• No results found

4. Resultat och analys

4.2 Product Quality Model

4.2.1 Appropriateness recognizability

Vid frågan om huruvida Qlik Sense speglar verksamhetens behov anser samtliga användare och konsulter att verksamhetens behov speglas väl av systemet. Användare 1 belyser mindre brister men att systemets helhet täcker verksamhetens behov väl. Vidare förklarar båda konsulterna att de två applikationerna har utvecklingspotential. Konsult 1 belyser exempelvis att denne ser möjlighet att utöka antalet källor vid datainsamling för att skapa fler och bättre jämförelser av data, samt minska det överlapp av data som finns idag.

“Men jag ser otroligt många möjligheter att såklart utöka och framförallt ta in andra källor också så man kan jämföra med annat data.” (Konsult 1)

26 Vidare beskriver användare 3 att systemet tillgodoser mycket av verksamhetens behov men att det är svårt att veta vart man ska dra gränsen. Konsult 1 belyser att det således blir en obalans mellan vad som ska finnas i systemet och inte. Det är bra att kunna analysera olika data samtidigt som för mycket data och information kan leda till att användaren missar vad som är viktigt och bör fokuseras på.

“Den tillgodoser ju mycket ut av våra behov sen är ju alltid frågan vart ska man dra gränsen, hur långt ska man hålla på att utveckla och finlira på saker för att det ska bli perfekt...“ (Användare 3)

4.2.2 Learnability

Vid frågan om hur användaren och konsulten upplever att det är att lära sig BIS belyser både användare 2 och 3 att systemet känns användarvänligt och enkelt att lära sig. De två

konsulterna har en liknande uppfattning och tycker att användarna besitter en god grundläggande förståelse för systemet. Användare 1 antyder dock att användarens

grundkunskaper kan påverka förmågan att lära sig systemet och pekar på att inlärningskurvan således skiljs åt beroende på hur ofta användaren använder systemet. Användare 3 beskriver vidare att regelbunden användning förenklar inlärningsprocessen.

“Är man inte inne och jobbar kontinuerligt så blir det liksom alltid en liten tröskel att komma in” (Användare 1)

Däremot belyser konsulterna en aspekt, utbildning, som användarna inte benämner som bidragande till förmågan att lära sig systemet. De båda konsulterna beskriver att den

utbildning som genomförts med användarna har varit kort eller till och med uteblivit. Brist på utbildning i systemet belyses även som en möjlig orsak till att användaren inte kan genomföra delar av observationsuppgifterna. Vikten av en grundlig utbildning speglas vidare i de båda konsulternas intervjuer:

“...men man ger ju inte användarna den utbildning jag anser vore behövlig.” (Konsult 2) “...man kan inte förvänta sig att användaren är jätteduktig på qlik om inte denne får en jättebra utbildning, men då kräver det flera tillfällen och flera timmar och då blir det en kostnadsfråga också.” (Konsult 1)

Vidare diskuterar samtliga användare att eftersom systemet är så intuitivt krävs ingen större förförståelse för att enkelt lära sig systemet. Det blir således enkelt att lära sig genom att testa sig fram och klicka runt, vilket är något som både konsult 1 och 2 belyser. Detta visades även under observation 2 då användare 2 löste flera av uppgifterna genom att testa sig fram och prova olika lösningar. Således styrker det konsulternas antydan om att användaren kan lära sig systemet genom trial and error.

27 “Men på det stora hela så tycker jag att man kan komma ganska långt med väldigt lite i Qlik, med andra ord är det väldigt enkelt.” (Användare 2)

“...mycket saker de lär sig genom att testa sig fram egentligen...” (Konsult 1)

4.2.3 Operability

Vidare fick användarna svara på frågan om och hur de upplever systemet smidigt och enkelt att använda. Samtliga användare uppfattar generellt systemet som intuitivt, förståeligt och enkelt att använda. Användare 2 beskriver att systemet känns strukturerat och enkelt att förstå vart man kan hitta det man efterfrågar. Denna generella uppfattning delar även konsulterna med användarna.

“Det är strukturerat, det är tydligt man ser vart saker är, man kan söka i vartenda filter, bara klicka och dra.” (Användare 2)

“Qlik i sig är ett enkelt och intuitivt arbetssätt och det beror mycket på att man kan klicka och selektera och visualisera.” (Användare 3)

Ibland finns det flera sätt att hämta ut information från systemet och under observationerna uppstår det situationer då användarens navigering i systemet skiljer från konsultens. Konsult 1 belyser att denne uppfattade att användare 3 löste uppgifter på ett annat sätt än förväntat, ibland på ett smidigare sätt och ibland på ett mer komplicerat sätt. Detta blev tydligt under observationerna då användarna hade ett alternativt sätt att lösa uppgiften gentemot konsultens valda tillvägagångssätt. Under observation 3 utnyttjade exempelvis användaren ett externt verktyg för att exportera en bild på ett diagram till PowerPoint vilket konsulten menade på kunde genomföras genom en inbyggd funktion i Qlik Sense. Användaren förklarar däremot under observationen att denne föredrar det externa verktyget. Motivationen var att det externa verktyget var tidseffektivare och med det externa verktyget kunde bilden användas överallt och inte bara i specifikt i Powerpoint. Samma situation uppstod även under observation 1. Detta antyder konsult 1 kan bero på att användaren lärt sig ett tillvägagångssätt och är således inte intresserad av att utforska smidigare alternativ.

“...sen kanske det inte va alltid den enklaste vägen och då märks att man, men så är man som människa, man lär sig en viss grej, är man nöjd varför ska man leta vidare.” (Konsult 1) “...och troligtvis att man ser någon kollega som gör en grej och så kopierar man bara ett beteende och så kanske inte funderat på om det finns alternativ eller annat sätt så.” (Konsult 1)

28

Related documents