• No results found

4. Resultat och analys

4.2 Product Quality Model

4.2.5 User interface aesthetics

Användarna anser generellt att användargränssnittet och visualisering av data är tilltalande och tillfredsställande. Samtliga användare belyser att systemets visualisering av data är tillfredsställande. De figurer, stapeldiagram och färger som används för visualisering upplevs av användarna som tilltalande. Användare 2 upplever att applikationens enkla gränssnitt dessutom gör det roligare att använda.

“Jag tycker Qlik är så lätt egentligen och intuitivt att det blir roligt att använda det, det blir typ skönt när du lägger upp en donut och ser allt trilla in.” (Användare 2)

“Jag tycker det är härligt att se en väldigt städad skärm även om det är mycket information.” (Användare 2)

30 Däremot belyser användare 2 att vissa färger är fula men att det kanske inte är så väsentligt då de är informativa. Två av användarna jämför även med ett tidigare BIS som verksamheten använt, som visualiserat data genom tabeller. Användarna beskriver tabeller som mindre överskådligt, där det således blir svårare att identifiera vad som är relevant och viktigt. Vidare beskriver dock användaren att det inte är så viktigt om systemet är snyggt eller inte, viktigast är systemets funktionalitet.

“...så det finns säkert snyggare saker men för mig gör det ju jobbet och så att jag tycker att det funkar.” (Användare 3)

“Dels så är det staplar, det är tårtbitar, som det händer lite grann på dashboarden det är liksom inga rena siffror. Jag tycker att estetiskt tycker jag det är snyggt skulle jag säga” (Användare 1)

Vid frågan om hur konsulten upplever att information och data presenteras i systemet beskriver konsult 2 att Qlik Sense är uppbyggt på tre färger; grönt, vitt och grått. De olika färgerna beskriver hur information är relaterat till varandra och det finns en genomgående struktur för hur dessa används och dess innebörd beskriver konsult 2. Denna struktur belyser även användare 3 under observation 3 när användaren förklarar hur det förstår vilka kriterier som är valda vid en filtrering:

“Klickar man på de flikarna så är det grönmarkerat de kriterierna som är valda, det är ju enkelt.” (Användare 3)

Konsult 1 belyser att den applikation som används i observation 1 och 3 saknar en tydlighet i gränssnittet för vilken information som är viktigt. Vidare beskriver konsulten att

applikationen innehåller mycket och delvis överlappande information i form av grafer och diagram som visar på samma data. Även om detta inte uppmärksammas av användarna anser konsulten att detta bidrar till obalans i applikationen. Det blir således otydligt vilken

information som är mer eller mindre viktig.

“Allt som är viktigt försöker man ha på visst ställe och visa lite större. Så det är det jag kan tycka att applikationen kan förbättras på många sätt.” (Konsult 1)

Vidare belyser konsult 2 att det finns brister i hur information presenteras. Konsulten beskriver presentationen av några nyckeltal på en av applikationens sidor som bristande då siffran som presenteras inte visar hur nyckeltalet har förändrats över tid. Det finns således inget som indikerar på att siffran går i rätt eller fel riktning antyder konsulten. Istället

beskriver konsulten att nyckeltalet skulle behöva stöttning av exempelvis en visuell graf eller diagram som visar utvecklingen av nyckeltalet över tid.

31 “...jag skulle vilja ha tidsgrafiskt istället för en procentsats. 40% eller 30%, jag skulle vilja ha tidsstaplar eller tidsgrafer. Det tror jag skulle hjälpa dom mer än bara siffran.” (Konsult 2)

Vidare beskriver konsult 2 att de finns bra funktionalitet i applikationen som underlättar gränssnittet för användaren. Exempel på detta är den filterlista som finns till vänster i applikationen, den fungerar som en pop-up vilket gör att den kan gömmas när listan inte används. Det beskriver konsult 2 är bra eftersom det ger mer utrymme för arket på skärmen så att mer information kan presenteras samtidigt. Användare 2 anmärker också att det är positivt att filterlistan till vänster går att klicka bort för att ge mer utrymme på skärmen. Denna typ av lösning i ett användargränssnitt underlättar således för användaren att utföra sina uppgifter i systemet.

“Men sen vet jag den här stora filtersidan som man använder mest tror jag man valt att göra så för att slippa ha hela filtret synligt i hela fältet och det har ju ett värde i sig.” (Användare 2)

“Annars hade man varit tvungen att lägga ut dom en och en på vänster sida och då tar de jättemycket sida. Nu får man bara en pop-up som visar dom där dimensionerna, så kan man stänga ner den och de tar inget utrymme från resten av arket.” (Konsult 2)

4.2.6 Accessibility

Vid frågan om Qlik Sense som mjukvara kräver vissa förkunskaper eller erfarenheter för att vara tillgängligt för användaren har konsult och användare en liknande uppfattning med vissa skildringar.

Respondenterna identifierar två typer av erfarenheter, teknisk erfarenhet och

verksamhetsförståelse. Samtliga användare och konsulter är överens om att det räcker med en grundläggande teknisk erfarenhet för att använda Qlik Sense. Vidare beskriver

respondenterna att det även är viktigt med en viss verksamhetsförståelse för att förstå den data och information som presenteras. Däremot är verksamhetsförståelse en aspekt som inte undersöks vid studiens observationer. Konsult 2 beskriver att användare 2 besitter god kunskap om Qlik som system och således genomför observationsuppgifterna bra. Vidare belyser konsulten att det hade varit intressant att observera användaren vid utförande av mer verksamhetsförankrade frågor. Då användaren får visa på om denne förstår och kan analysera den data som presenteras.

“Om du inte förstår datan och vart det finns… vart det är sanningar och vart det finns felmarginal så spelar det ingen roll hur snyggt det presenteras. Du måste förstå bakomliggande datan.” (Användare 3)

32 “Men jag tror att du måste ha vissa förkunskaper också för att veta hur du kan analysera datat...” (Användare 1)

“Man ska ha kunskap om vilka data som finns i applikationen. Det är det allra viktigaste. Sen tror jag verkligen, även om man inte haft någon Qlik utbildning att om man sätter sig och klickar runt lite så lär man sig ganska snabbt hur man gör och hur det fungerar med filter och allt möjligt. Det är ändå ganska mycket som man kan lära sig intuitivt…” (Konsult 1) Vidare beskriver konsult 1 och användare 3 att ålder kan ha betydelse i hur enkelt systemet upplevs vara att förstå och använda. Konsult 1 beskriver att denne uppfattat att användare i yngre åldrar har lättare för att lära sig och använda Qlik i jämförelse med äldre. Detta

beskriver användare 3 kan grunda sig i yngre användares tekniska bakgrund och mer intuitiva användande.

“Är du inte uppväxt med data så är det lite klurigare…” (Användare 3).

“Samtidigt tror jag om man tar yngre folk. Jag har varit på en del mässa och sånt när man visat Qlik och då ser man jättestor skillnad, då hade vi vissa uppgifter utan att folk kände till Qlik. Här är vissa uppgifter, då ser man direkt att folk som är i er ålder till exempel, de förstår jättesnabbt och vart man ska klicka och imponerad. Och sen kommer folk i min ålder och de bara stod å läste och det var en jätteskillnad. Det är en generationsfråga.” (Konsult 1)

Related documents