roliga är att jag började läsa samhäll från början, läser natur nu. Och okej, det kanske finns en viss påverkan från mina föräldrar varför jag läser natur. Men det är även det att många lärare sa till mig att du kommer ha svårt med matten och så. Och det triggade mig i och för sig lite till att…

Dan & Fredrik: Visa att jag kan? Elev C: Ja. Till att visa att jag kan. Dan & Fredrik: Ja. Jättebra. Elev C: Ja. Helt enkelt.

Dan & Fredrik: Jättebra. Vi hade några punkter där. Intresse har du varit inne lite grann på för matematik och fysik och det är väl…ja…skratt.

Elev C: Alltså matte tycker jag…när jag väl förstår det…då tycker jag det är kul. Dan & Fredrik: Ja.

Elev C: Men…

Dan & Fredrik: Känns lite kämpigt?

Elev C: Ja, men det är också det att sitta t.ex. på en biologilektion och få lära sig hur en människa fungerar, det tycker jag är så mycket intressantare.

Dan & Fredrik: Ja.

Elev C: Man brinner för olika saker liksom.

Dan & Fredrik: Ja. Tycker du ämnena är viktiga generellt? Kanske inte just för ditt intresse men…

Elev C: Om matematik och fysik är viktigt? Dan & Fredrik: Ja.

Elev C: Jag tycker det är jätteviktigt. Jag tycker det är jättebra att andra tycker det är kul för att… fysik matte allt det här med vetenskap…sådana grejor…det är det som för

mänskligheten framåt…så jag ser dem fortfarande som de viktigaste ämnena i skolan. Dan & Fredrik: Ja.

Elev C: För att lära framåt.

Dan & Fredrik: Ja ja. Och vi har lite…bättre förstå hur saker fungerar var du inne lite på innan…

Elev C: Ja.

Dan & Fredrik: Och det var du inne på att det var en bit som du kan uppskatta ändå. Elev C: Ja. Jo faktiskt.

Dan & Fredrik: Vi har fått ganska bra...Ja. Det var intressant att få… Elev C: Ja.

Dan & Fredrik: Vi tackar för oss. Elev C: Yes.

Dan & Fredrik: Tack så mycket för hjälpen.

Related documents